31 Юли, 2024 10:45 989 5

Учени изобретиха робот, който да събира фасове по плажовете (ВИДЕО)

  • робот-
  • фасове-
  • плаж-
  • италия

Той е оборудван с прахосмукачка, която засмуква тютюневите угарки

Учени изобретиха робот, който да събира фасове по плажовете (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи от Италия с революционно откритие. Учените са намерили решение за един от най-наболелите екологични проблеми в света - безразборното изхвърляне на милиони цигарени угарки, съобщава NOVA.

Екип от Италианския технологичен институт в Генуа е разработил четирикрако куче робот, което ще "работи" по местните плажове. VERO е оборудван с прахосмукачка. Използва изкуствен интелект, за да открива фасове по земята и да ги засмуква, докато се разхожда край брега.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без име

    5 2 Отговор
    За какво са ни роботи? Има толкова много безработни цигани на помощи, затворници и нищоправци, с общото название ПАРАЗИТИ, че ако се впрегнат да работят обществено полезен труд, ще изчистят не само фасовете по черноморието, ами цяла България ще светне от чистота!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 небрежнев

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Без име":

    Няма как да се почиства с нежелаещите да работят хора. Изпробвано е и резултата е, че работата се върши през пръсти, самите работещи през повечето време се подпират, пушат и плюят. Освен това се събират профсъюзи и нпо-та, които да им защитават "правата" и да съдят България за експлоатация, дискриминация, и злепоставят страната ни в чуждите медии.
    В такива програми държавата харчи повече пари в администрация и не се получава нищо полезно.
    Затова - роботи и глоби са много по-ефективен начин за чистене и най-вече за предотвратяване на замърсяването.
  • 4 Е много убаво

    0 0 Отговор
    Ние, затова ли ги садиме по плажо?
  • 5 Ръката на Кремъл

    0 0 Отговор
    По-добре да възпитаваме децата и да не даваме лош пример, като си хвърляме фасовете по плажа. Пуша вече 50 години, но се съобразявам да си нося бутилка от малка минерална вода с малко вода на дъното в която поставям фасовете. Когато си тръгвам изхвърлям бутилката в някое от кошчетата за боклук, които вече са в достатъчно количество покрай всеки плаж. Ако плажът е див, нищо не пречи бутилката да се носи до първото удобно кошче. Въпрос на желание и съзнание.