29 Август, 2024 12:15 1 268 38

Ново проучване: Месото на растителна основа е по-екологично и здравословно

  • месо-
  • растителна основа-
  • имитиращ продукт-
  • здраве-
  • екологично

Имитиращите месни продукти съдържат по-малко калории, по-малко наситени мазнини и повече фибри

Ново проучване: Месото на растителна основа е по-екологично и здравословно - 1
Снимка: Shutterstock

Според ново проучване растителните алтернативи на месото са по-полезни за планетата и най-вече по-здравословни от продукти като кюфтета и колбаси, произведени от животни.

Производството на заместители на месото е свързано с много по-малко емисии на парникови газове и много по-малко вода, отколкото производството на месни ястия. Имитиращите месни продукти се представят добре и от хранителна гледна точка в сравнение с истинските. Те съдържат по-малко калории, по-малко наситени мазнини и повече фибри, сочи проучването на благотворителната организация Food Foundation, предава БГНЕС.

Изследването сравнява въздействието върху околната среда, хранителния профил и цената на 68 продукта на растителна основа с тази на 36 месни продукта, включително ястия като - истински и имитиращи - бекон, пилешки хапки и кюфтета.

Въпреки това се оказа, че някои от трите основни вида „алтернативни протеини“ в някои отношения са по-лоши от месните продукти в хранително отношение, заявиха от Food Foundation.

Много от наскоро разработените алтернативни продукти от преработено месо по-често съдържат по-високи нива на сол в сравнение с други алтернативни протеини и само една трета от тях са обогатени с желязо и витамин В12, каквито се съдържат в месото“, се казва в изследването.

Така например бе установено, че безмесните колбаси на марката Richmond съдържат тревожно големи количества сол, каза Ребека Тоби, старши мениджър „Бизнес и ангажиране на инвеститори“ в благотворителната организация. Но производителите могат да променят състава на продуктите си, за да ги направят по-хранителни, добави тя.

Освен това „алтернативите на месото на растителна основа са средно с по-ниско съдържание на протеини в сравнение с истинското месо“, установиха изследователите. Тази констатация обаче не е обезпокоителна, тъй като разликата е малка, а населението на Обединеното кралство вече консумира повече от достатъчно протеини за поддържане на здравето, каза Тоби, съавтор на изследването.

Изследването идва в момент, когато пазарът на храни, които не са от месо, продължава да се разширява - заедно с популярността на вегетарианските и веганските диети - въпреки срива през последните години на редица марки на растителна основа и спада в продажбите през миналата година. Анализатори като Bloomberg очакват, че пазарът в световен мащаб ще продължи да нараства значително до 2030 г. Миналогодишен анализ на Зеления алианс прогнозира, че до 2035 г. секторът може да струва 6,8 млрд. паунда годишно и да създаде 25 000 работни места само в Обединеното кралство.

Потребителите знаят, че безмесните продукти често са по-скъпи от истинските. „Потребителите плащат по-висока цена за по-преработените растителни алтернативи като тофу, Future Farm и марката THIS в сравнение с месото, въпреки ползите за околната среда“, се казва в проучването. Така например храните от „ново поколение“ са със 73 % по-скъпи за 100 гр. от месото, докато традиционните продукти са с 38 % по-скъпи.

Бобът и зърнените храни се оказаха най-здравословните, най-екологичните и най-евтините от четирите вида анализирани продукти. Те са „естествен източник на белтъчини, дават най-добър резултат по отношение на здравето и околната среда, с по-малко количество наситени мазнини, калории и сол и с най-голямо количество фибри от всички продукти“, заяви благотворителната организация. „Те са и в най-достъпната ценова категория“.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    76 1 Отговор
    Да бе , тя и гумената жена е като живата, ама не съвсем ‼️
  • 2 Без име

    70 1 Отговор
    Абе я това "месо", дето е на растителна основа, си го яжте вие, дето толкова го хвалите! Аз ще си ям от това, дето расте на кокал и дето било "вредно"!
  • 3 Поредната

    72 1 Отговор
    тъпа пропаганда.
  • 4 Ей, вие

    65 1 Отговор
    Въобще, четете ли глупостите, които пишете?!?
    А зеленчуците на месна основа как са, а???
  • 5 дон Вито

    57 2 Отговор
    Съчетано с брашно от мухи и т.н насекоми което също ни рекламират от известно време, ще е вкусотия и чудо, напред лакомници необуздани!
    Към експериментите на еволюцията...
  • 6 Европееца

    48 2 Отговор
    Да си го ядът джендърите тва и на кучето ми няма да го сам химия
  • 7 Механик

    53 2 Отговор
    Брашното от насекоми също е много полезно. А къпането е вредно. Урсула каза, че след месец вече тялото свиква със сърбежа. Тя е медицинско лице все пак и може да и се вярва.
  • 8 Мдааа

    48 1 Отговор
    ГМО и изкуствено месо! Някой вярва ли колко е поезно това. Също като маргарина, за който толкова много ни убеждаваха, колко по полезен е от кравето масло. Идиотизъм от класа.
  • 9 Механик

    40 1 Отговор
    Месо на растителна основа ми звучи като желязна дъска.
  • 10 Здрасти

    37 1 Отговор
    Супер, нека да отиде в менюто на нашите управници. Стига са лупали кюфтаци за 30 стинки. Така ще отслабнар и ще живеят дълго. Аз за мене си ще продължа на месо, да има за тях повече от това "новото хубаво"
  • 11 То още го няма

    25 2 Отговор
    ама те го изследвали за 2 секунди и установили нещо си...овце блеееее
  • 12 бг кухнята и бг продуктите

    25 0 Отговор
    са здравословни . Изнасят се срещу пари . Капиталов пазар . Сега е модно и здравословно с украинско зърно - германско хлебче с немски кашкавалец и турска резен домата с сръбска плескавица от швейцарска крава . чудесия .
  • 13 Минувач

    26 1 Отговор
    Статия, писана за напълно неуки хора, които трябва да се пропагандират да почнат на ядат тези измислени заместители, които вероятно ще са и по-скъпи от самото месо.
    Има един много, ама много важен показател - БИОЛОГИЧНА СТОЙНОСТ на храната, т.е. не само, колко протеин имала примерно, но и какъв е амино-киселинния профил на този протеин, каква е неговата усвояемост и съответно полза за тялото. Това е все едно да плющиш бял боб и леща и да се надяваш, че щом имат повече протеин и от месото и ще станеш много як :-) Само, дето в растителният протеин има липси или недостатъчни количества на дадени аминокиселини, което ще възпрепятства и изграждането на тъкани в тялото ни. Отделно и усвояемостта в стомаха не е висока и се изхвърля голям процент от растителната храна неусвоена напълно. Най-добрият протеин е от яйчния белтък, точно заради профила и усвояемостта си, а в съчетание и с жълтъка, яйцето е топ, като дори само 4-5 цели яйца на ден задоволяват всички необходими витамини, минерали и мазнини за тялото за деня. Яйцето няма само едно нещо - витамин Ц.
    Затова и нека хората не се залъгват прекалено много и с онези протеинови кисели млека, скир и други. Да, мнооого по-добре са от стандартните, но нека и всеки да се замисли производителите, какви ли по-евтинки източници на протеин добавят. Да, протеинът ще е завишен и ще отговаря на етикета, но колко е качествен, дали не е от някакъв насипен китайски, евтин казеин на прах, кой ги знае. Затова само яйца и чисто

    Коментиран от #21, #27

  • 14 Минувач

    21 0 Отговор
    ...Затова само яйца и чисто месо - не можеш да сгрешиш! Другите неща са залъгалки, но не са за постоянна употреба.
  • 15 Пълни глупости

    22 0 Отговор
    Няма начин ултра преработен имитиращ продукт да е по полезен от естествения! Просто няма такъв случай в хранителната индустрия, нито един!!! Всъщност, основния принцип на превантивната медицина е да НЕ СЕ ЯДАТ ПРЕРАБОТЕНИ ХРАНИ!
  • 16 Боздуганова

    24 0 Отговор
    Месо на растителна основа просто не е месо.
  • 17 Мнение

    25 1 Отговор
    Също както брашното от насекоми, гмо продуктите и принтираното в лаборатории изкуствено месо?!

    Когато във всеки един аспект се гаврите с човечеството, все някога ще си получите заслуженото!
  • 18 майстор

    8 0 Отговор
    Още малко и Швайпсъ!
  • 19 шаа

    15 0 Отговор
    тебеширът е с още по-малко калории
  • 20 Мнение

    22 1 Отговор
    Масовите овладени медии се превърнаха в основни разпространители на фалшиви и непроверени новини!

    Моментално въвеждане на американския закон за чуждите агенти и в България!!!
    Да лъснат всички грантаджии по веригата и да ги дават по новините ежедневно, че да обясняват за гнусната си дейност!!!
  • 21 Помня аз

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Минувач":

    Преди имаше един "бизнесмен" дето си хранеше свинете със сух протеин в чували. След анализ се оказа, че съдържанието идва от екирисажа минато през пещите. Имаше репортаж по случая, но не и последствия.
  • 22 Неразбрал

    14 0 Отговор
    Кучетата знаят ли го?
  • 23 Да ни е сладко

    8 0 Отговор
    А къде мислите отива "протеина" от крематориумите в развитите европейски държави? Милиони самотници, бедняци, сираци и хора без роднини минават от там за последният си път. Получения протеин се ползва във промишлено вкусовата индустрия.
  • 24 Най добре

    6 0 Отговор
    Яжте Л@!на
  • 25 Митака

    1 16 Отговор
    Човекът е създаден растителнояден. Месояден става в последствие. Едно време в почвата е имало Б12 и оттам е преминавал в растенията и човека. Днес почвите са изтощени и нямат Б12. Аз ям месо, но съм наясно, че веганите, които знаят какво правят и си набавят необходимите вещества, са по-здрави и щастливи.

    Коментиран от #33

  • 26 Теориите са Хубаво Нещо!

    8 0 Отговор
    Теориите са Хубаво Нещо! Въпроса е До Колко са Приложими в Практиката! Аз Лично за себе си Мога да им туря просто един Кръст!
  • 27 Веганист

    1 15 Отговор

    До коментар #13 от "Минувач":

    Не е като да няма сума ти спортисти от световна класа, които са вегани. Ще спомена само най-великият тенисист за всички времена - Джокович. Има такива дори и в силовите спортове. Има си начини как да се усвои добре протеина от бобовите - накисване преди готвене и комбиниране с ядки или зърнени. Никак не е сложно и изисква само желание. Да готвиш месо и да миеш мазни тенджери, тави и тигани не е по-лесно.

    Коментиран от #29, #30, #34, #38

  • 28 като бяс

    7 0 Отговор
    Мога да ви предложа ляй..на.Ял съм само салати и треволяк.Да ви е..ба маи..ката.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ген. Гурко

    6 0 Отговор
    Тези изр@оди направо се насRаха. Такова неуважение и подценяване на народонаселенията никога не е имало. Нека върхушките да се хранят редовно и обилно с това, щом е толкова полезно. И да го приготвят с палмов масло и маргарин. които също са растителни. Боклуцинещастни.
  • 32 Доктор

    7 0 Отговор
    Най-здравословни са печените бръмбари. Соросоидни идиоти.
  • 33 Агтос

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Митака":

    Човек е създаден за да яде месо и растения. Имаме два вида зъби в устата. Резци и кътници.
  • 34 Спортист

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Веганист":

    Да, познавах един петобоец-веган. Въпреки химиите , които плющеше, резултатите му бяха меко казано посредствени.
  • 35 Иван

    6 0 Отговор
    Такива писачи директно трябва да се арестуват и затвор и там да се хранят само с тяхната рецепта и стига сте дълбали простотия
  • 36 гост

    6 0 Отговор
    То ГМО от американските говеда неяма вкус сега и реклама на месо от растителни продукти. Мерси съм. Да ви сладко и добър апетит.
  • 37 Ъхъ!!!

    4 0 Отговор
    Пульезнуй колко брашното от буболечкити. На 100% е от ГМО. Но ще има балъци, които ще залетят по новата мода. А защо давоските таласъми правят точно обратното от това дето пропагандират?! Плющят само ЕКО неща и истински мръвчоци. Да не говорим за "електическите" им превозни средства.
  • 38 Минувач

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Веганист":

    Сигурен ли си за Джокович? Защото той преди години беше залитнал в тази посока и супер много отслабна, загуби издръжливост и резултатите му паднаха много. След това някой го посъветва и изостави тези приумици. Така че, той е точно пример за неудачността на хранене без месо и животински протеини.
    Отделно за боба - дали ще успееш да му подобриш усвояемостта, не го прави по-добър, защото просто има недостатъчни количества от някои аминота. Ако щеш го кисни 1 седмица, онези аминото няма откъде да се появят. Задължително трябва да се комбинира с други протеинови източници, които имат от тези аминота, но винаги се опира до животинските източници като че ли :-)