Last news in Fakti

26 Януари, 2024 08:09 1 156 2

Първи магазин за алкохол за дипломати в Саудитска Арабия

  • магазин-
  • алкохол-
  • саудитска арабия-
  • дипломати

Не е ясно дали други емигранти, които не са мюсюлмани, ще имат достъп до магазина

Първи магазин за алкохол за дипломати в Саудитска Арабия - 1
Снимкa: Shutterstock

Саудитска Арабия се готви да открие първия си магазин за алкохол в столицата Рияд, който ще обслужва изключително немюсюлмански дипломати, съобщава Reuters, цитирани от bTV.

Клиентите ще трябва да се регистрират чрез мобилно приложение, да получат код за разрешение от външното министерство и да спазват месечни квоти при покупките си.

Този ход е крайъгълен камък в усилията на кралството, ръководено от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, да отвори консервативната мюсюлманска страна за туризъм и бизнес, тъй като пиенето на алкохол е забранено в исляма.

Тя е и част от по-широките планове, известни като Визия 2030, за изграждане на икономика след края на петролния сектор. Новият магазин се намира в дипломатическия квартал на Рияд - квартал, в който пребивават посолства и дипломати, и в него ще бъде "строго ограничен достъпът" на немюсюлмани.

Не е ясно дали други емигранти, които не са мюсюлмани, ще имат достъп до магазина. Милиони емигранти живеят в Саудитска Арабия, но повечето от тях са мюсюлмански работници от Азия и Египет. Източник, запознат с плановете, заяви, че магазинът се очаква да отвори врати през следващите седмици.

Саудитска Арабия има строги закони срещу употребата на алкохол, които могат да бъдат наказани със стотици удари с камшик, депортиране, глоби или затвор, а емигрантите също са заплашени от депортиране. Като част от реформите бичуването до голяма степен е заменено с присъди за лишаване от свобода. Алкохолът е достъпен само по дипломатическа поща или на черния пазар.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха, ха, ха…

    3 2 Отговор
    Пиенето на алкохол в исляма било забранено… Дръжте ме, ще падна… Кое пиене на алкохол е забранено там, легалното или нелегалното? Във всички ислямски страни пият алкохол, но иначе големи лозунги вдигат. Даже самата дума за това питие е арабска! Марш в пясъците с камилите, лъжци!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.