Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 12:58 2 847 17

Проучване разкри какво е унищожило цивилизацията на маите

  • изследване-
  • маи-
  • маите-
  • цивилизация-
  • унищожени-
  • упадък

Изследватели смятат, че промени в климата водят до постепенното разрушаване на столицата на маите

Проучване разкри какво е унищожило цивилизацията на маите - 1
Снимка: Shutterstock

Проучване, проведено от екип учени и публикувано в Nature Communications през юли 2022 г., разкрива възможните причини за упадъка на древния Маяпан, който е бил културната и политическата столица на народа на маите през 13-ти и 14-ти век сл. н. е.

Изследователите заключават, че дългата суша, която засегна региона между 1400 и 1450 г. сл. н. е., може да е послужила като катализатор за верига от негативни събития, довели до граждански вълнения и в крайна сметка до политическия колапс на големия град, пише Блиц.

Експертите посочват, че изменението на климата, включително намалените валежи, е повлияло негативно на земеделските практики и търговските пътища, оказвайки натиск върху населението на Маяпан. В резултат на това хората или са умирали, или са били принудени да напуснат града и да се заселят в по-малки и по-безопасни селища.

Едно от ключовите заключения на проучването е, че продължителната суша е увеличила напрежението между съперничещи фракции, което от своя страна е довело до увеличаване на конфликтите и безредиците. Анализът на човешки останки потвърждава наличието на признаци на травматични наранявания, което показва нарастване на конфликтната ситуация.

„Нашите констатации потвърждават легендарния институционален колапс на Маяпан между 1441 и 1461 г. сл. н. е., следствие от граждански конфликт, воден от политически съперничества и амбиции, който е вписан в социалната памет на народите на Юкатан, доказателства за което са влезли в писмените документи от ранния колониален период“, пишат те изследователи.

Въпреки всички трудности обаче Маяпан успява да оцелее до момента на контакт с Европа в началото на 16 век сл. Хр.

Проучването установява също, че намалените валежи са свързани с увеличаването на конфликтите, а увеличените валежи са свързани с увеличаването на населението. Това показва, че промените в околната среда могат да окажат значително влияние върху развитието на цивилизацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 От кладенеца вода

    15 7 Отговор
    Истината е, че индианците изчезват след като европейците ги унищожават. Никакви климатични промени не са виновни.

    Коментиран от #6

  • 3 Последния Софиянец

    6 4 Отговор
    Управлението на Сглобката е причината.
  • 4 чичо

    9 2 Отговор
    Слънчевите изригвания са виновни.Що за цивилизация е това,да угояваш хора,и после да им изтръгваш сърцето както са живи?
  • 5 Краварска медия

    6 3 Отговор
    Путин!!!
  • 6 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "От кладенеца вода":

    Така е.Избиват ги и ги заразяват с болести,като едрата шарка,онези пък им лепнали сифилис.До това води глобализацията.
  • 7 Откриха

    4 1 Отговор
    топлата вода! И децата знаят че сушата /липсата на вода/е най важната причина за изчезването на цивилизацията на маите!Откриватели,хаха!

    Коментиран от #10

  • 8 Пич

    7 0 Отговор
    Аха..... испанците са невинни , че са ги изклали !!! Но да не забравяме , че от гледна точка на конкистадорите , индианците са били слуги на кървави демони , на които са принасяли хиляди човешки жертви !!!
  • 9 Според мен

    11 0 Отговор
    са се заселили във Пловдив, дошли със космическите си кораби тип пирамиди заровили ги и от там тепета сменили си името от маи на майни и така вече 500 години.

    Коментиран от #11

  • 10 Некой си

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Откриха":

    Вода тече и в момента на Мачу Пикчу.Но града е напуснат явно заради някаква чума.Не забравяй,че в средновековието са умряли милиони от тази болест.
  • 11 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Според мен":

    Хахахаха евала ! И тия списания започнаха сензации и “иновации” само да търсят…добрият стар дедуктивен път с доказателства е демоде…
  • 12 Малко история

    5 3 Отговор
    След като конквистадорите - ( 0трепки, пирати,крадци и убийци ) пристигат и заразяват сеноте-тата им с чума и т.н. довлечени от тях мръсни и гадни болести - местните започват бързо масово да измират, а оцелелите - съответно да бягат. Оцелелите жени биват изнасилвани - след което те започват да раждат специфични на вид деца, испано-американо изродени кръстоски, наречени в последствие "латиноси".
    Те са един вид гнилите плодове на обществения упадък между 2 континента по това време - 17 век.
    Дори и 300 години по-късно поколенията латиноси не могат да се очовечат и да "отгледат" морал в себе си.
    Така да се каже те са донесено, насадено зло, което трови континента им е действително е проблем за цивилизования свят, за обществото и т.н.

    Коментиран от #15

  • 13 онзи с магарето

    0 0 Отговор
    защото не са карали електрички а само дизели и затова климата се е прецакал... а не са карали защот не са били в евросъЮза...
  • 14 123456

    1 0 Отговор
    И след проучването се оказало , че лицето се казва Асенчо Василев
  • 15 Малко въпросче

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Малко история":

    Я по раздуй как заразяват нещо си с чума?
  • 16 Ффхйн

    1 0 Отговор
    Е как глобално затопляне през 15 век, тогава е нямало тецове и коли нещо не пасва на теорията на зелените.
  • 17 емо

    1 0 Отговор
    Истината е ,че тези цивилизовани , демократични колонизатори Европейци повече от 500 години грабят континентите. В 1494 година при втората експедиция на Христофор Колумб папата му казва -- Направи така ,че никой от тези никога да не се върне отновo в Европа. (екипажът състоял се от бандити, престъпници, убийци, авантюристи , бивши пирати повечето от такива хора ) Става въпрос за 2-рата експедиция когато Колумб открива Тринидат слиза на суша местните племена го посрещат усмихнати , и носят всичко което имат Колумб се обръща към своите хора и казва -- много са наивни ще ги управляваме лесно- така и става. Като ги карат да работят в медните руди но те са били свободен народ не са свикнали на подчинение , и след време мнозина са убити . Тъй като имали недостиг на работна ръка са се насочили към Африка и тогава се разширява търговията с роби което продължава с години по късно за плантациите с докарани милиони и так а тези колонизатори натрупали първоначалният капитал . Само с грабеж и нови колонии могат да подержат високият стандарт иначе са обречени както сега - огромните Руските територии да си поделят помежду си от там едва силата им ---- в единството а при подялба почват помежду си да воюват или да се крадат (при пандемията маските ) ..