ФАКТИ.БГ

Корнелия Нинова: Понесох много удари

Възможен е рестарт на държавата. Но трябва политическа воля, убедена е председателят на БСП

Публикувана: 31 Декември, 2019 19:07
45 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2906
Корнелия Нинова: Понесох много удари
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.
Източник:
Епицентър
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В края на отиващата си 2019 година лидерът на БСП Корнелия Нинова направи ретроспекция на проблемите в държавата, на грешките ни като общество в изминалите 30 години и дава своята перспектива за бъдещето на страната. Критична към БСП и към себе си, пред Валерия Велева и "Епицентър" Нинова признава и свои грешки като председател на партията.

- Г-жо Нинова, 2019-а затваря един 30-годишен цикъл в България - 30 години от началото на демократичните промени. И странно, ние придължаваме да наричаме този период "преход". Защо?
- Защото целите, които си поставихме като общество, още не са постигнати. Очакванията бяха огромни и не се оправдаха. В някои отношения се върнахме в изходна точка. В началото на прехода беше протестът в Русе против замърсения въздух. Днес, 30 години по-късно, децата на протестиращите тогава са на улицата отново, борещи се за чист въздух за своите деца. Но с една голяма разлика - тогава замърсяването идваше от Румъния, днес българското правителство разрешава горенето на боклук от цял свят и трови въздуха. В началото на прехода се търсеше свобода на словото. Днес, 30 години по-късно, сме на 111 място по този показател. Искахме разделение на властите. Но днес изпълнителната обезсмисля парламентарната и се меси на съдебната. Ето от това идва въпросът - свърши ли преходът и как да се фокусираме върху следващия етап на развитие на страната.

- И 30 години правим все реформи, които ни отредиха последно място по всички показатели в страните членки на ЕС. Кой сбърка - народът, политиците, външните сили?
- Причините са комплексни, но най-голяма е отговорността на политиците. Те определят посоката, те правят реформите.

- Казахте, че думата за 2020 трябва да е "смелост". За какво? И защо досега я нямаме тази "смелост"?
- Смелост у всеки - да има мнение и открито да го отстоява. 10-годишното управление на Борисов насади страх за работното място, за бизнеса ти, страх от проверки, уволнения и натиск. Правителството се крепи на страха, а не на развитието. Смелост трябва и за непопулярни решения, за модерни реформи. Страхлив човек не може да се изправи срещу корупцията. За истинска здравна реформа се иска смелост, защото срещу теб стоят интереси за милиарди. Затова ми се иска 2020 година да е година на смели решения за бъдещето.

- Не намирате ли, че има нещо сбъркано в отношенията народ-власт. Народът мрази властта и политиците, но си ги избира, а те след това продължават, както си знаят. И така 30 години. Това е омагьосан кръг. Как да се излезе? Как да се върне доверието в политическата система?
- Връщането на доверието в политическата система зависи от системните партии. Те трябва да проумеят, че не може да продължават както си знаят, по старому. Те трябва да започнат промени вътре в себе си, както ние започнахме преди три години. Тази промяна се изразява в няколко думи - модерни идеи, почтени хора и безкористна работоспособност. Такава промяна е много тежък, мъчителен и бавен, но неизбежен процес. Тя е спасителен пояс не за партиите, а за държавността. Заради ниското доверие все по-малко българи гласуват на избори. Все повече смятат, че нищо не зависи от тях. Това ни прави нас, политиците, все по-малко представителни. Тук виждам опасност за демокрацията, парламентаризма и доверието в институциите.

- Възможен ли е рестарт на държавата?
- Разбира се, че е възможен.


- Как да стане?

- Горивото на тази промяна се нарича политическа воля. Трябва да намерим такава за съгласие по няколко въпроса. След като го постигнем, всеки, който управлява, да не се отклонява от това съгласие. За мен това са: демография, здравеопазване и образование. Здрав и образован народ може да прави високотехнологична икономика, която да осигурява високи доходи и стандарт на живот. На второ място за рестарт е необходимо управление с правилните хора, които да са подготвени, отдадени на кауза, безкористни, модерни и екипни.

- Всъщност от какво има нужда България сега ? Едни казват: от помирение, от консенсус; други: от революция, от бунт; трети: от свежи пари и работна ръка. Къде е ключът за развитието ни като просперираща нация?
- Ключът е в човешкия капитал. Следя развитието на високите технологии, модерните производства и изкуствения интелект в света. Виждам в последните години закономерност - където се преместят учените, висококвалифицираните специалисти, в тази страна започва икономически растеж. Просперитетът следва хората. Така стана например в Канада. Няколко учени се преместват там от САЩ, откриват лаборатория, последват ги и други и днес Канада е един от четирите най-големи центрове в света по високи технологии. Така че в основата са хората. Най-успешни са държавите, които инвестират в човешкия си капитал. Те са с най-развита икономика и най-добри социални системи.

- Имате визионерство, а не успявате да стигнете до власт. Не носите ли отговорност вие от БСП за това, че ГЕРБ вече 10 години управляват България? Една 130-годишна партия не може да победи една 13- годишна формация! В какво се спъвате в устрема ви към властта?
- Има различни причини. Част от тях са вътре при нас. Друга част са в начина, по който ГЕРБ упражняват властта - силово, с натиск, с купен вот, с подправяне на резултати. Правя всичко по силите си, за да донеса промяна и да дам надежда за развитие. Съпротивата понякога е голяма. На моменти това прилича на удряне на глава в стена, но съм се захванала с него. Имам съмишленици и добър екип. Сигурна съм, че нещата ще се случат.


- Кога?

- Въпрос на време е.

- Андрей Райчев заяви: "БСП показа, че е добра опозиция, но трябва да докаже, че може да е добър управленец". Съмнението, че БСП може да бъде добър управленец не започва ли да тежи върху БСП?
- Не. Още повече, че това твърдение е изречено от човек, който е бил близо до всяка власт в рамките на изминалия преход. За успешно управление трябват три неща. Първо, да имаш идеи и да знаеш какво искаш да направиш. Ние сме единствената партия, която събра широк кръг от специалисти и изготви Визия за България. В нея предлагаме ново цялостно развитие на страната в следващите 10-15 години. На второ място е да знаеш с какви хора ще го изпълниш. Предизвикателство е да се сформира успешен екип, ориентиран към резултати. Работя по този въпрос. Третото е - хората да ти дадат доверие. В опозиция можеш само да предлагаш алтернатива. Да се докажеш можеш, ако реално управляваш. Когато ни дадат доверие, хората ще се убедят, че може да има ред в държавата и те да живеят по-добре. Сигурна съм.

- Дългата история на БСП не създава ли комплекси на партията? Каквото и да направите, все ще се намери някой ще ви аатакува за атентата през 1925, за лагерите през 1955, за провалите на Луканов, Виденов, Станишев... Като че ли битката с миналото пропилява енергията ви. Усещате ли го това?
- Да, усещам го. Даже ми изглежда целенасочена политика на ГЕРБ. Винаги, когато предложим нещо различно, по-добро, се намира някой от техните депутати, който скача и започва агресивно да крещи за миналото. Когато нямат аргументи за настоящето и идеи за бъдещето, замазват своето безсилие с разговор за миналото. А още по-безочливо е, че това го правят бивши членове на БКП; партийни секретари на Окръжни комитети и Комсомола; внуци на партизани; премиер, който е напуснал работата си, за да спаси членството си в партията. Прави чест на БСП, че сме единствената партия, която си е направила тежка самокритика за участието си в прехода. Никоя друга партия няма мъжеството да го направи.


- Възможен ли е честен разговор за миналото?

- Разговорът за миналото е полезен, когато го оценяваш обективно - и с плюсовете, и с минусите му. У нас той не се води така, а понякога се използва, за да измести разговора за настоящето и бъдещето - за неравенства, ниски доходи, кражби на властта, водна криза, мръсен въздух, катастрофа в здравеопазването и ниско качество в образованието.

- Три години сте начело на БСП и всички казват: Нинова изправи БСП. И веднага добавят: но е прекалено агресивна и си създаде много врагове, хората обичат по-консенсусните политици. Можете ли да бъдете "по-консенсусна"?
- Зависи какво се разбира под по-консенсусна. Ако означава съгласие как да спрем демографската смърт на България - да. Веднага сядам с всички на разговор. Или как от търговия да превърнем здравеопазването в достъпна и качествена услуга за всеки българин, където и да живее той. Ако обаче под консенсус се разбира съгласие с корупцията, мълчание срещу пари, задкулисни договорки на политическия елит за облаги и постове, не ме търсете!

- Когато поехте ръководството на БСП, какво най-много ви изненада в тази партия?
- Не бях изненадана. Членувах в нея вече 13 години, познавах вътрешно-партийните процеси. По-късно се изненадах от агресивната съпротива срещу реформите в партията, както и от това, че бивши председатели на партият излязоха да говорят срещу нея. За мен това е недопустимо.

- Имате ли формула как да укротите лобитата в БСП?
- О, тя е лесна. Просто не правиш нищо. Седиш си в кабинета, титулуваш се председател, удовлетворяваш исканията им. Партията губи доверие, но ти си най-добрият лидер, никой не те хули и не ти иска оставката. Другият път е - загърбваш личното си спокойствие и поемаш риска да промениш нещата вътре, за да има партията авторитет навън. Аз избрах второто. Понесох много лични удари, от много неща взех поука. Помъдрях в битки. Благодарна съм на онези, които ми вярват и ме следват, въпреки че също бяха подложени на атаки.


- Къде минава разделителната линия между вас и Станишев?
- Имаме различия в политиката и оценъчни различия. В политиката той е един от най-големите привърженици на Истанбулската конвенция, която се опита да наложи на сила и на БСП. Аз се противопоставих. Партията ме подкрепи. Имаме оценъчни различия за управлението на България. Той смята, че Борисов е израснал от политик до държавник и се държи държавнически. БСП оценяваме това управление като вредно, рушащо институциите и държавността, еднолично, некомпетентно, наредило България на последни места по доходи, свобода на словото, здравеопазване и образование. Ако мога да обобщя - имаме ценностни различия.


- Къде сбъркахте като лидер на БСП за тези три години?
- В желанието ми промяната да бъде бърза и радикална - и в партията, и в България. Очевидно няма да стане така, а стъпка по стъпка. Грешила съм и спрямо хора вътре в партията. Едни надцених и се предоверих, други подцених и ги пренебрегвах. Старая се да коригирам тези грешки в процеса на работа.

- Имате ли обяснение защо е тази нестихваща атака срещу вас? Кому пречите?
- Промените, които правя, нарушиха спокойствието на много хора. Атаките са нестихващи, защото не могат да ме подчинят. Ако не съм лидер, ще се успокои статуквото. А какво ще се случи, ако не съм аз, е въпрос с много отговори. Те са в ръцете на партийните членове. За три години имаше толкова кандидати за мястото ми, ето сега им дойде времето. Заповядайте пред партията и когото тя избере. За пръв път ще правим избор на председател от всички членове - модерна европейска практика, която дава тежест на всеки член на БСП. На 26 април 2020 ще стане ясно кого те смятат за най-добър да ги води.

- Ако днес върнете времето назад, какво не бихте направила като политик?
- Някои неща бих направила по различен начин, други бих повторила едно към едно, но бих следвала същата посока. Според мен пътят е верен и резултатите ни го доказват.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.7 от 13 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
От сърце
2 Отговор
Тая биволица няма почивка.Навсякъде си вре мръсната гага а не разбира че дори и за трая работа не става.Няма ли кой да я одере. Повдига ми се от уродливата и гадна мутра.Това е човек който сее омраза и настройва хората един против друг

Коментиран от #7


Оценка:
-24 +40

ГРАД КОЗЛОДУЙ
3 Отговор
ОЛИГАРХИЯ И РЕСТАРТ да бе да сит на гладен не вярва капиталиста си е капиталист и в червата

Коментиран от #44


Оценка:
-5 +24

антрашпиц
4 Отговор
"Хората да ти дадат доверие..."Съжалявам,или можеби не,но няма да дам кредит на доверие на комунистически партии като герб бсп дпс и партии идиотки...никога...

Оценка:
-18 +14

ГРАД КОЗЛОДУЙ
5 Отговор

До коментар #1 от "буболечка":


ИМА ЕДНА чалга песен БУБОЛЕЧКА

Оценка:
-8 +11

ГРАД КОЗЛОДУЙ
6 Отговор
А СДС ИВАН КОСТОВ който ни съсипа икономиката

Оценка:
-4 +24

Behemoth
7 Отговор

До коментар #2 от "От сърце":


Ибахтъ у гербераста....на кол!Кака Премиерка ...ша ходи на инспекция с коня не като дебелия идиот с жипа!

Коментиран от #13


Оценка:
-19 +11

Другия с коня
8 Отговор
Помним страшната 97 ма. 3000лв за долар,фалирали банки ,унищожени спестявания с десетилетия,превърнати в жълти стотинки,глад,мизерия,ужас от очакванията за следващия ден.....Помним БСП,Жан Виденов и цялата Престъпна Комунистическа сган.....Помним.....Сега препълнени молове,хипермаркети,задръстени Магистрали с пътуващи семейства към своя демократичен избор за щастие....Честита Нова Година и дано няма Рестартиране освен в главите на Червените отрепки.... И мезета блажно...Наздраве....

Коментиран от #11


Оценка:
-17 +38

През 2020г очаквам
9 Отговор
Корнелия Нинова да се оттегли в пенсия

Оценка:
-17 +24

onq s konq
10 Отговор
Браво. На тебе разчитаме да срутиш шайката начело с банкянския шмекер. Ритай, ритай гербаците в т@ш@ците. Успехи през 2020г.

Оценка:
-26 +22

буболечка
11 Отговор

До коментар #8 от "Другия с коня":


Жал ми е за коня!Излагаш го!А наздраве!

Оценка:
-12 +18

Ели
12 Отговор
Понесохте, и с концесията за София удобно понесохте - липса на дебати, и хвалбите за предателството, че НДСВ, ДПС и БСП осъществиха НАТО - също понесохте, хвалихте се.
Приличате на социалдемокротите осъществили идването на Хитлер.
И с Гергов понесохте.
И с половината ви група гласувала за прокурори и комисии.

Евалла, Ашколсум, да се хвалите с прием в НАТО.
Терористичната организация на САЩ - Вие сте лицето на Гергов и поробването на БГ.

Ако бяхте истински ляв политик, Гергов щеше да е в затвора.

Шейм он уой, предатели бяхте, предатели си оставете, мъжът на Блага Димитрова и другаря Минчев - завършил в СССР.

Шейм он уои - предатели на БГ!
Шепа бандити без достойнство и чест!

Водата на БГ я няма, заради мръсната ви коалиция НДСВ, ДПС, БСП - ВЕЦОве, долорес арсенова, милен велчев,сербезова, нещо ефективни присъди, и връщане на 70 милиона левове на наши хора?

Мръсна пасмина бандити!

Оценка:
-6 +19

От сърце
13 Отговор

До коментар #7 от "Behemoth":


Е..еш не е..еш х.й да ядеш. Аз съм никой - ни герберист ни царис ни БСПни ДПСАз съм аз и имам свое мнение.Най големите зулими и проблеми ни ги донесоха БСП и ако ти е къса паметта ела да ти я удължа.Тази биволижа е най лъжливата и мръсна пацавура в държавата

Коментиран от #22


Оценка:
-12 +23

До 9
14 Отговор
А да не стане обратното и Бибитко да излезе в пенсия, че тогава аман вие работата на герберските платени тролове.

Оценка:
-16 +15

Крадливите комуняги
15 Отговор
Пак искат да цоцат................мераклии да нъ управят . Само не знам къде ши нъ управят

Оценка:
-11 +21

Borislav Popov
16 Отговор
Докъде я докараха управляващите, Да събираме средства за да дарим вода за Перничани. Незабавна оставка. Тези гьонсурати срама нямат. Само Корнелия не им мълчи.

Оценка:
-26 +16

Ван дер Любе
17 Отговор
Нинова: За мен това са: демография, здравеопазване и образование. А в действителност това: беззаконието, корупцията, липсата на свобода на словото. Щом Нинова не смята, че те са важен проблем на България в момента. Следователно, Нинова не става за политик, водещ България напред. Разбира се, Борисов е още по-зле, той практикува беззаконието, корупцията и медиите за ПиАр акции като днешната буфонада - случай на старческо малоумие.

Оценка:
-15 +8

Обективен
18 Отговор
Корнелия винаги е казвала на Бойко : Що не излезеш да се разберем като мъже. Щом иска да се държи мъжки да си подаде оставката и да даде път на младите и нахъсани в партията.............А не само да иска оставки на Сульо и Пульо

Коментиран от #36


Оценка:
-7 +23

Гост
19 Отговор
А ние, обикновените хорица, колко удари понесохме от вас, госпожа! Знаеш ли? КРАДЛИВИ, НЕКАДЪРНИ И ПРОДАЖНИ! ТОВА СТЕ ВСИЧКИ ДУПЕТАТИ, ДО ЕДИН, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ, ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ

Оценка:
-8 +25

ЕЕЕЕЕ
20 Отговор
ТВЪРДЕ ТЪПО Е ДА СЕ ПРАВИШ НА ЖЕРТВА ! ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ТИ ВЯРВА , ТИ СИ ПРОСТА Г-ЖА ЛЪЖА!

Оценка:
-12 +25

Корнелий
21 Отговор
Мама ти комунистическа! Всички тези са слуги на ''червената мафия''.

Оценка:
-10 +20

22
Този коментар е премахнат от модератор
Активист на БСП
23 Отговор
Но па направи пари в Техноимпекс...

Оценка:
-8 +17

Перничанин
24 Отговор
Бихте ли правили секс с Г-жа Нинова, аз лично да

Коментиран от #26, #31, #41


Оценка:
-11 +12

25
Този коментар е премахнат от модератор
От пернишко село
26 Отговор

До коментар #24 от "Перничанин":


Да го лапка само .

Оценка:
-4 +11

ГРАД КОЗЛОДУЙ
27 Отговор
комммунистите убиха пенйо пенев

Оценка:
-6 +12

ГРАД КОЗЛОДУЙ
28 Отговор
прави ми впечатление щото госпожа НИНОВА е безумно влюбена в БОЙКО БОРИСОВ

Оценка:
-8 +12

Ханс
29 Отговор
Нинова нищо не правиш като опозиция само блуждаеш иси гледаш кефа.трябва манолова дате смени.тя е друга бира и ще накара гроб да пикаят газ.

Оценка:
-15 +5

КУРнинов
30 Отговор
ШУТ В ДУПАРАТА ЗА КРУШОВДКАТА БИВОЛОЛИЦА!

Оценка:
-7 +18

КУРнинов
31 Отговор

До коментар #24 от "Перничанин":


НЕМА ДА И ГО ДАМ ДА ГО ВИДИ НЕ ДА Й ГО ТУРЯ!

Оценка:
-5 +12

G Draganov
32 Отговор
Прави силно впечатление, че коментарите на герберските тролове са най цинични и неграмотни. Поне в навечерието на новата година се смирете грездей. ЧНГ на всички обикновенни хора.

Оценка:
-12 +12

месара
33 Отговор
........ и бих приватизирала не само техноимпекс!

Оценка:
-6 +10

jorj
34 Отговор
Да нужен ти е рестарт на лъжата !!! 30 години БСП под една или друга форма ОКРАДЕ И ЛЪГА българския народ !!! Стигнахме до най - голямата икономическа а в последствие демографска катастрофа, за да МОЖЕ БСП/БКП да докаже, че Западната демокрация не ни е донесла нищо, освен мизирия и спасението е вторичния ни поробител Русия !!!!!

Оценка:
-10 +14

ВЪЗПИТАНИЕТО
35 Отговор

До коментар #25 от "Другари коментатори,":


НАШЕ Е ПРИ ТВОЯТА ГРАМОТНОСТ !

Оценка:
-2 +2

Ха ха ха
36 Отговор

До коментар #18 от "Обективен":


Мъж с клитор????????

Оценка:
-2 +6

37
Този коментар е премахнат от модератор
38
Този коментар е премахнат от модератор
1234
39 Отговор
Не се чу от никой, БСП партийен лидер или полит-анализатор, коментар за ограничената, дори липса на международна подкрепа към социалистите. Нинова знае, че точно това прави партията и' неспособна да управлява успешно (3 броя); никой не иска да си има работа с такава партия, а някой я поддържат само за геополитически нужди-като троянски кон, кобила или каквото и да е там.

Оценка:
-2 +10

Тасс
40 Отговор
И тази е гола вода.Ще я сменят скоро.

Оценка:
-5 +5

Охо,
41 Отговор

До коментар #24 от "Перничанин":


бих и още как. Във всички възможни отвори по няколко пъти.

Оценка:
-1 +3

факт
42 Отговор
политмафия!!!

Оценка:
-1 +1

Техноимпекс приватизаторка СДС➡️БСП
43 Отговор
В българия няма дясно ,няма ляво ,няма център,дори патриоти нямаме като хората! СДС получаваха наставления от амер.посолството,че даже и си платихме за план от Ричард Ран и Робърт Ът. Комунистите след като се върнаха не знаеха какво да правят с властта в ръцете си, и подариха заводите за 1 долар масово. Също така си отгледаха куфарни олигарси! Спирането на фондовете,беше върхът на айсберга! Фикуса говореше за пенсийте ,че по това време бяха 160 лв. или 80 евро ,а се снима нагло с пури за 100 евро! Войводата от Русе,с паспортните скандали,врякането тука и пълната тишина в ЕП! Най-доброто,за тази територия е подялба между съседите и това е. Северозапада ,дори сами си искаха към Румъния, в Родопите не се говори български, по магазините в Петрич и Сандански посрещат на гръцки, сърбите отдавна имат мераци за Софийското поле. В нашия случай е следното: По-добре ,ужасен край(по-ужасно от сега,накъде) ,отколкото ужас без край(да разчитаме на подобни на техноимпексовица,тиквата,шкембето и тн) за подобряване. Кажете друга държава с 30 годишен преход? То ако я караме така ,може и 300 годишен да имаме!

Оценка:
-2 +0

Доуточнение
44 Отговор

До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Ние, грожданите и селяните на Бг искаме да станем капиталисти, но, те, монополистите(бсп+дпс) не ни позволяват, нахендрили са се във всяка прослойка на властта от дребната администация до висшите етажи и фирмите и земеделските кооперации.

Оценка:
-1 +3

Нов
45 Отговор
И тая и президента призовават народа на революция. Да фащат гората ама язък за мандрите. Ще ги опоскат, ще закрият и овцевъдството като изядат овцете. Пази боже. АНАТЕМА!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
ТОП 5