Last news in Fakti

3 Август, 2022 14:01 13 488 13

САЩ: Конфискувайте този самолет!

  • иран-
  • венецуела-
  • сащ-
  • самолет-
  • конфискуване-
  • санкции-
  • боинг-
  • аржентина

Самият самолет беше задържан след кацането от местните власти

САЩ: Конфискувайте този самолет! - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на правосъдието на САЩ поиска разрешение днес да конфискува ирански самолет, продаден на венецуелска компания и задържан в Аржентина по подозрения, че е свързан с международни терористични групировки, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Необявеното пристигане на самолета в Аржентина на 8 юни провокира няколкоседмична интрига и безпокойство в аржентинското правителство заради връзките му с Иран и Венецуела, както и с компании, санкционирани от Щатите. Самият самолет беше задържан след кацането от местните власти. Искането за конфискуване идва след изпращане на заповед за задържането на самолета от 19 юли. Заповедта е издадена от американския окръжен съд на окръг Колумбия и предполага такава възможност заради нарушени закони за контрол на износа, съобщи правосъдното министерство.

Американският Боинг 747-700 е обект на санкции, тъй като неговата продажба от иранската "Махан еър" на "Емтрасур", част от Венецуелския консорциум за въздухоплавателни индустрии и услуги ("Конвиаса") през миналата година нарушава американските закони за износ. И двете компании са подложени на санкции от Съединените щати за предполагаемо сътрудничество с терористични организации. "Министерството на правосъдието няма да толерира транзакции, които нарушават нашите санкции и закони за износ", посочи в изявление генерал Матю Олсън, прокурор от Отдела за национална сигурност към ведомството.

Компанията "Махан еър" е санкционирана заради връзките си с елитните части "Кудс" от Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран, които Щатите определят като терористична организация. "Конвиаса" на свой ред е била подложена на санкции от САЩ през 2019 г. за връзките ѝ с венецуелския президент Николас Мадуро. "Конфискуването на този самолет демонстрира нашата решителност да държим отговорни тези, които се опитват да нарушават издадените от САЩ санкции и нашите закони за износ", заяви прокурорът Матю Грейвс. Четиринадесет венецуелски и пет ирански граждани са пътували в самолета при пристигането му в Буенос Айрес. Седем от тях все още задържани в Аржентина. Външният министър на страната засега не е коментирал темата.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    90 13 Отговор
    Кой ви бръсне за слива бе,шматки шоколадови,я марш ОТТУК! Американчета недоправени..
  • 2 Про100 100

    11 33 Отговор
    Реално тия от боинг могат да манипулират слфтуера, но само докато е на земята, а Илон Мъск когато си поиска....
  • 3 Кравари мародери

    77 9 Отговор
    ФАЩ са способни и организацията на майка Тереза да обявят за терористична, ако решат да си присвоят нещо от нея!
  • 4 АвотмоБил

    80 5 Отговор
    А ако си купя амеркинаски авотомобил ... той мой ли е или пак трябва да питам американския съд, кой може да го кара когато аз не го правя ? Много насериозно са се взели, хем да продадеш нещо и да печелиш от поддръжката му, хем да се държиш все едно стоката е твоя и да казваш на кого можео да го продаваш после. За пътнически самолет все пак става дума, не за военна техника.
  • 5 бай пантелеймон наследникът на бай иуп

    14 11 Отговор
    този самолед е за затвора!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Симо

    56 3 Отговор
    Аржентинските власти, ако искат да бъдат част от терористичната дейност на САЩ по света, нека конфискуват самолета. Техните забрани, техните правила, техните закони!!! На другия край на света.
  • 8 Дядя

    49 2 Отговор
    Аржентинците да се сетят какво стана с гърците, когато прибраха ирански нефт!
  • 9 Абе

    50 4 Отговор
    Тези съвсем се разпищолиха! Там санкции, в друга точка- конфискуват,запорират.Ще се окаже мъдрата притча на предците ни... 🐍 когато умира,най силно хапе! С Аржентина,как да е! Но настъпиха Дракона по опашката.И то - много лошо.Няма да минат метър,с гостето на бабичката.А това е друга бира! Достатъчни са им само Дракона и Мечока.Без външна помощ,ще ги превърнат в новата Атлантида.Имало ли,нямало ли,къде е била,никой не може да каже.
  • 10 Анонимен

    31 1 Отговор

    До коментар #6 от "Може":

    Скоро може каубоите да излетят в небето, където им е мястото.
  • 11 ТЕРОРИСТИ ЛИ

    13 2 Отговор
    Скоро янките ще разберат по трудният и по кървав начин къде изчезват оръжията подарени на Зеленски. Таранбуките няма да си оставят магарето във калта
  • 12 АноН

    8 2 Отговор
    ФАЩ с цялото си нахалство.. Да не им припомням на ФАЩ, че убиха генерал Солейман!
  • 13 Интересно право

    3 0 Отговор
    Вашите закони са си валидни в САЩ, а не по целия свят?
Новини по държави: