Месо или риба: Кое е по-здравословно?

16 Януари, 2025 14:45 1 468 24

  • месо-
  • риба-
  • здравословно хранене-
  • ползи за здравето

И двата продукта имат своите предимства, но кой от тях е по-полезен за организма?

Месо или риба: Кое е по-здравословно? - 1
Снимка: Shutterstock

Изборът между месо и риба често предизвиква спорове сред привържениците на здравословното хранене. И двата продукта имат своите предимства, но кой от тях е по-полезен за организма?

Рибата е основен източник на омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на лошия холестерол, подпомагат здравето на сърцето и подобряват мозъчната функция. Особено богати на омега-3 са рибите като сьомга, скумрия, херинга и сардини.

Рибата също така е по-лесно смилаема от организма, което я прави идеален избор за тези, които искат да избегнат усещането за тежест след хранене. Белите риби, като треска или пангасиус, са с ниско съдържание на калории и са подходящи за хора, които се стремят да отслабнат.

Предимства на рибата:

  • Подпомага здравето на сърцето и мозъка благодарение на омега-3.
  • Съдържа витамини D и B12, както и минерали като йод и селен.
  • Лесно се усвоява от организма.

Месото, особено червеното, е богато на протеини, желязо, цинк и витамини от група B, включително B12. Тези елементи са от съществено значение за изграждането на мускули, поддържането на енергията и здравето на кръвта.

Все пак прекомерната консумация на червено месо, особено преработени продукти (като колбаси и бекон), може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания поради високото съдържание на наситени мазнини. Затова експертите препоръчват да се избират постни меса като пилешко и пуешко, които са с по-ниско съдържание на калории и по-лесни за храносмилане.

Предимства на месото:

  • Високо съдържание на протеини за мускулите и възстановяване на тялото.
  • Съдържа желязо, необходимо за поддържане на нивата на хемоглобин.
  • Осигурява дълготрайна енергия.

Как да изберем между риба и месо?

Идеалният подход, според диетолозите, е да се комбинират и двата продукта в менюто. Например:

Консумирайте риба 2-3 пъти седмично, особено мазна морска риба.

Редувайте червено месо с птиче месо и избягвайте преработени месни продукти.

За хората с високи нива на холестерол или сърдечно-съдови заболявания рибата е по-здравословен избор. От друга страна, тези с недостиг на желязо или занимаващи се с физическа активност не бива да изключват месото от диетата си.

Източник: newsukraine.rbc.ua


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Заблудата на авторката

    13 5 Отговор
    Как може сьомгата да е здравословна след като се отглежда във ферми, храни се с изкуствена храна и се захранва с лекарства и хормони от раждането си.

    Коментиран от #8, #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хаберих

    12 3 Отговор
    А рибата не е ли месо? Да не е ябълка?

    Коментиран от #7

  • 5 Ъхъъъ

    8 0 Отговор
    Като започнах да чета за диети и осъзнах,че има толкова неща за ядене!
  • 6 Ватиран

    2 5 Отговор
    Самагон, друзья , самагон
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 да питам

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Заблудата на авторката":

    Ти у землянка ли си отглеждан ? Свобода за сьомгата !

    Коментиран от #24

  • 9 Хммм

    0 4 Отговор
    Мсото съдържа желязо, а при циркулацията на кръвта постепенно след една възраст всичкото желязо се струпва в една деликатна част от тялото на мъжете и натежава, а това създава проблеми.

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Рибар

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Заблудата на авторката":

    Не е само сьомгата , риба тон и сладководни риби също се развъждат и отглеждат във ферми . Но при тях се отнася за около 20-30 % от предлаганото на пазара . А я помисли за телета , прасета и пилета !? Не само , че храната им е примесена с добавки , ами и самите животни 100% са тъпкани с ваксини и антибиотици !

    Коментиран от #15

  • 11 Пепо Софрата

    7 1 Отговор
    Начи,..най- полезно е....СВИНСКО С...МЕСО! И то в ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВА
  • 12 Ъхъъъ

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хммм":

    А без месо ще ти омекне желязото

    Коментиран от #17

  • 13 Да знаеш

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хммм":

    При по-старите мъже даже желязото се превръща в олово.
  • 14 хаха

    6 0 Отговор
    Факти, от 2011 има изследвания за влиянието на ДИЕТИЧНИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ за сърцето. Няма такова. Холестерол, вдигнат от храна, а не от производство от организма не е вреден. Наситените мазнини са полезните всъщност, т.е. животинските богати на Омега 3- мас, масло и т.н. Растителните като цяло са вредни освен маслина, авокадо, палмова, където извличането става само с пресоване, защото са богати на Омега 6- възпалително действие. Наситените мазнини са оплюти по политически причини- 60те се появяват за масите маргарини, олио и т.н. и трябва да се промотират те. Правителствата и те искат да има храна в случай на война, а при дотогавашното основно ядене на месо не става. Затова и пускат месото да е минимум и да се ядат яко въглехидрати. В природата въглехидрати няма в изобилие целогодишно, щото не ядем листа и клони, а плодове налични пролетта и лятото. До 1980 някъде МакДоналдс са пържели в мас. Защо след 1980те без "лошите мазнини" има скок на инфарктите и затлъстяване?
    Червеното месо няма вредно действие и всъщност има ВСИЧКИ нужни на тялото витамини. Рибата също е полезна. В растенията липсват много вещества от месото, а хем желязото(от кръв, т.е. месо) се усвоява на 90%, добавки и растителен произход- 10%. Протеините и те са така- от месо и мляко над 90%, от грах почти 0. Затова и няма топ силов спортист на грах и соя, а не на яйца, мляко и месо. Заради липсата на хранителни вещества знаем веганите след няколко години какви проблеми си докарват.
  • 15 хаха

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Рибар":

    Да, това е голям проблем. За съжаление забраниха отглеждане в малки стопанства и в дворовете на село, за да може индустрията да е единствен монопол. Всичко стана изкуствено и бъкано с химия. В САЩ знаят, че хранено със зърно теле е даже опасно- има една болест, дето към 100 човека им умират годишно и сега, от мутация на бактериите в стомаха на кравите при ядене на царевица вместо трева. Заради нея месото се обработва с СО2 в камери да я избият на 99% и от там да са само 100 жертви. Знаят, че мутиралата бактерия изчезва, ако последната 1 седмица кравата се храни с трева. Това, обаче, значи 1-2кг по-малко да нададе и от там "grass finished" е бутиков продукт. Толкова индустрията се грижи за хората.
  • 16 Дедо поп

    8 0 Отговор
    Месо, риба И раци, хапвайте и за вълчи салати питайте. Все що е на кокълл расло и пасло, засища и глад няма да ви налази. Да пассат на поляната будда лите. Който разбира, на печено агнье се спира. Яжте месо, докато можете. Скоро ще го забранят, както ДВГтата.
  • 17 Хммм

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ъхъъъ":

    Според последни данни то не било от желязото, а от микропластмасите, дето ги има във всяка храна. В средата на миналия век не беше измислена пластмасата и хората си отиваха още преди желязото им да омекне.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гробар

    1 2 Отговор
    хиляди богаташки семейства ще задремят на изпусната гас. ще ги открият чак когато се разнесе силна Byнняя и cмpag на paзлoжeнoo. Ще бъдат разкашкани от гниенето до неузнаваемост и ще гъмжат от 4epвeи. Екипите на гражданска с noгнyca ще ги обират с лопати в гyмменни чyваллu и директно на бyннищетo!!!
  • 22 ХоХоХо

    0 0 Отговор
    И двете,ако ги си гледаме ние, но пускат отрова и от тези хора нищо не става, мързела убива, но човек сам, го бият и крадат пиленца кокошки 15,20 години. Безсилен е човек пред силните на деня,а те комунягите са мнозинство и се подкрепят,но минаване към малцинства вече мнозинства,то подмазване,а зад гърба им гроб копаят българи някои си, тия хора са опасни, не на празно има бг поговорка, да ви е страх от тихата вода, може да ви удави, а куче,което лае не хапи, да кацат кучкарите от неверето,само ръцете не могат да ви вземат,акъла да, най много с тяхните действия,мъст, но да им пожелаем много охолен живот и много кокошки и по малко в тия тясно пространства да ги мъчат, изтезават . Човек с животните му е ок,но не ви дават, тровят,а са мили и преди да си отиде,целуваше,а х по болници в друг град и все когато отсъства става всичко,но здраве да е,ние ги гледаме за утеха и се разболя х, има хора от малки са с животни и като няма децата утеха намират при тях,а може би са прави комунягите,весело да е, чакаш бай Петър да прибере,но не чува
  • 23 СТИГА БЕ

    1 0 Отговор
    И ДВЕТЕ не са за ядене. Рибата, ами световния океан е замърсен до краен предел, а за реки и язовири да не споменаваме... Месото, какво ядат свинете, ами кравите, пилетата... а химикали и инджекции
    Значи всеки да си избира ценово, свински месо 10 лв, риба 9 лв, телешко 14 лв
  • 24 бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "да питам":

    Ама ти наистина си много зле. наистина се ОТГЛЕЖДА във ферми , и наистина в Китай