1 Август, 2024 12:15 1 972 3

Защо дивите и култивираните боровинки нямат нищо общо?

  • боровинки-
  • суперхрани-
  • диви-
  • култивирани-
  • ползи за-
  • ползи за здравето

България е благословена с щастието на територията й да расте една от най-полезните за човешкия организъм храни: боровинката

Какви ли не пътешествия и колко ли хиляди километри изминават търсачите на суперхрани с цел да намерят тайната на дълголетието и здравето. Оказва се, обаче, че тя е скрита не далеч, а съвсем наблизо, дори в градски условия. А България е благословена с щастието на територията ѝ да расте една от най-полезните за човешкия организъм храни: боровинката!

Според множество изследвания няма рак, който дивите боровинки да не могат да предотвратят, нито позната на човечеството болест, от която дивите боровинки да не могат да предпазят. Този чудодеен плод расте дори и на планината Витоша, но и в почти всички български планини.

Заслепени от полезните му качества, хората все по-често търсят боровинки в магазините, което пък принуди производителите да култивират този иначе див храст, и да започнат масовото производство на боровинки, пише БГНЕС.

Не бъркайте дивите боровинки с техните по-големи култивирани братовчеди, които, макар и да са полезни за здравето ви, не предлагат дори малка част от силата на дивите боровинки!

Естеството на боровинката е да расте в по-кисела почва, която може да бъде намерена предимно по планините и боровите гори. В усилията си да я култивират, производителите добавят изкуствени вкислители към почвата, като с това внасят и излишни за растението торове и препарати.

Разликата между култивираните и дивите боровинки може да бъде оприличена на разликата между месото от домашно отглеждани животни на свободна паша и това от индустриално отглеждани животни, хранени със смески.

В дивите боровинки се съдържат гените на изключително мощен антиоксидантов плод, приспособявали към всички колебания на климата. Заради бързата си приспособимост към околната среда, днес съществуват повече от 100 сорта, които макар да изглеждат еднакво, имат различен генетичен състав, но и все толкова полезни качества - те са въоръжени с десетки разновидности на антиоксиданти, които науката все още не познава, заедно с полифеноли, антоцианини, антоцианидини, диметил ресвератрол и все още неизвестни кофакторни адаптогенни аминокиселини.

Консумацията на диви боровинки е отлична за детоксикация от тежки метали, те са и най-мощният пребиотик във възстановяването на черния дроб.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    11 3 Отговор
    Не съм сигурен,че авторката е яла месо от животно на свободна паша.
  • 2 Анонимен

    4 5 Отговор
    И мечките в България обичат боровинки, та не знам колко е безопасно да скиташ планините за боровинки.
  • 3 Да береш

    7 4 Отговор
    И култивираните боровинки обичат кисела почва. А от роми до диви боровинки няма как да се доредиш да береш.