23 Август, 2024 06:49 1 696 36

Пиянството на един народ: Пием 1,4 литра повече алкохол, отколкото преди 10 години

  • алкохол-
  • консумация-
  • пиене

Консумацията на алкохол в ЕС е намаляла с 0,5 литра между 2010 и 2020 г.

Пиянството на един народ: Пием 1,4 литра повече алкохол, отколкото преди 10 години   - 1
Снимка: Shutterstock

Консумацията на алкохол в България се е увеличила с 1,4 литра на глава от населението, от 2010 до 2020 г. Това е второто най-сериозно увеличение в Европа за изследвания период. По този начин страната ни се нарежда в челната петорка на всички европейски страни, съобщи в свой доклад Световната здравна организация (СЗО), предаде dariknews.bg​.

Консумацията на алкохол в ЕС е намаляла с 0,5 литра между 2010 и 2020 г. Няколко държави са увеличили потреблението си, като са се противопоставили на тази тенденция.

Що се отнася до пиенето, изглежда, че навиците на начина на живот в Европа до голяма степен са променили отношенията ни с алкохола към по-добро.
„Нито едно ниво на консумация на алкохол не е безопасно за нашето здраве“, предупреди СЗО, но при все това количеството алкохол, което пием, все още е значително.

Рискът от развитие на рак се увеличава значително при консумация на повече алкохол. Здравните власти призовават хората да спрат да пият алкохол или поне да го намалят.

Въпреки че някои хора възприемат тенденцията да не пият алкохол през януари, заради т.нар. „сух януари“, данните сочат, че по-широкият спад в консумацията на алкохол в Европа вече показва признаци на забавяне от 2000 г. насам.

Как се е променила консумацията на алкохол в Европа през последните десетилетия? В кои държави се наблюдава най-висок темп на намаляване и увеличаване на консумацията на алкохол?

Общото потребление на алкохол се определя като годишните продажби на чист алкохол в литри на лице на възраст 15 и повече години. Данните не включват нерегистрирана консумация на алкохол, като например домашно или незаконно производство.

Наблюдава се постепенно намаляване на консумацията на алкохол в ЕС и в европейския регион на СЗО.

В ЕС общото потребление на алкохол на лице на възраст 15 и повече години е намаляло с 2,9 литра през последните четири десетилетия, като от 12,7 литра през 1980 г. е спаднало до 9,8 литра през 2020 г., което съответства на 23-процентно намаление.

Потреблението бележи значителен спад между 1980 г. (12,7 литра) и 2000 г. (10,5 литра).

През следващите 2 десетилетия темповете на намаляване се забавят. Между 2010 г. и 2020 г. то е намаляло с 0,5 литра в ЕС.

Консумацията на алкохол в европейския регион на СЗО, който обхваща 53 държави, включително Русия и околните страни, е намаляла от 12 литра през 2000 г. на 9,5 литра през 2020 г.


Въпреки този спад Европейският регион на СЗО все още е с най-високо ниво на консумация на алкохол на човек в света. Годишно всеки човек на възраст над 15 години в региона изпива средно 9,5 литра чист алкохол. Това се равнява на 190 литра бира, 80 литра вино или 24 литра спиртни напитки.

През 2020 г. сред 36 европейски държави, включително ЕС, Обединеното кралство, Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) и страните кандидатки за членство в ЕС, годишната консумация на алкохол варира от 1,2 литра в Турция до 12,1 литра в Латвия.

Гражданите на ЕС са консумирали средно 9,8 литра алкохол.

Сред „голямата четворка“ на ЕС по отношение на икономиката и населението най-голяма консумация на алкохол има в Германия (10,6 литра), следвана от Франция (10,4 литра), Испания (7,8 литра) и Италия (7,7 литра). В Обединеното кралство този показател е 9,7 литра. Ако разгледаме промените на национално ниво между 2010 г. и 2020 г., консумацията на алкохол е намаляла в 25 държави, докато в 11 държави се е увеличила.

В някои от тях са регистрирани незначителни промени, но в повечето държави се наблюдават забележителни промени през този период. Консумацията на алкохол е намаляла с над един литър в 14 държави, докато в 5 държави, обратно, се е увеличила през този период.

Най-голям спад в потреблението на алкохол през този период е регистриран в Ирландия и Литва. То е намаляло с 2,1 литра и в двете държави, следвани от
Испания и Гърция (и в двете по 2 литра).

Нидерландия, Франция, Кипър и Финландия също бележат спад от над 1,5 литра. Между 1 и 1,5 литра е било намалението и в Сърбия, Белгия, Хърватия, Дания, Швейцария и Германия.

Най-голямо е увеличението в Латвия, където консумацията е нараснала с 2,3 литра.

България (1,4 литра), Малта (1,1 литра), Румъния и Полша (и двете по 1 литър) също отбелязват значително увеличение. В Норвегия, Италия и Исландия увеличението е над 0,5 литра.

Тъй като потреблението на алкохол в Европа варира значително, разглеждането на процентното изменение също е полезен показател.

Най-голямо намаление се наблюдава в Гърция - 24,1%, следвана от Нидерландия (20,9%), Испания (20,4%) и Турция (20%).

Спадът е над 15 % и в Ирландия, Сърбия, Литва, Финландия, Франция и Кипър.

В Латвия (23,5%) е регистрирано и най-голямото увеличение на процентното изменение.

Много европейски държави са въвели редица политики за ограничаване на консумацията на алкохол, като например данъчно облагане, ограничаване на предлагането на алкохол и забрана на рекламата на алкохол.

Според ОИСР обаче ефективността им е възпрепятствана от слабото им прилагане на място и ограничените ресурси. Консумацията на алкохол се различава значително в зависимост от пола и образованието. Вместо количеството се изследва делът на тежките епизодични напивания.

Това е делът на пълнолетните лица на възраст 18 години и повече, които съобщават, че са изпили 60 грама или повече чист етанол в един случай през последните 30 дни. Това се равнява на 6 или повече питиета.

През 2019 г. почти един от всеки пет възрастни (19%) съобщава за тежко епизодично пиене поне веднъж месечно в страните от ЕС - дял, който остава стабилен от 2014 г. насам.


Във всички страни мъжете са по-склонни да съобщават за тежко епизодично пиене, отколкото жените. През 2019 г. средно за страните от ЕС 26,6% от мъжете съобщават за тежко епизодично пиене поне веднъж месечно в сравнение с 11,4% от жените.

Най-висок дял на тежко епизодично пиене при мъжете е отчетен в Румъния (55,2 %). Този процент е над 35% в Дания, Люксембург, Германия и Белгия.

Жените в Дания, Люксембург, Германия и Ирландия показват най-висок дял на тежко епизодично пиене, който е над 20%.

Съотношението на тежко пиещите мъже и жени показва разликата между половете. През 2019 г. то е било 2,33 в ЕС, което показва, че 2,33 мъже са били тежки пиячи за разлика от жените. Това съотношение е било най-ниско в Ирландия (1,46), Исландия (1,63) и Германия (1,74).

Турция и Кипър са били отклонения в разликата между мъжете и жените, които пият тежко, където това съотношение е било над 8.

Академичните изследвания показват, че разликите между половете може да са свързани с различни културни очаквания и да отразяват традиционните роли на половете. Възможно е също така да са свързани с разликата в заетостта между половете и по-ниските доходи.

Образователното ниво също е от значение за употребата на алкохол. Хората с по-ниско ниво на образование не са с по-висок процент на тежко епизодично пиене в страните от ЕС, с изключение на Латвия.

Средно 12,5 % от хората с по-ниско от средно образование съобщават за тежко епизодично пиене в сравнение с 20 % или повече от хората с поне средно (22,3 %) или висше образование (20,2 %).

Тези разлики в значителна степен отразяват по-голямата покупателна способност.

„Алкохолът е по-достъпен за хората с по-високо образование и по-високи доходи. Въпреки това, когато се разглеждат вредите, свързани с алкохола, тежестта е по-голяма за хората с по-нисък социално-икономически статус“, се констатира в доклада на ОИСР.

Най-високият процент на изоставане в образованието на пиещите тежки алкохолни напитки се наблюдава в Латвия, Гърция, Естония, България и Литва.

В тези държави процентът на тежко епизодично пиене при хората с по-ниско образование е малко по-висок, отколкото при хората с висше образование. Това е прост въпрос с прост отговор: не, няма такава разлика.

„Не можем да говорим за така нареченото безопасно ниво на употреба на алкохол. Няма значение колко пиете - рискът за здравето на пиещия започва от първата капка от всяка алкохолна напитка“, обясни Карина Ферейра-Боргес, изпълняваща длъжността ръководител на звеното за управление на незаразните болести и регионален съветник по въпросите на алкохола и незаконните наркотици в Регионалния офис на СЗО за Европа.

Въпреки това количеството алкохол все още е важно.

„Единственото, което можем да кажем със сигурност, е, че колкото повече пиете, толкова по-вредно е - или, с други думи, колкото по-малко пиете, толкова по-безопасно е“, каза Ферейра-Боргес.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Булпсихопатъ

    8 14 Отговор
    Може да се на..реме ама няма да се изложиме. А пък да знаете какви пияници са руснаците.... Жалки ,толкова са назад в класацията че даже не заслужават внимание.

    Коментиран от #25

  • 2 Сигурно

    31 5 Отговор
    е от Демокрацията и просперитета !

    Коментиран от #10

  • 3 🍋🍊🇧🇬

    14 5 Отговор
    Айде, останалите са на Лимонада, англичаните не може да ги стигнем, спещу нас да тичат!

    Стига Мазохизъм, яя, налей по едно?

    Са, се прибирам в къщи и отмарям с Кубински Сигарильос и Ром Дипломатико, пфф…

    Коментиран от #31

  • 4 от село

    17 3 Отговор
    Пека си около 80 литра , и не стига !!!!

    Коментиран от #8

  • 5 🍋🍊🇧🇬

    9 3 Отговор
    🇧🇬Рекорда за последната Зима ми е 17 бутилки квалитетно whiskey за 4 месеца, скромно.🇧🇬
  • 6 Математик

    24 1 Отговор
    Тая статистика е като със заразените от Ковид.
    Някои отчита ли че половин България пие домашна ракия и че англо-саксоните дошли на алкохолен туризъм по морета и балкани вв територията.
  • 7 дядото

    9 1 Отговор
    а защо ли.по татово време имаше виц- вдигат данъците и докладват на тошо-мълчи народа,недоволства,псува и накрая- удари го на ядене и пиене.веднага спрели да вдигат данъците.
  • 8 🍋🍊🇧🇬

    5 16 Отговор

    До коментар #4 от "от село":

    Тази “скоросмъртница” не я пиеш сам, ракията от казаните съдържа големи дози метилов алкохол затова българина е с разбит черен дроб и не нам кво още, умира на 68 обикновено.

    Коментиран от #13, #14

  • 9 🍋🍊🇧🇬

    4 2 Отговор
    🇧🇬Кубински Сигарильос и Ром Дипломатико, пфф…, тва да отпразнуваме идването на Есента и първият Сняг?🇧🇬
    Слава Господа, Исус Христос.
  • 10 Факти

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сигурно":

    Точно заради демокрацията и просперитета е. Сега имаме повече пари, по-разнообразен и качествен алкохол, повече заведения... То ако се направи проучване ще излезе, че повече ядем, купуваме си повече дрехи, повече техника и автомобили, повече ходим на почивки в чужбина и така нататък...

    Коментиран от #19

  • 11 Митьо Джибрата

    6 0 Отговор
    Ми то само язи унищожих от октомври до днеска 80 кила 50 градусова МОЯ ичкия...
  • 12 Механик

    20 1 Отговор
    Народи дето се напиват с бира, моля да не дават акъл на народи дето изтрезняват с бира!
    п.п.
    И не съм съгласен, че в Полша пият по-млко от нас. Та там пиенето на концентрати е издигнато в СМИСЪЛ НА ЖИВОТА. Там се пие от ранна утрин до... другата сутрин и отново.
  • 13 Механик

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "🍋🍊🇧🇬":

    А, ракията и другите напитки от магазина какво съдържат? Най-вече тия напитки, дето са на "промоция" куфланда?
    Видиш ли маркова напитка с винтова капачка и пластмасов "дозатор", да знаеш че пиеш всички хим. елементи наведнъж.
    Впрочем, в момента доста "казанки" вече са оборудвани с дистилационни колони и ако тия който правят материала и оперират с колоната са тия които трябва, то това което ще извадят те ще е далеч по-безопасно и чисто от това дето го купвате от магазина.

    Коментиран от #15

  • 14 Казанджия

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "🍋🍊🇧🇬":

    Ако не знаеш как се вари ракия на казан, по добре не се обаждай

    Коментиран от #20

  • 15 🍋🍊🇧🇬

    3 11 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    Купувам само квалитено Whiskey, но не от Кауфланда, там е доста по скъпо, разликата м/у квалитетно дистилиран Алкохол и домашна Ракия е от земята до луната.

    Българинът трудно ще го убедиш в това, всички знаем че от Витоша по високо няма и от Искъра по дълбоко нема?
  • 16 Тодор Живков

    1 2 Отговор
    Да удовлетворим постоянно разтящите нужди на населението. Слава на БойКо
  • 17 🍋🍊🇧🇬

    2 2 Отговор
    Един ден българите ще се научат да варят Ракия но ще бъде след 20 години, ако Путин и Коцето не провалят Демокрацията?
  • 18 Криви сметки

    5 1 Отговор
    Пак толкова си пием, но вече изцяло го купуваме от магазина. Допреди време хората си вариха ракията по селата. Сега няма майстори, няма хора по селата, няма плодове.
  • 19 баш заради това е

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Факти":

    докато с кауфланд и лидъл “изтупват” складовете и продават бира, вино и концентрат на промоция с по 2 пръста прах върху тях така ще е. Кило пържоли стана по-скъпо от бутилка финландия: пържолите ще ги хапнеш на вечеря и до там, а от бутилка водка ще те цепи главата поне 2 дни
  • 20 🍋🍊🇧🇬

    2 6 Отговор

    До коментар #14 от "Казанджия":

    Не ме интересува как се вари ракия, Ракия не пия.
  • 21 🍋🍊🇧🇬

    6 9 Отговор
    Българите пият домашно приготвен Алкохол с голямо съдържание на Метилов Алкохол, това е факт!?!!

    Коментиран от #26

  • 22 копейката

    3 4 Отговор
    русофили бльяд
  • 23 Баба Кина

    3 1 Отговор
    С домашната пукница чупим рекордите. А статистиката отива на кино.
  • 24 Мишел

    4 0 Отговор
    Според комитета на ООН по прехраната, за 2023г. България е на 11 място в света по количество изпит чист алкохол на глава от населението с 11.2 литра годишно. Класацията се води от Литва, втори са Молдова. Русия е на 17-то място, с 0.5 литра по малко от България.
  • 25 Яяяяяя

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Булпсихопатъ":

    Къде са руснаците го пише в статията
  • 26 Механик

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "🍋🍊🇧🇬":

    В същност си много далече от истината и едновремнно с това си много зле осведомен. За това пък си силно уверен в собственото си неназние в което си уверен, че е знание.
    Който те учи, че уискито е чист и безопасен алкохол, много силно те заблуждава. Ако изобщо можем да говорим за чист и безопасен алкохол, то това е ВОДКАТА. По рецепта тя трябва да съдържа само вода и спирт (до колкото е възможно). Напитка като уиски, коняк, джин, ром и пр., такива които имат мирис, цвят и вкус в никакъв случай не могат да се наричат чисти и безоасни. Няма да навлизам в подробности относно това, което добавя цвят, вкус и аромат на напитките (няма предвид изкуствени есенции, а естествените).
    "Скъпото" уиски дето го купуваш, не е гарантирано, че е истинско, а не кауфландско с друг етикет. Тоест, пребутилирано за големи шарани.

    Коментиран от #27

  • 27 🍋🍊🇧🇬

    0 3 Отговор

    До коментар #26 от "Механик":

    Ами, добре го каза, “ ВОДКАТА. По рецепта тя трябва да съдържа само вода и спирт (до колкото е възможно).” Това е причината да не пия Водка, тоест Спирт.

    Whiskey- то, добре отлежало Елексир, съдържа много Анти - оксиданти и так далее…, има научни изследвания за квалитетно, добре отлежало whiskey.
  • 28 Какво да направиш

    1 0 Отговор
    Какво да направиш ? Когато Държавата и Целия Народ е срещу Теб! Независимо то регламентите на Закона! Няма Съд Няма Справедливост! А и Нямаш пари за Това!
  • 29 🍋🍊🇧🇬

    1 0 Отговор
    На времето 20 и кусор години пиех всичко, най вече Столична, и местна - та Българска която я наричахме “Калвадос” - Ябълкова Ракия, сега в изключителни случаи, Финландска Водка и Руски Стандарт.
  • 30 Дъкк

    1 0 Отговор
    В Словакия бях командировка през 80 години на миналия век, та там в завода почваха работа от 6 часа, като преди това имаше огромна опашка в кафенето към заводското хотелче и всеки преди работа поръчваше 50 гр.боровичкова(нашия сух джин) ,халба бира и капустова супа от кисело зеле.
  • 31 РЕАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "🍋🍊🇧🇬":

    Прав си да знаеш, за англичаните. Миналата седмица бях на Майорка. All inclusive ядене и пиене на корем. На обед , на бара на басейна пред мен един англичанин си дава водната чаша и иска да му я напълнят с джин, текила и водка. Барманът му вика" Мога само с две питиета" Англичанинът поиска да я напълни с водка и текила.

    Коментиран от #34

  • 32 Тц тц тц

    0 1 Отговор
    Споко.От две години насам са и на райски газ заради рекламата по Нова телевизия в 8 часа сутринта.Тези същите и ракията рано сутрин рекламираха и обясняваха как действала срещу ковид.Хората просто са гледали телевизия.Време е да изтрезнеете,защото ни подготвят световна война и нова плаНдемия.
  • 33 Счетоводител

    0 0 Отговор
    Статистиката си е статистика, но кой ще отчете домашните казани за ракия, дето всеки прави поне по 50-60 литра ракия и бидоните с вино - с по-голямо количество - може и няколко тона, все безотчетни (и слава Богу). Освен това туристите също изкривяват картинката, а бе - статистика за пред началниците и европа.
  • 34 🍋🍊🇧🇬

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "РЕАЛИСТ":

    Водка и Текила или Текила и Whiskey са комбинация която може да те напие от раз, мъртвопиян.
  • 35 Мехмед

    0 2 Отговор
    Ганчо одъртява и се алкохолизира все повече и повече.
    Що се отнася до ганка - тя я парцал в ръцете ту на един ту на друг.
    Това не е народ а мърша.....
  • 36 Валентин

    3 1 Отговор
    Няма увеличение на консумацията!
    Просто хората по-малко си варят и по-често си купуват.