Last news in Fakti

12 Ноември, 2019 10:00 15 434 34

Получил своето в Сирия, Ердоган се готви да изостави Русия

  • сирия-
  • ердоган-
  • турция-
  • русия

Изтокът обаче е тънко нещо. След като получи желаното в Сирия, Анкара направи малка крачка към Съединените щати

Получил своето в Сирия, Ердоган се готви да изостави Русия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Едва приключило поредното преразпределяне на Северна Сирия и се наложи самите САЩ да спрат Турция със заплахи от икономически санкции до военни действия, когато Анкара отново протегна ръка за дружба към Вашингтон. Означава ли това нов „ятаган в гърба“ на Москва.

Спорът между двете най-големи сили, които са членове на НАТО, избухна, когато президентът Ердоган изрази желание да придобие руски С-400 вместо американски системи за ПВО. Доналд Тръмп в отговор изгони турските партньори от програмата за изтребителя F-35 от пето поколение. Отношенията между страните напълно се влошиха след началото на турската военна операция, наречена „Източник на мир“, насочена срещу сирийските кюрди, които бяха считани за съюзници на САЩ в региона.

Масло в огъня наля непотребната лексика, използвана от президента Тръмп в официално обръщение към турския му колега, обявените санкции срещу ръководството на страната, както и най-болезненото за Анкара признаване от Вашингтон на арменския геноцид. Започна да се говори за разцепление в НАТО или дори за възможно изтегляне на Турция от блока.

Изтокът обаче е тънко нещо. След като получи желаното в Сирия, Анкара направи малка крачка към Съединените щати. Представителят на турския военно-промишлен комплекс Исмаил Демир направи забележително изявление, от което следва, че Турция не смята темата за участието в проекта на американския F-35 за себе си за приключена. В същото време висшият служител прозрачно намекна, че Анкара има вариант с руски изтребител:

„Имаме предложение от руската страна и оценяваме това предложение. То трябва да бъде оценено от финансова, техническа и стратегическа гледна точка“.

Както се казва, пазарлък в пълния смисъл на думата. Турците умело „размотават“ САЩ и Русия, за да осигурят най-добрите условия за участие в разработването на изтребител пето поколение. Анкара е изключително заинтересована от подобен план, дори се опитва да реализира подобен проект самостоятелно, но изпитва проблеми с липса на компетентност и опит.

Изключването на Турция от програмата за Ф-35 беше болезнен удар за нея. Предложен от руския президент, Су-57 може да служи като заместител на американските изтребители, но Ердоган има нужда от самата технология. Сега турският президент, добре осъзнал значението на своята страна както за партньорите в НАТО, така и за Москва с транзита на газ към Европа, приканва конкурентите си да се надпреварват помежду си.

Кремъл също е „размотаван“ със С-400. Първият етап от доставките беше успешно завършен. Зенитните системи бяха продадени за руски заем и бързо бяха внедрени в Турция със самолети „Руслан“. Но сега Анкара обмисля да отложи доставките за втората партида. Съвместното производство може леко да промени планирания календар, като го измести малко по-нататък, евентуално до края на 2020 г.

Става въпрос за частична локализация на производството на системи за ПВО в Турция. Нека си признаем, пълният трансфер на такива технологии на член на НАТО не отговаря на националните интереси на Русия. Но зависимостта на Москва от „Турски поток“ е толкова голяма, че майсторът на пазарлъка, президентът Ердоган, едва ли ще пропусне възможността да получи по-добри условия за себе си.

Междувременно турският лидер внимателно изгражда мостове с Вашингтон, в очакване кой ще спечели президентските избори в САЩ следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти фес.

    119 46 Отговор
    Тоя Ердоган е голям мръстник като всички турци разбира се.

    Коментиран от #9, #16, #19, #24

  • 2 Кочината русия е на дъното !!!!

    34 105 Отговор
    Защо само диктатори дружът на кочина русия ????

    Коментиран от #23

  • 3 българин

    22 97 Отговор
    А тъй, бат Ерго !!!
    Я стига се занимава с ватенките и колхозните им смешни и архаични оръжия. Мужиците да копат, не стават за друго.

    Коментиран от #27

  • 4 Ердоган 100% чука путин

    26 82 Отговор
    А ердоган се насити на любовницат си путана и я зараза браво сега путана при мъдуро ли да ходи
  • 5 Путин

    22 60 Отговор
    Ердо на кого ме остави прелъстена и умерзена ?????
  • 6 666

    15 37 Отговор
    Не точно ятаган и не точно в гърба.
  • 7 Ердоган

    8 51 Отговор
    Ще ви призная путин беше дупен от Башар Асад проникнах много лесно и не ми хареса
  • 8 ПешУ

    70 7 Отговор
    Ей това са промити мозъци. Турчина е стратегически приятел на краварите, ама щом им тегли една и поговори с Русия- е диктатор. Сега като се договори със САЩ по хубав ли ще стане?
  • 9 В леглото ли

    4 15 Отговор

    До коментар #1 от "Анти фес.":

    Ама и ти си палавник...

    Коментиран от #14

  • 10 Хасан

    32 28 Отговор
    Ердоган се превръща в балансьор между Изтока и Запада и като пластелин им придава нова форма ...човека просто си гони националния интерес
  • 11 да не забравяме

    59 14 Отговор
    важната роля на българия за засилването на нашия вечен враг турция. Наш боко им поднесе на тепсия цял южен поток, за да може турция, а не ние, да държат крана на газта за Европа и така да шантажират и потребители и доставчици на газ. Така вискоката порта става още по висока като има такива прости гювендии които работят за нея.
  • 12 100

    44 10 Отговор
    Но Русия не е готова да го изостави. Гепи ли те веднъж баба меца, трудно пуска...
  • 13 жжж

    48 3 Отговор
    то на два стола не се седи дълго...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Свободен

    8 20 Отговор

    До коментар #1 от "Анти фес.":

    Ти защо не си стоиш тихичко.мирничко.в КОЧИНАТА.КОЙ ТЕ Е-АВА ТЕБЕ.Ти къде живееш(ако твоето е живот)мисли как ще изкараш месеца.
  • 17 мера

    40 9 Отговор
    На циганин-турчин вяра да нямаш!

    Коментиран от #18, #22

  • 18 Ще те

    8 23 Отговор

    До коментар #17 от "мера":

    На/bulgaru/вулгарен много да му вярваш.Чърчил:Обяви ни война държава която хората след всяко къпане си казват:ЧЕСТИТА БАНЯ./ЦИТАТ
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 В статията има много

    33 4 Отговор
    неистини съчинени незнайно от къде. Никога не е ставало на въпрос за доставка на Су 57 на Турция. На срещата Ердоган Путин,Ердоган попита може ли да купят самолети Су 57 за турските ВВС,и отговора на Путин бе,не първо трябва да се научите на Су 35 и чак след това ще говорим за Су 57. И тук става въпрос за продажба,а не за участие в производството. Друг път,когато си пишете статиите гледайте поне официалните срещи и разговорите,те поне са достъпни до широката публика,че иначе написаното излиза,като лъжа.
  • 21 Ку-ку-риго

    24 2 Отговор
    Няма вечни приятели, има вечни интереси! Никой не е вечен.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 А Ти....О!

    8 18 Отговор

    До коментар #2 от "Кочината русия е на дъното !!!!":

    Кочината Русия защо кочина ти гербаджията не знаеш ли че кочината герб е създадена по руски модел подобие на Наш дом РУСИЯ на Путин еднолична тоталитарна власт с измамни приоритети копие под индиго на БКП със също така тъп лидер като тошо магарето
  • 24 Анонимен 12.11.2019

    26 10 Отговор

    До коментар #1 от "Анти фес.":

    Злобата и ненавистта ви към другите етноси нямат край, именно тези недостатъци на дявола разяждат душата от вътре и духовните ценности корозират от омразата която се е приятила в душите ви, Само като чуете думата турци и/сатаната/ !..във вас се събужда, напротив турският народ не изпитват тази омраза към вас и това е от вярата която ни е превъзпитал да не мразим.
  • 25 реалиста

    13 6 Отговор
    ердоан курвичката
  • 26 !!!!!!!!!!

    14 8 Отговор
    "Туркия ке падне..." - каза баба Ванга...
    Коментара е излишен, каквото е казала все е ставало...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 КАСАПИНА

    15 8 Отговор
    Путин така е оплел глупавите турци в паяжината си, че едва ли ще ги пусне преди да им изцеди соковете, турция отдавна е Руска колония.
  • 29 БАЙ МАРИН

    6 12 Отговор
    Русия направи грешка като се намеси в Северна Сирия и един вид попречи на операцията водена от турската армия.Турция ще продължи с операцията, а Русия ще се принуди да си прибере войниците които са около 300 на брой.
  • 30 Диамантената ръка

    5 6 Отговор
    Тоя сега ще даде на американците и ракетите С-400 и ще ги разкостят до последното винтче...
  • 31 В е л и к и я

    9 3 Отговор
    Най голямото желание на Ердоган е да притежава собствено ядрено оръжие .Затова смятам че е и заиграването му с Русия, защото само тя може /според него/ да му помогне с оборудване за обогатяване на уран. Но греши .. и вече започва да разбира ! За Путин ЕС е много по важен от Турция в икономически план и няма да рискува да му достави такова . Може да стане много лошо за Турция ако се докаже това , и да е изключат от НАТО .Варианти има много , включитено и НАТО да се разпусне и след година две да се направи нов Евро-атлантически съюз и да не се покани Турция.
  • 32 Гост

    0 8 Отговор
    Кой не иска да изостави русия, всеки, дружбата с русия не води до нищо хубаво, нисък стандарт на живот, корупция, нарушение на човешките права. България е ярък пример за това че трябва да се стои далеко от тези пияни руски боклуци.
  • 33 Rena

    2 0 Отговор
    То пък в БГ едни човешки права.....

    Коментиран от #34

  • 34 Rena

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Rena":

    ГОСТ, то пък в БГ едни човешки праваа....