Last news in Fakti

24 Ноември, 2019 16:07 7 133 26

Властите на Гърция ще разпродадат страната на търг

  • гърция-
  • разпродажба-
  • острови

Разпродажбата на гръцките острови е в разгара си и гръцките власти се занимават това

Властите на Гърция ще разпродадат страната на търг - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Според гръцкия уебсайт “Русские Афины”, един от най-луксозните курорти в страната Порто Карас на Халкидики (провинция Централна Македония) е в ръцете на нов собственик. Настоящият му собственик, гръцката компания Technical Olympic, подписа меморандум за разбирателство с Belterra Investments, собственост на Иван Савидис, понтийски гърк с руски паспорт. Цената, предлагана от този бизнесмен за парче гръцка земя, е близо 300 милиона евро.

Гърците също изгубиха контрол над друг емблематичен недвижим имот - остров Скорпиос в Егейско море, бившо притежание на легендарния "златен грък" Аристотел Онасис. Той бе придобит от друг милиардер, роден в Русия, Дмитрий Риболовлев, бивш собственик на "Уралкалий". В интервю за кипърското списание Cypriot Wealth Managemen той обеща да "уреди рая" на тази част от земята за себе си и семейството си. Според милиардера, на Скорпиос ще се появи първото суперлуксозно жилищно съоръжение в Гърция, където ще има моден комплекс със SPA, ресторанти, яхтено пристанище, летище и площадка за кацане на хеликоптери, ферма за отглеждане на селскостопански култури и др.

Разпродажбата на гръцките острови е в разгара си и гръцките власти се занимават това. Доскоро гръцкото правителство пускаше за продажба само определени обекти, а до 2013 г. чужденците можеха да претендират единствено за дългосрочен наем на остров. Ситуацията се промени преди няколко години след началото на дълговата криза. Държавният дълг, надхвърлящ 300 милиарда евро, принуди гръцкото правителство да търси нови решения за попълване на хазната. 6 хиляди острова в Егейско, Йонийско, Адриатическо и Средиземно море се превърнаха в "актив", с помощта на който гръцката държава, потопена в дългове, се опитва да подобри нещата. Поради кризата и дълговете собствениците на частни имоти, които притежават 10% от гръцките острови, също продават имотите си.

Наскоро контролният пакет акции в най-голямото пристанище в страната - Пирея беше купен от китайската компания “Коско”. Китайците започнаха отдалеч. Отначало през 2008 г. “Коско” получи лиценз за управление на Пирея за 30 години срещу 490 милиона евро. След това споразумението беше удължено за още пет години и беше издадено разрешение за изграждане на трети терминал. След това “Коско” увеличи четирикратно обемите на прехвърляне на контейнерите и ги доведе до близо 3 милиона единици годишно. Скоро този обем ще се увеличи до 6,2 милиона контейнери. В същото време, обслужвайки 18 милиона пътници, Пирея е най-голямото пътническо пристанище в Европа.

За Китай Гърция е транзитната точка по Новия път на коприната между Европа и Близкия изток. Разположена в северно Средиземно море, Пирея е най-близо до Суецкия канал. Оттук е удобно Пекин да „развие” вътрешния пазар на Европейския съюз. Huawei China Electronic Corporation вече отвори свой логистичен център в Пирея.

Китайците инвестират и на други места в Гърция. През юни 2017 г. Националната корпорация за електрическа мрежа в Китай придоби 24% дял в гръцката държавна компания за електроенергия ADMIE на стойност 320 милиона евро. През 2014 г. беше постигнато споразумение между китайската строителна корпорация Sinohydro и гръцката Terna Energy за разработване на проекти за възобновяема енергия на стойност над 1,2 милиарда долара.

През ноември 2017 г. Shenhua Group сключи споразумение за придобиване на 75% дял в четири вятърни централи, собственост на Copelouzos Group. Самата компания оценява стойността на бъдещите проекти, свързани с разработването на възобновяеми енергийни източници, на 3 милиарда евро.

Един от най-обсъжданите проекти в Гърция днес е „Елиникон“ - амбициозен план за превръщането на бившото столично летище в огромна паркова зона. Инвеститорът, който ще инвестира 8 милиарда евро в проекта, е международен консорциум, състоящ се от китайския конгломерат Fosun Group, арабския разработчик Eagle Hills и гръцката компания Latsis Group.

Американците не спят. САЩ планират да участват в приватизацията на стратегически важното гръцко пристанище Александруполис с очакването да заключат Русия в Черно море.

Гърците не са започнали да продават печеливши инфраструктурни обекти понеже добруват. Разпродаването на страната на търг е резултат от финансовата криза, която се превърна в хронична. Прехвърлянето на държавна собственост в частни ръце е едно от основните условия за международните кредитори при отпускането на заеми на Гърция.

За годините на криза в страната бяха затворени около 230 хиляди предприятия, намалени бяха заплатите и пенсиите и бяха намалени разходите за социални нужди. През 2015 г. беше добавена кризата с мигрантите. Животът в Гърция през последните години се е променил до неузнаваемост. 300 хиляди гърци при цялостно население от 11 милиона души напуснаха родината си в търсене на по-добър живот.

Икономическите прогнози за цяла Европа също са далеч от оптимистични. Наскоро Европейската комисия намали прогнозите си за най-големите икономики в ЕС.

Засега, за да се свържат двата края, може да се приватизира държавна собственост и да се продават пристанища, курорти, острови на чужденци. Но какво ще се случи, когато всичко бъде разпродадено?

Превод: В.Сергеев, pogled.info


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И тук започваме

    47 6 Отговор
    Нашите власти също започват. След като разпродадоха предприятията и земята ще разпродадат.

    Коментиран от #13

  • 2 да ве

    53 4 Отговор
    В Гърция започват рИформи и "приватизации" и ще видят кон боб яде ли ?!Ония още преди година две им казаха-като нямате пари продавайте си островите ето че това става.Въпреки всичко пак им опростиха над сто милиарда , над сто а за нас не ми се пише.И пак са, и ще бъдат по добре от нас Бацеееее ще повярвам че те са зле, га видя гъркиня да чисти наши къщи тук и грък да дои наши крави и работи на наш кър, само тогава !!!!

    Коментиран от #7

  • 3 Нахлузен

    27 3 Отговор
    Ще си имаме комшии китайци...
  • 4 видял

    20 1 Отговор
    Гръцкото знаме не е като това на снимката на снимката е обърнато но нейсе.То много нашенци си слагат нашия флаг по коли и балкони но не знаят как и ги обръщат като за война !!!!
  • 5 ХХХ

    29 9 Отговор
    БЪЛГАРИЯ Е РАЗПРОДАДЕНА И РАЗГРАБЕНА ЦЯЛАТА ВЕЧЕ ОТ ГОВЕДАРБОЙС И ПОДЛОГИТЕ ИМ!!!...ДА МУ МИСЛЯТ ГЪРЦИТЕ СЕГА...
  • 6 Brat

    22 6 Отговор
    Гърция не я мислете, по-богата е от нас, а на гърците покупателната им способност е в пъти по-висока от наш'та, а ако си намерят кадърни управници, богатства несметни са им в кърпа вързани.
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 3 Отговор

    До коментар #2 от "да ве":

    Още навремето, френският президент Валери Жискар де’Стен е казал, че Европа без Гърция е като дете без акт за раждане.
    Съвременната ренесансова Европа е плод на идеалисти – утописти, които почти 20 века след залеза на елинизма се заемат да го възраждат и на тази база да изградят една нова епоха, епохата на Ренесанса.
    Цялата ни позната антична гръцка култура е създадена през Ренесанса, включително и Илиадата.
    ЕВРОПА ДО ПОСЛЕДНО ЩЕ ПОДКРЕПЯ СВОЯТА ИЛЮЗИЯ ГЪРЦИЯ, ЗАЩОТО НА ТАЗИ ИЛЮЗИЯ СЕ ГРАДИ ЕВРОПЕЙСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПРодават пристанища и острови на

    9 0 Отговор
    ЦенатА на апартамент в Хонг Конг Макао или Дубай.....
  • 10 бахаха

    7 16 Отговор
    Трябва да си много разплетена ушанка, за да си мислиш, че като продаде имот на чужденец, държавата вече не го контролира. Все едно ще си го вземе под мишница купувача и ще си го занесе в Русия. :)

    Коментиран от #15

  • 11 да ве

    22 5 Отговор
    Тези соросидни мантри-държавата е лош стопанин дайте да "приватизираме" и банките ако ги продадем на чужденци те няма да си ги носат там сме ги слушали и наистина трябва да си мнооого кух че чак вдлъбнат че да им вярваш.На хоризонта се задава и продажбата на земеделските ни земи на чужденци и пак щи ги слушаме мантрите-ми те няма да си ги носят в чужбина затова и България е на този хал, паразититееееее мнооооого !!!!!

    Коментиран от #14, #26

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Русенец

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "И тук започваме":

    Френската Монтюпе в Русе е купила земята на завода си за 2€/м2.
  • 14 Русенец

    19 2 Отговор

    До коментар #11 от "да ве":

    Знаеш ли колко много наши земи са изкупени от етнически партии? Познай от къде им дават парите.
  • 15 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "бахаха":

    ТЕ да не са тъпанари като тебе!!!Просто си слагат табелката,,,ЧАСТЕН ИМОТ>>>ЗАБРАНЕНО ЗА ТУЗЕМЦИ

    Коментиран от #19

  • 16 onq s konq

    4 19 Отговор
    Ама нали тука СЕ СКАСАХТЕ ДА ПИШЕТЕ че Гръцкото Правителство "имало топки" за разлика от Нашето и "отстоявало интересите на Гърция пред Европа" бе Руски мекерета с Българси лични карти/никога няма да си смените документите независимо че пребивавате трайно в Русия,щото Руската тапия НЕ става дори за тоалетна/?А на практика излиза,че НЕ БОРИСОВ,А ТОЧНО ГРЪЦКИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ РАЗПРОДАВАТ ЗЕМЯТА НА НАРОДА СИ без обяснения...обричайки го на "Хвърляне на рибите в морето" от Новите собственици!

    Коментиран от #17

  • 17 Бачо Киро

    15 1 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Бъркаш разпродаване на нови собственици и фалиране и разграбване за жълти стотинки. Дреме ли ти кой е собственик на нещо, ако той го поддържа и си плаща данъците? Нашите умници само за период от 3 години 2016 - 2018 отписват 20 МИЛИАРДА като несъбираеми. 20 МИЛИАРДА!!! Знаеш ли кога това ще се случи в Гърция? Точно никога. Я иди отвори фирма и натрупай задължения да видиш как ще останеш без новопридобитото... Определено бъркаш яко филмите...
  • 18 Христо

    8 1 Отговор
    Пред входа на всяка една НАУКА стои един ДРЕВВН ЕЛИН...... ХИПОКРАТ.........ЕВКЛИД .......АРХИМЕД ........
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 цар Крум

    3 3 Отговор
    сега у комшиите после и у нас сполайте демократи
  • 21 Ооппаа

    9 3 Отговор
    Да им дадем нашия опитен приватизатор Иванчо. Ще ги разпродаде за по долар
  • 22 Главанаци

    2 0 Отговор
    “....бившо притежание”??? Май е писано от някой с виШо образование...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Истината

    0 0 Отговор
    Отговор на последният въпрос в тази статия, е също като България, разпродадена от Иван Костов.
  • 25 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Много важно как е курдисан байряка !? И гръцкия , и българския......Сиромаси народи с продажни управници --- какво да направят -- продават!! Вземат и те по някоя драхма, лев, евро или долар и бягат от продадените територии. Интересно защо бягат в САЩ? Разправят в Маями преди 25 години около стотина нашенци си купили къщи и си живеят там. Вай, горките.....Ама Луканов раздаваше куфарчета....Те му ги върнаха...На ул "Латинка".. Там зад радиатора бил ордера, разправят........
  • 26 айде скрий се

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "да ве":

    А пък тези русосифилистични мантри, че всичко трябва да е държавно ги пейте на тъпите червени кратуни. Не разбрахте ли, че от държавното се краде безконтролно. Но толкова години БКП то ви полираше мозъците с мантрата, че всичко е на народа - " народа - стопанин". И съответно отговорността е на народа т. е . на никой. А че, в БГ то комунистите разпарчосаха и окрадоха всички предприятия не ви е виновен нито Сорос нито Америка. Сами сте си виновни като избирате всеки път ченгетата от ДС и сега вече отрочетата им. Продавате си гласа за 50 лв и сте готови да плюете по всеки, когото ви посочат срещу жълти стотинки. Не виждате ли, че от целият бивш източен блок ние сме най- изостанали и най-бедни. Ноооо продължаващи да обичаме "братска паутинска раша"