Last news in Fakti

20 Юни, 2023 11:58 3 231 1

5 добри причини да не изхвърляте утайката от кафето

  • кафе-
  • утайка-
  • приложение-
  • употреба-
  • полезно

Ето как да използвате по различни начини у дома утайката от кафето

5 добри причини да не изхвърляте утайката от кафето - 1
Снимка: Shutterstock

Кафето от векове е любима напитка на хората по целия свят. То е съществена част от ежедневието на повечето от нас. Дава ни енергията, от която се нуждаем рано сутрин, и сила да преборим следобедната умора. За съжаление след употреба, утайката от кафето най-често завършва по един и същи начин - в кофата за боклук.

Вълшебните кафени зърна имат много повече приложения и могат да ни помогнат по различни начини - както в домакинството и градината, така дори и за почистване.

Вижте 5 хитри начина за използване на утайката от кафе, подбрани специално от експертите на Lavazza:

Наторяване на градината

В повечето почви липсват жизненоважни хранителни вещества, необходими за оптималния растеж на растенията. Тези от тях, които израстват в такъв тип почви, страдат от липса на хранителни елементи. В резултат на това, повечето градини изискват да бъдат допълнително наторявани, за да се гарантира, че растенията получават необходимото за отцеляването си.

Утайката от кафе съдържа основни хранителни вещества, които подпомагат за дренажа, задържането на вода и вентилацията на почвата в градината. Можете да поръсите утайка от кафе върху почвата или да я добавите към компост, за да я използвате като тор. Разпръскването на утайка от кафе в градината ще привлече червеи, които подпомагат за здрава и богата на нутриенти почва, което води до подобряване на растежа и развитието на растенията. Това е особено полезно за рози, азалии, рододендрони, камелии и други цветя, обичащи по-високо киселинна почва.

Свещи на основата на кафе

Създайте си свещи от утайката на кафе, за да освежите дома си с неповторим аромат. Нужни са само четири съставки - утайка от кафе, восък, фитил за свещ и любим буркан. Започнете, като постепенно изсипете восъка в малък буркан, след това добавете и утайката от кафе, като не спирате да разбърквате. Запалвайки една от тези свещи, ще създадете релаксираща и приятна атмосфера, а домът Ви ще се превърне в рай с аромат на кафе.

Неутрализиране на миризми

Утайката от кафе абсорбира всички миризми в заобикалящата среда. Вместо сода за хляб, опитайте да поставите купа с утайка от кафе в хладилника, за да се отървете от миризмите на застояла храна. Ако я поставите в килера, тя може да Ви помогне да се отървете от миризмата на плесен. Освен това, можете да поставите малко изсушена утайка в плитък буркан в задната част на хладилника. По този начин тя ще отдели азот, а в реакция със сярата във въздуха, ще се уловят и извлекат нежеланите миризми.

Полиране на тенджери и тигани

Можете да възвърнете блясъка на ежедневно използваните прибори и да помогнете на тенджерите и тиганите си да изглеждат като нови с помощта на утайка от кафе. Тя има достатъчно абразивна структура, за да изтърка полепналата храна от дъната на тенджерите и тиганите, без да поврежда повърхностите им. С помощта на гъба за почистване, няколко капки препарат и малко количество от утайката, остатъците от храна могат лесно да бъдат отстранени.

Помощ срещу вредители

Утайката от кафе помага при борбата с вредителите в градината. Охлювите и мравките се отблъскват от наличието на утайка, разпръсната в градинските лехи и саксии. Можете с насипаната утайката да създадете бариера около растенията, която предпазва от мравки и охлюви. Имайте предвид, че докато утайката от кафе се разгражда, тя ще направи почвата по-високо киселинна. Друга алтернатива за борба с вредители е да разпръснете редче с от 3-5 см дебелина около “чувствителните” участъци от дома Ви, за да предотвратите навлизане на колонии от мравки. Важно е на всеки две седмици да се подменя кафената утайка.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патето Яки

    0 0 Отговор
    пише.......да разпръснете редче с от 3-5 см дебелина около “чувствителните” участъци .......направо ще засипвам градината с голямата лопата