Last news in Fakti

15 Ноември, 2012 12:22 1 400 0

Ковачева: Президентът постъпи като достоен държавник - Обновена

  • марковска-
  • плевнелиев

Поздравявам президента за това, че постъпи като достоен и почтен човек, и държавник. Поздравявам премиера за това, че докрай не отстъпи от принципната позиция, която зае по повод случая с госпожа Марковска.

Това заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева.

Ковачева поясни, че нейната позиция за Марковска остава непроменена. Тя не е очаквала, че Венета Марковска ще се яви днес в Конституционния съд.

Междувременно премиерът Бойко Борисов при подписването на договора за „Южен поток“ заяви, че се надява парламентът да преразгледа номинацията си и вместо Марковска да издигне друга.

От казуса "Марковска" загубиха всички. Никога не съм я защитавал, заяви вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов.

Той бе на конференция за парламентарния контрол на службите и се извини, че все още няма пълна информация, за да коментира подробно развитието около клетвата за конституционен съдия на Венета Марковска и поведението на президента.

Трябва да се намери правилното решение, смята Цветанов. Знаете каква беше позицията на ГЕРБ, а оттук нататък как ще се развие този процес, не е от моите компетенции, посочи той. Разчитаме на бързо решение на този казус, подчерта министърът. На въпрос на медия дали това хвърля петно върху България, той каза, че петно е силно казано, тъй като страната ни се опитва да изпълнява европейските критерии и ангажименти.

Народното събрание носи отговорност за този избор и е в позицията си да отмени своето решение, колкото и неприятно да изглежда, заяви по БНР проф. Емилия Друмева, която бе конституционен съдия до днес.

Искам да обърна внимание на правното значение на клетвата. Тази клетва се полага пред президента, председателя на НС, председателите и представители на двата върховни съда. Проф. Друмева посочи, че това са трите източника, от които се излъчват кандидатите и които носят отговорност за избора си.

Какво следва от тук нататък, продължи бившият вече конституционен съдия - който не е положил клетвата, не е встъпил в пространството на Конституционния съд. Не е започнато осъществяваното на мандата му. Решението, с което е избран въпросният съдия, е решение от категорията отменяеми актове на НС, съобщи Друмева. Въпросният съдия не е встъпил в длъжност, следователно отмяна на такова решение не представлява намеса в пространството на Конституционния съд.

Проф. Друмева каза още, че има решение на КС от 1995 година, което може да служи за основа на тази отмяна. По своята правна природа то е отменяемо, увери тя. Проф. Друмева каза, че в предишни години няма спомен да е имало подобен проблем при полагането на клетва. Но тя бе категорична, че оттук нататък КС трябва да работи, защото има важни дела за решаване.

Няма натовареност на делата в КС, каза бившият конституционен съдия. КС като институция има неизползван потенциал, така че следва да продължи да работи, макар и в някакъв период да е в непълен състав, каза тя. Съдът може да работи и той трябва да работи.

Относно това дали има политически натиск върху конституционните съдии проф. Друмева каза, че всеки съдия носи своя кръст, има своята отговорност. Конституционното право не е политическо право, но то е много близо до сферата на политическото, така че политиката някак вибрира във въздуха. Но съдията трябва да запазва своето поведение в релсите до морала и до правото, каза проф. Емилия Друмева.

За казуса "Марковска" трябва да се чуят становищата на конституционалистите. Това е прецедент, заяви в Народно събрание заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Тодор Димитров.

Премиерът Бойко Борисов изяви позиция, която към момента не се е променила, потвърди Димитров. Парламентарната ни група няма да коментира президента на републиката, посочи Димитров като имаше предвид, че Росен Плевнелиев напусна залата в КС, преди да започне клетвата на Венета Марковска.

Ще обсъдим дали трябва да обявим същата процедура за избор на член на Конституционния съд, и дали трябва да дадем нов срок за подаване на предложения. Това обясни председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова.

Все още не е ясно и дали ГЕРБ ще излезе с предложение за конкретен кандидат за Конституционния съд на мястото на Венета Марковска. "Не съм се чувала с Марковска, нямам никаква комуникация с нея", твърди Фидосова. Тя отказа да коментира днешното действие на президента Росен Плевнелиев.

"Аз не бих си позволила да коментирам хода на когото и да било, представил на друга институция, освен това, което ние правим в парламента. Не е моя работа да коментирам поведението на един или друг представител на властта - така е решил, така е направил", заяви тя. "Казусът е изключително сложен, създава се прецедент и трябва внимателно да преценим той какви последствия ще има", заяви Фидосова.

Не мога да прогнозирам, защото в момента се занимавам със съвършено други неща, заяви пред Факти.бг бившият председател на парламента Огнян Герджиков.

Не следя процесите, но във всички случай те не са благоприятни и не допринасят за добър имидж на България. Можем само да съжаляваме, че до там се стигна, заяви Герджиков.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове