Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 11:45 916 1

Oткриха един от най-древните случаи на ревматоиден артрит в гробница в Египет

  • археолози-
  • ревматоиден артрит-
  • древен египет

Това е първият открит досега случай на тази болест от времето на Древен Египет и един от най-старите в света

Oткриха един от най-древните случаи на ревматоиден артрит в гробница в Египет - 1
Снимка: Shutterstock

Италиано-полска експедиция е намерила останки от скелет на млада жена, която е страдала от ревматоиден артрит, в гробница в южноегипетската област Асуан, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. Проучването е част от “Археологически проект Асуан-Ком Омбо”, предава БТА.

Това е първият открит досега случай на тази болест от времето на Древен Египет и един от най-старите в света. Ревматоидният артрит е описан клинично за първи път през 17 век.

Изследването на скелета показва, че автоимунното заболяване е засегнало стави от двете страни на тялото - от дланите и стъпалата до китките, лактите, раменете и глезените, обясни директорът на Службата за антиките в Асуан Абдел Монейм Саид. Екипът търси и писмени записи за случаи на ревматоиден артрит, но до момента без успех, добави той.

Главната цел на “Археологическия проект Асуан-Ком Омбо” е събирането на информация за здравното състояние на древните египтяни, най-вече от бедните слоеве на обществото, които са живели вграничните области на империята, в случая в най-южната ѝ част. Археолозите изследват праисторически обекти в регионите Асуан и Нубия от 2005 г.

Едно от постиженията на проекта е установяването на първия случай на недостиг на витамин С (скорбут) при проучване на скелет на малко дете от прединстичната епоха, която продължава от около 3800 до 3500 г. пр.н.е.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Др. Кунчев

    0 0 Отговор
    Това е, защото не е бил ваксиниран като мен.

    Неваксинираните яко ще мpaт.