Last news in Fakti

8 Март, 2024 14:29 1 564 3

Нехранителните продукти, за които не подозираме, че имат срок на годност

  • срок на годност-
  • продукти-
  • вещи-
  • употреба-
  • ползване

Сапунът, пастата за зъби и дори бебешкото столче за кола имат срок, в който е най-добре да се използват

Нехранителните продукти, за които не подозираме, че имат срок на годност - 1
Снимка: Shutterstock

Повечето продукти, които често купуваме от магазина, имат срок на годност. Това най-често са хранителни стоки и други продукти за бита, които знаем, че е добре да използваме за определен срок от време, за да се възползваме максимално от качеството и безопасността им.

Но има и няколко нехранителни продукти, за които предполагаме, че може да използваме без ограничение във времето. Оказва се, че не е точно така.

8 продукта от бита, които също имат срок на годност

1. Чай

Ако пием чай в пакетчета, вероятно имате поне няколко кутии вкъщи, които си седят от доста време, дори може би години. Мислим си, че щом са пакетирани, значи можем да ги съхраняваме дълго. Но не е точно така, пише lifestyle.bg. Препоръките са да се консумират в рамките на две години след отваряне на опаковката. Освен че могат да променят вкусовите си качества, вероятно ще станат жертва и на влагата.

2. Сапун

Блокчетата сапун, с които мием ръцете и тялото, също имат препоръчителен срок на годност. При някои той е оказан на опаковката, но ако не е, трябва да ги изразходваме в рамките на три години след датата на производство, защото губят част от свойствата си.

3. Спирала

Тъй като я слагаме на очите си, не бива да си правим експерименти. Ползваме я в рамките на три месеца след отваряне - ако преди това не е изсъхнала вече, разбира се.

4. Батерии

Батериите също имат срок на годност и е добре да го спазваме. В противен случай по батериите може да се наблюдава корозия или изтичане, а по-вероятно е и да не изпълняват функцията си както очакваме.

5. Хидратиращи продукти

Изненадващо или не, и те губят свойствата си, когато стоят дълго време отворени. Затова е добре да спазваме обозначението на опаковката и да ги използваме в рамките на година или две. А когато става дума за продукти за лице, препоръката е да ги подменяме дори на шест месеца, защото с всяко пипане в бурканчето вкарваме бактерии, съветва Reader's Digest.

6. Паста за зъби

Надали ни се случва да я използваме прекалено дълго, но ако имаме някоя изостанала опаковка е добре да знаем, че се препоръчва употребата ѝ в рамките на две години след датата на производство. Най-вероятно няма да се развали, просто губи свойствата си.

7. Слънчеви очила

Сигурно имаме любим чифт, който носим години наред. Но е добре да знаем, че с продължителната употреба покритието на стъклата се надрасква и това води до намаляване на защитата, която осигуряват на очите ни. Затова е препоръчително периодично да си купуваме нови чифтове.

8. Столчета за кола

Това вероятно е от тези продукти, за които не сме се замисляли, че имат срок на годност и дори той е написан на самото столче - най-често между шест и 10 години. Причината е, че заради температурите в купето пластмасата губи своите свойства и столчето става по-несигурно. Това е последното нещо, което искаме да чуем за безопасността на най-беззащитния член от семейството си. Затова не е добра идея да ползваме столче втора употреба, особено ако е стояло по-дълго време.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идън

    3 0 Отговор
    Срокът на годност е изписан на посочените продукти. Ако е посочена датата на производство пише каква е трайността след нея. Срокът на годност се изписва с ЕХР. C Best Before- най- добър до и датата. Продукти с втория надпис трябва да се употребят най- бързо след като изтече датата за най- добър до.
  • 2 Презервативите

    5 0 Отговор
    също са със срок на годност. Ако е изтекъл се раждат близнаци.
  • 3 Истинско Немско Качество

    9 0 Отговор
    През 2011 г. си купих фенерче с 2 батерии Варта (годината на производство я пише на тях - 2011 г.). 13 години по-късно фенерчето с тези батерии още свети и то доста силно, а срокът на годност изписан на тях е 2016 г. Ето това е истинско качество, което за съжаление вече не може да се намери.