Необходими продукти:
- 1 зелка;
- 1/2 кг кайма смес;
- 1/2 ч.ч. ориз;
- 2 моркова;
- 1 глава лук;
- 2 скилидки чесън;
- 800 г домати от консерва;
- 3 ч.ч. пилешки бульон;
- 2 с.л. доматен концентрат;
- 50 мл. зехтин;
- 1 с.л. червен пипер;
- 1 ч.л. чубрица;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Лукът, морковите и чесънът се почистват и се нарязват на дребно. Запържват се в загрята мазнина. Когато омекнат, се прибавя оризът и леко се запържва. Добавят се чубрица, червен пипер и доматеният концентрат.
Оризът се разбърква и се наливат около 2 чаши вода. Оставя се да се готви, докато течността се изпари.
От горната и от долната част на зелката се отрязва и вътрешността се издълбава. Нарязва се на ситно и се осолява. Прибавя се към плънката и се задушава, докато омекне.
Слага се каймата и се разбърква много добре, докато се раздроби.
Вътрешната част на издълбаната зелка се посолява. Слага се в глинено гърне (гювеч) и се пълни с приготвената плънка. Отгоре се затваря с изрязания капак.
Гърнето се похлупва и ястието се пече около час и половина на 200 градуса, пише 1001recepti.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Да ти го напиша
10:42 12.09.2024