Last news in Fakti

10 Юли, 2021 16:03 2 870 6

Хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да избягват да стоят на открито в горещите часове

  • горещини-
  • сърдечно-съдови заболявания-
  • съвети

Доц. Мариана Господинова: Първите признаци, за които трябва да следим са моментите, когато се появи силно потене

Хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да избягват да стоят на открито в горещите часове - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да избягват да стоят на открито в горещите часове. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ кардиологът и началник на Референтния център по сърдечни амилоидози към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София, доц. Мариана Господинова. Тя уточни, че високите температури през летните месеци оказват неблагоприятно влияние върху всички хора, но особено неблагоприятно въздействие има при пациенти със сърдечно-съдови заболявания, а най-уязвими са възрастните хора, защото техните регулаторни механизми не са както при младите и всяка много висока температура или рязка промяна оказва неблагоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система. Най-застрашени са пациентите с артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, преживян миокарден инфаркт, преживян мозъчен инсулт и пациенти с кардиомиопатия, категорична бе тя. Това са групата пациенти, които трябва да са много внимателни в тези много горещи дни и часове, и съответно да следят своето състояние, промяната му, поява на минимални оплаквания, като замайване, гадене, повръщане, дори може да се стигне до нарушено съзнание, когато има прегряване на организма, обясни доц. Мариана Господинова

„Това е между 10.00-11.00 и 17.00-18.00 часа. За възрастните хора, пенсионерите това е общо-взето постижимо, тъй като те могат да бъдат вкъщи в този период от време и да излизат в сутрешните и във вечерните часове. Хората, които са на работа, са доста уязвими, особено хората, които работят на открито в най-горещите часове, други, които работят в помещения, които нямат климатизация. И всъщност те са застрашени от прегряване, от много ниско артериално налягане, до колапси. Също така има доказателства, че тази висока температура може да провокира дори промени в кръвосъсирването – както да повиши съсирването, така и да намали, и може да провокира дори остри коронарни синдроми, миокарден инфаркт“, обясни тя.

Първите признаци, за които трябва да следим са моментите, когато се появи силно потене, а след това, когато стане прегряване - потенето спира, категорична бе доц. Мариана Господинова. Тя обясни, че се появява ускорен пулс, сърцебиене с много силно усещане на сърдечните удари. В същото време, поради разширяване на кръвоносните съдове, обикновено артериалното налягане спада и това може да доведе до колапсно състояние.

„Затова първо пациенти, които приемат някои медикаменти, като диуретици например, във връзка с повишено артериално налягане или сърдечна недостатъчност, кардиолозите обикновено в летните месеци съветват да се намали дозата, ако това е възможно. Също така пациентите със сърдечна недостатъчност трябва да приемат по-голямо количество течности, но те трябва да се посъветват и с техните лични лекари или кардиолози до каква степен могат да увеличат приема на течности, защото пък това може да доведе до прояви на сърдечна недостатъчност“, коментира още специалистът.

Относно младите хора, експертът препоръча да избягват да спортуват на открито в обедните горещи часове. Активно физическо натоварване, активни физически упражнения трябва да бъдат предприемани в сутрешните по-хладни часове или във вечерните часове. През деня е по-добре хората да спортуват на закрито, във фитнес зали със съответната климатична инсталация, подчерта доц. Господинова.

„Те са застрашени от прегряване, не толкова директно от някакъв сърдечно-съдов инцидент“, каза тя.

Доц. Мариана Господинова коментира и ваксините срещу COVID-19. Тя подчерта, че те биха защитили хората със сърдечно-съдови заболявания от по-тежко протичане на заболяването. Специалистът призова хората, които не са се ваксинирали да се възползват от летните месеци и да го направят.

„Така че мога да използвам призива, независимо че не е по темата – да използваме летните месеци, когато инфекцията е леко овладяна, тези, които не са ваксинирани, да се ваксинират, за да могат вече в зимните месеци, когато се очаква възможна нова вълна на инфекцията, да бъдат по-защитени. И всеки ваксинирал се човек изпитва една по-голяма свобода, той се чувства по-спокоен“, каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    4 1 Отговор
    Тея имунизираните ще почнат да окапват.

    Коментиран от #2

  • 2 Патето Яки

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Засега окапаха 18138 неимунизирани българи, умниците като вас са следващи от тази лотария. Много се плашите от накакво боц.

    Коментиран от #3

  • 3 сила

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Патето Яки":

    СЗО ли ти е спонсор бе Яки....

    Коментиран от #5

  • 4 ПСР

    4 0 Отговор
    Нагледах се и се наслушах на един индивид,който не послуша тези мъдри съвети.
    Над 60 г.,наднормено тегло,високо кръвно,проблеми с колената-на слънце....лошо,много лошо му се отрази.
  • 5 Кокорчо🙄

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Тоз си мисли че каро се боцне и ше стане безсмъртен
  • 6 Счупи тъпомера

    3 0 Отговор
    Добрутро, открихте топлата вода, то и преди короната си беше опасно, но нали трябва да сме в крак с модата :)