Last news in Fakti

22 Декември, 2019 16:04 29 167 59

Как преди 30 години убиха Чаушеску

  • румъния-
  • чаушеску-
  • разстрел

Безредиците започват на 16 декември 1989 г. в Тимишоара, в Трансилвания

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Коментар на Валерий Бурт

През 1988-1989 г. вълна от „кадифени революции“ премина през страните от Централна и Източна Европа, вдигната от Перестройката на Горбачов в СССР и сложила край на световната социалистическа система. В Румъния обаче нямаше "кадифе"; по време на кървавите събития в Тимишоара и Букурещ бяха убити около хиляда души. Николае Чаушеску и съпругата му бяха набързо разстреляни при преврата.

Впоследствие лидерите на Румънския фронт за национално спасение твърдят, че движението, довело до падането на Чаушеску, е било спонтанно. Дълго време надделяваше версията за „революционния възход на народа“, възмутен от диктатурата. Тогава се появиха и други версии, по-обстойни. Всички механизми на "смяна на режима" в Румъния обаче все още не са разкрити.

... Безредиците започват на 16 декември 1989 г. в Тимишоара, в Трансилвания. Местният протестантски пастор и унгарски дисидент Ласло Тьокеш, който се бори за автономията на регионите, където унгарското население е мнозинство, е изгонен от дома им.

Обикновените румънски граждани масово излизат тогава на улиците само по време на демонстрации, организирани от властите, след това бързат да се приберат: „Секуритате“, румънската тайна полиция, има чувствителни уши и дълги ръце. И изведнъж в Тимишоара хиляди хора излизат на улиците. Кондукаторът (водач) Чаушеску заповядва на министъра на отбраната Василе Мил да използва оръжие, но министърът отказва. Няколко дни по-късно, когато в Румъния започва пълно объркване и Чаушеску бяга от Букурещ, министърът на отбраната е открит мъртъв ...

Известно време събитията в Тимишоара остават местни. На 18 декември 1989 г. Чаушеску отлита на работно посещение в Иран и, връщайки се в Букурещ, изнася реч на 21 декември на площада. Когато излиза на балкона на Централния комитет на партията, хилядна тълпа, както обикновено, го посреща със силни възклицания. Навсякъде се люлеят лозунги, банери, портрети на президента и съпругата му Елена, която е първи вицепремиер. Чаушеску забележимо отслабнал, в пухкава шапка, облечен в палто с кожена яка, изглеждаше стреснат. Веднага след като започва да говори, в тълпата прозвучават пиратки. Специално създадени групи в тълпата трябва да провалят митинга... Тълпата започва да кипи. Диктаторът, свикнал с послушание, не може да повярва на ушите си - от масата хора се чуват викове: „Долу Чаушеску!“, „Долу комунизма!“, „Свобода!“

Президентът мълчи. Няколко секунди той гледа хаоса, след което напуска балкона. На следващия ден хеликоптер каца на покрива на сградата на Централния комитет на партията и превозва Чаушеску и съпругата му, но не им е позволено да напуснат страната.

На 25 декември 1989 г. семейство Чаушеску е разстреляно във военна база край Търговище/Румъния-б.р./. Екзекуциите са предшествани от кратък процес, напомнящ за разправа. Чаушеску отказва да отговаря на въпросите на съдиите. Поставен до стената, той пее преди смъртта си "Интернационала". Елена също изглежда спокойно пред оръжията на убийците.

Румъния тогава е социалистическа страна, но специална. По време на Студената война Чаушеску се опитва да седи на два стола през цялото време, получава западни заеми, не подкрепя въвеждането на съветските войски в Афганистан и бойкота на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984 г., настоява за разпускането на НАТО и Варшавския блок.

През годините Румъния натрупва огромен външен дълг към Запада. За да се освободят от него, властите започват икономическа офанзива срещу народа – обявена е купонна система за храна, въвежда се режим на бензина, водата и електричеството. И целта беше постигната - до април 1989 г. Румъния изплаща всички дългове и лихви по тях.

В Съветския съюз междувременно перестройката кипи. В Полша, Чехословакия, Унгария, ГДР комунистическите партии вече са загубили властта. Самият Чаушеску няма намерение да смени курса. Той все още почита Сталин, като до голяма степен имитира неговите методи на ръководство; Самият Чаушеску е наречен - „румънският Сталин“.

На Четиринадесетия конгрес на Румънската комунистическа партия през ноември 1989 г. Чаушеску остро критикува политиката на перестройката в СССР и казва, че пътят на Горбачов ще доведе до крах на социализма.

Американската и английската преса пишат по това време: „Чаушеску се превърна в проблем както за Запада, така и за Горбачов.“ На честването на 45-та годишнина от освобождението на Румъния от фашизма, Кондукаторът казва: „По-скоро Дунав ще потече назад, отколкото в Румъния да проведе перестройката“. Пристигането на Чаушеску на 4 декември 1989 г. в Москва и последната му среща с Горбачов не могат да променят нищо.

Румънските военни претърпяват значителни загуби през декемврийските дни на 1989 г. Досега никой не знае кой е стрелял по тях. Както след 35 години в Киев, някой спокойно убива и демонстранти, и служители на реда. След като изстрелите утихват и започва погребението на загиналите, няколкостотин атлетични мълчаливи мъже напускат Румъния. Същите "спортисти" напускат Украйна след победата на Майдана.

И все пак, кой свали Чаушеску?

Документалният филм на Сюзан Брандщатер „Разстрелът Чаушеску“, показан на германско-френския телевизионен канал „Арте“ през 2004 г., твърди, че ЦРУ има ръка в свалянето и физическото отстраняване на Чаушеску. Операцията е поверена на началника на Източноевропейския отдел на ЦРУ Милтън Бордън. Във филма той признава, че убийството на румънския лидер е наредено от правителството на САЩ.

След като превратът приключва, министърът на външните работи на СССР Едуард Шеварднадзе поздравява новото ръководство на Румъния за „освобождаването от тиранията на Чаушеску“. Надеждите отпреди 30 години обаче не се сбъдват - Румъния, член на Европейския съюз и НАТО, днес е по-бедна, отколкото при Чаушеску. А на гроба на Кондукатора в Букурещ се виждат все повече букети цветя...

Превод: В.Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 003

    140 22 Отговор
    Ако е било така и с бай Тошо сега страх щяха да имат Господата, но те знаят, че избирателите са кравички...

    Коментиран от #31

  • 2 Plovdiv

    236 41 Отговор
    Румъния е по-бедна днес, отколкото при Чаушеску, а България днес просто не съществува.

    Коментиран от #35

  • 3 666666

    124 10 Отговор
    А,тук кога
  • 4 Хасан

    179 35 Отговор
    Това е новия западен колониализъм ...да накарат гражданите сами да си разрушат постигнатото и да се превърнат в роби

    Коментиран от #26

  • 5 тончо

    161 47 Отговор
    ЕЙ ТАКА ТРЯБВАШЕ ДА НАРЕДЯТ И В БГ ВСИЧКИ ЖИВКОВЦИ,ЛУКАНОВЦИ,ЛИЛОВЦИ И ДРУГО ГНИЛО И МИРИЗЛИВО КОМУНИСТИЧЕСКО СЕМЕ.....ЗА ДА НЯМА ДНЕС БСП,ДС,ГЕРБ И ОСТАНАЛИТЕ ПАРТИЙНИ ДРУГАРИ/ГОСПОДА/ПАТРИОТИ....
  • 6 dedi

    52 12 Отговор
    абе чифути за подобни снимки мари льо пен я съдиха
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Перец

    54 4 Отговор
    А Дунава все така си тече
  • 9 Циник

    106 24 Отговор
    Е така и на боко требе да му фръкне капата некой ден.
  • 10 Сталинчо

    92 35 Отговор
    Това трябваше да се случи и тук всички комуняги-шумкари на стената!!!!!!
  • 11 Borislav Popov

    97 50 Отговор
    Жалко, че и тук не гръмнахме Тошо Цървула и шайката му мутри. За това сега румънците са по-напред.

    Коментиран от #52

  • 12 Умберто

    9 5 Отговор
    Цунгцванг...
  • 13 До горните

    103 6 Отговор
    Да де, ама Чаушеску изпрати милиционерите и армията срещу народа, обаче те застанаха на страната на народа. Схващате ли разликата?

    Коментиран от #14, #17

  • 14 СХваЩАШ ли Разликата

    81 24 Отговор

    До коментар #13 от "До горните":

    Чаушеско остави нула външен дълг а Ся НАрОДА дет го трепа му закачиха почти 100 млрд евро дьлг

    Коментиран от #18

  • 15 Грешен код от картинката

    5 3 Отговор
    Как, как...
    Правилно, как
  • 16 Име

    67 6 Отговор
    Като куче го измъкнаха Чаушеску от бронетранспортьора. С голи ръце. Историята е обречена да се повтори за тези които не научават уроците и. Както там, така у нас.
  • 17 Добре де

    38 3 Отговор

    До коментар #13 от "До горните":

    А нашите армия и МВР, за не станала на страната на народа, а се убиха около бившите лакти на Тато и ДС за кокал че и забравиха за народа? А дотогава ревюта Служа на НРБ. Значи БоБо, Цачева, Дохан, Цецо, Сталин ски, Пас си, Костов.... и комунистите са ги купили?
  • 18 Няма

    43 25 Отговор

    До коментар #14 от "СХваЩАШ ли Разликата":

    Ами как ще има висок външен дълг, като населението му е работило насила денем и нощем, насила са му направили и парламента една от най големите сгради в Европа. Като населението не потребява и ядът само мамалига и хляб, ти знаеш ли какъв глад и колко робски труд са положоли за да търпят на тоя капризите.Външния дълг по-комунистко знаеш ли как се е плащал. Живков заведе брежнев на лов ония отстреля трофей, и опрощава парите. А и колко голям да е дълга към Запада, като е било забранено да се търгува с тях, а основно с Ссрето. Така че не ми обеснявай, за венци и паметници, че го били обичали, тва са комуняги къде тъжат за тоя тиранин.

    Коментиран от #20

  • 19 Извинявай

    38 16 Отговор
    Един от войниците, къде изкарва жена му да я разтрелват, казва по Хистъри ченъл, че жена му на чеушеско, им казала. Но защо искате да ме убиете аз съм ви като майка, и същия този войник казал да но ти избиваше нашите майки.
  • 20 ЩО Бе И Ся Се Работи по 12 часа

    32 11 Отговор

    До коментар #18 от "Няма":

    И по на 3 МЕСТА Стистически от ден на ден сме по добре а от ГОДИНА на ГОДИНА по ЗЛе.Цифрите говорят а ти си пей приспивни песнички...

    Коментиран от #25

  • 21 инчхай

    50 7 Отговор
    затова сега минималната пенсия е 190евра и от 1.1 2020г.ще ги увеличат с 40%,а нашия комунист и пожарникар с 6,7%
  • 22 месара

    30 9 Отговор
    ЦК като са разбрали какво им се е случило на чаушеску, са се напикали и осрали от страх, да не се случи и с тях същото!
  • 23 Morgoth

    44 20 Отговор
    Айдеееее, да живее съветската пропаганда! Румъния била по-бедна сега, отколкото при Чаушеску. Те горките нямаха какво да ядат при него бре!!!
  • 24 Aaa

    46 16 Отговор
    Румъния била по-бедна сега, отколкото при Чаушеску - ГОЛЯМ СМЯХ! Авторчето явно не е посещавало Румъния през комунизма, когато не можеше да си отвориш прозореца на колата при преминаване през страната и сега! Стига с тези руски фалшиви новини и лъжлива пропаганда!
  • 25 Факти

    17 8 Отговор

    До коментар #20 от "ЩО Бе И Ся Се Работи по 12 часа":

    Не бъркай насилствения робски труд с избора да работиш или не. Все едно да сравняваш земеделец в Северна Корея и земеделец в Австрия.

    Коментиран от #29

  • 26 Ганя лежи и спи и все некой му виновен

    48 7 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Кой ви е виновен, че позволихте да се разграби икономиката. Па сега запада ви виновен. Народите на Чехия, Словакия, Словения, са в пъти по богати от нас ама обществата им не позволиха разграбване. А вие кратункювци спахте ограбиха ви червените комунойди и всичко пак стана тяхно. Па сега ревете, още много ще има да ревете, като ве няма никакви, като общество.
  • 27 Да ама не

    25 9 Отговор
    И къде е тъпия ви комунизъм РАЗПАДНА Се. Румъния била по богата тогава, ама строя издишал и калпав се продъни. Още ще ми хвалите ли на пияниците строя.
  • 28 Селянина с колелото

    33 8 Отговор
    Тоя диктатор умишлено е убивал деца с увреждания, малко му е, на тази стена и тука демокрацията така трябваше да почне ма почна една менструация вече 30 години. Ябавахме се с румънците ма ся са пъти пред нас по заплати цени и пътища...ние все още сме си един КЕНЕФ......
  • 29 ФАаак ти

    22 15 Отговор

    До коментар #25 от "Факти":

    В единия случай робите са трудят и остават чудеса; пирамиди Колизеум великата китайска стена АЕЦ Козлодуй 10 на и повече Теца и т.н.а в другия случай бачкаш за разходите си че и за по малко / масово/ и накрая комплексно държ@вата потъва ли потъва в дългове.....

    Коментиран от #34

  • 30 Само

    4 6 Отговор
    "истинския демократ" може да хареса показването на такива снимки, да ги "осмисли" и "обясни" на непросветените. Чакаме...
  • 31 PlimP

    20 9 Отговор

    До коментар #1 от "003":

    и ако бяха гръмна ли бай ти Тодор, кво, пак щеше да е същата лайнарщина, половината дето са ни крали през тия демократични 30г. са лежали по затворите точно заради бай ти Тошо, все бай ти Тошо е виновен, той е виновен и за водния режим в Перник, а дали по негово време пак нямаше вода

    Коментиран от #38

  • 32 бай Шиле

    6 4 Отговор
    "...и до сега никой не знае кой е стрелял по тях..." Да бе,да.Само Мара Глухата и Бориславчо Хрониката не знаят.
  • 33 електорална 1

    25 7 Отговор
    Не съм фен на Тато, но...Той никога не каза АЗ давам тук едни пари, АЗ правя това-онова, АЗ махнах този-онзи, а винаги - Партията...Ако въобще усещате разликата.
  • 34 Факти

    5 4 Отговор

    До коментар #29 от "ФАаак ти":

    Добре цялото ти семейство нека да са роби и да работят до изтощение и накрая държавата да те ползва като заменяем ресурс е тва е робския принудителен труд.

    Коментиран от #36

  • 35 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Plovdiv":

    Ква глупост написа за Румъния не е истина
  • 36 ФАаак ти

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Факти":

    Ми да ся е точно така за 90'/' от популацията.

    Коментиран от #37

  • 37 Цццццц

    4 4 Отговор

    До коментар #36 от "ФАаак ти":

    Не се прави на улав 90% от популацията не са им опряли пулшките и не чукат камъни в Белене. Спахте като мисири разграбиха ви окономиката пък сега тегаво му било.
  • 38 Грую

    8 5 Отговор

    До коментар #31 от "PlimP":

    Забравяте, че Бай Тошо не е заръчвал на никой да гърми по хората. Неговите съратници го бяха убедили, че трябва да се оттегли от управлението на държавата, но му бяха обещали да остане на ръководна длъжност в партията и неговата най-голяма грижа тогава е била да не се разцепи партията. На 10,11,1989г. става ясно, че са го излъгали и го свалят не само от ръководната длъжност на държат, но и от партията и за това, което се случи нататък той няма никаква вина и ако някой може да ми обясни поради каква причина ще го гръмнат? Трябва да сте наясно, че ако сега пъдаринът му се задържи на власт още 30 години (защото той вече 10 направи) също ще има много народ, дето ще искат да го гръмнат, но така не става. Има си избори вече. Ходете гласувайте и си берете след това плодовете на това за кого сте се изгласували и той какви ги е натворил и надробил!
  • 39 az#ЛибераленКрах

    8 2 Отговор
    Типична цветна революция беше осъществена в Румъния. Тогава това не ни беше известно, но сега тези практики са ни до болка познати...
  • 40 Трайчо вебер

    11 4 Отговор
    В Румъния до 89г.беше истинска бедност. Сега е многократно по-богата, а с новото правителство и с този президент ще тръгнат рязко нагоре.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Кракра

    11 2 Отговор
    Жалко, че и с нашите комуняги не стана така.
  • 43 надеждите

    12 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Надеждите отпреди 30 години обаче не се сбъдват - Румъния, член на Европейския съюз и НАТО, днес е по-бедна, отколкото при Чаушеску."

    А България в ЕС след 30 години контрареволюция - по-бедна и от Румъния в ЕС.
  • 44 ЦРУ КГБ

    2 5 Отговор
    Cвинщинaтa e c прoизхoд кoнвeргeнциятa нa ЦРУ c КГБ, зaпoчнaлa при криптoeврeинa Aндрoпoв и зaтвърдeнa oт Гoрбaчoв - жeнeният зa eврeйкaтa Рaиca.



    Чaушecкo ce e oпитaл в някaкъв coбcтвeн бeзумeн cтил дa ce прoтивoпocтaви нa Гoрбaчoв и e бил пoръчaн нa ЦРУ.



    Бaй Тoшo cъщo e бил пoръчaн. нo нa Лукaнoв, Пeтър Млaдeнoв, Дoбри Джурoв, Cтaнишeв и т. н. нaциoнaлни прeдaтeли. Oт тях нaй oтврaтитeлни ca двoйният aгeнт c eврeйcкo пoтeклo Лукaнoв и ceлcкият прocтoдушeн идиoт Джурoв - вoeнeн клeтвoпрecтъпник №1 в НРБ, cлeд кoйтo кaтo пocлушнo cтaдo извършихa клeтвoпрecтъпничecтвo 99% oт oфицeритe в БНA и МВР.



    Чecт прaви нa Бoйкo Бoриcoв, чe нe cтaнa вoeнeн клeтвoпрecтъпник тoгaвa, a нaпуcнa cиcтeмaтa нa МВР и cтaнa мутрa.



    Пo врeмeтo нa турcкoтo рoбcтвo cъщo e имaлo мутри - хaйдутитe.
  • 45 Глупости на търкалета.

    6 2 Отговор
    Като бяха по богати при Чаушеско и на нашето море не можеха да да дойдат, сега понеже са много по бедни, заливат Халкидики.
  • 46 Тираджия

    5 2 Отговор
    Абе какви са тия глупости, че били по богати през соца от колкото сега? Нали съм ги виждал в каква мизерия живееха, как просеха по паркингите и те изнудваха на митниците беше те страх да спреш! И при нас беше същото с режима на тока и купони за бензин. И вица, че България гледана от космоса приличала на дискотека, различни райони святкат и угасват.
  • 47 СТРАНДЖАТА

    7 1 Отговор
    А НАШИЯТ ПРЕСТЪПЕН ДИКТАТОР КОГА ЩЕ Е ДО СТЕНАТА?
  • 48 Кожодер на червени кожи

    3 5 Отговор
    Ето така трябваше и ние да се справим с червените боклуци и техните мекерета у нас. Сега във "Факти" нямаше да има толкова национални предатели - русофили. Никога обаче не е късно да поправим грешката.
  • 49 Hmмммммм

    6 0 Отговор
    Румъния била по-бедна ................... а някой спомня ли си оградите на дворове боядисани с няколко разноцветни бои ( или по-точно остатъци от такива), защото нямаше дори и боя по магазините . Лесно се пишат пропагандни материали , АМА ТРУДНО СЕ ДОКАЗВАТ!!!!!
  • 50 3333

    7 0 Отговор
    Няма как днес Румъния да е по-бедна от преди не пишете глупости. Днес Румъния е 5-6 пъти по-богата отколкото през соца.
  • 51 Стефан

    5 2 Отговор
    Факти -млрд.[3]
    БВП на човек (ном.) Повишение $12 506 това е за Румъния, а сега България - БВП на човек (ном.) $9314 хайде авторчето русофилистик да разбере че вече сме 2019 год. а не 1970 година когато под вещото ръководство на Партията работихме за две петилетки напред, а като дойде 1990 Луканов каза че НЕ МОЖЕМ ДА СИ ПЛАЩАМЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА КЪМ БАНКИТЕ КРЕДИТОРИ, една от заблудите постоянно повтаряна от комунистите че сме имали индустрия и икономика, НО НИКОГА НЯМА ДА ВИ КАЖАТ ЗАЩО НЕ МОЖЕХМЕ ДА СИ ПЛАЩАМЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА, сега борчът ни е по голям , НО НЯМАМЕ ПРОБЛЕМ С ПЛАЩАНИЯТА така че тази статия е менте като човека който я е писал.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Гост

    0 2 Отговор
    Имам приятел румънец и от него знам,че цялото дело и т.н. разстрел са дело на известният румънски актъор и режисъор Серджиу Николаеску, известен с екшън фимлите си С ЧИСТИ РЪЦЕ, и др. за които си го спомнят преди 40 години. Демек е отново постановка за пред масата, а истината е някъде там.... Каквото и да коментираме е само мнение без стойност, ... както и моето може би за някой.
  • 54 ГОСТ

    3 1 Отговор
    През декември 1989 година точно по време на събитията минах през Румъния, недейте да говорите глупости, че днес Румъния е по - бедна от времената на Чаушеско!!!Тогава в румънските градове беше такава мизерия каквато не можете да си представите!!!Страна, която има автомобилни заводи, изнася коли за цял свят няма как да е по - бедна от времето на Чаушеско!!!Докато ние целувахме кремълските гъзове по времето на Чаушеско Румъния имаше военно сътрудничество с Израел!!!Между другото жената на Чаушеско е пряка роднина на жената на Никсън!!Румъния беше най - бедна в соц.лагера!!!
  • 55 Гост

    3 1 Отговор
    Румъния с тая Дачия превзе ЕС,а ние кво правиме--колелета Драг
  • 56 Иво

    3 2 Отговор
    Какви революции, бе??! Стига сте ни правили на глупаци! Това беше дирижирана мафиотска смяна на собственост...
  • 57 Тони

    4 2 Отговор
    “ Румъния, член на Европейския съюз и НАТО, днес е по-бедна, отколкото при Чаушеску.”

    Доста гнусна лъжа, проста справка за GDP на Румъния показва, че днес Румъния е няколко пъти по-богата отпреди 1989
  • 58 Даниел Василев

    3 0 Отговор
    При Чаушеску такава бедност беше, че си нямате на идея. Ние тогава бяхме най-богатата соц страна, а сега сме най-бедната държава в ЕС
  • 59 Колев

    4 0 Отговор
    В Румъния при Чаушеску беше абсолютна мизерия - нямаше свобода(по разбираеми причини), трябваше да плащат външен дълг и гражданите чакаха на опашки за елементарни стоки, не можеха да се оплачат, защото не знаеш кой е таен агент, ходил съм тогава и беше много по-зле от България, ние бяхме сред богатите соц страни и им писна и го застреляха.