2 Септември, 2024 12:15 3 678 8

За първи път: Уловиха гигантски питон да поглъща жива още по-голяма змия (СНИМКИ)

  • питон-
  • змия поглъща змия-
  • за пръв път-
  • учени-
  • бангладеш

Учените подозират, че редкият инцидент вероятно е бил предизвикан от борба за територия.

Учени от Бангладеш са документирали как 10-метров бирмански питон поглъща жив ретикулиран питон - безпрецедентна среща на два от най-големите видове змии в света, съобщава Independent.

Изследователите от фермата за диви животни "Акиз" в Читагонг забелязали как бирманският питон се навива плътно около другата змия и я поглъща от опашката

Според доклада, публикуван наскоро в списание "Влечуги и земноводни", на питона са били необходими около два часа, за да погълне напълно жертвата си.

Инцидентът е станал през октомври 2020 г.

Мрежестият питон се опитал да се защити, като се свил около бирманския питон, но разхлабил хватката си, след като бил покорен, твърдят учените.

Учените са озадачени от поведението, тъй като във фермата за диви животни е имало по-добри възможности за храна и за двете змии.

Те подозират, че редкият инцидент вероятно е бил предизвикан от борба за територия.

Бирманският питон и ретикулираният питон са единствените видове питони, които се срещат в Бангладеш, и двата са включени в Червения списък на застрашените видове на ООН.

Бирманският питон достига дължина до 5 метра и се среща на територията на Бангладеш. Мрежестият питон, който е най-дългият в света, достига до 7 метра и се среща в източните райони на Силхет и Читагонг.

Граничният регион в Читагонг между Индия и Мианмар е гореща точка на биоразнообразието, която е дом на много видове, включително и на двата питона.

Този район е дом и на гущери, гризачи, маймуни, дребни хищници, елени и диви свине, които са потенциална плячка за змиите.

Двата питона, родом от Южна и Югоизточна Азия, се срещат предимно в гористите райони и понякога в градини и ферми.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дамммм

    26 1 Отговор
    Тия са като нашите политици-лапачката върви без никакви задръжки....
  • 2 Пеевски

    10 3 Отговор
    Поглъща Доган. Иначе казано. Каква Бирма, какви бурми?
  • 3 Анджо

    6 1 Отговор
    Тука има нещо не вярно, мрежестия питон достига 10метра а анакондата до 8 метра, но анакондата е най голяма и най тежката, над 150 килограма.
  • 4 !!!!!

    5 1 Отговор
    Много гнусно.
  • 5 007 /агент/

    5 2 Отговор
    Импексовата в търбуха на Зафироf...
  • 6 да бе

    8 0 Отговор
    еколозите няма ли да накажат питона, че е изял нещо, обявено за защитен вид?
  • 7 бай Иван

    9 0 Отговор
    Абе хора сами пишете ,че никой от двата вида не достига 10 метра, а единият бил 10 метров ?????. Аз съм сигурен ,че такъв питон до момента с такава дължина няма.Като пишете ,мислете.
  • 8 у нас най-дълга е смок - 1 метър

    0 0 Отговор
    и да я лапне друг смок нищо . ни филм , ни радост . а 10 м няма и в зоопарка . Руския и сина му можеха със змии да го атакуват . в младост има много , които на младини отдавна са ги хванали за рекет след заем . дава 1000 и иска 1200 . арестуват го . води се криминоген , както е граматиката от 80-90 . а криминалната е битова престъпност . ако беше зоолог , нямаше да ги пушнат . в бг за седмица по 20-30 незаконни оръжия хващат , а колко не ги хващат .