20 Май, 2024 14:58 2 755 21

Физици най-накрая потвърдиха възхитителна теория на Айнщайн за черните дупки

  • учени-
  • физика-
  • айнщайн-
  • черна дупка-
  • теория-
  • теория на гравитацията

Учените успяха да наблюдават какво се случва с масата, когато бъде привлечена от черна дупка

Физици най-накрая потвърдиха възхитителна теория на Айнщайн за черните дупки - 1
Снимка: Shutterstock

Детайлното обяснение на това как материята пада върху черна дупка отвъд хоризонта на събитията бе разкрито в нова статия.

Както още Айнщайн твърди в своята теория за гравитацията, има точка, в която материята спира да обикаля около черната дупка и пада право надолу, спускайки се стремглаво отвъд точката, от която няма връщане назад. Но сега, в рентгеновите данни на активна черна дупка, най-накрая видяхме доказателство, че тази "падаща област" съществува.

"Теорията на Айнщайн предсказваше, че това последно потъване съществува, но за първи път успяхме да демонстрираме, че това е така," казва физикът Андрю Мъмъри от Оксфордския университет във Великобритания. "Представете си го като река, която се превръща във водопад – досега разглеждахме реката. Това е първият ни поглед към водопада."

Материята, която се движи към черна дупка, не следва права линия. Тя обикаля наоколо, подобно на водата, която се върти, спираловидно, неумолимо към отводнителния канал. Това не е просто удобно сравнение: то е толкова подходящо, че учените използват вихрите на водата, за да изучават средата около черните дупки.

Изследването на самите черни дупки е малко по-сложно, тъй като изкривеното пространство-време около тях е толкова екстремно.

Но преди десетилетия теоретичните трудове на Алберт Айнщайн предсказват, че при определена близост до черната дупка материята вече няма да може да следва стабилна кръгова орбита и пада право надолу – като вода през ръба на този аналогичен отводнителен канал.

Няма причина да смятаме, че това не е така – материята трябва да премине през хоризонта на събитията по някакъв начин, а теорията на Айнщайн за гравитацията е издържала на проверката във всички случаи – но това, в което астрофизиците не са били сигурни, е дали ще можем да го открием.

Работата на Мъмъри и неговите колеги се състои от няколко части. Една от тях беше разработването на числени симулации и модели, които изобразяват потъващата област, за да разкрият вида на излъчваната от нея светлина. След това те се нуждаеха от доказателства, които да съдържат същото излъчване на потъващия регион.

Важната черна дупка се намира в система, отдалечена на около 10 000 светлинни години, наречена MAXI J1820+070. Тази система съдържа черна дупка с маса около 8,5 пъти по-голяма от масата на Слънцето – и двойна звезда-спътник, от която черната дупка отнема материал, докато двойката обекти обикаля в орбита, излъчвайки подобни на рентгенови трептения.

Астрономите наблюдават тази черна дупка, за да разберат по-добре нейното поведение, така че изследователите успяха да получат достъп до много висококачествени данни, получени с помощта на рентгеновите инструменти NuSTAR и NICER в ниска околоземна орбита. По-специално те се фокусираха върху избухването, което се случи през 2018 г.

Предходни изследвания бяха отбелязали, че при наблюденията на това избухване е открито допълнително сияние, което не може да бъде напълно обяснено.

Проучване от 2020 г. предположи, че това сияние може да се появи от най-вътрешната стабилна област на кръговата орбита – т.е. зоната на потапяне. Мъмъри и колегите му изследваха това сияние с особено внимание и установиха, че то съвпада с излъчването, което получиха от своите симулации.

Това, казват изследователите, окончателно установява съществуването на зоната на падане, без съмнение, давайки ни ново разбиране за екстремния гравитационен режим в областта непосредствено извън хоризонта на събитията на черна дупка.

"Това, което е наистина вълнуващо, е, че в галактиката има много черни дупки и сега разполагаме с нова мощна техника за изучаване на най-силните известни гравитационни полета," казва Мъмъри. "Смятаме, че това представлява вълнуващо ново развитие в изучаването на черните дупки, което ни позволява да изследваме тази последна област около тях. Едва тогава ще можем да разберем напълно гравитационната сила. Това последно потапяне на плазмата се случва на самия ръб на черната дупка и показва как материята реагира на гравитацията в най-силната ѝ възможна форма."


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Физик

    11 6 Отговор
    Най-голямата Черната дупка очевидно е в главата на Мъмъри! Звучното му име е най-красноречивото доказателство за това! А теориите нс "великия" Айн-Щайн са отдавна признати (от истинните хора на науката) за твърде посредствени упражнения на един не особенно успешен гимназист...

    Коментиран от #18

  • 2 иди ми дойди ми

    5 1 Отговор
    Детайлното обяснение на това, как материята пада върху черна дупка отвъд хоризонта на събитията ,бе разкрито в нова статия.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 незнайко

    4 3 Отговор
    А като падне в тази бездна с невъобразима скорост не може ли да излезе от другата страна ? Затова никога не се говори ЗАЩО ?
  • 5 любопитен кръшкач

    9 4 Отговор
    Единственната дупка от която се интересувам е оная,розовата между крачката на жена ми!

    Коментиран от #20

  • 6 Епа

    10 2 Отговор
    Най голямата черна дупка е в един шкаф у Банкя, от там нищо не излиза
  • 7 Всъщност

    9 5 Отговор
    Вселената и материята в нея са пълни с празно пространство. Това за нас е празно пространство, защото ние не виждаме цялата картина. Празното пространство е силови линии и магнитно поле, които държат атомните и субатомните частици на определена орбита, разстояние една от друга.
    Когато гравитацията стане много голяма под въздействие на енергия, тези частици най-вероятно се сбиват толкова близо, че законите на физиката за твърдото тяло престават да действат. Започват да действат законите на квантовата механика.
    Теорията на Айнщайн за относителността казва точно това. Тоест, че всичко е относително спрямо друго. Времепространството е едно при една енергия, а при друго се променя и тече различно.
    Но, такива процеси и понятия са твърде сложни за обяснение със законите които знаем, затова все-още не можем да го разберем докрай.
    Честно казано, аз лично се съмнявам, че някога изобщо ще ги разберем докрай, защото Бог няма как да бъде разбран и обяснен с нашите възприятия и възгледи.
    Което само потвърждава, че Бог наистина съществува и Той е началото и края на всичко.
  • 8 Госあ

    4 2 Отговор
    Всъщност, айнщайн е отричал съществуването на черните дупки като следствие от преписаната от него теория, докато много истински физици по това време са му обяснявали че точно това произтича от тази теория която преписал от различни хора. Както и че космологичната константа, която е измислил е пълна глупост и вселената е динамична и че не може да бъде определена точната маса и местоположение на електрона в орбиталната му. Също и много от учените са били против използването на ядрено оръжие върху цивилни, за което той е настоявал пред американския президент. Та, всъщност за Чери дупки и хоризонт на събитията с конкретика говори и показва Роджър Пенроуз ! Не знам за всяко нещо във физиката трябва да се споменава този плагиат ? В биологията, откакто Мотоо Кимура изхвърли в кофата дарвиновите съчинения, се ползва генетичен дрейф и рекомбинация, което е много добре, но зако физиците продължават да слагат айнщайн на всяка манджа мерудия, не знам. И много биолози, най вече тези, които разчитат повече на лобита отколкото на фактите които представят продължават да споменават бай дарвин навсякъде, но не всички…
  • 9 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    Два пъти ! Били грешки при измерванията. Много физици твърдят, че неутриното би могло да бъде по-бързо.
  • 10 Аквапарк

    0 0 Отговор
    Материята е като водопад, а червеевите дупки - като пързалки. Тъпоооо.
  • 11 наистина възхитително

    0 0 Отговор
    Къде е квантовия изтърсак ("владетел"), за да потвърди теорията?🤭
  • 12 Въпросите

    4 1 Отговор
    за произхода на света и Вселената не са от вчера. За времето откакто съществува хомо сапиенс немалко са намерили отговори. Но това съвсем не е задължително да означава, че един ден ще намерим отговори и то непременно на всички въпроси.
    Не се заблуждавайте с човешкото си тщеславие.
    Истината всъщност е, че ние не знаем много за тези въпроси или поне доскоро е било така. Човек се опитва да разбере Вселената задавайки си въпроси и наблюдавайки я. Съществуват всякакви науки за обясненията на света, което само потвържава, че не знаем много неща. Защото ако знаехме всичко щеше да има някакво обяснение и нямаше да има нужда от науките, които да го обяснят.
    Чест прави на всички светли умове досега, които са открили нещо, а ние в някакъв смисъл стоим на техните рамене.
    Проблемът с някои от тези въпроси е, че отговорите пораждат повече въпроси отколкото отговори.
    За нас хората е любопитно да знаем, но трудно можем да обясним всичко с нашите ограничени сетива и възприятия.
    Та ние даже не виждаме ултравиолетово и инфрачервено например, а немалко животни го имат по рождение!
    В заключение бих казал само, че часовникът се опитва да обясни какво е Часовникаря.
    Който разбрал, разбрал.
  • 13 според мен

    0 1 Отговор
    защото и двамата са от един етнос .
  • 14 Който знае

    0 0 Отговор
    как функционира мозъка, нека да каже.
    Аз си признавам, не знам.
  • 15 И още…

    1 0 Отговор
    Светлината (светлинният фотон) се държи едновременно като частица и като вълнА.
    Защо?
    Щом толкова разбирате, кажете да науча. Аз си признавам, не знам.
  • 16 Черната дупка

    1 0 Отговор
    Единственият начин за превръщане на глобалната материя в енергия.....нищо не се губи, само се видоизменя....пулсарите, един от начините за превръщане на енергията в материя...Айнщайн е велик.
  • 17 1111

    0 0 Отговор
    Благодаря за тази илюстрация, помогна ми да си спомня нещо...
  • 18 Абе

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Физик":

    Че не си физик е ясно, ама кой ти дава плюсове

    Коментиран от #19

  • 19 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Абе":

    Дават му плюсове подобните нему кух0глави.

    Коментиран от #21

  • 20 6644

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "любопитен кръшкач":

    На твоята розова ли е?
  • 21 Дупка в морето

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Това не са плюсове, а позитрони.