9 Октомври, 2024 00:30 679 16

Сексът за сдобряване - добра идея ли е?

  • секс-
  • спор-
  • скандал-
  • сдобряване

Този полов акт се случва след интензивен спор или дори раздяла с цел повторно свързване с партньора

Сексът за сдобряване - добра идея ли е? - 1
Снимкa: Shutterstock

Всички сме запознати със сдобряващия секс – много филми представят идеята за кавгата, приключваща със страстно помирение, като върховен триумф на любовта над злободневните дрязги и проблеми. Подобен контраст между сексуалната интимност и разрешаването на напрежението в отношенията обаче може да бъде вреден за връзката в дългосрочен план, предупреждават психолозите и семейните терапевти. Според тях цикълът на повтарящи се конфликти, водещи до страст, може да засили конфликтите като начин за постигане на близост, пише passion.bg.

Някои биха определили това като нелепо предупреждение – нима е по-добре да се цупите и да не си говорите с часове, вместо да се хвърлите между чаршафите? Ето за какво да внимаваме:

Този полов акт се случва след интензивен спор или дори раздяла с цел повторно свързване с партньора, след като напрежението и конфликтът са утихнали. Да, една пълноценна връзка несъмнено трябва да включва интимност. Знаем, че лишаването от близост и секс си е чиста проба манипулация, а това е огромен червен флаг за бъдещето ви като двойка.

Психолозите изтъкват, че несъгласията са нормални във всяка връзка и не определят нейния успех или провал, стига по време на спор да се отнасяме към личността срещу нас с уважение и да ценим нейното мнение и физическа неприкосновеност. Дори и за миг това да изчезнe, значи основата на любовта я няма. За повечето връзки замяната на негативните чувства като гняв и негодувание със секс е прекрасен вариант партньорите „да си излеят“ емоциите, за да поговорят след това спокойно. Но каква е причината яростта да преминава толкова лесно в страст?

За много двойки разногласията, повишаването на тон и сърденето могат да бъдат обичаен начин, по който протича денят им. Те сякаш просто така си общуват и най-дребната спънка е повод за скандал. Това може да е проблем, тъй като негативните преживявания стават основни, а сексът – единственият или най-мощният „инструмент” да се върне позитивността в отношенията, казва терапевтът Гарисън Уолен.

С течение на времето споровете могат да се превърнат в начин на комуникация или дори в нещо като предигра – вариация на BDSM, където грубият език, гузната съвест и своеобразната борба за надмощие разпалват искрата.

Ето затова следващия път, когато сте ужасно ядосани на половинката, си подарете освобождаване от стреса с разходка на чист въздух, интензивен спорт, отпускаща гореща вана или масаж, но нека половинката ви да разбере, че се нуждаете от време и пространство, за да комуникирате адекватно, а не бягате от наболялата тема.

Сексът има мощен релаксиращ и успокояващ ефект върху мозъка, а физическата близост е предпоставка да се стопи и емоционалната дистанция. Неслучайно след проведени анкети много от хората са посочили, че сдобряващият секс е най-добрият, който са правили. Има си и психологически термин, обясняващ феномена, наречен трансфер на възбуда. Адреналинът, породен от спора, се прехвърля в сексуалната възбуда, усилвайки цялостното усещане.

Ако трябва да обобщим потенциалните рискове на подобна практика, това са:

За да сме напълно обективни, не бива да отричаме и ползите от подобна форма на интимност. Ето ги и тях:

Ако усещате, че връзката ви е като буре с барут, което избухва при най-малкия повод, не чакайте да се разрази кавга, за да потърсите път към другия с интимност и внимание – превенцията е идеалното решение, а малките жестове градят най-крепките основи в любовта. Отдавайте се по-често на откровени разговори, така няма с изненада да установите, че партньорът ви има коренно различни виждания от вас.

А що се отнася до страстта, няма нищо по-хубаво да поддържате пламъка жив с разнообразие в спалнята: поговорете си за пикантните фантазии, които ви влудяват, разгледайте добър сексшоп онлайн и провокирайте отново интереса си един към друг. Бурната и неудържима страст е най-удовлетворяваща, когато почива върху хармония и разбирателство. Дразгите са неизбежни, но за да ги преодолеете, на първо място следва да влагате търпение, ум и дипломация, а не плътска съблазън.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    0 3 Отговор
    Престъпник!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СТАМАТ MAГАPИЦATA

    2 4 Отговор
    Козлодуйски катър бесен,
    отпра ми го в aнaлa теceн,
    на сухо, без вазeлин ми го вкара,
    докрай разпpa ми хастара,
    затова като самосвал съм сега,
    на ден по пeт пъти cэpa...

    Коментиран от #11, #12, #15

  • 4 Освалдо Риос

    1 3 Отговор
    Гледайки тая вечер Биг Брадър питаха един от участниците, с кой не иска да дели един креват и той вика с някой мъж сигурно и камерата показа небрежно Анджела.

    Коментиран от #6

  • 5 ХА ХА

    1 3 Отговор
    Абе бий ме, обичам те!
  • 6 Чичака

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Освалдо Риос":

    Няма ли какво друго да гледаш? Жив и здрав.
  • 7 Тома

    3 1 Отговор
    Много добра идея е казал кмета на симитли
  • 8 Карагьозис

    1 2 Отговор
    Искам да изчукам в п ....ката Елина Русата тя знае коя е ...,.....🫡😇😏
  • 9 ганю

    1 0 Отговор
    по добре на парчета и в казана
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Град козлодуй

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "СТАМАТ MAГАPИЦATA":

    За да серете ще трябва и да ядете
  • 13 Амет чобанина с голямата гега

    0 0 Отговор
    Глухия вальо от козлодуй го порят всяка вечер за сдобряване гъзът му е разцепен от ебане и няма сдобряване със стамат
  • 14 СТАМАТ МАГАPЕТО

    0 0 Отговор
    някой знае ли кога оня изруд от град козлодуй ще идва да благодари на пачаврата венелина за отвратителната статия?

    че ми е важно да му прочета благодарствената помия!
  • 15 Град Козлодуй

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "СТАМАТ MAГАPИЦATA":

    ГОСПОДИНЕ Ти не си магарту! Ти си оня комплексар, дето магарту го оправя на един дувар! Оттогава се сърдит че ти го даде немит! Аде сега заспивай, и отзад си го завирай!
  • 16 Град Козлодуй

    0 0 Отговор
    Аз съм Козлодуй. Свобода или Смърт, много съм дърт, много съм дърт. 65 години спя и ям ряпа, и чакам момента да скоча в трапа. Аз съм от Лом и съм говедо, но се представям за козлодуйско чедо. Радиацията мен не може да ме хване, душата ми от памперса, често се храни. Правя си аз ношки редовно, и всички ми викат че съм гоовнюю. Най-добрият аз съм в сайта, мозъка ми е с лимит, 2 мегабайта. Много обичам аз да досаждам, и на Стамаат на члена да се угаждам. Кара ме той като трудовашка каруца, целия ми диференциал, горко скрибуца. Много ви моля не ми се сърдете, искам всички дружно да ме наебете....,!