Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 14:29 1 657 6

Защо ни връхлитат негативни мисли и как да се справим с тях?

  • негативно-
  • негативни мисли-
  • психология-
  • психично здраве

Никой не е застрахован от натрапчивите негативни мисли, но какво е спасението от тях?

Защо ни връхлитат негативни мисли и как да се справим с тях? - 1
Снимка: Shutterstock

Страховете и несигурността зад негативните мисли могат да бъдат фокусирани върху нас самите, нашите действия и това, което другите ще си помислят за нас.

В някои случаи, такива неспокойни мисли могат да се окажат полезни - предвид възможността за негативно развитие на събитията, ние ставаме по-внимателни, по-предпазливи и започваме да мислим за последствията. Способността да се правят негативни прогнози ви позволява да мислите как да се предпазите от опасност или да избегнете негативен резултат.

От друга страна, повечето хора са склонни към непродуктивни тревожни мисли. В същото време неспокойните мисли или образи, свързани с бъдещето, не стимулират конкретни действия, а са фиксирани върху изключително малко вероятни, плашещи резултати от събития. Тези мисли засенчват здравия разум, предизвикват ненужна тревожна реакция и ви лишават от спокойствие и сън.

За щастие, можете да опитате да се справите с безпокойството сами. Нека да разгледаме основните методи:

1. Опитайте се да намалите безпокойството си, като направите дихателно упражнение: поемете пет бавни, дълбоки вдишвания и издишвания.

2. Задайте си поредица от въпроси относно тревожните мисли:

Имам ли сериозни фактически доказателства за притеснение и страх? Какви други варианти за изход от ситуацията, която ме тревожи, пропускам? Ако това, от което се страхувам, се случи, как мога да си помогна? Какво мога да направя сега, за да предотвратя отрицателен резултат? Ще бъде по-добре, ако дадете писмени отговори на въпросите. Този вид анализ на тревожни прогнози е чудесен начин за справяне с тях.

3. Насочете вниманието си към занимание, което ви харесва: разходете се на чист въздух, слушайте любимата си музика, сгответе вкусно ястие.

4. Споделете притесненията си с близък човек. Това ще ви позволи да погледнете ситуацията от другата страна, да чуете друга гледна точка и да получите ценни съвети. Направете промени в начина на живот – достатъчно сън, редовна физическа активност и ограничаване на ежедневния стрес могат да помогнат за премахване на безпокойството и тревожните модели на мислене.

5. Осъзнайте момента, в който се намирате. Тревожните мисли винаги се отнасят до бъдещето, което не можем да контролираме и предвидим - можем само да правим предположения и вероятностни прогнози. Не позволявайте на тревожните прогнози за бъдещето да съсипят настоящето ви. Приложете една от техниките за психологическо „заземяване“. Например, помислете за днес, запомнете и назовете датата, деня от седмицата, часа от деня, адреса, на който се намирате в момента. Напомнете си, че сте в този момент, а не в бъдещето, вие сте в безопасност сега.

6. Спомнете си миналите си тревожни прогнози. Колко често те се оправдават? Колко често бъдеща ситуация ви се е струвала непреодолима, но не сте претърпели реално нараняване или друга вреда в резултат?

Въпреки това, с безпокойството и негативните мисли не винаги можете да се справите сами. Един от най-ефективните методи за лечение в момента е когнитивно-поведенческата терапия, пише actualno.com. Това е психотерапевтична опция, която е насочена към проблемното мислене и предлага ефективни стратегии за премахването му.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Колю

    7 0 Отговор
    Щото кога свърши рИкията...така става, мрачно и пусто в душата на човек!

    Коментиран от #2

  • 2 Монаха : Защото трябва да ходим

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Колю":

    сред Природата на чист въздух по често! Иначе магнитните полета на дигиталните ни устройства и всички безжични технологии карат да мутират клетките ни по неестествен път а това рефлектира върху мозъка Най деликатната електрическа мрежа и приемник !
  • 3 Идън

    3 0 Отговор
    Много полезно за четене. При страх- тревога- безпокойствие превключете мозъка на друга вълна- правете нещо с ръцете или с краката. Преборете страха- той е излишен. При натрапчиви мисли сложете ластиче на ръката си- дръпнете и го пуснете. Болката ще насочи мозъка към нея и ще се освободите от тях. Помага и при паник атаки. Дишайте- не се обезводнявайте и се движете.Има и чай- от жълт кантарион - от лайка...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Маг

    4 0 Отговор
    Когато ви е страх , не го неглижирайте ! Страхът понякога може да бъде животоспасяващ ! Друг път - предупреждение. Защото понякога , когато без никаква причина усетите огромен страх , граничещ с ужас , около вас има зло , което се храни с този страх !
  • 6 Дебилни оператори

    0 0 Отговор
    Щото ви облъчват с 5G.