Last news in Fakti

11 Февруари, 2023 10:00 24 363 66

Защо толкова сгради в Турция паднаха, все едно са от картон

  • сеизмология-
  • земетресение-
  • трус-
  • турция-
  • загинали-
  • сгради-
  • газиантеп-
  • строителство-
  • некачествено строителство-
  • мехди кашани

Вместо за подсилване на нестабилните стари сгради в Турция, парите от допълнителния данък отидоха за строеж на пътища

Защо толкова сгради в Турция паднаха, все едно са от картон - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер и вторичните трусове, предизвикани от него, разтърсват Сирия и Турция от началото на тази седмица. Жертвите вече са повече от 20 000, огромно количество сгради са сринати до основи. Други дори по-силни земетресения са взимали много по-малко жертви преди. Защо това земетресение беше толкова смъртоносно?

Нестабилността на старите сгради

Видеоклипове от най-близките до епицентъра градове показват как многоетажни сгради се сриват, сякаш са направени от картон. Според Мехди Кашани, професор по сеизмично инженерство в британския университет в Саутхемптън, такива сгради в повечето случаи са стари и имат “хлабава структура”.

Това означава, че сградата има прекалено много прозорци, широки врати и други “отвори” на местата, на които би било по-добре да се изградят плътни стени, които играят стабилизираща роля при силен трус. Ако приземният етаж на една сграда е построен по този модел, това може да срути цялата конструкция.

Много от сградите в регионите, поразени от земетресението, са строени преди да влязат в сила новите правилници за строителство, което да издържа на сеизмична активност. Сегашните стандарти са от края на 1990-те и началото на 2000-те години – тогава бяха извлечени важни поуки от тежкото земетресение в японсия град Кобе (1995), обяснява Кашани пред ДВ.

Тези правилници показват как точно трябва да се строят сгради в региони със силна сеизмична активност - на разломите между тектонските плочи, където се намира и граничния регион между Турция и Сирия.

Според Кашани и по-старите сгради могат да бъдат преустроени, за да отговарят на изискванията, както правят в Япония и Чили, където земетресенията са обичайно явление. За целта обаче са нужни политическа воля и много пари.

Корупция и порочни практики

Инженерът Джемал Гьокче разказва пред германската медийна мрежа АРД за друг често срещан проблем. Според него един от основните недостатъци на строителството в Турция е, че често се строи без разрешителни, а на някои сгради, които съответстват на изискванията, се правят надстройки.

Тези незаконни допълнителни етажи обременяват строителната конструкция, която не е изчислена за подобна тежест, така че сградата би могла да се срути и без земетресение. Инженерът дава пример със сграда, която първоначално е имала само пет етажа, а по-късно върху нея незаконно са добавени още три. В крайна сметка в отломките ѝ загиват 21 души.

При подобни незаконни строежи строителите разчитат, от една страна, че никой няма да проверява, а от друга, че държавата обикновено издава амнистия за незаконното строителство – най-често преди избори, обяснява Гьокче пред АРД. По думите му тези проблеми не са нови и най-вече не са се появили за първи път при управлението на президента Реджеп Ердоган. ”Това е съществувало и в миналото, но сега се е превърнало в нещо обичайно. Живеем във време, в което нередностите са се превърнали в правило”, казва експертът пред германската медия.

След последното голямо земетресение в Турция през 1999 г. тогавашното правителство въведе данък “земетресение”. „От този данък се събраха огромни суми, но вместо с тях да се укрепват сградите, които бяха застрашени, или да се строят нови и стабилни къщи, парите отидоха за изграждане на пътища, коментира Гьокче.

Как сградите да станат по-стабилни?

Един от начините да се защити сградата от земетресения е да се изгради на колони. По този начин вибрациите от земята се предават по-слабо към строителната конструкция във височина - обяснява строителната инженерка Ламия Месари-Бекер пред ДВ.

Небостъргачите пък се строят по по-особен начин, важна роля там играят и свързващите елементи. "Възможно е да се свържат греди и колони по такъв начин, че в случай на вибрации от земетресение да има само повреди или деформации, но не и разрушаване на сградата.”

Огромните щети не са резултат само от строителството. Самото земетрсение е било твърде мощно, а епицентърът на мълка дълбочина. Експертът обяснява това чрез сравнение с вълни в морето - големите вълни могат да свалят и най-опитния сърфист от дъската му, но ако вълната вече е изминала голямо разстояние в океана, силата ѝ отслабва и тя вече не е заплаха дори и за неопитните в сърфа.

От решаващо значение е дали епицентърът е дълбоко под земната повърхност или не. При земетресението в Иран през 2003 година с магнитуд 6,3 по Рихтер жертвите бяха повече от 25 000, защото епицентърът беше много близо до земната повърхност. При трусове със същия магнитуд, но с по-дълбок епицентър жертвите са били значително по-малко.

Конструкцията е по-важна от материалите

Експертът Кашани казва, че материалите, използвани в строителството на една сграда, не са по-важни от самата конструкция. Ако е с правилния състав, бетонът може да е издръжлив на земетресения. Но ако е конструирана неправилно, бетонната сграда също може да се срине.

Автор: Клеър-Ана Рот


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС фен

    150 19 Отговор
    Като в БГ. Парите отиват за пътища и се връщат в сакове в чекмеджето на Баце.

    Коментиран от #64

  • 2 Боруна Лом

    84 3 Отговор
    КЪДЕ БЯХТЕ ПРЕДИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО? ИЛИ КАТО НАШИТЕ,,,ЕКСПЕРТИ.,,,..? ИЛИ ПЯСЪК МОРСКИ

    Коментиран от #45

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Боруна Лом

    19 8 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    НЕ СИ ГРАДСКИЯ! ПИИ СИ ИЛАЧИТЕ,БРАТ!
  • 5 Урюрвкос

    73 5 Отговор
    всеки които гледа тубата или тиви предаване как се прави ремонт за 3 дена става архитект, разбира от строителни материали и дава акъл на специалистите със профилно образование. Китайците в град Чангша построиха 10 етажен блок за 28 часа и 45 минути а аз чакам грунта да попие 24 часа преди да боядисвам.

    Коментиран от #28

  • 6 Глупостите на дойче

    60 13 Отговор
    Статията започва с откровена лъжа,кога са били тези по-силни земетресения ,за да ги сравнявате с тези????? Или пак манипулирате???

    Коментиран от #10, #14, #24

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Алоо

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    какво е това безобразие
  • 9 А в нашите блокове...!

    118 0 Отговор
    Всеки грабнал по един къртач и кърти,ли кърти...!Събаряйки съвсем безотговорно и безконтролно цели стени и колони,за да си вкарат кухнята,към хола...,за да си вкарат остъклената тераса към хола и тем подобни измишльотини...!

    Коментиран от #34

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Янко от ясла Кокиче гр.София кв. Подуене

    33 13 Отговор
    Докъто все още се използват тухли в строежа на високи сгради те ще падат това го знае всяко дете от нашта група.....
  • 12 Я виж

    72 5 Отговор
    Защо аджеба никой не споменава,че жилищните сгради са проектирани за трус с магнитуд до 7 по Рихтер?Я някои да си направят труда и да кажа истината пред народа а не да правят някакви пропаганди че строителството е много калпаво.Има и този елемент за некачествено строителство но и по закон нормативите са до 7 по Рихтер но сега никой политик и журналист няма да каже че законите са такива.Просто стана един апокалипсис който беше предвиден но политици и предприемачи бяха ръка за ръка в алчността си за повече пари и заглушиха предупрежденията на експерти сеизмолози.А резултата е чудовищно трагичен.Корупцията убива и това е един много тъжен пример.

    Коментиран от #35, #37

  • 13 Рошко

    56 8 Отговор
    А защо дойче зеле не започне със заглавие, при такова земетресение с такъв магнитуд колко сгради ще рухнат в Ню Йорк например, японеца го каза такова нещо се случва един път на 1000 години. Много во е плитка пропагандата

    Коментиран от #21, #61

  • 14 Калпазанин

    53 14 Отговор

    До коментар #6 от "Глупостите на дойче":

    Опитват се да изкарат пак Ердоган виновен, няма да успеят
  • 15 Бетона е тежък бъдещето е на

    30 7 Отговор
    Метални конструкции с джамове желязото е леко

    Коментиран от #25, #33

  • 16 Калпазанин

    32 8 Отговор

    До коментар #10 от "лъжеца си ти":

    Ти се замисли колко панелки и сгради от нсовото строителство ше паднат в бг при такова земетресение умнико

    Коментиран от #40

  • 17 АБВ

    16 9 Отговор
    Защото са цигани строят колиби
  • 18 Ахахахаха

    11 4 Отговор
    данък “земетресение”.
  • 19 Трътлю

    42 4 Отговор
    Некачествено строителство. Така се срути Истанбул преди 20 години. То си личи по оцелелия калкан на снимката - някъв кърпеж майна. Тези са по-зле и от нас.
  • 20 ЩО ЩО

    25 2 Отговор
    ЩОТО ВСИЧКИ ДЮЛГРИ
    СА ОБУЧАВАНИ В С.В. ПРЕДИ 1989г.
    апропо....защо турските ДОМАТИ
    Са ПО здрави от сградите....🤔
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ТкьЪф

    31 1 Отговор
    Лош материал , сульо гледа холивудски филми и се тъпче в небостъргачи , щото било много престижно ,ама не е луд инженера , ами хората дето са изтрещели от модерен урбани3ьм и цини3ьм по тв....
  • 23 Макс

    14 21 Отговор
    Ердоган няма шанс да спечели изборите.

    Коментиран от #27

  • 24 ФАКТИ ЗАЩО ТРИЕТЕ НЕУДОБНИТЕ?

    13 5 Отговор

    До коментар #6 от "Глупостите на дойче":

    КОментар 6 е откровена ЛЪЖА на някакъв трол със сума ти харесвания.
    ДОБРЕ БЕ ХОРА, ЗАЩО СТЕ ТОЛКОВА НАИВНИ и Вярвате и харесвате ЛЪЖИТЕ?
    статията НЕ започва с откровена лъжа както си казал - ЛЪЖЕЦА СИ ТИ.
    Много по-силни земетресния е имало - напиши в ГУГЪЛ - "най-силните земетресения по света "
    ЩЕ ти излязат един списък със земетресения от над 8 и над 9, те по-силни ли са от сегашното 7.8 - ДА.
  • 25 ТИРбушон

    10 4 Отговор

    До коментар #15 от "Бетона е тежък бъдещето е на":

    Желязото е леко😆😆😆Я сравни теглото на бетона и стоманата и пак ще си говорим.
  • 26 А де

    9 3 Отговор
    Има много дълбок шистов газ и се само , а ся червеи
  • 27 Хасковски каунь

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "Макс":

    Тоя гледа избори - толкова много облъчен от атлантизма
  • 28 Ддр

    9 9 Отговор

    До коментар #5 от "Урюрвкос":

    Какво е "грунт", "специалисте" ?!
  • 29 Недоумяващ

    37 1 Отговор
    Термините се използват неграмотно.

    Епицентърът не може да бъде дълбок и плитък - епицентърът винаги се намира на земната повърхност.
    Центърът на земетресението е това, което се намира на определена дълбочина.

    Коментиран от #32

  • 30 В Чили

    43 1 Отговор
    има много по-силни трусове, но там сеизмичните норми се уважават и се прилагат грамотно и безусловно.
    Контролът е безжалостен, наказанията - сурови. И се прилагат!
    В Чили работниците и майсторите не са в положението да философстват и да прилагат "хитрости" и "творчество" при изпълнението на проектите.
    За разлика от Турция и у нас.
  • 31 123456

    6 3 Отговор
    Статията е за баба Вуна и дедо Гечо от горната маала . Язък ...
  • 32 Сибил

    10 1 Отговор

    До коментар #29 от "Недоумяващ":

    Неграмотността е повсеместна!
  • 33 Факт

    24 3 Отговор

    До коментар #15 от "Бетона е тежък бъдещето е на":

    Отдавна съм го казал желязото вибрира бетона се чупи

    Коментиран от #62

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Говориш на ангро !

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "Я виж":

    По закон сградите у нас трябва да издържат 7.3 по Рихтер!
  • 36 Риск е

    18 3 Отговор
    Да си купиш жилище ново стеоителство в момента. За България иде реч.

    Коментиран от #56

  • 37 Бачо Киро

    24 3 Отговор

    До коментар #12 от "Я виж":

    Мдам, сигурно гладката арматура за бетон е била ок за земетресение до 7 ... Стига глупости, строителството в Турция масово е пид всякаква критика, това въобще не е нещо ново...
  • 38 Неразбиращ!

    24 3 Отговор
    В земетръсни зони. Трябва да се строй само ниско стройтелство от стомано бетон. .....и няма да имат такива проблеми!
  • 39 Наблюдател

    41 2 Отговор
    Гледай Турция и мисли за България. Само уникално наивен човек може да вярва, че външно напудреното ни демократично строителство е по-качествено. Соц може да е грубо, недодялано и...но е строено здраво, защото, ако падне пак държавата трябва да му мисли. А предприемача днес има една цел да го напудри, да да го продаде и да спечели максимално пестейки от всичко, което клиентите не виждат. А трябва да плати и на алчни собственици на земя, на брокери, за реклами, че и за статии на Иксперти как панелките утре ще се срутят и...
    А точно то, арматура, качество на цимент и...държи сградата. Та купувайте....и вервайте как панелките утре ще паднат, това ви го повтарят демократичните Иксперти от само +30 г и утре не идва. Що зор видяха да бутнат брутално разкостения от евро ромите блок в Ямбол помните ли?

    Коментиран от #41

  • 40 Бачо Киро

    15 1 Отговор

    До коментар #16 от "Калпазанин":

    Ако са като тези в Турция, ще е същата работа. Земетресението в Япония през 2011 беше 9,1, което е многократно повече от 7. Виж им сградите... Значи може да се строи добре. В земетръсна зона специално не би трябвало да има компромиси в строежа. При комшиите, хеле пък там долу към Сирия, си е извън всякакви граници.... Бараки ... Какви мерки и пет лева... Гладко арматурно желязо, пясък какъвто дойде...

    Коментиран от #47, #51

  • 41 Бачо Киро

    37 1 Отговор

    До коментар #39 от "Наблюдател":

    Че те повече дни им трябваха да гътнат мавзолея отколкото по Живково да го построят. Смятай. Всеки път като минавам по виадукта се радвам, че не го е сторил Баце.
  • 42 Ха, Ха

    19 1 Отговор
    Могат да кажат потърпевши в бг от ремонти. Некачествени материали, учещи се някои сега и преди майстори. Напукани след ремонт стени. Качество имаше при Социализма, при бай Тошо, но хора не живеят, апартаменти празни и мазетата се пропукаха, макар, че са тухлени. Всичко се иска поддържане. А днес не дай си боже стане земетресение в някои краища, с тия застроявания, не ми се мисли, ще е подобие на Турция. Ходим и виждаме новостроящите блокове, фуги има между тухлите и лепят ги с пяна,арматури тънки. Нагледно трябва да дойдете и се уверите. Чорбаджиите си вложиха парите за бързо забогатяване, а от селата всички в града и купуват ли купуват, и от Турция, не един, а по няколко. Алчността е за хората. Дават ги под наем. Що да учат българите, като живеят от наеми и 600 за пенсия, а тия 600 за таксита. Да се оправят, всеки си башка резил. Що злато ще намерите под руините и в душеците им пари
  • 43 дано не съм прав

    18 1 Отговор
    Структурата им била хлабава - с много прозорцжи и витрини.
    Да не би да имате намерение дам инете през българските градове и да видите колко сгради са със съборени нисещи стени, заменени със стъклени витрини?
    Не липсват дори издълбаните и иразрушени основи, за да стане нечия влажна маза долнопробно магазинче.

    Милиарди хвърли народа за кухи строежи и допулнително окъхяване на налични сгради.
  • 44 ...

    10 4 Отговор
    Не бъркайте строителството с политика. При др Живков или при Соца имаше майстори строители и качествен материал. Дори наши близки имат 3 етажна къща строена по соца и искат да я продадат, за да си купят в София, но се отказаха. Единият брат беше шеф в търговията и нямам думи, страхотна е, но 2 етаж децата им продадоха на турци и се радват турците. Здрави къщи, с добро разпределение, стаи, тавански. Не си продавайте българи къщите докато сте живи. Утре не се знае, продадоха си тухлени те апартаменти българите от прииждашите от селата бизнесмени без пари и съжаляват. Неизвестността накара хората да си продават от костово гаражи и недвижими имоти, за да оцелеят от глада до днес. Всеки търси тухла евтино и ако може без ремонт да им излезе евтино. Прости ли са. Прости са българите
  • 45 Другият един

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Боруна Лом":

    Кажете : Пази Боже!!! При пълен резонанс дори сърцата на хора и животни спират Е за това на времето на войниците като минава ха по мостове им спираха маршировката да не се получи пълен резонанс и моста да падне Спасението е на зрметрусни места само малки сгради
  • 46 Факт

    11 3 Отговор
    Мани думите на тия архитекти Аец козлодуй и атомните централи които изеържат максималните 9 по рихтер или се предполага се строят с много малки допуски заварките какви са бетона д каква дебелина и качество е стоманата и тн.Къде тва ще го сравниш с някакви панелки.И тука някакви експертчета излизат и се правят на умни над 7-7.5 по Рихтер панелките падат
  • 47 Факт

    5 9 Отговор

    До коментар #40 от "Бачо Киро":

    9.1 няма скалата е до 9 по Рихтер

    Коментиран от #54

  • 48 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 1 Отговор
    Вместо да коментирате строителството ,защо не спрете да дупчите земята за Нефт и газ......за Въглища и тогава да говорите за строителство.Плитки вертикални земетресения в огромната си част са плод на човешка Дейност!
  • 49 Хо Хо

    13 1 Отговор
    Сите плюят по другаря Тодор Живков но сите чакат някой българин да умре и да се настанят в жилища строени за специални хора, а специалните хора отидоха по големите градове да живеят, като, че ли София е другата България
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ловеца

    10 1 Отговор

    До коментар #40 от "Бачо Киро":

    Какви бараки видя бе ? Всички блокове са нови ! Пред тези блокове в Турция нашите панелки изглеждат като от филм на ужасите ! Да не дава господ такива земетресения(7,8 и7,6) като в Турция,че ще видиш колко ни струва строителството !
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Матей преображенски

    16 0 Отговор
    Именно бетона,прословутия турски цимент е причината за падането на някои сгради.От доста години се внася и у нас,след като спряха българските заводи в Димитровград и Златна панега,които произвеждаха цимент екстра качество и разни материали от етернит.Етернита го забраниха ,понеже се правел от смес на цимент и азбест,чудесен материал и точно за това го забраниха.Защо ги правят тия циркаджилъци ли,защото е твърде изгодно,да не се спазва технологията при производството на цимента,и той става по-слаб от кирпич,вода го размива и се драска с нокът като креда .Същинско безумие е да се строи с такъв цимент,дори мазилка от него пада за отрицателно време.
  • 54 Бай Тошо

    9 0 Отговор

    До коментар #47 от "Факт":

    Скалата на Рихтер е до 10 /почти невъзможно/. 1960 г. е отчетено най-силното в Историята на Човечеството земетресение с магнитут 9, 5 по скалата на Рихтер.
  • 55 Уса

    9 0 Отговор
    Паднали са много сгради и още толкова ще бъдат обявени за опасни и бутнати а на останалите основни ремонти
  • 56 Проблемът със срутените сгради в Турция

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Риск е":

    и Сирия е, че са завършени по БДС.
  • 57 Затова най - добре

    9 0 Отговор
    да е къща на един етаж изградена с гъвкави елементи и връзки. При земетресение се клати, пукат се стени, накривява се но не пада. Ако има време и на двора да избягаш може и жив да останеш.
  • 58 Защото оръжието

    2 1 Отговор
    на Америка е добро.
  • 59 Деб

    8 1 Отговор
    Пясъка в бетона е от морето. Солен пясък бетон не държи. Икономисана е и арматура. Всички са за убиване начело с ердоган.
  • 60 мюмюнгер

    5 0 Отговор
    ...заради качественото строителство в тази "развита" държава
  • 61 Щирлиц

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Рошко":

    При земетресението в Япония на 11 март 2011 сградите устояха, небостъргачите само се люлееха и нямаше дори счупени прозорци. При това магнитуда беше 9.1 и земята се пропукваше.
    Има видео в тубата, може да се намери по "Building Swaying 9.1 Earthquake Japan".
    Турция е в сеизмична зона, която е съпоставима с Япония, но строителните стандарти са несравними.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 България е също опасна земетръсна зона

    3 2 Отговор
    Българите трябва незабавно да скъсат със социалистическото си мислене и грандоманското строителство и да им се забрани да строят високи блокове и опасни многоетажни жилища, а като държава с 5-6 милиона население не да са наблъскани в тесни апартаменти на високоетажните жилища , а много отдавна трябваше да преминат към американския модел на едноетажна Америка, със строителството на индивидуални,големи и удобни едноетажни дървено бетонни модулни къщи свързани с удобни пътища и добра инфраструктура...!!!
  • 64 тикви турски

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фен":

    Цялата държава е от картон, фалшива загиваща държава е Турция по точно бъдещ Кюрдистан!
  • 65 Хмм

    0 0 Отговор
    много ме радва картинката как е направена, холивуд омее да рекламира и излиза, че турските дограми са много здрави. И не-единия а всичките забележимо не крачат а позират
  • 66 Христо

    0 0 Отговор
    Строителя на нашата "иновативна" къща, г-н Галин Ненов, sweet home bulgaria, беше заложил земетръсен коефициент 0,11 при минимум 0,27 за района на Нови Искър. Сега водим дело срещу него. Не знам как е при другите строители в БГ