Last news in Fakti

13 Март, 2023 13:30 6 435 10

Защо е важно училищата да са сигурни и да издържат на силни земетресения? Инж. Иван Кирмин пред ФАКТИ

  • кирмин-
  • иван-
  • заметресение-
  • трус-
  • панелки-
  • турция

Рамковата конструкция е най-уязвима при силни трусове, казва експертът

Защо е важно училищата да са сигурни и да издържат на силни земетресения? Инж. Иван Кирмин пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над 110 000 души са подали молби към градските власти в Истанбул за тестване на жилищата им за безопасност при земетресения. Това съобщи кметът на града Екрем Имамоглу преди дни. Според учените Истанбул, който официално има 16 милиона жители, е заплашен от земетресение с магнитуд над 7 в близките години. Как се тестват сградите… Пред ФАКТИ говори инж. Иван Кирмин, член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

- Инж. Кирмин, как се тестват сградите, за да се разбере на какво по сила земетресение могат да издържат?
- При най-точното и скъпо обследване се вземат ядки от бетона от различни елементи на сградата. В лаборатория се проверява качеството на бетона. Има и безразрушителен метод, който също дава добри резултати, макар и не толкова точни. След това със съвременни скенери се обследва наличието на армировката - с какви диаметри е, през какви разстояния. След това на база изследването какъв е класът на бетона, каква е армировката се прави модел на сградата. Компютърно се симулират въздействията, на които се подлага сградата, включително и от земетресение. Така се установява земетресение с каква сила е способна сградата да издържи. Такива симулацията се правят на компютър от 80-те години.

- От какви места в сградата се взимат ядките?
- При най-тежкия вариант на обследване се определят възлови места, които са по-чувствителни. Взимат се определен брой ядки, прави им се статистическа обработка, защото е нормално и съвсем очаквано ядките от различни места, които са бетонирани по различно време и метеорологични условия, да имат някаква разлика в якостта. След това местата се запълват с бетон за репариране, който е с по-високи якостни характеристики. Възстановява се първоначалното състояние на мястото. Не се оставят дупки в конструкция.

- Кои сгради смятате, че е добре да се обследват?
- На първо място трябва да определим кои са по-рисковите сгради. Причината е, че има сгради, за които може по документи и по година на построяване да преценим как ще се държат. Просто през годините е имало различни изисквания към устойчивостта на сградите към земетресения. Примерно, взимаме да обследваме сграда, строена 1968 година. На базата документите може да разберем много за нейната устойчивост. Изследваме носещи елементи в сградите.

- Как стоят нещата при панелките…
- При тях най-точно ще разберем стабилността на сградата, когато се разкрият заварките. При панелките има носещи стени – от тях взимаме ядки. Но панелките, според мен, не попадат в най-рисковата група, към която трябва да се насочим и обследваме. На база историческо развитие на строителството в България с най-много рискове са сградите, които са с рамкова конструкции.

При тях имаме стоманобетонни колони и греди без носещи стени.

А такова строителство у нас има много. Причината е, че до 1977 година у нас само 22% от територията на страната се е водила, че е застрашена от земетресение. В останалите 78% никой не е бил длъжен да спазва антисеизмични мерки. И това, респективно, е позволявало на конструкторите, всъщност ги е задължавало от икономическа гледна точка, да не се съобразяват с антисеизмични норми. Тогава така е било преценено. След земетресението във Вранча, което нанася големи щети и има над 100 жертви в Свищов (1977 година), където падат много сгради, сеизмичната зона в България се увеличава до 40%. През 1987 година в България сеизмичната зона се увеличава до 98% от територията, която може да пострада от някакво земетресение.

- Днес какво можем да направим…
- Имаше наредба със срок, в който всички сгради в България трябваше да се паспортизират, да се обследват, да се види тяхното състояние, техните характеристики като пожароустойчивост, енергийни характеристики, устойчивост на всякакви въздействия - пожар, сняг, вятър, земетресения. Всичко това трябваше да се установи. Но през 2021 година, чисто политически и с голям консенсус, се реши, че от това няма нужда. Сега с колеги смятаме, че това трябва да стане – да се обследват колкото се може повече сгради. Но предложението на инж. Марин Гергов, председател на УС на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), което аз и колеги подкрепяме, е да се концентрираме върху училищата. Казвам всички училища! Трябва да ги обследваме и да ги укрепим така, че те да издържат на възможно най-силното земетресение, което се предполага, че може да стане. И когато те са направени и укрепени така, ще могат да служат и за евакуационни центрове.

- Като превантивна мярка…
- Точно така. Те ще използват не само при земетресение, а и при бедствия, при наводнения и т.н. От друга страна училищата са и сгради, в които пращаме нашите деца. Трябва да бъдем сигурни в тях. Има възможност част от жилищните сгради да бъдат обследвани с минимални средства. Говоря за тези, които не са рискови. Това може, както вече казах, да стане по документи, по исторически данни. И ако го направим, все пак ще имаме някаква представа на какво земетресение бяха издържали.

Когато като купуваме даден имот, ще имаме повече информация, държавата ще може да разработи по-точни планове за реакция при кризи.

А това всичко е важно. Искам да дам един съвет на хората, които ще поръчват конструктивни обследвания. Както за къщата приоритет е функционалността, естетиката и сключват договор с архитект, така при обследването, за да получат най-доброто като отношение цена-качество, е най-добре да сключат договор директно с конструктори. Колегите архитекти са водещи при проектиране на жилища, защото те са художници и естети. А при обследванията сме ние, защото сме физици. По принцип конструкторите не искаме да се събарят сгради, а напротив - да им се удължава животът. Така се пести ресурс, намаляват се емисиите и въобще е по- добре за обществото и за собствениците на имоти.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокорчо 🌈🌈🌈

    7 3 Отговор
    В училищата е най важно да има джендър обучение.Като спечелим изборите ще го въведем.
  • 2 Ееее, чак пък инженер ли

    4 1 Отговор
    Ви трябваше, за да отговори на този въпрос?
    Аз си мислех, че всеки нормален човек би могъл!
  • 3 Леля Гошо

    3 1 Отговор
    И вие гледате да се закачите на хранилката, да стане обследването задължително, да дойдете да ми огледате къщата за половин ден, да ми издадете някакъв безполезен паспорт и да приберете 1000 лв.
  • 4 Не, че нещо, ама...

    1 0 Отговор
    Наистина ли не Ви хрумна някое малко по-интригуващо и нериторично заглавие за статията?!
  • 5 ДжафДжаф

    1 1 Отговор
    Това обследване и прословутата паспортизация са си общо взето бошлав работа. Да вземем едни пари от едни хора. Щял да взема ядки от бетона и да мери якостта. Само дето с времето бетона набира постоянно якост, но и увеличава своята крехкост. Нарича се карбонизация. "Рамковите конструкции" били най-опасни. До някъде това е така, но все пак зависи как са проектирани и изпълнени рамките, а и скелетно гредовите конструкции в не толкова далечното минало, предполагаха сравнително тънки плочи-8,10,12см, което означава много по-малко собствена маса, а това вече е предимство по отношение сеизмичните въздействия. Различните конструктивни решения предполагат различни собствени честоти на конструкцията, а при земетръс я камилата, я камиларя. В определена ситуация рамковите конструкции, които по принци имат по-голям период на собствено трептене, може да се окажат по-стабилни.
  • 6 НАЙ ВАЖНО

    2 0 Отговор
    ДА СЕ СПРЕ БЕЗРАЗБОРНОТО СЪБАРЯНЕ НА СТЕНИ В АПАРТАМЕНТИТЕ ИДИОТИ.
  • 7 Туркиянъ

    0 0 Отговор
    110 000 в двайсетина милионен мегаполис не е значимо число.
  • 8 Всъщност

    0 0 Отговор
    Всички си мислят за земетресения като Турското, но жертви може да има при доста ро- слаби такива от паднали комини. И ако вероятността да се случи земетресение с магнитут 7 и нагоре е веднъж на 500 години, то вероятността да има такова при което падат комини по тротоарите и слаби сгради стават неизползваеми е в рамките на десетилетия. Нова казва науката сеизмология, която прогнозира турското земетресение. Интересното е, че малко хора се замислят, че колкото и да е сигурен техния дом вероятността те и тяхното семейство да са извън дома, когато падат комини ро тротоарите въобще не е малка. Тема за размисъл.
  • 9 Истинската реална опасност

    0 1 Отговор
    ОБСЛЕДВАНЕТО отново наднича зад ъгъла . Готово да вземе последните парички на българина. Бяха го позабравили , но ето излезе повод , и пак се заговори за него.

    Коментиран от #10

  • 10 Уффф

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Истинската реална опасност":

    Айде пак - бЕгайте конструкторите идат като башибозук в Батак....Недей си боже да сме наясно сграден фонд за стотици милиарди евро в какво състояние е. Недей си Боже да имаме информация дали купуваме апартамент в сграда, която и опасна или не. Най-евтино е, когато една сграда се поддържа, защото може да изкара и 500г. И цената и се увеличава, а на неподържаната намалява.