Според ново проучване растителните алтернативи на месото са по-полезни за планетата и най-вече по-здравословни от продукти като кюфтета и колбаси, произведени от животни.
Производството на заместители на месото е свързано с много по-малко емисии на парникови газове и много по-малко вода, отколкото производството на месни ястия. Имитиращите месни продукти се представят добре и от хранителна гледна точка в сравнение с истинските. Те съдържат по-малко калории, по-малко наситени мазнини и повече фибри, сочи проучването на благотворителната организация Food Foundation, предава БГНЕС.
Изследването сравнява въздействието върху околната среда, хранителния профил и цената на 68 продукта на растителна основа с тази на 36 месни продукта, включително ястия като - истински и имитиращи - бекон, пилешки хапки и кюфтета.
Въпреки това се оказа, че някои от трите основни вида „алтернативни протеини“ в някои отношения са по-лоши от месните продукти в хранително отношение, заявиха от Food Foundation.
„Много от наскоро разработените алтернативни продукти от преработено месо по-често съдържат по-високи нива на сол в сравнение с други алтернативни протеини и само една трета от тях са обогатени с желязо и витамин В12, каквито се съдържат в месото“, се казва в изследването.
Така например бе установено, че безмесните колбаси на марката Richmond съдържат тревожно големи количества сол, каза Ребека Тоби, старши мениджър „Бизнес и ангажиране на инвеститори“ в благотворителната организация. Но производителите могат да променят състава на продуктите си, за да ги направят по-хранителни, добави тя.
Освен това „алтернативите на месото на растителна основа са средно с по-ниско съдържание на протеини в сравнение с истинското месо“, установиха изследователите. Тази констатация обаче не е обезпокоителна, тъй като разликата е малка, а населението на Обединеното кралство вече консумира повече от достатъчно протеини за поддържане на здравето, каза Тоби, съавтор на изследването.
Изследването идва в момент, когато пазарът на храни, които не са от месо, продължава да се разширява - заедно с популярността на вегетарианските и веганските диети - въпреки срива през последните години на редица марки на растителна основа и спада в продажбите през миналата година. Анализатори като Bloomberg очакват, че пазарът в световен мащаб ще продължи да нараства значително до 2030 г. Миналогодишен анализ на Зеления алианс прогнозира, че до 2035 г. секторът може да струва 6,8 млрд. паунда годишно и да създаде 25 000 работни места само в Обединеното кралство.
Потребителите знаят, че безмесните продукти често са по-скъпи от истинските. „Потребителите плащат по-висока цена за по-преработените растителни алтернативи като тофу, Future Farm и марката THIS в сравнение с месото, въпреки ползите за околната среда“, се казва в проучването. Така например храните от „ново поколение“ са със 73 % по-скъпи за 100 гр. от месото, докато традиционните продукти са с 38 % по-скъпи.
Бобът и зърнените храни се оказаха най-здравословните, най-екологичните и най-евтините от четирите вида анализирани продукти. Те са „естествен източник на белтъчини, дават най-добър резултат по отношение на здравето и околната среда, с по-малко количество наситени мазнини, калории и сол и с най-голямо количество фибри от всички продукти“, заяви благотворителната организация. „Те са и в най-достъпната ценова категория“.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
12:17 29.08.2024
2 Без име
12:18 29.08.2024
3 Поредната
12:19 29.08.2024
4 Ей, вие
А зеленчуците на месна основа как са, а???
12:20 29.08.2024
5 дон Вито
Към експериментите на еволюцията...
12:20 29.08.2024
6 Европееца
12:23 29.08.2024
7 Механик
12:24 29.08.2024
8 Мдааа
12:25 29.08.2024
9 Механик
12:26 29.08.2024
10 Здрасти
12:26 29.08.2024
11 То още го няма
12:28 29.08.2024
12 бг кухнята и бг продуктите
12:31 29.08.2024
13 Минувач
Има един много, ама много важен показател - БИОЛОГИЧНА СТОЙНОСТ на храната, т.е. не само, колко протеин имала примерно, но и какъв е амино-киселинния профил на този протеин, каква е неговата усвояемост и съответно полза за тялото. Това е все едно да плющиш бял боб и леща и да се надяваш, че щом имат повече протеин и от месото и ще станеш много як :-) Само, дето в растителният протеин има липси или недостатъчни количества на дадени аминокиселини, което ще възпрепятства и изграждането на тъкани в тялото ни. Отделно и усвояемостта в стомаха не е висока и се изхвърля голям процент от растителната храна неусвоена напълно. Най-добрият протеин е от яйчния белтък, точно заради профила и усвояемостта си, а в съчетание и с жълтъка, яйцето е топ, като дори само 4-5 цели яйца на ден задоволяват всички необходими витамини, минерали и мазнини за тялото за деня. Яйцето няма само едно нещо - витамин Ц.
Затова и нека хората не се залъгват прекалено много и с онези протеинови кисели млека, скир и други. Да, мнооого по-добре са от стандартните, но нека и всеки да се замисли производителите, какви ли по-евтинки източници на протеин добавят. Да, протеинът ще е завишен и ще отговаря на етикета, но колко е качествен, дали не е от някакъв насипен китайски, евтин казеин на прах, кой ги знае. Затова само яйца и чисто
Коментиран от #21, #27
12:37 29.08.2024
14 Минувач
12:38 29.08.2024
15 Пълни глупости
12:41 29.08.2024
16 Боздуганова
12:42 29.08.2024
17 Мнение
Когато във всеки един аспект се гаврите с човечеството, все някога ще си получите заслуженото!
12:45 29.08.2024
18 майстор
12:46 29.08.2024
19 шаа
12:47 29.08.2024
20 Мнение
Моментално въвеждане на американския закон за чуждите агенти и в България!!!
Да лъснат всички грантаджии по веригата и да ги дават по новините ежедневно, че да обясняват за гнусната си дейност!!!
12:48 29.08.2024
21 Помня аз
До коментар #13 от "Минувач":
Преди имаше един "бизнесмен" дето си хранеше свинете със сух протеин в чували. След анализ се оказа, че съдържанието идва от екирисажа минато през пещите. Имаше репортаж по случая, но не и последствия.12:49 29.08.2024
22 Неразбрал
12:53 29.08.2024
23 Да ни е сладко
12:57 29.08.2024
24 Най добре
12:58 29.08.2024
25 Митака
Коментиран от #33
13:00 29.08.2024
26 Теориите са Хубаво Нещо!
13:13 29.08.2024
27 Веганист
До коментар #13 от "Минувач":
Не е като да няма сума ти спортисти от световна класа, които са вегани. Ще спомена само най-великият тенисист за всички времена - Джокович. Има такива дори и в силовите спортове. Има си начини как да се усвои добре протеина от бобовите - накисване преди готвене и комбиниране с ядки или зърнени. Никак не е сложно и изисква само желание. Да готвиш месо и да миеш мазни тенджери, тави и тигани не е по-лесно.Коментиран от #29, #30, #34, #38
13:16 29.08.2024
28 като бяс
13:34 29.08.2024
29 Този коментар е премахнат от модератор.
30 Този коментар е премахнат от модератор.
31 Ген. Гурко
14:33 29.08.2024
32 Доктор
14:38 29.08.2024
33 Агтос
До коментар #25 от "Митака":
Човек е създаден за да яде месо и растения. Имаме два вида зъби в устата. Резци и кътници.14:46 29.08.2024
34 Спортист
До коментар #27 от "Веганист":
Да, познавах един петобоец-веган. Въпреки химиите , които плющеше, резултатите му бяха меко казано посредствени.14:54 29.08.2024
35 Иван
14:58 29.08.2024
36 гост
15:01 29.08.2024
37 Ъхъ!!!
16:20 29.08.2024
38 Минувач
До коментар #27 от "Веганист":
Сигурен ли си за Джокович? Защото той преди години беше залитнал в тази посока и супер много отслабна, загуби издръжливост и резултатите му паднаха много. След това някой го посъветва и изостави тези приумици. Така че, той е точно пример за неудачността на хранене без месо и животински протеини.Отделно за боба - дали ще успееш да му подобриш усвояемостта, не го прави по-добър, защото просто има недостатъчни количества от някои аминота. Ако щеш го кисни 1 седмица, онези аминото няма откъде да се появят. Задължително трябва да се комбинира с други протеинови източници, които имат от тези аминота, но винаги се опира до животинските източници като че ли :-)
20:37 29.08.2024