19 Декември, 2019 19:01 4 475 26

Михаил Хазин: “Ингланд капут!”

  • брекзит-
  • великобритания-
  • англия-
  • борис джонсън

Икономически Великобритания няма да оцелее сама

Михаил Хазин: “Ингланд капут!” - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Консерваторите, водени от Борис Джонсън, спечелиха изборите във Великобритания, при това доста убедително. Няма да се занимавам с анализа на различни политически мотиви, както ми се струва, това изобщо не е много интересно (с изключение на една точка, която ще обсъдя в края), но трябва да се направи анализ.

Писах много за това, как през 1936 г., когато „западният“ глобален проект, чийто фронтмен е Чърчил, завзема властта в страната, британските елити са разделени на около 50/50. Тогава обаче тенденцията е в полза на банкерите, центърът на силата им е в Съединените щати, където частната (тоест собственост на банкери) Федерална резервна система вече функционира и Чърчил предава Британската империя буквално четири години по-късно.

В този смисъл, между другото, на мен ми е напълно непонятна неговата популярност сред сегашните британци, но, може би, целият смисъл е, че цялата образователна система в тази страна е контролирана от „Западния“ проект, който, естествено, обяснява на децата от люлката, че „най-великият“ сред британците е именно човекът, който съсипва Британската империя в полза на транснационални банкери. Класически пример за нация, която след като изгуби своята история, губи мястото си в нея.

Въпреки това, сега тече обратния процес, алтернативни елитни групи на банкерите започнаха да изваждат Обединеното кралство от хватката на „западния“ проект. За това беше използван механизмът за излизане от Европейския съюз, известен като Брекзит. На първо време всичко тече доста вяло, защото не може да се излезе просто така. Трябва, от една страна, да се осигури не твърде висока цена, а на второ място, да се осигурят някакви външни пазари (да не говорим за собствена валутна зона).

Само мързеливите не писаха за преговорите с ЕС (аз не съм писал!), много се говореше за собствената им зона и за проекта за обединение на арабските страни под контрола на Лондон и за Макрон, като казак, изпратен да унищожи ЕС. Проектът с арабите съсипа Тръмп (за неговия успех е необходимо да се ликвидира Израел, което щеше да стане, ако Клинтън беше станала президент на САЩ, в сегашната ситуация е много по-сложно), проектът за разкол ЕС - Макрон се оказа много по-слаб, отколкото е необходимо. Впрочем, в този цайтнот вече е трудно да се контролира процеса.

Какво показаха резултатите от изборите? Много просто нещо: популярността на „западния“ проект във Великобритания е спаднала драстично. Толкова, че дори не е много ясно дали ще успее да се върне след няколко години. Хората започнаха да го харесват много по-малко. Защо - това е отделен въпрос, не съм толкова запознат с психологията на британците. Може би примерът на Съединените щати с Тръмп изигра роля, може би либералите стигнаха твърде далеч, по-специално, това беше показано от различните истории с Литвиненко, Скрипал и т.н., и т.н. Въпреки това мисля, че ние не знаем и не разбираме повечето от факторите, които са играли тук, тъй като вътрешният живот на чужда държава е сложен въпрос.

Какво ще направи Джонсън сега в тази ситуация, не ми е много ясно. Икономически Великобритания няма да оцелее сама. Тя ще загуби пазарите на ЕС със сигурност и какво остава за нея? Тук трябва да се върнем към друго обстоятелство, успехът на Шотландската национална партия, която спечели почти 50 мандата. Тъй като Шотландия традиционно гравитира към Франция, можем спокойно да кажем, че въпросът за оттеглянето на Шотландия ще попадне на дневен ред (както написах в самото начало на процеса, Великобритания ще излезе от ЕС) и най-вероятно Великобритания отново ще се превърне в просто Британия. Особено като се има предвид, че ЕС определено няма да възстанови границата между Северна Ирландия и Ирландия.

Така че са останали само две опции.

Първото е да се задуши Израел. Ако там Нетаняху загуби властта, тогава вероятността от ликвидацията на тази страна рязко ще се увеличи. Но дали отслабеният Лондон ще има достатъчно сили да обедини арабските страни, вече е голям въпрос. Освен това основният европейски финансов център бързо се придвижва към Берлин.

Второто е да плюе на всичко и Британия да поиска да стане 51-ия щат в САЩ. Е, или нещо като Пуерто Рико. Тук има проблеми - това е твърде голямото население в Англия, САЩ може да поискат да я разделят на няколко щата. Тогава картината е напълно мрачна, Англия ще трябва да напусне историческата сцена завинаги. Е, по-точно, някои шансове остават, но много илюзорни.

Но дори и да се запази целостта, в състава на САЩ изобщо не трябва да говорят за независима политика.

Теоретично може да има други възможности. Все още не мога да ги измисля, но може би читателите на този текст ще помогнат? Цялото ми разбиране за икономически и елитни модели подсказва, че настоящият сблъсък на различни проектни елити ще разкъса Великобритания до късчета, но мога и да греша? Какви ще бъдат съображенията в това отношение?

Превод: В.Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слагач

    28 34 Отговор
    Ингилизите си имат ТЯХНА печатница за пари за разлика от нас и хич не им дреме за мнението на ТОя и такива като него...
  • 2 Реално

    20 11 Отговор
    Това и повечето англичани вече го разбраха-ама политическата върхушка работи за целите на господарите си-световният финансов елит...Еми прав им път тогава-
  • 3 Нов предсказател!

    24 22 Отговор
    Разбира се поръчков!Перспективите на Англия за търговски обмен с ЕС остават,тъй като и двете страни са заинтересувани от това!Статията е пълен възух!
  • 4 onq s konq

    18 30 Отговор
    КОЙ Е ПЪК ТОЯ и НА КАКЪВ СЕ ПРАВИ?И понеже не се споменава каква е Професията на лицето от снимката и в ролята на какъв Коментира Англия,ще приемем най-Логичното и Елементарно положение- Просто е Поредния руснак,ПЛАЧЕЩ НА ЧУЖД ГРОБ.Тук въпросът е обаче ЗАЩО СЕ МЪДРИ въпросният "Материал" в Българското медийно пространство,след като той е писан в Русия и е ПРЕДНАЗНАЧЕН за Руско ползване?!

    Коментиран от #6, #8, #21

  • 5 ДБГ

    19 18 Отговор
    Защо давате трибуна на очевидни идиоти?

    Коментиран от #10

  • 6 Кон,

    15 14 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    не съм ти фен,но тук заставам зад всяка твоя дума!

    Коментиран от #9

  • 7 Коко

    12 10 Отговор
    Всеки ден изкачат нови професори,анализатори и всякакви декаденти.
  • 8 Щерю

    10 11 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Ти лягай в трапа и да те зариват вече че изпускаш зловония ...

    Коментиран от #11

  • 9 Или

    6 7 Отговор

    До коментар #6 от "Кон,":

    Най добре застани зад него и го подкрепи юнашки , дълго и мощно пък , може и да се менкате за да ви е гот и на двамата
  • 10 Еми за да можеш

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "ДБГ":

    Да коментираш ти се дава трибуна бе идиот
  • 11 onq s konq

    8 7 Отговор

    До коментар #8 от "Щерю":

    Ееех,Къзъм...Ако имаше Пари колкото Никове - милионер щеше да бъдеш:)Не мога да не оценя "По достойнство" ШОКИРАЩАТА ТИ НЕАДЕКВАТНОСТ след като не можеш да асимилираш че "Зловонията " за които споменаваш се носят от Мръсните ти чорапи и неумити крака!А съм сигурен че като събуй чорапките и ги метнеш нагоре,НЯМА НАЧИН да не се залепят за Тавана- опитай!
  • 12 Петел

    11 3 Отговор
    Тъжно е че за тези, които са писали преди мен е било трудно да проверят кой аджаба е тоя автор в действителност. Прочетете, помислете пък после говорете. Знам, че е трудно.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Истината

    7 8 Отговор
    Коня пак е избягал от дневен стационар и не си е пил хапчетата. С троленето за герберугите само ги компрометира.
  • 15 Щерю

    8 8 Отговор
    Нали ви казвам, че коня е неконтролируем трол на държавна копаня
  • 16 редс

    4 4 Отговор
    Бабата кралица кой ще и мирише памперса, не останаха......горката ще се вмирише много....
  • 17 0123

    10 9 Отговор
    Една статия ,която не казва нищо. А що се отнася до Великобритания ,защо никой не говори за британската общност. Там са 48 държави и сред тях Индия ,Австралия, Канада ит.н. Все икономически силни държави силно обвързани с Кралството. Така че не я мислете Великата Британия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 az#ЛибераленКрах

    5 5 Отговор
    Естествено за тукашните маргинали като "onq s konq" името Хазин нищо не говори... :))
  • 20 майор Газдов

    3 6 Отговор
    До мършавия КОН /който е на държавна издръжка/:
    Наистина в скоро време подобни "коне" като този,
    ще минат през СКОТОБОЙНА, както се справиха
    шумкарите с подобните народните-изедници . . .
    след 09.09.1944 година !
  • 21 Другия с коня

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    ТОВА се нарича Контра дезинформация,кончо.Първо се лансира Дезинформация чрез медиите,после пускаме опровергаваща Дезинформация,която звучи правдоподобно и превземаме и онези,които се съмняваха във Първия вариант...Истината,обаче е във фактите...Англичаните просто искат да спрат наплива на неквалифицирани кадри в икономиката им,като нашите и румънски цигани например,и да спрат Доенето на осигурителната им система,която е за Англичани,а не за миризливи цигани....Проблема е,че не искат да си Платят за Мерака....И става каквато става....Ще се чуе...
  • 22 Капитан Блъд

    5 0 Отговор
    Война, пиратство, търговия - света владея с тройна власт! Историята на Великобритания не е нищо ново - възход и упадък.
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор
    Англия без ЕУ, но и без колониите си, скоро ще се превърне в това което е в края на 16 век - бедна изостанала европейска провинция. Тия главорези още се изживяват като Империя. Проблемите им не произтичат от членството в ЕУ, а от пробуждането и укрепването на бившите им колонии, което води до спад на благоденствието им.
  • 24 Eли

    5 1 Отговор
    След ПСВ те са си в тотален колапс, 1870 г. Голдуин Смит им го каза - професор региус - преподавател по съвременна история в Оксфорд "поддържането на колонии не е в полза на националната икономика,защото бъдещето било в свободната търговия", не послушали дори умния Идън, и вестник "Клариън" чиито лозунг бил "Англия за англичаните" - нищо ново под слънцето слоугън Тръмп.

    Цел отделни търговски споразумения с ЕС - без да плащат вноската към ЕС, и голямо търговски договор със САЩ, чрез Британия САЩ стоки да заобиколят законодателството на ЕС и да внасят на воля пестициди, хербициди, ГМО и др. стоки.
    Британия да участва в печалбата, деленето на баницата, защото Франция отказа ТТИП, СЕТА и др.

    Британия когато не става въпрос за пари, става въпрос за много пари - пример Индия - Източноиндийска компания, опиумни войни Китай и др.

    (региус - пряко назначен от Короната)
  • 25 Ели

    5 2 Отговор
    Относно арабските държави Британия търпи провал нищо че създала Ирак, и както пише хвалената от арабиста Филби - Гъртруд Бел декември 1921: "прекарах плодотворно сутринта в офиса, очертавайки южната граница на Ирак, която минава през пустинята".

    Говори се, че очертанията на Ирак, създаден от британците в Месопотамия, се дължат на линиите очертани в пясъка от въпросната специалистка по археология.

    С две думи арабската политика на Британия е под всякаква критика, обещавали и на араби, и на евреи, и на французи Сайкс - Пико, пример за "какъв политик не трябва да си..."

    Интересна е съдбата на Шотландия - моралната, консерваторите, за разлика от "вигите" още възпяват девизът на "Диамантеният" Пит, девиз: "Забогатявай бързо". А шотландците са сръдливи, когато не участват в дележа на баницита.
  • 26 Сульо

    1 1 Отговор
    Важното е,че с референдума им се сбъдна мечтата за Брекзит.