Last news in Fakti

26 Ноември, 2019 16:01 2 198 10

Този неустойчив американски световен ред

  • сащ-
  • световен ред

Сега много хора говорят за залеза на Pax Americana

Този неустойчив американски световен ред - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

На 18 ноември в Токио на срещата на върха на GZERO (Голямата нула) един от водещите американски политолози, основател и президент на изследователския център Eurasia Group, професорът от Нюйоркския университет Иън Бремър направи презентация на тема „Краят на американския ред“.

Там бяха проведени панелни дискусии по проблемите на съществуващия световен ред в условията на намаляваща лидерска роля на САЩ. Лекторите включваха японския премиер Шиндзо Абе, министърът на външните работи Тошимицу Мотеги, председателят на Японската бизнес федерация („Кейданрен“) Хироаки Наканиши, губернаторът на Токио Юрико Койке, бившият министър-председател на Австралия Кевин Руд, заместник-председателят на „Голдман Сакс“ за Япония Кати Макуи и други.

Характерът на епохата, която Йън Бремър нарече GZERO, той дефинира без полутонове: „Воденият от САЩ глобален ред е приключил. Светът навлезе в геополитическа рецесия, цикъл на срив на международната система ... Ще живеем в този геополитически упадък поне десетилетие. "

Фактът, че видният представител на американската геополитическа мисъл Иън Бремър, фиксирайки края на американския ред, приравнява преходната точка в еволюцията на световния ред с „геополитически упадък“, не е изненадващ. По-важното е, че Бремър вижда причината за развитието в нарастващото технологично превъзходство на Китай над Америка: „Пекин изгражда отделна система от китайски технологии ..., за да се конкурира със Запада. Не се заблуждавайте: това е единственото най-значимо геополитическо решение, взето през последните три десетилетия. И това е най-голямата заплаха за глобализацията “, казва Бремър.

Американският световен ред е заплашен и от много други неща: безредиците в Близкия изток, „популистка“ Европа, „реванша“ на Русия, разделена Америка, както и световен рекорд от 71 милиона бежанци и „дестабилизиращо въздействие на технологичните и климатичните промени“.

В конфронтацията, която от няколко години разделя Америка, Бремър е на страната на противниците на Тръмп. Той остро критикува настоящата администрация на САЩ за "заплаха за съгласуваността на НАТО, най-успешния военен съюз в историята", и в допълнение, че "оттегли САЩ от търговското споразумение за Транс-Тихоокеанското партньорство, ДРСМО с Русия, Съвета на ООН Правата на човека и Парижкото споразумение за климата. “

"Това не трябва да бъде така", казва президентът на изследователския център Eurasia Group. В същото време той е убеден, че независимо от това кой спечели президентските избори през 2020 г. в Съединените щати, американският световен ред е приключил и никога няма да се върне.

Парадоксално е, че рецептата на Бремър за спасяване на глобалната либерална демокрация изглежда като изграждане на тоталитарна система: тя е вид глобална организация, вид дигитална СТО, установяваща универсални правила за цифровия свят. Лидерът на такъв дигитален либерален международен ред (дигитален концентрационен лагер?) Ян Бремър вижда не в САЩ, не в Китай, а в Япония.

Сега много хора говорят за залеза на Pax Americana.

През 2014 г. е публикувана книгата на канадския учен, основател на Асоциацията на азиатските политически и международни изследвания Амитав Ахария, „Краят на американския ред“, основните точки от която са подкрепени от Джоузеф Най, създател на концепцията за „меката сила“ (2004). Новото издание на книгата на Ахария се занимава със седем основни тенденции:

1. Всички стонове на либералите относно избирането на Тръмп за президент на САЩ свидетелстват за упадъка на американския световен ред, дори ако самите САЩ не са в упадък;

2. Тръмп е следствие, а не причина за упадъка;

3. Въпреки обещанието на Тръмп да направи Америка отново „велика“, той не може да го направи;

4. Изместването на центъра на световната сила от Запад към Изток продължава;

5. Китай и Индия ще се развиват в съответствие с глобализацията, макар и в други форми, различни от Запада;

6. Европа изпитва криза, свързана с Брекзит, но вече се появяват нови форми на международно сътрудничество под формата на китайската инициатива „Един пояс, един път“;

7. Увеличава се насилието в света, което до голяма степен е пряк резултат от политиката на западните сили (Ирак, Либия, Сирия).

Амитав Ахария прогнозира появата на Multiplex World (мултиплексния свят) или света на „множество от участници в глобален мащаб, свързани със сложни форми на взаимозависимост“.

За края на американския световен ред се пише все по-рязко в много международни форуми.

Професорът от колежа „Бард“ (Ню Йорк), Иън Бурума, заяви пред The New York Times, че Брекзит и Америка на Тръмп са свързани от желанието да унищожат основите на Pax Americana и Европейския съюз. Бурума счита Ангела Меркел за „истинската наследница на Атлантическата харта“.

На миналогодишния Международен форум за сигурност в Халифакс, Канада, висши американски военни служители (генерал Джоузеф Дънфорд, командир на Обединения комитет на началник-щабовете, адмирал Карл Шулц, командир на бреговата охрана, адмирал Филип Дейвидсън, командир на Индо-Тихоокеанското командване) чуха от своите европейски колеги, че „са уморени от настройването на злия цирк на американската политика и са разочаровани от безразличието на Америка към проблемите на другите народ, и ще се примирят без американското вдъхновение и в международния ред, настъпващ след американския ".

Известният американски писател, автор на „Нацията, родена от войната“, и автор на „Американската империя“ Том Енгелхард, е измислил специалния термин „Амерекзит“ , който се отнася до нежеланието на американците да управляват света както преди. Енгелхард нарича Тръмп "роден Брекзитер", който чертае линия под "американската ера".

Като цяло линията на мисли, изобразяваща края на „американския век“, става все по-влиятелна по света. Въпреки че последователността на заключенията, направени от привържениците на тази тенденция, може да бъде оценена много различно.

Превод: В.Сергеев, ПогледИнфо


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    7 0 Отговор
    "Парадоксално е, че рецептата на Бремър за спасяване на глобалната либерална демокрация изглежда като изграждане на тоталитарна система: тя е вид глобална организация, вид дигитална СТО, установяваща универсални правила за цифровия свят. " Нищо парадоксално няма. Това е единственият начин да съществува такава система. Цивилизацията и напредъка се базира на плавила. Глобални правила, либерала се свежда до конкуренцията при условията на тези правила.
  • 2 Последния софиянец

    13 0 Отговор
    Щом България е в този ред края е ясен. В нашата история що съюзи и империи сме съсипали. Като се почне от първия български владетел Атила който съсипал Римската империя. После Византия, Турската империя, Третия Райх, СССР. Така че нищо добро не чака америте.

    Коментиран от #10

  • 3 Behemoth

    8 0 Отговор
    Ей гу наще туристи вместо да заминават за Пекин ,тръгнали за Вашингтон...пак се мъкнем при аутсайдерите...
  • 4 Реално

    9 0 Отговор
    Не е нужно да си професор или някакъв учен,че да не забелязваш,че САЩ губят доминацията си.Причини много-от агресиите им по целият свят с милиони жертви-до лицемерните и лъжливи действия спрямо уж саюзниците им.А една от основните причини е либералната американска диктатура,която чудовищно и безапелационо се налага на света като нови цености.И нямаме нужда от учени та да видим реалито днес-достатъчно е само да се следи хронологията на събитията по света.
  • 5 А стига бе

    7 0 Отговор
    Абе нещо нашите амер-джендьрски подлоги от форума що мьлчьт ? Или и тези са ушанки и путинисти? Каде сте бе ?
  • 6 Време е!

    11 2 Отговор
    Разпадът на САЩ и Евро Съюза са от глобално значение за световен мир, прогрес и благоденствие. Това са две зли сили, които се ръководят от поклонници на злото. Техните идеологии са свързани със създаване на колкото се може повече организирана и битова престъпност, войни, наркотици, бездушие-капитализъм, секти, изкуствени болести, стоки с лошо качество. Те помагат в останалите държави на власт да се издигат също зли индивиди, които да експлоатират сънародиците си и да продават на безценица техния труд и живот на западняците. Нищо добро не го очаква човечеството, ако се ръводи от Запада. Ние сме в 21 век, а все още хората се отопляват с дървени и газови печки, колите са с петролни и газови двигатели, стоките са с лошо качество, добрата медицина е като оазис в пустинята, храните не са за ядене, болестите се множат всяка година, градовете не стават за живеене и така нататък. Особено като чуя за западен "професор" по политически и социални науки получавам диария

    Коментиран от #7

  • 7 ГосТ

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "Време е!":

    А пък у Русия и Китай и Северна Корея е толкова справедливо. Няма бедни и богати и мдицината е достъпна за всички 😂
  • 8 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор
    Високомерието,егоизмът и лакомията убиха Америка.
  • 9 Europe

    1 0 Отговор
    И аз не харесвам НАТО, но ЕС е хубава идея, проблемът е единствено различните разбирания как трябва да са нещата в този съюз, но и без него няма единство. Или може би ви дразнят кражбите от средствата от ЕС.
  • 10 да обаче

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    Разликата е, че Атила е съсипал отвън със сила изродилата се римска империя, докато всичките след това са съсъипани след като са ни вкарали насила в тях. Не са научили този урок американците и ЕС - отрочето им.