Last news in Fakti

1 Октомври, 2019 19:02 4 957 10

Наистина ли Беларус е съюзник на Русия?

  • беларус-
  • русия-
  • съюзник-
  • авиобаза

Смята се, че руското министерство на отбраната ще трябва да направи път към Калининград чрез така наречения „Сувалкски коридор”

Наистина ли Беларус е съюзник на Русия? - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Беларус отново се показа като „съюзник без задължения“ по отношение на Русия, като многократно отказва да бъде домакин на авиобаза на руското министерство на отбраната. За Москва поредното извъртане на Минск по някакъв начин се оказа „неприятна изненада“. Доколко реалистично страната ни може да разчита на помощта на „Беларуските братушки” в трудни времена?

Повече от десетилетие Русия и Беларус са в състава на Съюзната държава. Има споразумения за съвместна защита на външните граници на това наднационално образувание и за създаване на единна система за противовъздушна отбрана. Те също предвиждат споразумение за откриване в Република Беларус на въздушна база на руските ВВС. В близост до Бобруйск се предвижда разполагането на три въздушни полка: изтребители, изтребители-бомбардировачи и фронтови бомбардировачи. Също така за тяхната защита могат да се появят системи за противовъздушна отбрана С-400.

Тази въздушна база трябваше да бъде съвместен отговор на Москва и Минск за засилването на военното присъствие на НАТО в близост до Калининград и беларуските граници. След като Варшава обяви планове за разполагане на американска танкова дивизия в Полша, президентът Лукашенко заяви следното:

“Няма да се бием. Следователно, не трябва да създаваме допълнителни бази. В противен случай ние и руснаците ще трябва да отговорим. Ще бъдем принудени да разположим нещо, което да ви противодейства”.

Но след това войнствеността на белоруския лидер се изпари някъде . За първи път Александър Григориевич торпилира този проект в навечерието на предишните си избори през 2015 г., опитвайки се да демонстрира на Запада своята „неутралност“. Нямаше специални пречки за преизбирането му. За пореден път руската въздушна база в Бобруйск ще бъде “забравена” в навечерието на следващите президентски избори, които ще се проведат през следващата 2020 година.

Всичко обаче не може да се припише само на многовекторната природа на Минск. Има два основни въпроса, които трябва да бъдат решени.

Първо, прословутата интеграция в Съюзната държава. Минск упорито иска да получава бонуси като съюзник на Москва, но няма конкретни задължения към нея. „Данъчната маневра“, хванала белоруската петролна индустрия за гърлото, цели да упражнява натиск върху президента Лукашенко, така че да се предприемат реални стъпки за обединяване на двете братски държави. В този контекст позицията за военната база може да бъде използвана от Минск като предмет на договаряне по петролни въпроси.

Второ, големи въпроси към нашите белоруски приятели възникват във военната сфера. Авиобазата на руските военновъздушни сили близо до Бобруйск трябва да бъде отговор на укрепването на позициите на НАТО около Калининград. Както казахме по-рано, сблъсъкът с Алианса, ако се случи, ще започне с опит за блокиране и завземане на този наш най-западен регион, който няма сухопътна връзка с друга руска територия.

Смята се, че руското министерство на отбраната ще трябва да направи път към Калининград чрез така наречения „Сувалкски коридор”. Но за това руската армия ще трябва да навлезе на територията на Беларус и да я използва като плацдарм. Съответно той ще бъде атакуван от Алианса.

Възниква логичен въпрос: ако президентът Лукашенко дори не е готов да разположи една въздушна база на руските военновъздушни сили, за да не се кара със западните съседи, няма ли да изпрати Русия по дяволите в най-решаващия момент, позовавайки се на необходимостта да се гарантира безопасността на държавата? И за какъв „Сувалкски коридор” тогава изобщо може да се говори с такива "съюзници"?

Не искам да мисля за най-негативните сценарии, но, за съжаление, трябва. Авторът на редовете искрено желае да бърка в съмненията си.

Превод: В.Сергеев, pogled.info


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЗНАВАЧ

    9 6 Отговор
    Никто не любит.....
  • 2 Лакардии от Полша

    20 9 Отговор
    И за какво им е на руснаците тоя коридор при наличието на достатъчно ракети ? на Русия не й трябва никакъв „Сувалкски коридор“, споделя с „МК“ военният експерт Олег Жълтоножко. „Какъв е смисълът от него? Това е труднопроходима, силно заблатена местност“.
    Именно тази „страшна“ теза обаче официалните власти на Полша, Латвия, Литва и Естония продължават упорито да експлоатират. Целта е да се оправдае разгръщането на чужди батальони от силите на НАТО на тяхна територия.
    „Това е отражение на полската непълноценност, проява на една такава родова травма на държавата“, продължава военният експерт. „Защото самата Полша няма голяма сила, с която да си съперничи на равна основа с Русия. Затова те раздуват истерия с надеждата, че ще получат подкрепа от „големия брат“ – САЩ. Така Полша се опитва да се скрие зад американската армия“.
    Сега се появи и още една причина за истеричните крясъци за „Сувалкския коридор“: да се оправдаят разходите в размер на два милиарда долара за издръжката на чужда армия.
  • 3 а ние

    5 2 Отговор
    ``какво мерим``!Това е тяхна работа!.....
  • 4 браво краво

    15 7 Отговор
    кой ще пита Лукашенко, той е само една матрешка и ще клекне, ако ли не ще намерят по послушен. Съща практика примерно и на САЩ, искат да махнат Мадуро и да сложат там кукла барби..интереса клати феса.Демокрация по американски най вече пазари за оръжие, дори с цената да затрият България ,както става в момента.Не разполагаме с такива ресурси, народа болен,гладен, умира ,изчезва,кусура ни самолети.
  • 5 Руските свине

    11 22 Отговор
    Не могат да имат съюзници а единствено васали. Просто въпрос на манталитет на нация, която страда от месиански комплекси и се мисли, за велика и богоизбрана.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Жоро

    4 3 Отговор
    Къв съюзник е Беларус бе баржчета...Мухахаха...Не може си избършете свинските задници...Съюзници....Мухахаха мухахаха...

    Коментиран от #9

  • 8 Кой68

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Руските свине":

    Що от запад неискат ли същото?
  • 9 щом си

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Жоро":

    ``Жоро``-ти си ``ясен``......
  • 10 Да добавя

    1 0 Отговор
    Русия няма съюзници. Даже СК не ги е..ва.