Last news in Fakti

11 Юли, 2019 19:08 2 205 26

Задава ли се втора бежанска вълна?

  • либия-
  • нато-
  • слямска държава-
  • бежанци-
  • мигранти

Хаосът в Либия и конфликтът на САЩ с Иран заплашват Европа

Задава ли се втора бежанска вълна? - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Кризата на либерализма, или „залезът на Европа“, проточващ се повече от сто години, фатално отдалечава думите и делата, идеологията и практиката на „колективния Запад“ в противоположни посоки. Това се случи и с намесата в Либия.

„Хуманитарната дейност“ на страните-членки на НАТО в тази северноафриканска страна, предприета през 2011 г., няма нищо общо с хуманизма. Операцията, обявена за акт на освобождение от „диктаторския режим на Муамар Кадафи” в името на демокрацията, превърна територията на реда, каквато бе Либийската Джамахирия, в територия на хаоса. След бруталното убийство на Кадафи, Либия стана поле на непрекъснати въоръжени сблъсъци, които дори трудно могат да се нарекат гражданска война.

В момента в Либия има две воюващи правителства, между които периодично се водят бойни действия. На територията на Либия функционира клон на „Ислямска държава”. Градовете се управляват от банда престъпници, производствените дейности в страната са сведени до минимум.

Повече от половин милион либийци, според ООН, са били принудени да избягат от домовете си, голяма част от тях вече са преминали към Европа. Либия се превърна в огромен транзитен пункт за бежанци от други африкански държави. Най-късият морски маршрут до Италия и Малта се отваря от либийското крайбрежие, има организирани групи, които транспортират бежанци от Близкия изток и африканските страни на юг от Сахара.

ЕС вече затегна законодателството за влизане, корабите с бежанци са заловени и върнати в Либия. Хиляди върнати бежанци се тълпят в либийските лагери. Колко от тях живеят извън лагерите, никой дори и не брои. В лагерите има недостиг на храна и вода, насилието е широко разпространено. Бежанците живеят в съответствие със законите на войната, криейки се от обстрела, а в същото време от ловците на глави, които се опитват да наемат млади мигранти в армиите, които се бият помежду си. Въпреки това, колкото и да се крият, бежанците непрекъснато са заливани от военните действия, които се ръководят от противоположните групи.

В нощта на 3 юли беше нанесен въздушен удар по един от бежанските лагери в град Тахура, в който бяха убити 53 души и 130 бяха ранени. Лагерът се намираше на полесражението между армията на фелдмаршал Халифа Хафтар и войските на така нареченото Правителство на националното съгласие на Либия.

При тези условия опитите на бежанците да проникнат в Европа не спират. От началото на април над хиляда души са били върнати в Либия, опитвайки се да влязат в Европа. Служителите на ООН, работещи в 36 либийски лагера, съобщават, че администрацията на лагерите се занимава с контрабанда на „живи стоки”, поддържа хората в условия на робски труд и използва насилие срещу жени. Често срещани са случаите на самоубийство.

Европейският съюз осъжда въздушните удари по бежанските лагери, изисква разследвания и същевременно затяга имиграционните закони. Сраженията в Либия и лятното спокойствие в Средиземно море ще тласнат бежанците към нови опити за преминаване в Европа, пренебрегвайки риска да умрат по пътя. Броят на загиналите през 2019 г. вече е двойно над показателите от миналата година. Според Международната организация за миграция всеки десети умира по пътя.

Лошата новина за Европа не свършва дотук. Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн предупреди, че ако се развие конфликт между САЩ и Иран, има опасност трите милиона афганистанци, които са избягали от войната в родината си, намирайки убежище в Иран, също да се насочат към Европа. Проблемът с притока на нова огромна вълна бежанци ще стане неизбежен.

Европа продължава да жъне плодовете от намесата в делата на други държави.

Превод: В.Сергеев, "Поглед инфо"


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    4 31 Отговор
    Що не пишете, че статията е от руснак?! Само ни губите времето!

    Коментиран от #2, #4, #16, #26

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СссереМ

    15 2 Отговор
    Споко Тиквата ще ги запре , като суперБойко,нищо че е прост
  • 4 Румяна Костова

    35 1 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    О когото и да е статията, тя отразява действителното положение за Либия. Или Вие имате други виждания за тази държава? Например, че още там хората имат социални придобивки както при Кадафи, подарък на автомобил за всяко новобрачно семейство и финансиране от държавата на всички млади хора, които искат да учат в чуждестранни университети?В Либия, след намесата на Америка цари хаос, и слепците даже знаят за това. Какъв е Вашия случай, че сте в неизвестност по въпроса, Вие си знаете.
  • 5 1111

    2 36 Отговор
    Клетите ушанки така и не разбраха, че величието на Европа и САЩ се крие точно в това, че приемат имигранти. Моноетническите държава нямат бъдеще. Затова интелигенцията им ще бяга на запад, а те ще си останат просто една бензиностанция от третия свят.

    Коментиран от #10

  • 6 Пламен

    2 1 Отговор
    Изненадан съм, като знам стряскащата интелектуална недостаъчност на спсващите журналисти в ЗАГАДКИ.БГ, че изобщо са чували за ПОГЛЕД.ИНФО?! А те - статия препечатват. Брей...
  • 7 патриотъ

    17 1 Отговор
    САЩ са враг на целия свят и не е далеч времето,когато света ще тръгне срещу тях!

    Коментиран от #9

  • 8 Слави Славов

    17 1 Отговор
    И защо никой от така наречените"европейски лидери" няма смелостта да се изправи срещу американците и да ги озапти!Те постъпват така,защото никой не им противодейства и това ще продължава,докато си мълчим!В края на краищата никой не е упълномощавал янките да бъдат международни съдии!
  • 9 888

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "патриотъ":

    Той света отдавна е тръгнал срещу тях, но не на всеки дават "зелена карта" и виза.
  • 10 11111

    22 1 Отговор

    До коментар #5 от "1111":

    Първата моноетническа държава ”без бъдеще”, откъдето ”интелигенцията им бяга на запад”, за която се сетих, е Япония,. После се сещам за Южен Корея, после - и за Тайван. Ама, казваш, без внос на ucлямоnumeцu (u mu ли си такъв?) ги чака бъдеще на ”бензиностанция от третия свят”, ъ;-)?

    Коментиран от #11

  • 11 1111

    1 19 Отговор

    До коментар #10 от "11111":

    "Сетил" си се, щото толкова ти е вътъка. Само в Токио, 60% от населението не са японци. В Ю. Корея е същата работа - китайци и южноазиатци.

    Коментиран от #12, #14, #18

  • 12 11111

    16 2 Отговор

    До коментар #11 от "1111":

    Мyxль0, колко процента са японците в Япония,?A в Южна Корея колко от китайските граждани са от корейски сой, а, дuване mъno?
  • 13 Матей

    18 1 Отговор
    Значи се сетиха да връщат гемиите с невъоръжени диверсанти,а другите кога? Брюксел не разбира,че е изпаднал в ролята на късния Рим,обсаден от вандалите и докато се помайват,варварите ще превземат ЕС. И това изглежда е по нареждане отвъд океана,Ес не им трябва като конкурент,а само като пазар.
  • 14 Статистик

    18 0 Отговор

    До коментар #11 от "1111":

    Цитат: ” Само в Токио, 60% от населението не са японци”. Според статията на Wikipedia за Токио 97% от населението на префектурата СА ЯПОНЦИ. Според немската версия на статията САМО 3.1% НЕ СА ЯПОНЦИ. Друга mъnня ще ни сервираш ли за ”многонационалното” Токио?

    Коментиран от #17

  • 15 Според мен

    6 0 Отговор
    На янките им трябва нов 11 септември но в по голям мащаб
  • 16 селския

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Кво се прайш на умен бе кат немаш мозак за две стотинки
  • 17 Статистик

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Статистик":

    Уточнявам, че първата спомената статия е испанският вариант. Нарочно не цитирам тоя на - според "акъллията" "1111" - "ушанkuте".
  • 18 Съболезнования

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "1111":

    Шорош яко я е закъсал, след като е опрял до ”гений” с твоя ”вътък”, дето и една лъжа, която да издържи и пет минути, преди да я направят на пух и прах, не можеш да скалъпиш.
  • 19 666666

    0 13 Отговор
    Проценти, мроценти незнам, ама само българите в Япония са няколко хиляди.

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Статистик

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "666666":

    # 20 е за тебе, НЕнаучнu фанmacme.
  • 22 ...

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "666666":

    Според ей тази статия от сайта на БНР от МИНАЛАТА ГОДИНА: Youliana Antonova - Murata: "In Japan people talk with great respect and love about Bulgaria", eто колко са били българите в Япония:"Thousands of kilometers separate Bulgaria and Japan and perhaps that is the main reason behind the fact there are just 400 Bulgarians living in Japan. ".ОКОЛО 4 0 0!!!Няколко хиляди били, думaш? Сменяй си дилъра по-чевръсто, yбumляk0!!!
  • 23 Госあ

    1 0 Отговор
    А не бе не се задава. Нали умниците са ПАС за Иран и те ръчкат Либия и краварите си праат к'вото искат. Между другото само ЕС им пристават. Дори Канада и Япония пазят винаги неутралитет и изобщо не се изказват. Ако не бяха ЕС Китай и Русия да бяха ги сложили на място. Това показва и целта на НАТО- онея да си разиграват коня. Относно Япония, самият им премиер каза че изобщо не мисли за никакви бежанци, въпреки че има недостиг на работна ръка. Да има чужденци,но те са европейци, американци, китайци или австралийци. За по ниско квалифицирани работници има и филипинци някакви, но много малко. Стратегията е следната- приемат се чужденци за временна заетост. Ако не покажат някакви големи качества и разбрира се желание да останат, когато им изтече визата се прибират. Та в тази връзка,не е луд тоя който яде баницата,а този който я дава. Аз изобщо не знам статута на Тея бежанци и емигранти в ЕС. Колко време и докога. Докато границите са отворени и няма правила,много ясно че ще има бежанска вълна. А това е добре дошло единствено за т.нар. бизнес.
  • 24 Аз...

    1 0 Отговор
    Поредния факт че ЕВРЕЙТЕ(ЦИОНИСТИ) създадоха ХАОСА в Света.Поредно доказателство за ГЛУПОСТТА на европейските ръководители че не мислят за бъдещето на Европа и европейската раса.Поредно доказателство че ТЕ съсипват Света.
  • 25 Аааааааа

    0 0 Отговор
    те тези работи Меркел ги определя.
  • 26 ГОШО

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    ами защото ги е срам за това Толкова напани за интегарацията цигани негри мюсулмани ,пък накрая парижки веселби Путин от кога им разправя на тия "западни партьори" че си игрят с огъня