10 Май, 2017 10:55 5 511 10

Да не пренебрегваме нашите жертви във Втората Световна война

  • ден на победата-
  • трети райх-
  • ссср-
  • победа-
  • българия-
  • армия

Не трябва да се чувстваме победена страна във войната. Имаме достатъчно основания за това

Да не пренебрегваме нашите жертви във Втората Световна война - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На девети май се чества Победата над фашизма. Чества се и Денят на Европа, който е следствие от първото събитие. Ако не беше Победата над фашизма, Европа можеше да съществува, но като райх.

Долнопробно е да не се отбелязва решаващата роля на Съветската армия за смазването на нацизма.

Това се казва в апел на предприемача Васил Василев.

Но крайно неправилно е ние сами да пренебрегваме и отминаваме ролята и на българската армия за Победата. Участието на Първа българска армия под командуването на ген. Владимир Стойчев в заключителната фаза на войната 1944 - 1945 г. е основната причина България да не загуби и един кв.см. територии.

Боевете при Драва, Страцин - Мур и Драва - Соболч, приносът на нашите войски за освобождението на Югославия, Унгария и Австрия, победите над Вермахта, участието на ген. Стойчев в парада на Червения площад ни дават моралното основание да се считаме сред страните-победителки. Антифашистката съпротива, спасяването на българските евреи, признанието на цар Борис пред Хитлер : " Ако изпратя български войски на Източния фронт, те ще преминат към руснаците заедно с духовата музика " допълват основанието ни да изтъкнем приноса си за победата над фашизма.

Всъщност кръвта на десетките хиляди български генерали, офицери, подофицери и войници, загинали или ранени във войната, ни позволява да отстояваме териториалната си цялост на Парижката мирна конференция. Ако не бяха дадени тези скъпи жертви, Гърция и Югославия, поощрявани от Чърчил, щяха да откъснат Пиринска Македония и Видинския край от държавата ни. Ако не беше героизмът на Първа българска армия, Сталин нямаше да обяви : " И косъм няма да падне от главата на България ".

Затова сме длъжни на 9 май да отдадем почит и на нашите храбри войни, загинали по бойните полета на Втората световна война.

Не трябва да се чувстваме победена страна във войната. Имаме достатъчно основания за това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zax

    27 0 Отговор
    Светла им памет!
  • 2 bagain

    23 0 Отговор
    Вечна слава на героите
  • 3 ДЪРЖАВНИЦИ ГЪЗОЛИЗЦИ

    5 7 Отговор
    ТЕ НЯМАТ РОДИНА, ТЕ НЯМАТ НАРОД, ТЕ НЯМАТ ИСТОРИЯ А ИМАТ САМО СТРЕМЕЖ ЗА ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ ЧРЕЗ НЕКОРЕКТНИ СРЕДСТВА, НАТРУПВАЙКИ ДЪЛГОВЕ НА ДЪРЖАВАТА! Президента Радев е ПРЕДАТЕЛ както и всички останали от правителството и Народното събрание ! Равенство между НАРОДА и Държавниците НЯМА ! Управляват ни КЛОУНИ!
  • 4 гържавнците ни нямят нищо общо с НАРОДА

    5 5 Отговор
    НАРОДА е нужен само за ИЗБОРИ и ДА ИЗПЛАЩА ПРОФУКНИТЕ ЗАЕМИ с лихвите ! Къде е ИЗХОДА - НЕЗАВИСИМОСТ за РУСИЯ и изнамиране на НОВ СОЦИАЛЕНМОДЕЛ ЗА УПРАВЛЕНИИЕ НА ДЪРЖВАТА ! А не кой ще оправи положението! Такъв у нас няма! И Радев е куха шотландска гайда и предател на надеждите народни от преди изборите! Той свири по нотите на ЕС. А ЕС е Враг за България!
  • 5 misli posle govori

    8 2 Отговор
    Все още има живи бг. войници от ВСВ.По телевизията (БТВ)си спомням един ветеран, който разказваше, при битката за Драва, как руснаците първо са пращали нашите части напред.Идеята е да се открие немски огън по нашите.След това, стават ясни точните позиции за обстрел от руската артилерия над немските укрепени пунктове.Малко са ни ползвали, като пушечно месо, такъв е изводът.
    За краткото време в което се сражаваме даваме доста жертви и си има причини за това.
    Българските войници също са били принудени да се бият без каски т.к приличат на немските и руските пилоти са ни бъркали с немски войници...
  • 6 misli posle govori

    1 2 Отговор
    Все още има живи бг. войници от ВСВ.По телевизията (БТВ)си спомням един ветеран, който разказваше, при битката за Драва, как руснаците първо са пращали нашите части напред.Идеята е да се открие немски огън по нашите.След това, стават ясни точните позиции за обстрел от руската артилерия над немските укрепени пунктове.Малко са ни ползвали, като пушечно месо, такъв е изводът.
    За краткото време в което се сражаваме даваме доста жертви и си има причини за това.
    Българските войници също са били принудени да се бият без каски т.к приличат на немските и руските пилоти са ни бъркали с немски войници...

    Коментиран от #9

  • 7 ДАДА

    0 6 Отговор
    Ние сме загубили войната. Факт.
    Не мога да разбера, защо този факт, да омаловажава жертвите дадени от Съветския съюз.
    А е ден на Европа, защото жертви е имало както от победени, така и от победители и по някакъв начин трябва да се продължи да се живее заедно
  • 8 стоян георгиев

    4 3 Отговор
    българските жертви са около 12 хиляди човека през втората световна ,дали са малко или много нека всеки сам реши.иначе сме в групата на загубилите воината ,квото и да пишат разни предприемачи и фенове на сталин.на парижката мирна конференция сме в групата на хитлеровите съюзници независимо кво сме правили на драва и по другите фронтове срещу хитлер.не губим територии по две причини .едната е че българия е съветска военна плячка и е нямало как да се дели .другата е чистия ни късмет ,при скарването на сталин и тито ,точно преди пиринския краи да замине към югославия.губим обаче маса народ и претенциите си към българите във вардарско и северна гърция.наказани сме и с контрибуции към югославия и гърция ,които обаче в общи линии не плащатме .та казано общо не тва че сме воювали срещу хитлер ни е спасило от разделение,даже българия е единствената държава съюзник на хитлер дето се е увеличила като територия през втората световна воина.

    Коментиран от #10

  • 9 Сибирь

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "misli posle govori":

    Ти въобще можеш ли да асимилираш какви глупости говориш?! Въобще при драва е отбранителна битка ! А и българската армия там е заемала отделен рубеж ,няма как отзад да е имало руски части!
  • 10 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Най-после един приблизително точен по смисъл коментар от теб. Няма да споря дали жертвите са били 12 000 или 17 000 . Факта че не сме загубили Пиринска Македония , се дължи на изцяло безгръбначната политика на България, осъществявана от любимеца на Сталин -Георги Димитров , накарал ги да повярват , че това е все едно тяхна територия. Тито е бил своенравен, поддържал е добри отношения и със съюзниците. А и след разгрома на Япония, между съюзниците започват първите сериозни противоречия.На Гърците сме плащали контрибуции-в агнета,сирене , електричество,до края на 70-те. А България губи черно на бяло всичките си териториални претенции в Ньойският мирен договор, като това е залегнало като клауза, наредено ни от французите под давлението на техният съюзник , и на страната на победителите Сърбия. България се оказва от всякакви териториални претенции 1918г. , освен с другите тежки загуби.И може да чака само чудо, или да чака ново преразпределение при следваща Световна война, ако се нареди сред победителите- НО УВИ.