Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 13:56 1 175 1

Археолози откриха средновековно имение и фабрика за шоколад в Испания

  • археолози-
  • испания-
  • имение-
  • фабрика за шоколад-
  • средновековие

Археолозите продължават да разкопават земните недра и провеждат проучвания на сградата, за да научат повече за нейното развитие

Археолози откриха средновековно имение и фабрика за шоколад в Испания - 1
Снимка: Shutterstock

Археолози откриха останки от средновековно имение и следи от фабрика за шоколад от XIX век на обект в Испания, съобщи Newsweek.

Откритията са направени по време на реставрационни работи на сграда на адрес "Пласа де ла Лалана", 23, в Барселона.

Сградата, която днес се намира на този адрес, датира от XIX век. Но при археологическите проучвания на сградата са открити стени, арки и врати, които могат да се припишат на голяма средновековна къща от XIV в., се казва в съобщение за пресата на Археологическата служба на Барселона (АСБ), предава vesti.bg.

Последните проучвания са позволили "значително да разширим знанията, които имаме за историята на Барселона", заяви Марта Лукас, ръководител на археологическите работи.

Според архивите средновековният дом е бил превърнат в общежитие през XV век. Това общежитие прекратява дейността си през XVI в., когато собственикът на имота извършва мащабен проект за реставрация, за да адаптира сградата към стила и модата на онова време.

В началото на XVIII в. старото имение е разделено на три различни имота. Археолозите документират набор от седем керамични съда от този период, въпреки че все още не е ясно какво са съдържали някога.

През XIX в. пространството е било заето от фабрика, в която се е произвеждал шоколад, сочат историческите източници.

Марта Лукас разказа, че благодарение на находките, направени по време на археологическите проучвания, в крайна сметка е открита документацията, отнасяща се до фабриката за шоколад. Тази документация включва алманах от Всемирното изложение в Барселона през 1888 г., в който се споменава фабриката за площад "Пласа де ла Лалана", 23. Изложението е първото международно световно изложение в Испания.

Археологическите проучвания на площад "Пласа де ла Лалана", 23, доведоха до откриването на някои елементи, свързани с тази фабрика. Тези находки включват оловни плочи, които са били използвани за изработване на етикетите на шоколадовите изделия.

Археолозите продължават да разкопават земните недра и провеждат проучвания на сградата, за да научат повече за нейното развитие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бендида

    4 0 Отговор
    Похвално, дори продължават с разкопките. В София, когато откриха римски амфитеатър, върху него построиха хотел. Е, вярно, че част от амфитеатъра може да се види в мазето. Но като се има предвид, че археологическият обект е установен с размери - 60/40 метра, колко да се впечатлим?