10 Октомври, 2018 16:01 2 793 4

С какво директорът на Интерпол вбеси китайските власти

  • мън хунвей-
  • интерпол-
  • шеф
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Директорът на Интерпол Мън Хунвей замина за Китай и не се върна. Едва когато започнаха да го издирват активно се изясни, че властите на Китай са го арестували веднага при пристигането му в родината. След известен размисъл официално му повдигнаха обвинения за корупция. Но дори и самите китайци не вярват в това. Какви могат да са реалните причини за задържането на толкова високопоставен международен чиновник?

Пекин най-накрая обясни защо е арестувал директора на Интерпол Мън Хунвей. „Хунвей се подозира, че е нарушил закона. В момента държавният комитет по надзор провежда разследване спрямо него”, мъгляво съобщиха първоначално в централната комисия на ЦК на КПК по проверка на дисциплината.

Държавният комитет по надзор е сравнително ново ведомство в Китай – създадено е през март и има антикорупционна насока, от което веднага могат да се предположат какви са обвиненията, повдигнати към Хунвей. Новият орган първоначално води самостоятелно разследване, а след това предава делата за разглеждане в прокуратурата и има право да задържи заподозрения под стража без повдигане на официални обвинения в срок до шест месеца.

Пълната яснота по въпроса бе внесена в понеделник от министерството на обществената сигурност на Китай, официално заявило, че Мен Хунвей се подозира в корупция.

Напомняме, че първоначално тази история бе не по-малко загадъчна – в петък властите на Франция започнаха да разследват изчезването на директора на Интерпол, който живее със семейството си в Лион (Именно там е разположена щаб-квартирата на организацията). Мън Хунвей през септември пристигна в Китай и след това връзката с него прекъсва.

За неговото изчезване обяви съпругата му, която с децата остава в Лион. Тя разказва, че на 25 септември, преди изчезването си, мъжът ѝ изпраща съобщение с думите „Чакай да ти позвъня”, а след четири минути още една със снимка на нож. Според жената, така съпругът ѝ съобщава, че се намира в опасност.

По-късно става известно, че представителите на дисциплинарното ведомство на КНР са прибрали 64-годишният чиновник, който също така заема длъжността заместник-министър на обществената сигурност на Китай, на разпит, веднага след като пристига в страната.

Във Франция предоставят охрана на семейството на Хунвей. Самият той в неделя изправя заявление, че подава оставка от поста директор на Интерпол, което влиза в села незабавно. Изпълняващ длъжността ще стане представителят на Южна Корея Ким Чен-ян, а новият водач на организацията ще се избере на заседание в Дубай на 18-21 ноември.

Мън Хунвей се ражда през ноември 1953 г. в Харбин. Завършва юридическия факултет на Пекинския университет. Политическата му дейност започва през 1972 г.

„Мен Хунвей е бивш заместник-министър на обществената сигурност на КНР. В течение на дълго време той е голям функционер в китайската правоохранителна система, гради кариерата си там”, разказва, коментирайки пред „Взгляд” старшият научен сътрудник от Института за Далечния изток към РАН Василий Кашин.

Работи на различни длъжности, в Министерството на обществената сигурност, в това число като директор на отдела за патрулната полиция, генерален директор на отдела за контрол на пътното движение, помощник-министър и заместник-министър. Той също така заема поста заместник-председател на Националната комисия по контрол над наркотиците, директор на Националното управление по борба срещу тероризма, генерален директор на бреговата охрана и е член на китайския съвет на регионалните контратерористични структури към Шанхайската организация за сътрудничество.

През ноември 2016 г. Мен Хунвей е избран за директор на Интерпол (преди това той води националното бюро на организацията в КНР).

Както отбелязва в коментар за „Взгляд” завеждащият отдела по ориенталистика към НИУ на ВШЕ Алексей Маслов, мнозина тогава смятат, че това се е случило в резултат на мащабна лобистка операция, и критикуваха назначението му. Очаква се той да прокарва китайските интереси, например, искайки завръщане на китайските дисиденти в родината през механизмите на Интерпол.

Прессекретарят на МВнР на Китай Лу Кан заяви, че Пекин продължава да си сътрудничи с Интерпол и ще оказва необходимата помощ на организацията в борбата срещу престъпността.

Що се отнася до разследването по отношение на бившия директор на Интерпол, то то ще бъде проведено в пълно съответствие с китайското законодателство”, уверява Лу Кан. Според него „случаят с Мън Хунвей е ярка демонстрация на борбата срещу корупцията в КНР” и „всеки може да бъде наказан според закона, ако го наруши”.

Освен това в обвиненията за корупция, колкото и да е изненадващо, не са повярвали напълно дори в самия Китай. Политическият наблюдател Чжан Лифан предполага, че ако това „бе просто корупционно дело”, китайската страна нямаше да „прибягва до подобни мерки” и зад задържането стои „нещо повече”. Пекин няма да рискува „да загуби облика си на международната арена”, ако не бе „нещо спешно”, убеден е експертът.

Директорът на Китайския институт при Лондонската школа по източи и африкански изследвания Стийв Цанг посочи, че решението за задържането на директора на Интерпол би трябвало да е взето на най-високо равнище на китайското ръководство.

От идването на власт на Си Дзинпин през 2013 г. досега, в Китай се води мощна чистка на държавния апарат, при това министерствата на обществената и държавната сигурност са засегнати в пълна мярка, разказва Василий Кашин. В тези системи е осъдена цяла редица високопоставени ръководители и един от тях сега е и Мън Хунвей, смята експертът.

Кашин предполага, че в многобройните антикорупционни разследвания Китай винаги присъства елемента на борбата за власт, още повече, ако те се отнасят до толкова високопоставен човек.

„Китайците по принцип не обичат да показват публично скандалите си и ако бяха открити някакви банални минали корупционни нарушения, то те по-скоро биха предпочели да ги заметат”, отбелязва той.

„Може би Мън Хунвей по някакъв недопустим начин се е държал на поста директор на Интерпол. За Китай е крайно важен въпросът с екстрадирането на избягалите в чужбина китайски корумпирани лица и китайското правителство доста успешно ги преследва. Може и да се изясни, че той е оказал протекция на някого или го е предупреждавал. А може и да се издавал някъде информация”, предполага експертът.

„Няма ясно разбиране в какво се заключва корупцията. Според съобщенията, той е лобирал за редица компании, които са му били близки, в това число собственост на негови далечни роднини. Но според заявленията на китайската преса е очевидно, че става дума всъщност за по-сериозни нарушения. Има намеци, че всичко това е правено с одобрението на Си Дзинпин”, отбелязва на свой ред Алексей Маслов.

Китай разбира ясно пораженията върху облика си, които ще понесе във връзка с ареста и случилото се говори, че на задържания е повдигнато много сериозно обвинение, посочва събеседникът. „Може би има абсолютна загуба на лоялност към Китай и към управляващата партия. Мисля, че не трябва да чакаме повече нещо”, обобщава Маслов и допълва, че Китай може би се е опасявал от незавръщането на чиновника в родината или бягството му в друга страна.

Превод: В.Сергеев, Поглед.инфо


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    9 0 Отговор
    В Китай нямат двойно гражданство или си "командировка", или си "дисидент"..!? Много често "командированите" по света като първа задача имат да наблюдават "дисидентите"..! В това наблюдение явно са включили и Интерпол...!? Ако го обвиняват в корупция явно е със стара дата..!? "Заиграл" се е с другите "велики", това е проблемът!!!
  • 2 само така

    4 0 Отговор
    В Китай не виреят толера с т ки те евроатлантически ценности. Там за престъпление се отива или в затвора или разстрел

    Коментиран от #4

  • 3 323

    5 0 Отговор
    Спомням си преди време (неотдавна) хванаха в Китай двама много богати бизнесмени (китайци), които имаха заводи за производство на мляко на прах за бебета. Не отговаряло млякото на стандартите, не било както трябва и създало маса проблеми на много бебета. Разстреляха ги.
  • 4 035

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "само така":

    Е че ти ако си в Китай и та видят кво представляваш значи ща вкарат директно в техното Белене