Last news in Fakti

15 Март, 2012 14:57 1 795 1

Меркел и Саркози: Край на аферата?

  • ангела меркел-
  • никола саркози-
  • меркози-
  • франция-
  • германия
Меркел и Саркози: Край на аферата? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тя имаше нужда от него, за да смекчи представата, че Германия сама води Европа. Той имаше нужда от нея, за да остане впечатлението, че Франция все още е политически фактор, въпреки икономическите трудности.

Дружбата между Меркел и Саркози бе двигател на ЕС в последните седем месеца, водещ фактор в намирането на решение за т.нар. спасяване на Еврозоната, родител на новия фискален съюз.

Неизбежно се появи и доза сарказъм по адрес на неразделното политическо дуо. То бе събрано в общия образ „Меркози“, бе пародирано и анимирано.

Емоционалният Саркози и прагматичната Меркел решаваха заедно какво ще се случи с еврото, пише „Евронюз“. Той – опирайки се на историческите френско – немски отношения, тя – на нуждата от здрав разум и силна ръка  по време на  криза.

Френският президент прие „немския модел“ на бюджетни съкращения и икономии за постигането на балансиран бюджет. 

Тази тактика бе адмирирана и в предизборната кампания на Саркози, който ще се бори за втори мандат след броени седмици. Меркел му върна жеста с намигване, че го подкрепя в битката със социалиста Франсоа Оланд. Канцлерката отказва да се срещне с червения претендент за френски президент, който води в рейтинга, а това може да застраши бъдещите отношения Берлин – Париж.

Седмици преди важния вот на 22 април, „Меркози“ спря да говори за Еврозоната. Двете страни се държат хладно. Саркози, обвинен в слагачество на Меркел, вече не говори за канцлерката или страната й. Собствената му партия го предупреди, че може да се превърне в нарицателно за болезнено затягане на коланите и социално напрежение във Франция.

Саркози концентрира предизборната си реторика върху имигрантите и заплаши да изтегли страна от Шенген, ако проблемът с наплива на пришълци и нелегални имигранти не бъде смекчен. Подобна критика към свободното пространство за движение на хора, стоки и услуги определено няма да се хареса на Берлин.

И докато Саркози засилва популистката си реторика с все по-остър той, немската преса пита зали Меркел има нужда от подобен радикален приятел. „Настина ли искате този човек, фрау Меркел?“, попита на първа страница вестник „Die Zeit“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Важно е да се краде

    0 0 Отговор
    Меркел и Саркози: Край на аферата?.......да започне далаверата.