19 Юли, 2024 14:56 2 096 2

Психолози препоръчват 10-минутно средство срещу тревожността и депресията

  • стрес-
  • тревожност-
  • тревога-
  • депресия-
  • психологическа помощ-
  • психология

Според експертите само 10 минути разходка сред природата значително спада симптомите на стрес и тревога

Психолози препоръчват 10-минутно средство срещу тревожността и депресията - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи от Колежа по социална работа към Университета на Юта са установили, че десетминутните разходки сред природата намаляват симптомите на депресия и тревожност и подобряват настроението и качеството на живот. Изследването е публикувано в списание Ecopsychology.

Новата работа на учените се основава на предишни изследвания на въздействието на пребиваването сред природата върху здравето на възрастни с психични заболявания. В научния обзор са включени повече от 40 статии с допълнителни авторски коментари.

Общо 1492 души са взели участие в разгледаните изследвания.

Резултатите показват, че дори десетминутна разходка на чист въздух сред зелени площи има значителен положителен ефект върху симптоматиката на психичните заболявания (депресия и тревожни разстройства), подобрява когнитивните способности и емоционалната регулация, както и повишава настроението и качеството на живот.

Учените добавят, че благоприятните ефекти варират леко в зависимост от вида на дейността на открито (напр. ходене, бягане, градинарство, овощарство, упражнения във вода). Освен това анализите не са показали разлики между непрекъснатото и интервалното излагане на околната среда. Изследователите обясниха, че и при двата вида ходене са установени значителни положителни (както и бързи) ефекти.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 През

    0 2 Отговор
    Това е ПРЕЗ!
  • 2 Психолози препоръчват

    2 3 Отговор
    10-минутна гимнастика със зрели и щедри инструктори срещу тревожността и депресията при нервни разгонени моми и каки