Съвременните супермаркети са предпочитан избор на много хора, защото предлагат огромен избор от продукти. Оказва се обаче, че не всички стоки в тях са безопасни. И тук не говорим за традиционно вредни продукти като чипс или сода, а за тези, които сами по себе си не са опасни, но губят качеството си заради условията на съхранение и обработка, пише jenata.blitz.bg.
Ако не искате да пръскате пари на вятъра или по-лошо - да се лекувате от натравяне, е по-добре да запомните кои 10 популярни продукта никога не трябва да купувате от супермаркета.
Зелена салата
Опакованата и измита маруля е истински капан. Херметично запечатаните опаковки създават идеални условия за развитие на бактерии, причиняващи чревни инфекции. Ако салатата не е пакетирана, тя често се съхранява в хладилници за дълго време, където бързо губи свежестта си.
Затова най-добре пазарувайте зеленчуци на пазара. Там те винаги са пресни и без признаци на гниене.
Ядки
Пакетираните ядки често са от стара реколта. При дългосрочно съхранение в тях може да се образува токсичен ензим, който може да причини сериозна вреда на здравето.
На пазара и в специализираните магазинчета ядките се продават насипно, което позволява да проверите качеството им както визуално, така и на вкус.
Бутилиран чай
На пръв поглед това е здравословна напитка.
Съставът на подобни чайове обаче е доминиран от аромати и консерванти и в тях няма нищо натурално.
Вакуумирано месо и мезета
При вакуумно опаковане мезетата губят своята свежест и се обогатяват с консерванти.
В специализиран магазин винаги можете да си купите прясно месо и да ги помолите да ви отрежат точното количество, от което се нуждаете.
Печива с плодов пълнеж
Красивите кроасани и сладкиши често съдържат плодови пълнежи със сгъстители, а не истински горски плодове.
Смеси от подправки
Готовите смеси от подправки могат да съдържат консерванти и заместители на скъпи съставки. На пазара подправките се продават на тегло, което ви позволява сами да създавате уникални смеси.
Хляб
Хлябът от магазина често се прави от избелено брашно с добавени химикали. Алтернатива е да вземете продукта от частни пекари, където се приготвя от натурални съставки.
Готови салати
Срокът на годност на такива салати е неизвестен, а съставките им може да не са пресни.
Полуфабрикати
Фабрично замразените храни винаги са загадка: какъв вид месо е използвано, колко време е съхранявано? Именно по тази причина е по-добре да заложите на нещо прясно.
Продукти "без глутен"
Безглутеновите издлия са подходящи само за хора с непоносимост. За всички останали не са полезни, тъй като съдържат повече изкуствени съставки и калории.
Експертно мнение
Лекарите гастроентеролози са категорични, че колкото по-свеж е продуктът, толкова по-добре.
"Избягвайте стари продукти с неясен срок на годност. По-добре е да изключите пакетираните храни като измита маруля, и да отдадете предпочитание на натуралните и пресни продукти", съветват те.
Как да изберете безопасни хранителни продукти?
За да направите това, е важно да се придържате към следните принципи:
Прочетете внимателно съставките на продукта. Залагайте на продукти с минимално количество хранителни добавки, консерванти и други изкуствени съставки (бои, заместители на захарта и подобрители на вкуса, стабилизатори)
Проверете срока на годност. Доверявайте се само на датата, отпечатана върху опаковката, но не и на стикерите, които често се залепват върху предишната, за да се продава остарялата стока
Попитайте за сертификата на продукта или сканирайте кодовете на опаковката, за да получите подробна информация за произхода и състава на продукта.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 11-месо
17:34 20.07.2025
12 Студопор
17:34 20.07.2025
13 Спрете
17:35 20.07.2025
14 Цъцъ
17:44 20.07.2025
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 В Бг
18:16 20.07.2025
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 Този коментар е премахнат от модератор.
21 Този коментар е премахнат от модератор.
22 Този коментар е премахнат от модератор.
23 Този коментар е премахнат от модератор.
24 Този коментар е премахнат от модератор.
25 Този коментар е премахнат от модератор.
26 Този коментар е премахнат от модератор.
27 Този коментар е премахнат от модератор.
28 Този коментар е премахнат от модератор.
29 Този коментар е премахнат от модератор.
30 Въпрос
Коментиран от #42
18:28 20.07.2025
31 шаа
ха, ха, свежият алкохол бил по-добре от отлежалия.
19:43 20.07.2025
32 Никой
Коментиран от #43
20:27 20.07.2025
33 Този коментар е премахнат от модератор.
34 Този коментар е премахнат от модератор.
35 Този коментар е премахнат от модератор.
36 Този коментар е премахнат от модератор.
37 Анонимен
21:25 20.07.2025
38 Незнайко
05:09 21.07.2025
39 Този коментар е премахнат от модератор.
40 Този коментар е премахнат от модератор.
41 инж технолог по хранене
06:57 21.07.2025
42 защото
До коментар #30 от "Въпрос":
Защото е превела от английски soda на български като сода /газирана вода/, а англоговорящите казват soda на всички газирани напитки- кока кола, спрайт, фанта, и т.н. и са счутат от повечето хора за вредни10:59 21.07.2025
43 не е същото
До коментар #32 от "Никой":
Опаковането на мокри зеленчуци създава различен микроклимат.17:33 03.08.2025