Last news in Fakti

11 Февруари, 2014 17:21 1 636 0

Ограничаване на употребата на трансмазнини предлагат от БАЗХ

  • трансмазнини-
  • базх-
  • ограничаване-
  • употреба

Синапов предложи животновъдите да започнат да продават мляко на детските градини директно от производителите с 5-процентова отстъпка от доставната цена за мандрите

Българска Асоциация Земеделие и храни (БАЗХ), заедно с браншови, родителски и други неправителствени организации ще инициира законодателни промени на национално и европейско ниво с цел ограничаване употребата на трансмазнини. Около тази инициатива се обединиха участниците в кръглата маса на тема „Не на трансмазнините в храните“, организирана от БАЗХ във вторник.

„В най-кратки срокове ще подготвим промяна в текстовете на регламент 1169 на Европейския съюз, който изисква предоставянето на информация за съдържанието на храните при етикетирането им, и според който съдържанието на трансмазнини трябва да започне да се обозначава едва от края на 2014 г. Освен това ще изискаме отговорните институции у нас да нанесат промени и да допълнят  Наредба №9 на МЗХ и Наредба №37 на МЗ“, заяви д-р Мирослав Найденов, председател на БАЗХ. Той  предложи две стъпки, които могат да бъдат предприети от Българската държава, без да отнемат много време, но ще бъдат с голям ефект за здравето на хората. „Първата от тях е да започне да се изписва съдържанието на трансмазнини в хранителните продукти на техните етикети. Втората е да се върви в посока към пълна забрана за тяхната употреба“, категоричен е Найденов.

Теодора Пиралкова – председател на родителската организация  Национален алианс „Усмихни се с мен“ алармира, че контролните органи тълкуват забраната за употреба на трансмазнини единствено по отношение на готвенето в детските заведения, но не и за продажбата на вредни храни в училищните бюфети.

В тази връзка Бойко Синапов – председател на Националната асоциация на животновъдите в България предложи животновъдите да  започнат да продават мляко на детските градини директно от производителите с 5-процентова отстъпка от доставната цена за мандрите.

„Съвсем скоро производителите на храни ще изпаднат в тежко положение, защото ще се изправят срещу тези, които влагат трансмастни киселини в продуктите си. А когато отпаднат и млечните квоти, положението им ще стане съвсем неблагоприятно“, заяви д-р Йордан Войнов, зам.-председател на БАЗХ и допълни, че България може да въведе изпреварващи мерки по отношение на етикетирането.

Проф. Стефка Петрова, председател на Българско дружество по хранене и диетика подкрепи идеята трансмастните киселини да се обозначават на етикетите на храните и допълни, че е добре да се изписва и какво е тяхното процентно съдържание в даден продукт. Според д-р Тенчо Тенев, заместник-председател на Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) по указанието на европейския регламент, това трябва да стане най-рано през 2016 г., но  е възможно мярката да бъде задействана и по-рано, предвид  обществения дебат по темата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА