Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 15:36 7 658 21

Учени: Силно земетресение в Истанбул е неизбежно

  • сеизмология-
  • турция-
  • трус-
  • истанбул-
  • земетресение-
  • учени

Експерти предупреждават, че опасността от голямо земетресение в района на Истанбул в следващите 10 години е до 70%

Учени: Силно земетресение в Истанбул е неизбежно - 1
Снимка: Shutterstock

Мнозина се опасяват, че унищожителните земетресения в понеделник са предизвикали тектонично напрежение в цяла Турция, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Както и че Истанбул, който се намира на 1000 километра от епицентъра, е особено застрашен. Градът, който е разположен върху северозападния край на Анадолската тектонска плоча, наистина е заплашен от силни трусове, но това няма общо с последните земетресения в Турция.

Истанбул винаги е бил застрашен от земетресения

Истанбул е един от най-големите градове в света, който винаги е бил изложен на огромен риск от земетресения, тъй като се намира точно на Северноанадолския разлом, обяснява ФАЦ. Анадолската плоча, върху която е разположена почти цяла Турция, се измества на запад със скорост около два сантиметра годишно спрямо гигантската Евразийска плоча.

През последните 84 години на този 1500-километров разлом са станали десет земетресения с магнитуд над 6,7, като всички те са довели до разрушения. Най-тежкото от тези земетресения е през 1939 г. в източния турски град Ерзинджан, когато загинаха 33 хиляди души. Оттогава силните земетресения се движат все по-на запад по този разлом - и все по-близо до Истанбул.

Опасността от силно земетресение в следващото десетилетие е висока

Геофизикът Волфганг Рабел от университета в Кил коментира пред АРД, че вероятността за земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер в следващите 10 години в Истанбул е между 35 и 70 процента.

Германският геонаучен център към центъра "Хелмхолц" в Потсдам също предупреждава за риск от земетресения в района Истанбул, пише WDR. Според учените голямо земетресение в района на турския мегаполис отдавна се очаква, а причината е именно географското му разположение.

Твърденията се основават и на актуално проучване: С помощта на изкуствен интелект учените успяват да идентифицират и анализират много по-малки земетресения, които не е било възможно да бъдат измерени досега. За изследователската група, ръководена от експерта Марко Бонхоф, пише и ФАЦ. Изданието разказва за уникалната сеизмична обсерватория, която е разположена на няколко острова в Мраморно море - в непосредствена близост до Истанбул. Учените са вградили измервателни инструменти в седем сондажа, всеки с дълбочина 300 метра. Тези нововъведения отчитат дори най-малките вибрации.

Експертите са единодушни, че голямо земетресение в северната част на Мраморно море и в Истанбул е неизбежно. Но кога ще се случи то, колко ще е силно и какви щети ще причини, не може да се предвиди с точност.

Силно земетресение в Истанбул би имало опустошителни последици

Турският геолог Джелал Сенгьор също предупреждава, че в Истанбул може да има земетресение с мащабите на случилото се преди дни, пише WDR. През ноември 2022 година Сенгьор изразява притесненията си по повод друго земетресение с епицентър в района на Дюздже, разположен на около 200 километра източно от Истанбул. Тогава експерът призовава пред турското радио "Хабертюрк" хората да се изнесат от центъра на мегаполиса.

Земетресение с магнитуд от порядъка на 7,5 по Рихтер в близост до града би имало опустошителни последици за културния и икономически център на страната, казва професорът по геология от Университета в Южна Калифорния Джеймс Долан пред американския "Лос Анджелис Таймс". Много от хората в мегаполиса живеят в същия тип големи многоетажни бетонни сгради, каквито се срутиха при земетресенията тази седмица.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 астони

    15 4 Отговор
    никакъв строителен контрол нямало в турция. блоковете без противоземетръсни шахти, никъде не се виждат да стърчат железа...............язък за толкова души...........

    Коментиран от #15

  • 2 Майна

    17 6 Отговор
    Разбира се...
    Турция се оказа неудобна..
    Затова ,,глобалните,, инвестираха в HAARP милиони в 2010г ,
    когато вече военните се разпореждаха ...там..
    А ,,учените,, те са определени от ,,спонсорите,,..

    Коментиран от #7, #17

  • 3 Отец Дионисий

    17 9 Отговор
    Божия гняв е заради църквата на снимката.

    Коментиран от #18

  • 4 Майна

    19 3 Отговор
    Статия в американска медия- ,,Терористичен акт ли е земетресението в Турция и Сирия,,..
    Това ясно подчертава, че е абсолютно възможно да се е използвало тектонично оръжие...
    То и взрива на Северен поток ,, се оказа, че е конспирация, изнесено с факти....

    Коментиран от #8

  • 5 Божа работа

    10 1 Отговор
    Не се е родил тоя който може да ги предсказва точно. Работи се на база статистика с вероятности - приблизително на 100, 500, 1000 години и т.н. У нас също вероятността в някои региони да се случи разрушително земетресение е също толкова колкото и в Истанбул. Тия които разбират знаят какви са нормите за оразмеряване на сгради на хоризонтални въздействия. Крайната цел са минимални повреди и дай Боже без жертви.
    До тук няколко дена четейки коментари се убедих, че в България от строителство, футбол и медицина всички разбират. Пожелавам на всички напълно да се доверите на конструкторите и да не слушате "майстори" които ви уверяват, че можете да си спестите сумААти ЖЕлЕзо и бетон в строежа.
    Живи здрави всички !!!

    Коментиран от #9

  • 6 да допълня

    8 2 Отговор
    Сещам се, че още първите години след 1989 г. някой, за когото твърдяха, че е правил и други предсказания които са се сбъднали, предричаше, че не след прекалено дълго време много българи ще се включат във възстановяването на Истанбул. Не си спомням обаче дали се казваше по каква причина. По принцип не съм склонен много да вярвам на такива прогнози, нопък знае ли човек?
  • 7 Ти си болен!

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Одеве твърдяхте, че с ХААРП са предизвиквали дъждове и наводнения във войната във Виетнам, сега ми говориш за 2010!! Отиди на лекар спешно!

    Коментиран от #16

  • 8 Какво е

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Какво е тектонично оръжие !? Опиши принципа му на действие. Напреженията в разломите се натрупват с десетки и стотици години. Как можеш да ги накараш точно в определен момент да освободят енергията !?
    Ако имаше начин две ядрени устройства в даден разлом, примерно Сан Андреас пиха потопили континент !!! :))

    Коментиран от #10, #19

  • 9 Е как да не се е родил

    2 9 Отговор

    До коментар #5 от "Божа работа":

    Предсказателя, като тук вече се говори за Извършителя? Болните русофилски мозъци веднага посочиха с пръст!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Керпичени къщи и юрти и вигвами

    3 0 Отговор
    Земетресение не ги лови
  • 12 🤣🤣🤣🤣🤣

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    Каква загуба за човечеството че не даваш частни уроци.
  • 13 Ганьо

    2 5 Отговор
    Нещо от баба Ванга няма ли, или тя предсказвала само за рашистан...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А това

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "астони":

    В "Дневникь" ли го прочете?
  • 16 Офффф

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ти си болен!":

    Haarp е мноооооого преди 2010 г. Той ти говори, че 2010 г са наляти още много кинти за усъвършенстване.
  • 17 Мнъго дъски за подковаване имаш

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    HAARP има и смартфона ми. Да не ти пратя едно локално земетресение.
  • 18 4564

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Отец Дионисий":

    Църква , която не е църква нито по вид ,нито по цел , изостанал си с 1000 години.
  • 19 Ракета Пейтриът

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Какво е":

    Тесла го е казал: Ако искате да разберете нещата, мислете в честоти и вибрации. Имало е пожар в лабораторията му, сам потърси у кого са попаднали разработките му.
    Жокер: с 300 вата (3 крушки) мощност мога да разтреса къща, така че дограмата да иска да си ходи ;) Старо JVC с добре изчислени събуфери, например.
    А Турция държи вето на Швеция и Финландия за НАТO, преди това пък се опъна да не й казват с кого да търгува и има отношения. Последва шамар от Големия брат ;)
    Изродените фамилии искат ресурсите на Рyсия, искат да лапат и заграждат и много мразят някой да им пречи.
  • 20 Деб

    6 0 Отговор
    Строителството в туркия е под всякаква критика. Още през 1939 година когато е станало голямото земетресение е имало загинали. Да се прселват във фургони и всички сгради да се сринат. Във фургоните няма да има жертви. Ако това земетресение се беше случило в Истамбул жертвите щяха да са милиони.
  • 21 Османска империя искат

    4 0 Отговор
    Много ще са в Турция - господ всичко вижда!
Новини по държави: