Last news in Fakti

8 Декември, 2011 17:32 2 463 0

Саркози предупреди за разпад на ЕС

  • франция-
  • ес-
  • евро-
  • криза-
  • саркози

Европа е в опасност, твърди френският президент

Саркози предупреди за разпад на ЕС - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В навечерието на съдбоносната среща на върха на ЕС френският президент Никола Саркози предупреди, че има опасност от разпадане на съюза. „Никога рискът от дезинтеграция не е бил толкова висок“, заяви Саркози и обобщи, че Европа е в „изключително опасна ситуация“, предаде Би Би Си. Предупреждението дойде преди среща на десните евролидери тази вечер.

Колежката му Ангела Меркел е категорична, че преодоляването на кризата ще трае няколко години.

Канцлерката лаконично отбеляза, че сега повече от всякога имаме нужда от „повече Европа“, а след това отново се обяви за промяна в основополагащите договори на евросъюза, които да затегнат икономическата координация и фискалната дисциплина на страните-членки.

Утре предстои решителната среща на лидерите на ЕС за спасение на еврото.

„Имаме няколко седмици да решим, защото времето работи срещу нас. Опасявам се, че няма да може да постигнем съгласие за нищо“, скептично отбеляза Саркози.

Меркел призова всички 27 страни да работят заедно за Европа и за спасение на еврото, защото имат дълг към европейската идея.

По-рано днес председателят на ЕК Жозе Барозу поиска съюзът да направи всичко по силите си, за да спаси еврото. „Целият свят гледа. Трябва да направим нещо“, заяви той.

По-рано днес Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи водещата си лихва до исторически минимум от 1 процент. Понижението с четвърт пункт бе очаквано от пазарите.

Меркел и Саркози изпратиха писмо до ръководителя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, с което настояват нов договор да бъде приет до март. В него трябва да се разпишат строги правила за бюджетна дисциплина, както и автоматични наказания за тези страни от Еврозоната, които не спазват правилата за финансова стабилност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА