Last news in Fakti

10 Юни, 2024 14:58 1 605 3

Пастата за зъби: Чудодейно средство с безброй приложения в дома

  • приложение-
  • приложения-
  • употреба-
  • паста за зъби-
  • зъби-
  • почистване

Ето за какво можем да използваме пастата за зъби

Пастата за зъби: Чудодейно средство с безброй приложения в дома - 1
Снимка: Shutterstock

За какво се използва пастата за зъби? На пръв поглед "глупав въпрос", чиито отговори изглеждат очевидни: избелва и полира зъбите, премахва петната от кафе и храна по тях; премахва лошия дъх; възстановява и защитава зъбния емайл.

В допълнение към обичайните ѝ приложения тя може да изпълнява много други необичайни на пръв поглед функции и да се превърне в най-неочаквания ви домашен помощник.

Обикновено пастата за зъби съдържа няколко компонента с невероятни свойства. Флуоридът укрепва емайла и го предпазва от киселинна ерозия. Натриевият лаурил сулфат подобрява почистващия ефект, а калциевият карбонат е отличен материал за шлифоване.

Благодарение на вълшебните си съставки одраскванията и старите упорити петна по всичко - от обувки до стени, ще изчезнат за секунди. И нещо много важно - най-добре е да използвате най-обикновена бяла паста без добавен флуор или оцветители.

Ето за какво може да използвате пастата за зъби:

  • За почистване на бели обувки

Всеки знае колко бързо се цапа бялата подметка на маратонките и кецовете. Няколко обувания и белотата вече не е същата. Ако искате обувките ви да са като нови, почистете ги с паста за зъби!

Нанесете бяла паста за зъби (можете да използвате избелваща паста, неслучайно се нарича така) върху замърсеното място, изтъркайте старателно с гъба или четка и изплакнете с вода. И любимите ви кецове пак са като нови!

  • За отстраняване на петна от килима

Скъпият килим, случайно изцапан с мастило, кафе или козметика, може лесно да бъде спасен с помощта на паста за зъби. Достатъчно е внимателно да изтъркате петното върху килима или друг мек предмет от интериора с твърда четка с нанесена върху нея паста.

  • Помага за премахване на варовика в банята и кухнята

Меките абразиви и дезинтегриращите вещества в пастата за зъби се справят с плаката за отрицателно време. Нанесете малко паста за зъби върху крановете в кухнята или банята и след 5-7 минути избършете с влажна кърпа. Можете да направите това, докато си миете зъбите. Така не само вашите зъби ще бъдат чисти, но и кранчетата.

  • Почистване на инструменти за коса

Често притежателите на инструменти за коса се сблъскват с неприятни лепкави и мръсни остатъци по вътрешните им плочи. Най-добре е да използвате суха кърпа, за да отстраните нежно плаката с паста за зъби, и да отстраните остатъците с мокри кърпички или кухненска хартия, навлажнена с вода.

  • За почистване на клавишите на пианото

Клавишите на съвременните пиана вече не се правят от слонова кост, а от пластмаса. Затова и без притеснения може да премахнете жълтеникава плака от клавишите чрез редовно почистване с паста за зъби и стара четка. С едно почистване гарантирано клавишите ще възвърнат искрящо белия си цвят.

  • За отстраняване на миризми от храна

Вместо да страдате от задушливата миризма по ръцете си след рязане на риба или чесън, просто ги измийте с по-агресивно химическо средство. Тук пастата за зъби ще свърши идеална работа. Понякога дори най-добрият сапун или препарат за съдове няма да действа толкова ефективно, колкото пастата за зъби. Просто я нанесете върху мокрите си ръце, разпенете за няколко минути, след което изплакнете обилно с топла или гореща вода.

  • Алтернатива на ацетона

Смесете лимонов сок, паста за зъби и малко вода със стайна температура, за да създадете гладка смес, която да ви служи като достоен заместител на ацетона. След това потопете ноктите си в него и внимателно избършете лака с памучен тампон.

Придайте блясък на бижутата си

Няма смисъл да криете в кутията любимите си бижутата си, които са потъмнели от времето, като може лесно да върнете блясъка им с помощта на паста за зъби. За да направите това, втрийте паста за зъби върху бижутата с помощта на четка за зъби, като обърнете специално внимание на проблемните места, след което изплакнете внимателно и избършете.

Единственото място, където не трябва да използвате паста за зъби, са перлите, съветва jenata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виличие

    5 0 Отговор
    Може да си политате фаровете на колата ✌🏻🤡

    Коментиран от #2

  • 2 Полирате

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Виличие":

    Полирате
  • 3 Мазане

    0 0 Отговор
    Намажете Херпеса си!Изсмуква го.