26 Октомври, 2019 13:10 15 526 90

Устойчивост и простота: С какво Т-72 удиви канадските танкисти

  • танк-
  • т-72

Авторът пише, че е харесал Т-72. В сравнение с германските танкове „Леопард“

Устойчивост и простота: С какво Т-72 удиви канадските танкисти - 1
Снимка: Уикипедия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

В средата на 90-те Германия предава на Канада няколко T-54/55 и T-72, както и други бронирани машини. Танковете са използвани като мишени при изпитване на нови снаряди, а също и като вражеска екипировка при учения. Няколко машини са прехвърлени в музеи. Един специалист по танкове публикува своите мемоари във форума CanadianGunNutz.

Авторът пише, че е харесал Т-72. В сравнение с германските танкове „Леопард“, които са обичайни за канадците, той е по-тесен и „по-груб“, но това не му пречи да бъде страхотно оръжие и да прави всичко, което се изисква от него.

"Ниският силует и голямото 125-милиметрово оръдие Д-81TM му позволяваха добре да се „вреже“ в НАТО“, припомня канадецът. Според него след обединението Германия разполагала с толкова много съветско оборудване, че всъщност го предава, при условие че клиентът си го отнесе сам - Канада плащала само за доставката на машините. На ученията Т-72 упражненията се използват с охота - всички искат да се „бият“ с истинската „седемдесет-и-двойка“. Канадските танкисти управляват тези превозни средства в съответствие с указанията, подготвени от екип за изпитване на чуждестранни технологии на изпитателния полигон „Абърдийн“ в САЩ.

Според автора, Т-72 пристига в Канада с пълни резервоари с керосин. „T-72 е снабден с отлична ръчна електрическа помпа. Като се има предвид, че много къщи в Европа се отопляват с керосин, в случай на пробив към Ламанша, танковете биха могли да се зареждат с гориво на място.

„Шофирането на тези танкове е удоволствие. Ако харесвате проста и практична техника и се нуждаете от броня, Т-72 е най-добрият избор“, смята авторът.

Той посочва веригите на танковете. Според него „Леопардите“ често е трябвало да сменят гумените ролки на водещите колела поради повреда на покритието им, докато Т-72 не е имал такъв проблем.

Друго предимство на съветската технология той нарича слушалки с ларингофон. „Шумът на вятъра не му пречи. Дори докато шофирате, можете буквално да шепнете команди и те ще бъдат чути“, заяви канадският специалист.

Друга „изящна особеност“ на Т-72 той нарича термичното димно оборудване. "В танка има дюза, която пръска дизелово гориво върху горещ колектор, който много ефективно отделя дим", пише танкистът. Тази функция често се използвала от канадците по време на ученията.

Веднъж, както си спомня авторът, на него му дават задача да възстанови един от танковете, използван при учения. Дотогава танкът е стоял без надзор една година, залят е с дъждовна вода. Въпреки това, той успява да докаже невероятната си издръжливост. „Час по-късно той отново беше в движение и това просто ме подлуди. Наистина се съмнявам, че „Леопардът“ от онова време щеше да запали както Т-72“, пише той.

Много участници в ученията сочат, че през оптиката цевният нарез на Т-72 е ясно видим дори на разстояние от два километра. Според автора обаче, ако нарезът на този танк се вижда, значи и той ви вижда. А това от своя страна означава, че той е готов да стреля по вас с бронебоен или кумулативен снаряд. „Сигурен съм, че той просто може да разкъса „Леопард С1“, признава танкистът..

В един момент авторът на мемоарите дори признава, че самият той няма нищо против да купи „седемдесет-и-двойката“. „Ако бях богат човек и притежавах огромно парче земя, щях да купя чифт чешки Т-72“ пише той.

По-рано стана известно как един от канадските Т-72М1 е издържал на обстрел за 105-мм оръдия.

Превод: В.Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТТТТТТТТТ

    139 22 Отговор
    Шапки долу сорос-джендъри...

    Коментиран от #15, #67, #76

  • 2 Гост

    41 8 Отговор
    Само, че на снимката не е Т-72, ама карай да върви.

    Коментиран от #4, #6, #73

  • 3 Бесен Язовец

    96 21 Отговор
    ТЕ 72 е легенда! Кви леопарди кви пантери саги преследвали канадците??!!

    Коментиран от #10, #12

  • 4 Див петел

    22 72 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Айде сега пък ти ...за каскетите това са подробности...важното е че е супер, дупер и всичко най-...глей сега русофилнята как ще изпадне в душевен оргазъм...

    Коментиран от #8, #33

  • 5 конти

    93 8 Отговор
    това е най здравата машина която съм карал в Сливен в бригадата

    Коментиран от #71

  • 6 Бесен Язовец

    47 10 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    А какво е бе смешо? Тлъст Абрамс ли е? И ти танкист стана соросле!
  • 7 Припс

    31 12 Отговор
    Слава на раасия слава
  • 8 Точно

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "Див петел":

    Ма ника ти див петел ти отива-ама много...
  • 9 бааа и тъпацие има тук

    17 19 Отговор
    Айде сега гледайте как сороспиите и тези канадци ще ги изкарат каскети и путинисти--само чакайте дженди-експертите да се покажат тук.
  • 10 дърт кемаф

    20 45 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Хахахаха....я питай оцелелите в '' Пустинна буря'' иракски танкисти ( ако им такива де) ...май че няма да са много съгласни с тебе относно тая ''легенда''

    Коментиран от #11, #21

  • 11 Бесен Язовец

    45 14 Отговор

    До коментар #10 от "дърт кемаф":

    Добре, че минаха краварите със А10 Феърчайелд по ТЕ72 и късмет за краварите, че иркчанте няма Су25 тогава щеше да видиш! Леко с антифриза малчуган!!!

    Коментиран от #16, #24

  • 12 гост

    17 18 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Всъщност не е никак трудно да се добереш до данни за съотношението на загубите на танкове по време на ''Пустинна буря'' ...аз няма да ги казвам, ще оставя ти да го направиш.Ако не се лъжа, това е най-големия танков сблъсък в преки бойни действия след ВСВ. Та..какви, казваш са резултатите ????

    Коментиран от #17, #55

  • 13 Наблюдател

    21 18 Отговор
    Отново копи пейст от острието та руската хибридна пропаганда поглед инфо! Май сайта се присъединява към русофилската медийна клоака.
  • 14 Роseidon

    21 27 Отговор
    Страхотен танк. Само, че чеченците като го уцелят с РПГ-то в задача част на купула и като детонират снарядите купулаго търсете на 300 метра от танка.

    Коментиран от #49, #56

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 дърт кемаф

    7 18 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    ''Добре че...Ако..Извадиха късмет...''това ли са ти доводите в защита на ''легендата''.А антифриза го пий ти или го дай на баща си, когато съм карал танкове ти си се давал на трамвая кифла , че да не те ухапе...

    Коментиран от #19, #20

  • 17 Батиста

    37 8 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Само дето в Ирак не са Руските танкове Т72 а техни копия произведени в Ирак !
    През 1982 г. Ирак купува лиценз за производството на базовия модел Т-72 и още същата година страната започва собствено производство. Танкът носи името „Асад Бабил“ (Вавилонски лъв).
  • 18 дърт миндил

    15 4 Отговор

    До коментар #15 от "Само питам":

    Обади се на Козяк и питай ? Грешно поставяш въпроса.

    Коментиран от #25

  • 19 Цанко

    33 5 Отговор

    До коментар #16 от "дърт кемаф":

    Т-72 произведени в Русия нямат нищо общо с произведени в Полша или Чехословакия!Произведените в Полша и Чехословакия обаче са с по-малка бронезащита и без допълнителни противорадиационни екрани на купола.

    Произведените извън СССР Т-72 са били изнасяни за центалноевропейските страни от Варшавския договор, както и за други страни – Финландия, Ирак, Сирия, Иран, Югославия, Либия и Индия.

    Коментиран от #22

  • 20 Бесен Язовец

    23 7 Отговор

    До коментар #16 от "дърт кемаф":

    Карал си танкове, ама от комплекта,, млад конструктор"!!!

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 дърт кемаф

    35 1 Отговор

    До коментар #19 от "Цанко":

    Това е инфо от ''Уики'' то и не променя съществено нещата.То и ние произвеждахме ''МТЛБ'' ,,Гвоздики'' и ,,Калашников'' и в някои отношения превъзхождаха руските..но имай предвид че където и да е произвеждана военна техника извън пределите на СССР, това навсякъде ставаше под прекия контрол на руснака...а дори и тези 72-ки от ,,маймунски'' тип са страшно оръжие в ръцете на добре подготвени екипажи.Разбираш ли каква ми е мисълта...Ако не , да ти кажа-Т72 е много добър танк, но в ръцете на калпазани колкото и да е добра една такава техника, става само за скрап..ОК?

    Коментиран от #29

  • 23 дърт кемаф

    6 18 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен Язовец":

    😂😂😂😂😂😎😎😎😎😎..твърде елементарен си, за да влизам в спор с тебе..продължавай да се захласваш по любимите ти рашки..няма лошо, но не влизай в спор по теми от които хал-хабер си нямаш...

    Коментиран от #30

  • 24 гост

    6 16 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    Та какви ,казваш са резултатите от срещата на Т-72 с Абрамсите...кажи де..или нещо се срамуваш да не развенчаят ,,легендата''...Ооопс, забравих че на твоя комп нямаш инсталирана ''Уикипедия''🤣🤣🤣

    Коментиран от #32, #34, #36

  • 25 Само питам

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "дърт миндил":

    Най-добрите специалисти са на Драган Цанков. Но ти това го знаеш много по-добре.
  • 26 Тъпи Глосъп

    6 5 Отговор
    Кво общо има между секса и танкове и самолети бе ??? Едни и същи неадекватни простотии. Те и папагалите не повтарят толкова бе. Аз за 40 години не съм видял ни един джендър, а тука с джендър си лягат и с джендър стават, в тоалетната пак са с джендър, разхождат се с джендър, където и да погледнат джендър виждат, най-масовата психоза. Що не пиете хапчета бе, а ?

    Коментиран от #28

  • 27 НГВС соросня

    33 8 Отговор
    Негодната за военна служба соросня е отново с пяна на уста. Руската военна техника е най-добрата в света, приемете го накрая този ФАКТ, гладкомозъци! Сега си пийте успокоителните и почивка, иначе сърдечна криза, болница.., а може и дяда Поп накрая! Понимаете, соросопитеци?!

    Коментиран от #45

  • 28 Рубладжийче

    8 13 Отговор

    До коментар #26 от "Тъпи Глосъп":

    На руската безродна измет все джендъри и прескачат в главата.
  • 29 Цанко

    11 3 Отговор

    До коментар #22 от "дърт кемаф":

    Може и да са под надзора на руснаците но дори резервните части между произведените в Русия и тия в Полша и Чехословакия са различни. Което от своя страна предполага че са доста различни .
    В Русия са се произвеждали и други модификации - Т72 М , М1 ,М2 - докато извън пределите на Русия - не !
    При износните модели има 155 динамични тухли за реактивна защита , а при Руските 227.

    Коментиран от #41

  • 30 Бесен Язовец

    7 4 Отговор

    До коментар #23 от "дърт кемаф":

    Охххх колко соложен! Какъв танков стожер само цццццц...
  • 31 Plovdiv

    31 9 Отговор
    В Пустинна буря се провали иракската армия, а не Т72. Ако Двете армии бяха въоръжени с танковете на противника, резултатът пак щеше да е същият. Танкът не воюва сам, трябва му подготвен екипаж. Защото 50 години преди войната в Ирак "невзрачният" Т34, на чиято база са създадени и 72, и 55 преди него, направо разбива немските страшилища Тигър през ВСВ.

    Коментиран от #39, #77

  • 32 Батиста

    20 3 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    По време на Войната в Залива през 1991 г. американските М1А2 Ейбрамс унищожават иракски Т-72 „Вавилонски лъв“ - а не Руски Т72 !

    Тежките загуби от страна на иракската армия обаче се дължат на много слабата подготовка на танкистите, некачествените муниции, лошата тактика[5] и не на последно място – факта, че танковете са били от т.нар. „маймунски тип“ – тоест абсолютно немодернизирани. Освен това почти всички иракски машини са били сглобени от нискоквалифицирани работници с остарели съветски и китайски резервни части. Останалите Т-72 в експлоатация от иракчаните са били Т-72М, произведени в Полша.

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пилотът Гошу

    8 5 Отговор

    До коментар #32 от "Батиста":

    Всъщност Абрамсите не унищожават много танкове (а там Т72 реално е нямало, само експортни версии и иракски версии на експортните версии (туй не знам как трябва да се нарече, консерва с оръдие предполагам)). Истинските унищожители на танкове са Брадлитата с техните TOW, те са нанесли истинските щети по танковете.
  • 36 Пилотът Гошу

    6 5 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Ало уикипедията, дори в Уикипедията пише, че Брадлитата с техните TOW са унищожавали иракските консерви, кви Абрамси те гонят теб ... Твоята уикипедия да не е в текстов файл и ти да си я пишеш?
  • 37 Бай Иван

    31 3 Отговор
    по страшен от руския танк е единствено неговият екипаж.
  • 38 Лонгур

    8 1 Отговор
    Това на снимката си е Чист Т-80 БВМ!!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ГЕРБ

    7 14 Отговор
    това което е написано за т72 е невярно технологично моделите на запад за по добри сравняваш рускки камиони и леки коли с кояно искате западна марка и намираш верния отговор
  • 41 дърт кемаф

    19 2 Отговор

    До коментар #29 от "Цанко":

    Всичко, което казваш е така..но основните възли и агрегати са руски и там руснака не дава да се пипа..колкото до оборудването-всеки можеше да го подобрява, но след съгласуване и одобрение.Работил съм във наши военни заводи и знам какво говоря..ще ти дам пример-''МТЛБ'' изделие ''15'' -такава модификация при руснаците няма, но разликата беше само във въоръжението - монтираше се ДШК, но не излезе сполучлив опит поради нестабилното закрепване и голямото разсейване на ''пакета'' при стрелба, докато ''Марица'' и''Тунджа'' бяха много добри, но за съжаление поради ''демократичните промени'' не остана време за производство.
  • 42 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #34 от "Бесен Язовец":

    Е ..щом казваш..така да бъде.То, като гледам, щото ползваш дебелите книги за възглавници,затова зорлем стигаш и до две изречения...и май ти трябва доста време докато ги вържеш смислово...хахахаха...чел бил дебели книги...ми продължавай да ги четеш, белким ти влезе нещо в кухарника...което ми се вижда кауза пердута.

    Коментиран от #43

  • 43 Монгола

    9 4 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    А на тебе,, хамбара" ти е пъле, обаче с полевки!
  • 44 Гост

    4 5 Отговор

    До коментар #34 от "Бесен Язовец":

    Публикувано във факти.бг: ТЕ 72 е легенда! Кви леопарди кви пантери саги преследвали канадците??!!..Ти ли си тоя с дебелите книги бе...я си преброй грешките само в едно изречение, бе, омашляк...Абе откъде ви събират тука такива ''капацитети''....
  • 45 СссереМ

    5 20 Отговор

    До коментар #27 от "НГВС соросня":

    Видяхме ги колко са добри в бойни действия, абрамсите ги отваряха кат консерви, а оцелелите кемафи викаха-не разбрахме откъде дойдоха.Стават само за мишени,те хората затова и ги купуват де.
  • 46 висок

    21 0 Отговор
    "отлична ръчна електрическа помпа."
    Е тук автора ме изгуби!

    Коментиран от #63

  • 47 Ивайло Пенев

    25 2 Отговор
    Що говорите глупости?! В Ирак "Пустинна буря" започна през нощта. Прочетете дори книгата на командващият операцията ген. Норман Шварцкопф от онези години, армията на САЩ е високотехнологична, докато на Ирак макар и 4-тапо големина в света 1991,тя не се отличаваше със съвременните бойни технологии. Американците описват как просто иракчаните не ги виждат нощно време, затова ги разстрелват с лекота. Ако Т72 имаха прибори за нощно виждане и ако Ирак имаше изградена система за ефективно радарно покритие на територията си, нещата биха могли да бъдат други. Т72 е просто уред или средство за постигане на цел. Можете ли да кажете, че иракската армия би могла да бъде на нивото на американската като степен на подготовка, като ресурсна обезпеченост, като снабденост с модерни технологии?! Още в първите часове на операцията "Пустинна буря" въздушното превъзходство на международната коалиция беше осигурено. Ирак просто нямаше с какво да отговори на това... И най-добрата сухопътна техника няма да помогне на армия, която просто не е на технологичното ниво на противниковата армия...

    Коментиран от #48

  • 48 Без аналог!!!

    2 3 Отговор

    До коментар #47 от "Ивайло Пенев":

    Много точно . Ако не ме лъже паметта , Брадли май имаше повече унищожени иракски танкове от Абрамс , основно с ракети "Тоу"

    Коментиран от #53

  • 49 Танкист

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "Роseidon":

    Бях танкист в Карлово / който знае за какво иде реч , знае / . Всеки руски танк е добър , в ръцете на добър екипаж. И ако се спазва тактиката на боя , цена нямат Гледайте в тубата какво правят сирийците с Т-72... и после говорете !

    Коментиран от #51, #54

  • 50 стоян георгиев

    9 11 Отговор
    има една поговорка от студената воина и тя е че немците загубиха воината в ссср щото не се сетиха че бронята на камионите им мохе да я привързват с тел като се разклати,а руснаците загубиха студената щото си мислеха че може да връзват всичко с тел и да я карат така.канадеца дето наблюдавал 72 ката е мил и очарователен тип дето е приятно изненадан от източните неандерталцит.много му хааресвало че пали след като е зарязан година или че се кара на керосин...абе все важни работи и щял да си купи такъв танк ако имал пара да си го кара по нивите!!!смях!само дето не тва е важното за един танк уви.реално днес руснаците са още на 72 ки както и да ги наричат ,а запада знае всичко за въпросните танкове и не е взел нищо от тях интересно защо?всъщност не е интересно особено като се види статистиката на абрамсите с въпросните 72 ки.
  • 51 Див петел

    8 1 Отговор

    До коментар #49 от "Танкист":

    Абсолютно си прав.. и това важи за всеки един танк или бойна техника.Както е казал другарят Сталин -''Кадрите решават всичко''..нали така.
  • 52 И АЗ ИСКАМ

    6 0 Отговор
    СЛЕД КАТО ПРОЧЕТОХ СТАТИЯТА И АЗ СЕ РЕШИХ ДА СИ КУПЯ.
    ОСОБЕНО В БЪЛГАРИЯ ИЗОБИЛСТВАЩА ОТ ЛЮБИТЕЛИ НАВЛИЗАЩИ В НАСРЕЩНОТО ДВИЖЕНИЕ.
    ВЕЛИКОЛЕПНО РЕШЕНИЕ
  • 53 Див петел

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "Без аналог!!!":

    И така да е ...ако вземеш предвид въоръжението и класа на '' Брадли М2'' още по-зле за Т-72ките...да те пори кат шаран едно БМП, въоръжено с 25мм оръдие и няколко ракети...ми то това е повече от срамота за легендите бре.
  • 54 Без аналог!!!

    5 4 Отговор

    До коментар #49 от "Танкист":

    Т-72 е замислен като мобилизационен танк , по-проста за производство алтернатива на Т-64 , правен е да може западняка като седне и да го подкара и да изисква минимална поддръжка . За какви обучени екипажи говорим . Канадеца се възхищава че танка бил издържал обстрел със 105 мм снаряд , но нали точно за това е направен , а дали би и издържал 120 мм бронебоен от обеднен уран на дистанция 2 км , например?

    Коментиран от #61

  • 55 Войната е единен организъм

    17 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Най-големият" танков" сблъсък между 6000 самолета, и остъргани от санкции стари иракски танкове в голямата си част ТЕ-55 с екипажи от арабюхи дето се предаваха, само да избръмчи на тях наблюдателен дрон. Оставени без никаква въздушна подкрепа на самолети и ПВО . Танка е сила , тогава когато върви напред , като юмрук , над него летят щурмовици , бомбандировачи , и изтребители, артилерията реактивната такава засипва с огън рубежа , тактическите ракети , изваждат от строя летища , войскови части , щабове с офицери. И когато танка , и чепика на войника ударят по тази територия , превърната преди това в изгоряла сгурия , може да се отбележи тактическо спечелено сражение . И така рубеж след рубеж , до като на някой от противниците не му изтърват гайките.

    Коментиран от #59

  • 56 бузю

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "Роseidon":

    Ти танк си виждал на снимка. И идея си нямаш къде се помещават снарядите на Т-72. На шурея 3-тия брадчед навярно ти е казал. И за да не умреш непросветен , ще ти обясня - Т-72 е танк с трима човека екипаж . Оръдието се зарежда от автомат , а снарядите се намират в пода , под краката на екипажа в купола.
  • 57 Олаф

    9 1 Отговор
    При израелско арапския конфликт арапите след като минали с танковете някаква река, бутнали 2-3 танка в най дълбокото. На въпроса на руските инструктури, които се хванали за главите от ужаст, арапите отговорили, че това е дар за реката затова, че ги пуснала да преминат и не потънали всичките.
  • 58 не и абрамс

    5 3 Отговор
    Моето мнение е, че най-добрият танк в света все още е Т 90. Особено с последните му модификации! Не знам нищо за Т 14 Армата, но едва ли е по-добър!
  • 59 Олаф

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от "Войната е единен организъм":

    Те това схванали руснаците през пролетта и лятото на 1943 г. и есента вече имали нова директива за използване на танковете - това, за което говориш. Или си спец кадър, или супер запален.

    Коментиран от #65

  • 60 ХА ХА ХА

    6 4 Отговор
    Само не разбрах къде в Европа според руснака писал статията се топлят с керосин????
  • 61 танкист на т72

    9 1 Отговор

    До коментар #54 от "Без аналог!!!":

    Въпросът ти е некоректен, но - ДА! Бронебоен от 2 км растояние ще издържи! Ако не знаеш, Т 72 е с активна броня. По-опасни за него са не бронебойните, а кумулативните снаряди! А най-опасни са ПТУРС. Ако знаеш какво е това.

    Коментиран от #69, #72

  • 62 до дърт кЕмаф

    2 5 Отговор
    Не те знам в кой военен завод си работил,но поне да беше научил името на филтъра.КИ МАФ се пише!

    Коментиран от #66

  • 63 Николай

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "висок":

    Според автора, Т-72 пристига в Канада с пълни резервоари с керосин
    Другa „изящнa ocoбeнocт“ нa Т-72 тoй нaричa тeрмичнoтo димнo oбoрудвaнe. "В тaнкa имa дюзa, кoятo пръcкa дизeлoвo гoривo върху гoрeщ кoлeктoр, кoйтo мнoгo eфeктивнo oтдeля дим"
    Керосина не е дизелово гориво и ако го впръскаш върху горещия колектор ще се запали.
  • 64 Няма спор

    6 6 Отговор
    Т72 е много добър музеен експонат. Най-добрият.
  • 65 Войната е единен организъм

    7 1 Отговор

    До коментар #59 от "Олаф":

    По вярно е ,че германците започнаха да ги учат на това , още през 1941 г. тогава когато те бяха европейска империя , и силите на Вермахта бяха с три класи над всички останали. И руснаците нямаха друг избор , или да се научат да уплътняват фронта със самолети , артилерия , ТАНКОВЕ зад които да тичат войници с автомати , или да ги избият .

    Коментиран от #68

  • 66 На руски керосин

    7 2 Отговор

    До коментар #62 от "до дърт кЕмаф":

    с е оборотное. Кемаф - керосинномасленньй фильтр. Понял?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 В началото германците

    5 4 Отговор

    До коментар #65 от "Войната е единен организъм":

    Само с танкове проведоха блицкрига ако не знаеш. Гудериан се откъсваше напред без никаква подкрепа на артилерия и авиация

    Коментиран от #70

  • 69 Без аналог!!!

    3 5 Отговор

    До коментар #61 от "танкист на т72":

    Може ли да обясниш какво означава активна броня ори Т-72М? 2км са сериозно разстояние
    ,а Т-72 е добре защитен танк за времето си , но едва ли ще издържи на някой от съвременните бронебойни американски снаряди , дори и в предните 30° по оста на оръдието където танка е сериозно брониран .
  • 70 Войната е единен организъм

    3 1 Отговор

    До коментар #68 от "В началото германците":

    Танка е основната движеща сила на блицкрига , но и германската авиация е работела в пълен синхрон. Много често след германска бомбандировка на позиции , не са оставали живи защитници, които да посрещнат танковете. По думите на руските командири от тези месеци - Особено свирепства авиацията . Дори и закоравели от войни ветерани , изпадат в паника . Каквото и да се опитаме да направим в защита, и нападение , идват щуките и смазват всичко . Така се охарактеризират първите месеци на войната.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Anadolu Manafesi

    3 3 Отговор

    До коментар #61 от "танкист на т72":

    Абе и ти си бил един танкист....
  • 73 Бронезнаещ

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    На снимката е Т72Б3. Модернизирана 72-ка.
  • 74 Бат Мишо

    10 2 Отговор
    Зависи къде ще го удари тоя бронебоен - може да го издържи и от 400 метра и може и да не го и от 4 км - зависи и от калибъра на снаряда ....Т 72 и Т 55 най силните им страни са невидими АКО НЯМА ВОЙНА .....и колкото по дълга е войната повече ще блестят - простота и бързина на производство - огромен ресурс без ремонт простота на усвояване - щото в дългите войни няма значение колко модерен танк можеш да произведеш - А КОЛКО могат да усвоят за седмица 2 прясно мобилизирани хитлер юген-същото важи и за самолети и секва бойна техника ....колкот по сложна е по се чупи и по често иска ремонтната част да е наблизо и доставките на части и екипажи да е чевръста ....т 55 ам2 МОЖЕ ДА ГО ПОПРАВЯ В ВСЯКА ПЛЕВНЯ - ВИЕ АБРАМС МОЖЕТЕ ЛИ ДА ПОПРАВИТЕ ....не ми отговаряйте

    Коментиран от #78

  • 75 Plovdiv

    6 3 Отговор
    T 55 cи е класика - най-много харесвам него. И разбира се - родителят на 55, 72, 90 и т.н - Т 34 който през ВСВ разбива немските страшилища Тигър, от които французите, англичаните и американците са бягали като дявол от тамян!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Eistee

    9 3 Отговор

    До коментар #31 от "Plovdiv":

    Глупости говориш. Нищо не разбива Т-34, ами просто са нападали "на глутница". 4 танка Т-34 срещу 1 Тигър. Тигърът взривява един Т-34 още на 1,2 км. 2 ри на 400 м. Третия или го "тарани" или избухва в пламъци, докато четвъртия вече е минал зад Тигъра и го е прострелял там, където бронята е най-тънка. И това е най-добрият сценарий за Тигъра. Понякога руснаците успяват още от 800 м да го повредят, без да дадат жертви. Руснаците просто са "удавили" немската техника с количество, не с качество. Т.34 си има огромни предимства, безспорно, но не е чак такъв "дар божий" за какъвто го представяте. Четете малко, бре!

    Коментиран от #80

  • 78 Без аналог!!!

    2 1 Отговор

    До коментар #74 от "Бат Мишо":

    прав си , разбира се , но ако в днешно време има впйна в която да трябва да се произведат десетки хиляди танкове , едва ли ще има значение кой ще я спечели . Все пак ,при всичките му достойнства , няма нужда да изкарваме чудо на техниката танк , който е създаден с мисълта че ще е танка от втората вълна след Т-64 и Т-80
  • 79 Т 72 е много добър

    5 2 Отговор
    Танк руснаците ги модернизираха яко и буквално е страшилище няма друг такъв среден танк
  • 80 стоян георгиев

    5 6 Отговор

    До коментар #77 от "Eistee":

    ти да не си гледал властелина на пръстените с руско участие тази вечер бе другар?има бая спомени на танкисти карали тигър и на такива воювали срещу него.та кво казва каралия тигър.излизат срещу мен 10 съветски танка.паля първия после втория после третия и т.н. до десетия после се прибирам пия бира почивам и на другия ден пак така.никви 400 метра никви басни.кво пише руснака в подобна ситуация :виждам немски тигър стрелям по него и веднага с целия екипаж напускаме танка.тва е било в битката с тигрите.четири немски тигъра са покривали месеци цели участаци на фронта,палеики десетки съветски танкове.реално тигъра е губел ако го удари артилерията или при някое велико съветско съвпадение да го удари и спре от движение ,а немците да немогат да го изтеглят.екипажите на тигрите отселяват без загуби в огромната касапница на източния фронт,а екипажите на т 34 не изкарват и месец обикновенно.има немски командири палели по над 100 руски танка ,а руските герои са с по три победи максимум и то на модели извън тигъра.та тва е ситуацията извън съветската научна фантастика.сега ще е същото с абрамса и т то.

    Коментиран от #82

  • 81 Луд

    6 0 Отговор
    Само не разбрах при толкова танкисти не ви ли направи впечатление, че ония виждал през оптиката нарезите на цевта на оръдието .Аз пък мислех ,че е гладкостволно(гладкоцевно).Преди да почнете да ми философствате прочетете в нета.Много ми хареса статията и като стигнах до там рязко ме присви корема.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Войната е единен организъм

    6 2 Отговор
    За да спреш танк , има много други противодействия -бързо-поставени мини, противотанкови ровове, артилерия ,авиация ,САО , и чак тогава когато трябва да спреш бърз пробив се използва танк срещу танк. Бедата за германците дойде когато замениха бързината ,мобилността, маневреността , широчината на обзора , и количествата , за сметка на тези големи тежки ,тромави , горящи , и развалящи се мастодонти . И точно появата на универсалната ТЕ-34 на Източният Фронт , ги накара да преосмислят своите стратегии , и съответно на сбъркат. При огледа на първата подбита ТЕ-34 Райхенау споделя -Ако руснаците успеят да произведат количества от това , то спукана ни е работата.

    Коментиран от #84, #86

  • 84 Олаф

    6 0 Отговор

    До коментар #83 от "Войната е единен организъм":

    По горе имах предвид, че в началото на 1943 г. руснаците са имали вече огромно количество танкове, създават танковите армии, но действията им самостоятелно са неефективни, особено с появата на новите тигри и САУ. И преосмислят....! Иначе урока си го учат от 1941 г. При пленяването Паулус казва:
    - Научихме ви да воювате!
    Рокосовски отговаря:
    - А ние вас ще ви отучим!
  • 85 Generalissimo FRANCO

    3 5 Отговор
    Интересно , някой извън Русия колекционира ли Волга, Москвич, Запорожец, или цветен (шкаф) телевизор "Рубин"? Може би Мая, или Корнелия, или Радев, а защо не и Волен, Марешки и....патриарх Неофит?
  • 86 Танкист

    1 0 Отговор

    До коментар #83 от "Войната е единен организъм":

    Преди да изтрият, вижте и мислете :
    https://www.youtube.com/watch?v=fya5Nd9geAY
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Изненадан

    1 1 Отговор
    Очаквам статия - С какво Москвич удиви инженерите на Мерцедес?
  • 89 бавареца

    0 2 Отговор
    т72 няма нарези в цефта - гладкоцевно му е оръдието. некви измислени "специалисти" се изсрали некъде и замирисало чак тук.
  • 90 Генерал Иванушка Водков

    1 0 Отговор
    Сичко му е добре на тоя танк до момента в който вместо снаряд набута мерача у дулото.
    Малумно проектираната автоматична система за зареждане на оръдието със снаряди освен с горното си постижение може да се пофали и със убави гърмежи от време на време. Га набута снаряд вместо мерача у дулото ако се маалко поразлопал механизъмо земе че алоса снарядо и бухта бафта и айде. Целио екипаж на препечени таласъми става.