Last news in Fakti

7 Декември, 2011 14:26 1 077 0

Евросоциалистите против промени в Лисабонския договор

  • пес-
  • евросоциалисти-
  • меркел-
  • саркози

В краен случай те настояват за Конвент с ясен мандат

Евросоциалистите против промени в Лисабонския договор - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Позицията на социалистите в Европейския парламент е принципно против промени в Лисабонския договор, както настояват германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози. Ако все пак се стигне до изменения, то задължително е свикването на Конвент, който да има прецизен мандат. Това заяви лидерът на Групата на Социалистите и демократите - Мартин Шулц.

Това предаде за Факти.бг от Брюксел Геновева Червенакова.

"Няма нищо, което да налага изменение на договора. Така или иначе през януари-февруари трябва да бъдат решени въпросите за мерките, които трябва да бъдат приложени при задлъжнелите държави", посочи Шулц. "Те ще бъдат приложени, независимо че няма промени в договорите", подчерта той.

Социалистите са категорични, че ако германско-френското предложение се наложи, трябва да бъде свикан Конвент. "Иначе се отваря кутията на Пандора и нещата стават непрозрачни", заяви германският евродепутат.

Новото предложение на председателя на ЕС Херман ван Ромпой е на практика заобикаляне на Европейския парламент и обичайната законодателна процедура, смятат социалистите. Освен това не е задължително мнозинството в Конвента да съвпада с мнозинството в ЕП. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА