12 Септември, 2024 10:05 1 171 3

Рецепта на деня: Пълнена зелка

  • пълнена-
  • зелка-
  • зеле-
  • кайма-
  • ориз-
  • какво да сготвя

По-лесен вариант на обичайните, и то с прясно зеле

Рецепта на деня: Пълнена зелка - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 зелка;
  • 1/2 кг кайма смес;
  • 1/2 ч.ч. ориз;
  • 2 моркова;
  • 1 глава лук;
  • 2 скилидки чесън;
  • 800 г домати от консерва;
  • 3 ч.ч. пилешки бульон;
  • 2 с.л. доматен концентрат;
  • 50 мл. зехтин;
  • 1 с.л. червен пипер;
  • 1 ч.л. чубрица;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

Лукът, морковите и чесънът се почистват и се нарязват на дребно. Запържват се в загрята мазнина. Когато омекнат, се прибавя оризът и леко се запържва. Добавят се чубрица, червен пипер и доматеният концентрат.

Оризът се разбърква и се наливат около 2 чаши вода. Оставя се да се готви, докато течността се изпари.

От горната и от долната част на зелката се отрязва и вътрешността се издълбава. Нарязва се на ситно и се осолява. Прибавя се към плънката и се задушава, докато омекне.

Слага се каймата и се разбърква много добре, докато се раздроби.

Вътрешната част на издълбаната зелка се посолява. Слага се в глинено гърне (гювеч) и се пълни с приготвената плънка. Отгоре се затваря с изрязания капак.

Гърнето се похлупва и ястието се пече около час и половина на 200 градуса, пише 1001recepti.com.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да ти го напиша

    3 3 Отговор
    Венелино, отдоле мирише на вкиснало зелка ма.