16 Ноември, 2012 08:02 4 110 15

Или защо е това натискане за Конституционния съд...

  • марковска-
  • вената марковска

Българската държавна администрация, цялата претоварена и пренаселена мрежа от институции, агенции, комисии, съвети, центрове и т.н. се нуждае от одит за ефективност

Или защо е това натискане за Конституционния съд... - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стигащото до цинизъм драпане на Венета Марковска и на всякакви знайни и незнайни юристи, близки до властта - вече 2 десетилетия подред! - да бъдат конституционни съдии, може да бъде и полезно за обществото.

Защото би могло да помогне на обществото да се взре в Конституционния съд и да си даде сметка колко изкуствена, паразитна, изхабена и ненужна е тази институция.

И това е мое мнение не от днес и не е от вчера!

В Конституционния съд в течение на 9 години хора с висше юридическо образование, добавено към свръхблизките им отношения с политическия елит и най-вече с конкретната управляваща партия, се наместват в синекурно райско кътче, разглеждат по половин дело на година, практикуват институционализирано бездействие. И в същото време са обслужвани и обгрижвани по най-високата тарифа – кабинети – офиси в центъра на София, секретарки, бюрократичен апарат, коли и шофьори от Националната служба за охрана!!!

Представете си: всички 12 конституционни съдии, а не само председателят на Конституционния съд се охраняват от НСО!

Откъде-накъде България може да си позволи 11 синекурни длъжности (не броя председателя на Конституционния съд), които наистина са си чиста проба безделничестващи?

Защо точно ВСИЧКИ конституционни съдии се охраняват и обслужват от НСО? Дайте тогава пълно обгрижване с гардове и шофьори и на прокурорите от Върховната прокуратура или пък на всички висши съдии? По каква логика редовите конституционни съдии да бъдат в такава аморална тежест на българския данъкоплатец. Да не говорим, че както и да го гледаме, това са най-незаетите хора в държавата.

Абсолютно съм убеден - в раздутата българска държавна администрация Конституционният съд е мястото, в което се бездейства най-много срещу най-високо заплащане!

Аз никога не бих проявил такава бруталност пред лицето на обществото, - да се държа с нокти и зъби за перспективата 9 години да си натрупам много парички за никаква работа и да ме дундурка Националната служба за охрана. Но случилото се с Венета Марковска само спука цирея и потече гной. А циреят е започнал да бере много преди нея. Венета Марковска просто се вписва прекрасно с уродливата обществена среда, която награждава със синекурност или тлъсти порциони верните слуги на политическата класа. И затова политическата класа гласува едноцветно за своите съдебни покровители. Венета Марковска е избор именно на политическата класа, превърнала се в политическа каста, в политическа клика.

Стремежът към Конституционния съд е преди всичко порив за привилегии, а не за работа.

Защото се знае, че това е най-синекурната институция в държавата, че е царството на безделието.

И за какво са тези несметни привилегии?

За изпълняване на откровени политически поръчки и за вземане на политически мотивирани решения. 90% от взетите решения и направените тълкувания на конституционността на законодателството са именно такива – не да удовлетворяват правото и не да отговарят на обществения интерес, а да обслужват тясно партийните цели и изгоди на онези, които са ги пратили в Конституционния съд.

Не, тази оценка не е пресилена. Струва си само да се види количеството и качеството на решенията на Конституционния съд и тълкуванията, които той дава.

Ама нямала морал Венета Марковска!

А ченгетата, сред които и откровени доносници, които търкаха уютните кресла на Конституционния съд – те имаха ли морал?!

Да разбиваш с доноси човешки съдби и да претендираш за висок морал, какъвто се изисква за да бъдеш конституционен съдия!?

А съдии, издавали политически мотивирани присъди, прокурори, забатачвали дела за разхищения в особено големи размери – те имаха ли морала да бъдат конституционни съдии?

А юристи, писали на коляно с користна цел закони, които съсипаха селското стопанство и позволиха хищна приватизация – те имаха ли морала да бъдат конституционни съдии.

Подобните персони нямаха морала, но бяха конституционни съдии.

Да не говорим, че има и решения на Конституционния съд, взети в личен интерес на неговите членове. Да си припомним какво реших те по отношение на своите досиета в Държавна сигурност. По този начин не само не отстояха обществения интерес, но и посяха морална поквара в обществото...

Така че Венета Марковска е от същия кюп, от същия гьол, от същия дол – лика-прилика на своите предшественици. Затова тя има нелечим ментален и манталитетен дефицит, който и пречи да разбере, че колкото и сладко да е да си конституционен съдия, заклеването й ще доопозори институциите в държавата.

Аз съм убеден, че Конституционният съд може да бъде спестен на държавата ни. Национално отговорни и високо професионални юристи са в състояние убедително и правно издържано да обяснят как можем да минем и без Конституционния съд и от това демокрацията да не пострада. Не всяка демократична държава има такъв съд или поне точно такъв съд - постоянно действащ (бездействащ) с мандат на всеки негов член от цели 9 години!

Като начало, уникално не-нравствените привилегии на Конституционния съд трябва да бъдат орязани до прилично ниво – такова, което да отговаря на стандартите на страната ни. Такива безделничещи аристократи-перове на нас не са ни необходими. Когато привилегиите се орежат до прилични нива, Конституционният съд няма да бъде разглеждан като щедро заплащан синекур, а като мисия.

Тогава и партийните послушковци-юристи ще предпочитат да изповядват сделки с апартаменти на честни и почтени министри и вицепремиери, а не да се наместват в кресла, които сега им позволяват специален имунитет, неимоверно висок статут, 24 часа в денонощието свободно време, офиси в центъра на София със секретарки, плюс кола, която е на разположение, за да ги „джитка” из страната, плюс момче-гардче за всякакви поръчки – да им пазаруват, да возят половинките (легални и нелегални), да водят децата или внуците на училище. И срещу това тези 12 полуцарствени особи я да въртят бизнес; я да си четат лекции в университети в градчета и паланки; по света и у нас; я да си списуват на воля кандидат-професорски книжчици; я да си почиват обилно и обстоятелствено – лете в летни курорти, зиме – в зимни...

Българската държавна администрация, цялата претоварена и пренаселена мрежа от институции, агенции, комисии, съвети, центрове и т.н. се нуждае от одит

за нейната ефективност, за нейната оптималност. Резултатът от свръхпроизводството на държавни структури и органи, което е раздуло държавата до непознати размери е потрисащ – държавната (плюс общинската) администрация днес е по-голяма от тази по времето на развития социализъм, когато 100% от собствеността бе държавна и държавата бе всьо и вся.

Трябва да си преформатираме и рестартираме държавата, за да действа тя ефективно, за да бъде рационален производител на сигурност и развитие, а не да бъде безнравствено раздута и аморално безотговорна.

И когато си направим този одит, ще се види, че макар и да не е най-големият проблем на държавата, Конституционният съд в този си вид е скаран и с правото, и с морала, и с потребността, и със справедливостта. Той е преди всичко място за отдих и нищонеправене на юристи, които по презумпция са елитни.

Разбира се, през тези две десетилетия в Конституционния съд е имало редица достойни хора, една част от тях са били чудесни юристи. Но за човешко достойнство и висок юридически професионализъм могат да се намерят друг тип награди, а не да се създава синекурен остров на блажените, за които плащаме всички и от които всички нямаме особена полза.

Блогът на Николай Слатински


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д-рСтефанНедялков

    1 0 Отговор
    Напълно съм съгласен със Слатински,че К.С. не е необходим на България.Много точно и ясно е посочил ,без да навлиза в правна дълбочина,язвата наречена К.С.Считам,че има още доста такива паразитни структури в държавната администрация,които трябва да се закрият,заедно с привилегиите,които произтичат от нея."ДА,ама НЕ",казваше П.Бочаров
  • 2 ост

    1 0 Отговор
    Съггласен съм с г-н Слатински. За съжаление има доста "службици" на които НСО в частност и държавната машина е бавачка и майка закрилница срещу върховния суверен народът, ама на повечето хора не ни остава време за такава информация от целенасочената пропаганда за хляб и зрелища!!!
  • 3 Unknown

    1 0 Отговор
    Кой ти има далавера от това да се закриват.. нали ще ревнат ще стачкуват за правата си и милите онеправдани служители, които като пчелички неуморно се трудят... Имам някакъв опит в министерство и всичко, което съм видял там ме отврати от държавния апарат... пък камо ли в този случай, когато и парите са повече... Кой ти мисли за оптимизация, 15 души познаващи се по физиономия и вършещи едно и също нещо бог знае защо; привилегировани лелки насадили се от 25 години на стола без да влагат капка разум и ноу хау в работата си последния четвърт век защото просто така са свикнали... Едни и същи ламтящи за пари се бутат по всички възможни комиси.... "да ама им спряха парите за участие в комисии" .... да ама намериха и други начини да заработват без да поработват... Аз съм с 15 ръце и 12 крака ЗА една хубава реорганизация на всички нива....а колкото до леля ти Марковска.... аман, писна ми да слушам едно и също всеки ден... за посмешище стана и май няма изгледи скоро сапунката да приключи...спирам тук, че изтърках клавиатурата да лея глупости и обиди по неуморните, трудови българи в големите монолитни сгради в центъра...
  • 4 китаецо

    1 0 Отговор
    Е това няма как да стане! Всичко в тази държава е по предварително разработен план.В един цирк всички играем и номерата си ги знаем.Президента ще си тръгне пръв от този цирк.
  • 5 ввв

    1 0 Отговор
    Напълно съм съгласен със Слатински, че К.С. не е необходим Също трябва да се намалят депутатите до 80 души. Да не бъдат на заплата , а да заседават на пролетни и ессени сесии като командировани , избрани без избори на доброволен принцип достойни и богати държавни мъже и жени като съдебните заседатели , доказали способностите си в различни сектори на обществено-икономическия живот, а не само голи юристи, завършили сталинско право преди 20-30 години.Без Вицепрезидент . Незабавно закриване без одит за ефективност повечето институции, агенции, комисии, съвети, центрове и да се откриват структури само при доказани фунции , които не могат да се покрият от съответен отдел на Министерски съвет. Общият брой на държавните служители да стане , колкото са държавните структури в 10 европейски държави , като Австрия , Белгия , Швеция , Швейцария, Норвегия ,Дания , Холандия и т.н. НСО да се съкрати до минимум и който желае да си плаща за охрана.
  • 6 ВВ

    1 0 Отговор
    Всички сме съгласни с г-н Слатински, но какво да направим или по-точно какво може да се направи, за да се случи това - одит и отпадане на КС.. Най-вероятно нищо няма да се случи, защото обществото ни е слабо. Българина няма сили да се справи сам със себе си!!!
  • 7 николай маринов

    1 0 Отговор
    Абсолютна истина , но какво като си я знаем . Пак ще си продължим по старому - ще си псуваме на масата , ще си приказваме как трябва да е и ..... нищо . Защото не сме народ а стадо . Казвам го с болка , обидно е но всичко случващо се около нас го доказва.
  • 8 браво

    1 0 Отговор
    Най - после някой да каже "Царят е гол". Действително кому е нужно такава структура? След неоспоримите аргументи на г-н Слатински, на ход е г-н Борисов, но веднага без шикалкавене. Ето една от ненужните административни структури, а такива има десетки на брой, които премахнати ще дадат възможност на финансовия министър да повишава и пенсии и други неотложни харчове.
  • 9 Нема Бира

    1 0 Отговор
    Хубава е статията, вярна и с по-остър тон! Но премахването на КС не е лесна работа. Това може да се случи само с промяна на Конституцията за което е нужно Велико Народно събрание.
  • 10 партизан

    1 0 Отговор
    А бе г-н Слатински, ти не беше ли от СДС.Ако е така ти си от тия -американските гъ...изци.Какво ми говориш за конституционния съд.Що не ни говориш за парламента -там колко дебелос...... са .И за тях охрана ами за избраното от народа правителство..... Народе майката за оправията е само една- метла а под метлата -патлак и в белене на --------
  • 11 Адолф Хитлер

    1 0 Отговор
    Предлагам незабавно закриване на цялата държава!Скъпи съселяни! Слуги трябват на народа ни.
  • 12 ххх

    0 0 Отговор
    Всички в България на държавни или общински пари - да се намалят на една трета и най-вече ченгетата и общинарите.
    Компромис само с учителите и докторите.
  • 13 bat misho

    0 0 Отговор
    общините Завет и кубрат се обслужват от 7 патрулки и 1 линейка-която кара хората до неработещата кубратска болница в която от петък до понеделник има 1 некомпетентен лекар дремещ у дома си на повикване....и бременна чува репликата- сега ли в неделя намери да раждаш.и линейката отказва да продължи до русе...и хората са принуждавани да се подпишат и да останат на пътя защото линейката не ги и връща у дома -или да останат в болница без лекар който преди да си тръгне е казал -тая баба е 2,4 набор ще умре тая вечер и и спрете монитора-
    ПС бабата още е жива защото я занесохме с одеала и лична кола в русе- евала на екипа там
  • 14 bat misho

    0 0 Отговор
    хора ай да са фащаме и да ги ометем
    сички сте попадали на неработещата ни здравна съдебна осигурителна отбранителна и т н системи....
    преди цялата държава да е станала неработеща.Вчера един от ЕС каза че след 10 год секи 4 ти в таа държава ше е м...л
    Или действаме или загиваме в тоя геноцид

    Коментиран от #15

  • 15 Янко

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "bat misho":

    Бай Мишо ми то май и сега всеки 4ти е м..л.След 10г по скоро всеки 4ти ще е Българин за съжаление.