Last news in Fakti

28 Ноември, 2020 16:00 23 088 32

За тези, които все още не са преминали коронавируса

  • пандемия-
  • коронавирус-
  • съвети-
  • димитър ковачев

Съветите на доктор Димитър Ковачев

За тези, които все още не са преминали коронавируса - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няколко съвета за хората, които още не са боледували от COVID

В няколко статии от месец април се опитах да дам своя принос в разгадаването на новостите около епидемичния вирус. Сега, седем месеца по-късно, насочвам перото си популярно към хората, които все още не са боледували, в опит да ги улесня в действията и мислите им в напрегнатата обстановка.

Новата болест протича като двусериен филм. През първата част болният е заразен с вирус и преживява оплакванията от вирусна инфекция основно разположена в горната част на дихателната система – нос, гърло, гласни връзки. Общите оплаквания са температура, силно главоболие, силни болки в мускулите и костите, понякога разстройство и гадене, отпадналост. Тези оплаквания са различно изразени – от незабележими до нетърпими. Първата серия на филма трае максимум седем дни, като броим от началното гъделичкане в носа и гърлото или от началното усещане за липса на ентусиазъм. Два дни по-рано болният заразява околните, а пет дни преди това се е заразил. Когато изтекат седем дни от първите симптоми, вирусната активност завършва.

Антигенните тестове безупречно показват положителен резултат само в тези седем дни, след което обикновено са негативни.

ПСР тестовете също са положителни в тези седем дни, но могат да „светнат“ и в други периоди.

За повечето хора с тези максимум седем дни приключва болестта. Това са деца до 16 години, жени до 60 години, много от останалите заболели.

Кои заразени ще влязат във втората част на заболяването? Кой трябва да внимава след седмия ден?

1. Всеки, който не е оздравял до седмия ден.

2. Всички млади жени, които по време на бременността са имали прееклампсия или имат доказана тромбофилия.

3. Мъже над 30 години.

4. Плешиви мъже.

5. Всички, които са с наднормено тегло.

6. Всички възрастни хора.

7. Повечето от болните, които са имали силно разстройство през първите седем дни без децата.

Силата на оплакванията от първата фаза не са показател за рискови пациенти.

Диабет, астма, онкозаболявания, автоимунни и други не са предпоставка за влизане във фаза две, но са предпоставка, ако се влезе във фаза две, тя да протече по-тежко.

Сега за втората серия на филма COVID-19.

Това вече не е вирусна инфекция. Това е възпалителен процес на организма, реагиращ на събитията на първите седем дни, но без присъствие на вируси. Този процес обхваща вътрешната повърхност на кръвоносните съдове, особено малките.

Такива възпаления, стеснения, запушени частично микрокръвоносни съдове се откриват в белия дроб и обменът на газове започва да страда. Това вече е нова болест, ново разболяване, нов за науката процес. Той не е разгадан напълно, но в голяма степен знаем как да му се противопоставим. Тази втора част е работа на лекарите.

Обърнете внимание! През първите седем дни никой не се е задушил и никой не се нуждае от болница. Трудно и сложно за лечение е продължението след седмия ден. Белият дроб е различно засегнат при този втори тласък на болестта. При много от пациентите остават свободни големи пространства от белия дроб и те не страдат от липса на кислород. Такива спокойно дишащи пациенти се лекуват в дома си. Всички в тази фаза обаче трябва да бъдат оценени от лекар и лекувани. Във втора фаза е всеки неоздравял до седмия ден, всеки, който на петия-шестия ден има силно увеличени предвестници на кръвната картина /феритин, лактат дехидрогеназа, прокалцитонин, Д- димери/, всеки с висока температура, всеки, който се задъхва /не бъркайте болката в гръдната кост със задъхване/, всеки с характерни образи на ЯМР или рентген.

Тази възпалителна част на заболяването е отделна болест и има свои начини за лечение – глюкокортикоиди, антикоагулация, плазма, антибиотици, средства, използвани само от специалисти. Влизането в тази по-сложна част от заболяването не е присъда. Само в някои случаи се изисква болнично лечение. Ниската оксигенация , изчислена с пулсов оксиметър, много ниско кръвно налягане, много тежко общо състояние и психическа обърканост изискват хоспитализация.

За протоколите за лечение в първите седем дни съм писал вече. Написах тези редове, за да заостря вниманието към правилната оценка за фазата на болестта и рисковите групи. Особено внимание между шестия и десетия ден, като не се забравя, че първите седем дни може да са били незабележими.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    77 3 Отговор
    Значи трябва много да внимавам щото съм с гола глава.

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 К.К.

    21 1 Отговор
    Значи във втора фаза няма вируси, а трябва да се прелива плазма с антитела на ковид19???
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 5 Отговор
    Така и не разбрах??Първите 7дни,какво е Кръвното налягане и Пулса на засегнатите и каква температура,дали е постоянна,Трябва ли да се сваля ....Докторе и вие фактите.. симпатични сте ми в човешкото си Не знание!На много хора съм помагал,но на такива ,като вас-Никога!!
  • 5 любител

    20 9 Отговор
    като си толкова умен и уверен напиши името поне на едно лекарство. другите простотии всички ги знаем.най вече да не дишаме хахахаха. много професори в тази страна ама само за заплати за нищо друго.

    Коментиран от #30

  • 6 Рррр

    9 2 Отговор
    Тест на миризмата на фушнята
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Калитко

    18 2 Отговор
    Пети ден шести ден аз как да знам в кой ден съм като може да нямам симптоми? Ама нищо де пишете там и се проведе на учени.
  • 9 Смешници

    25 6 Отговор
    По тази смешна логика слабите хора, с коса и под 30 г. няма да се разболеят.
  • 10 -----

    17 1 Отговор
    Гледайте на живо протеста в Париж в ютуб.
    . Има безредици

    Коментиран от #11

  • 11 Верно ли

    24 1 Отговор

    До коментар #10 от "-----":

    Айдеее, франсетата подкараха революцията! Нашите мисирки никакви ги няма...
  • 12 веселяк

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Сложих си перука, ще го метна Ко ахмака!
  • 13 бгчитател

    44 3 Отговор
    Като човек изкарал Ковид,за първи път чета нещо толко добре написано и обяснено и мога да потвърдя,че всичко е точно така.Но някой явно има интерсес да психясва хората и от нас зависи дали ще му позволим.

    Коментиран от #14

  • 14 Дурхан

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "бгчитател":

    Аз пък трета седмица нямам вкус и мирис..болен ли съм? ..

    Коментиран от #21, #22

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Hoho Boho

    6 1 Отговор
    Интересно ми е:
    След като във втората серия вирус няма,
    кой е причинителя на тези синдроми.

    "Ceгa зa втoрaтa ceрия нa филмa СОVID-19.
    Тoвa вeчe нe e вируcнa инфeкция. Тoвa e възпaлитeлeн прoцec нa oргaнизмa, рeaгирaщ нa cъбитиятa нa първитe ceдeм дни, нo бeз приcъcтвиe нa вируcи."
  • 17 Hoho Boho

    20 0 Отговор
    Най-сетне да видя нещо смислено за Ковид,
    поднесено в популярен вид.
  • 18 ъъъъъ

    5 10 Отговор
    това четиво да се пази да не го прочете мангъров....ще си къса дипломата...отново...
  • 19 прекарал

    24 4 Отговор
    ние живеем във фамилен дом. Почти едновременно се разболяхме 7 души със симптомите на Короната. Ползвахме указания на личните лекари и не сме ходили по болници.През първите 6-7 дни правехме лечение с парацетамол за температурата и чайове. Горе долу наистина след около седмия ден започнахме антибиотик за 10 дни. И вече всички се чувстваме прилично добре. Сега вземаме имуностимулатори. Не сме си правили никакви тестове и сега смятаме да си направим снимки за състоянието на белия дроб. Купихме си уред и следим кислорода в кръвта. На всички засего е в нормите. В заключение ще ви кажа, че това което преживях не беше нещо повече от традиционните зимни грипаве, които сме карали. Дано снимките да не покажат отклонение. Такава беше хронологията при нас.Никъде не сме се регистрирали, спазвахме си карантината доброволно. Така, че най-вероятно 80% вече са преживели вируса и затова мерките не ги намираме за уместни. Лекарите пресилват ситуацията и съсипват икономиката и психиката на хората.
  • 20 Въпроси

    11 2 Отговор
    Защо се надяваме ваксините да променят нещата и защо ги очакваме с такава надежда?
    В каква степен ваксините повлияха на другите видове грип? (май почти никак) и защо тази ще повлияе на този по силно?
    Каква трайност ще има тази ваксина 2, 3, 4, 5 месеца?
    И ако е толкова какво правим всъщност?

    Коментиран от #28

  • 21 Шериф

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Дурхан":

    Консултирай се личния си лекар и не се прави на интересен.
    Починалите от Ковид ограбват
  • 22 Шериф

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Дурхан":

    Починалите от Ковид ги погребват в запечатан ковчег , без кефим и без абдест.
    Не си прави майтап!
  • 23 Перото

    11 1 Отговор
    Д-р Димитър Ковачев е един изключителен педиатър и общо практикуващ Доктор. Изключително проницателен, без да има тайни за него в професията! Имам щастието лично да го познавам и мога да кажа само - Невероятен Човек и Професионалист!

    Коментиран от #27

  • 24 ТЪП

    3 0 Отговор
    УМНИК УМНИК
  • 25 Преболедувала

    12 1 Отговор
    Много точно описание на протичането на болестта. При мен премина по този начин. Лекарствените добавки към антибиотиците и кортикостероидите бяха за разреждане на кръвта и нормализиране на сърдечния ритъм, които вземам редовно поради операции на сърцето и стентове на коронарните съдове. Двустранната пневмония отшумява бавно, вече 29 ден се лекувам в къщи.
  • 26 Край

    13 1 Отговор
    Благодаря на Доктор Ковачев - много добро съм видял от него.
    Преглежда самотвержено в кабинета си десеки хора всеки ден.
    Не го интересуват проблемите на здравната система, защото в система такава Личност не влиза.
  • 27 Край

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "Перото":

    Павлово -Бъкстон имат голям шанс с него.
    Трудно ще се намери някой да не го познава и да не е лекуван от него.
    Е това е то ПЪРВА ЛИНИЯ.
  • 28 Лошо

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "Въпроси":

    Много правилни въпроси. Вируси с ваксини не се борят, знаем го от грипа. Явно някой има голям интерес да си разпродаде ваксините. След като реализират търсените печалби, създаването на страх и паниката в в населението чрез медиите ще намалее. И така до следващия ковид 21..и пак така.
  • 29 Матей

    2 0 Отговор
    Ми нали изкараха,че около 50% от населението е заразено или придобило имунитет незабелязано.Какво следва от това,че към нова година можем да се поздравим с групов имунитет и няма нужда от ваксини.Но ония казват,да ги немаме такива,дедо мраз достави ,за всички от сърце,да тропнем ний хорце.Стройте се по двама, да е.. вашта м.м.Вервай си ти на бочко,и неговите кр-ете-ни,лам-на-ли за пари,от тестове яко се натовариха,сега и от ваксини,после и от погребения ще има берекет,е,какво още може да желае една бан-дит-кс-ка душа?
  • 30 Няма как

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "любител":

    да изпише лекарство - вирусните инфекции не се лекуват, а се изписват медикаменти, които повлияват отделни симптоми. А ако искаш конкретика - ами иди на преглед. Няма универсални лекарства - има конкретен болен.
  • 31 Преболедувал

    3 0 Отговор
    Потвърждавам почти всичко от написаното от собствения си опит. Не мога ясно да разгранича началото на първата фаза, помня, че имах промяна в гласа, като говорех на нос няколко дни, но без други оплаквания. 2-3 дни след това почувствах слабост, болки в мускулите и вечерта вдигнах температура 37,5. Тъй като в този ден най-ясно се проявиха симптомите, го броя за първи. По препоръка на ЛЛ втория ден започнах с Авирон, на следващия ми добави Изопринозин (Голяма грешка!). На четвъртия ден температурата сутринта беше 38,7, ЛЛ каза да спирам Изопринозина и да почвам антибиотик Азитрокс. Направих си ПСР тест, който на 5тия ден излезе положителен. На 6тия ден, след като температурата продължаваше да е над 38,5 и вече не се повлияваше нито от нурофен, нито от течен аналгин. ЛЛ ми даде направление за инфекционист и препоръча задължително да ме прегледа. С голяма доза късмет в Инфекциозната клиника на ВМА попаднах на доц. Михайлова - Господ здраве да й дава! На слушалка усети хрипове в гърдите, но за рентген ме записа за след 2 дни. Обясни ми ясно каква терапия да спазвам в домашни условия и че имуностимулант като Изопринозин при започнал инфекциозен процес е противопоказен, Авирона не е доказан и безсмислено ще натовари схемата на лечение, която ще ми предпише. Терапията включваше добавяне на още един Антибиотик - Панцеф, кортикостероида Дексаметазон, Аспирин протект за разреждане на кръвта (+ забрана на витамин Ц, който свива кръвоносните съдове) и 3 литра течности н
  • 32 Преболедувал

    1 0 Отговор
    3 литрa тeчнocти нa дeн. Тaзи вeчeр зa пръв път oт мнoгo дни cпaх cпoкoйнo, мaкaр нa някoлкo пъти дa cмeнях изпoтeнaтa тeниcкa и нa cутринтa нa 7мия дeн нямaх тeмпeрaтурa. Нa ocмия дeн рeнтгeнa пoкaзa пнeвмoния, нo нaврeмe улoвeнa, в нaчaлнo рaзпрocтрaнeниe. Дoцeнткaтa кaзa, чe мoгa дa cпрa първия aнтибиoтик, нo ми дaдe личния cи нoмeр aкo имa уcлoжнeния, и Cлaвa Бoгу! Нa 10тия дeн зaпoчнaх oтнoвo дa вдигaм тeмпeрaтурa 38,7, нeпoвлиявaщa ce oт тeчeн aнaлгин. Дoбaвихмe oтнoвo Aзитрoкca към другия AБ и кoртикocтeрoидa, кoитo пих oщe 6 дни. Cлeд cпирaнeтo им пoвeчe нe cъм вдигaл тeмпeрaтурa.
    Рeкaпитулaция - 15 дни oт първoтo вдигaнe нa тeмпeрaтурa дo пocлeдния дeн c aнтибиoтици, 12 дни aнтибиoтичнo лeчeниe, 10 дни нa кoртикocтeрoиди. Cпoрeд зaключeниeтo - cрeднo тeжкa фoрмa нa КOВИД 19. Eдин мeceц cлeд тoвa oщe нe cъм възcтaнoвeн нaпълнo.
    ВAЖНO!!! Oпиcaнaтa тeрaпия пoмoгнa нa мeн и нa oщe някoлкo чoвeкa, при кoитo бoлecттa ce рaзвивaшe пo cхoдeн нaчин и нa кoитo я cпoдeлих. Нo зaдължитeлнo им кaзвaх дa cи я cъглacувaт c тeхнитe лични лeкaри прeди дa я зaпoчнaт. Ocoбeнo включвaнeтo нa кoртикocтeрoидитe ce нaлaгa caмo aкo ce cтигнe дo нeблaгoприятнo рaзвитиe нa зaбoлявaнeтo, aкo e в пo-рaннa фaзa нe e прeпoръчaнo, зaщoтo криe риcкoвe.