18 Септември, 2024 17:55 2 639 50

Защо Турция иска да влезе в БРИКС?

  • турция-
  • брикс-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

Турските експерти смятат, че опитите на Ердоган да насочи страната към БРИКС, може да имат за цел да му спечелят лостове, които да използва в преговорите за присъединяване към ЕС

Защо Турция иска да влезе в БРИКС?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо Турция реши да кандидатства за членство в БРИКС? Дали това е знак, че страната се отдалечава от ЕС? Или пък е част от някаква стратегия за оказване на натиск върху Европа?

Турция официално реши да се кандидатира за член на БРИКС - икономически съюз, съставен първоначално от Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР, но до голяма степен доминиран от Москва и Пекин.

Руският президент Владимир Путин обяви, че "напълно подкрепя" Турция да стане част от БРИКС. Това би изместило Анкара от пътя ѝ към Европейския съюз.

ЕС очаква кандидатите да споделят ценностите на съюза

Турция може сама да решава в какви международни партньорства да участва, но ЕС очаква страните, които кандидатстват за членство, да споделят ценностите на съюза, казва Петер Стано - говорител на дипломатическия отдел на ЕС. Става дума за интересите и ценностите, както и за стратегическата ориентация на държавите, каза той.

Според някои желанието на Турция да се присъедини към БРИКС идва в отговор на забавянето в преговорите за присъединяването на Анкара към Европейския съюз. "Напоследък наблюдаваме подновен интерес от страна на турското правителство за съживяване на процеса на присъединяване към ЕС", отбелязва Стано в изявлението за 2023 година. "Това няма да се случи заради геополитически договорки, а само когато турските власти покажат реален интерес да спрат продължаващото отстъпление от основните свободи и върховенството на закона в страната."

Процесът на присъединяване на Турция към ЕС започна през 2005, но през 2018 застина заради няколко проблема, включително опасенията на ЕС относно ограничаването на свободата на медиите, контрола на изпълнителната власт върху съдебната и недостатъчния граждански надзор над турските сили за сигурност.

Стъпките на Турция към БРИКС - знак за разочарование от ЕС?

Йозгюр Юнлюхисарчъклъ, експерт по Турция в американската неправителствена организация "Германски фонд Маршал", добави, че интересът на Турция към БРИКС е израз на недоволство от ЕС - не само заради протакането на процеса на присъединяване, но и заради това, че не е постигнат напредък по модернизацията на митническото или търговското споразумение, нито по пътната карта за либерализиране на визовия режим за турските граждани.

БРИКС е удвоила членовете си от създаването си преди 15 години. Някои от тях са Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства (ОАЕ). В момента са подадени и кандидатури от други около 20 държави, включително Турция. Целта на членовете не е обща политика за сигурност или външна политика, а сътрудничество в областта на търговията и икономическата експанзия. Страните от БРИКС искат също така да осигурят това, което смятат за политически противовес на международните институции, доминирани от САЩ и Европа.

Планът на Турция може да има обратен ефект

Турските експерти смятат, че опитите на Ердоган да насочи страната към БРИКС, може да имат за цел да му спечелят лостове, които да използва в преговорите за присъединяване към ЕС. Според Аслъ Айдънташбаш от Института "Брукингс" присъединителният процес на Турция "отдавна е в кома" и турските политици може да се опитват да го съживят или пък просто да смятат, че нямат какво да губят от потенциалното присъединяване към БРИКС.

Юнлюхисарчъклъ посочва, че турската стратегия може да има обратен ефект, тъй като влизането на Анкара в БРИКС може да накара държавите от ЕС да се отнасят с подозрение към Турция. "Ако Турция стане член на БРИКС, нейната надеждност в рамките на трансатлантическия алианс ще намалее още повече", казва той.

Турция: нужен съюзник, но без доверие

Турските външнополитически решения и политика на сигурност вече накърниха имиджа на страната в западните столици. Анкара отказа да подкрепи санкциите срещу Русия и се превърна в основен купувач на руски суров петрол. Освен това Турция подкрепя Хамас, войнстващата ислямистка палестинска групировка, която извърши терористични нападения срещу Израел на 7 октомври и е класифицирана като терористична от ЕС, САЩ и други.

Съединените щати и други съюзници от НАТО бяха раздразнени от закупуването от Турция на зенитно-ракетни системи S400 от Русия през 2017 и отново през 2022, когато Турция задържа с две години членството на Швеция и Финландия в НАТО, преди в крайна сметка да се откаже от ветото си тази година.

Въпреки това стратегическото разположение на Турция между Запада и Изтока я прави изключително важна за мисиите на НАТО и САЩ в региона, а през 2016 страната сключи споразумение с ЕС, което позволява връщането на някои нелегални мигранти, влезли в Общността през Турция.

Въпреки ролята на страната в тези международни кризи, недоверието между Турция и нейните съюзници остава голямо. Турските експерти смятат, че има известен смисъл в балансирането на външната политика на страна, която се простира между Запада и Изтока. "Няма съмнение, че отношенията с ЕС са безкрайно по-важни, но Ердоган наистина вярва, че може да противопостави Запада на незападните държави", допълва Айдънташбаш.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 43 Отговор
    Щото е фалирала държава. Както и България. Затова първо Турция, после и България.

    Коментиран от #3, #4, #6

  • 2 Последния Софиянец

    58 20 Отговор
    Защото там е бъдещето.Трябва и ние да побързаме с молба за БРИКС.
  • 3 Не бе

    12 32 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Щото ердо ще става кадъна
  • 4 Последния Софиянец

    55 14 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Фалирали държави са САЩ, Израел, Украйна и Еврозоната.И Япония.

    Коментиран от #13

  • 5 Ей тъй на

    20 1 Отговор
    Двата боклука един под друг веднага да се надпреварват, Кий първи да си покаже магарията, ционистката или софиянката.
  • 6 И после

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Северная.
  • 7 АБВ

    10 28 Отговор
    Абе какъв ЕС за тези анадолци какво общо имат турчолята с Европа я да вървят на .....
  • 8 зИленски

    19 4 Отговор
    СПОКОЕН СЪМ
    ЩОМ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ШЕ НИ СВЕТНЕ СЕГА....
  • 9 лесно е

    13 19 Отговор
    Откакто Ердоган управлява Турция, турската лира е поевтиняла СЕДЕМ пъти.

    Коментиран от #38

  • 10 ТаУмВзе

    33 7 Отговор
    Щото султана е Тарикат и си гледа Интереса, как що!
  • 11 Тити

    11 27 Отговор
    Когато никой не ги иска отиват при мизерният Брикс
  • 12 така е

    11 23 Отговор
    Турция няма място е голямото европейско семейство. Да заминава при азиатските орки.
  • 13 Варненец

    11 11 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Фалирали са ви главите и на двамата с циониста. В брикса щял да ходи, кАпейка.

    Коментиран от #15

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 4 Отговор
    Защото Ердоган е ПОЛИТИК, а не пудел ‼️
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 5 Отговор

    До коментар #13 от "Варненец":

    Това, че Пена-общата не си признава, че е обща, не означава че не е ‼️
    Виж им външния дълг ‼️ Гони и надхвърля 100% от БВП ... и расте‼️
  • 16 Ахмет

    10 4 Отговор
    Ес ще се присъедини към Магриб и Турция.
  • 17 китайски балон

    15 4 Отговор
    Докато вика "крим не е руски", ще влезе, ама друг път😅

    Коментиран от #27

  • 18 На Турция и Писнаха Лъжит на Европейците

    25 5 Отговор
    Колко Години лъжат Турция с ЕС?? 30-40г
  • 19 Хахахаха

    8 15 Отговор
    Един много интересен въпрос до всички! След като днес беше ударена оръжейната база в Тверска област в раша, която беше построена да издържа на ядрен удар, сега ударена с дрон. Та във въпроса се пита, дали и базите с ядрените ракети имат същата защита?

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Отправи въпроса към базата Рамщайн

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Хахахаха":

    или изчакай реципрочния отговор.
  • 22 Kaлпазанин

    9 4 Отговор
    За да питате и да ви е яд ,щото си иска и може .както винаги даже не ви прочетох псалмите
  • 23 Накрая

    1 8 Отговор
    ЕС и САЩ ще се присъединият към БРИКС, така Русия и Китай ще бъдат победени отвътре.
  • 24 Гост

    3 13 Отговор
    Защото години наред се молят да влязат в ЕС ,обаче им казаха,че няма шанс.Затова чалмите търсят друг съюз и това е БРИКС макар и този съюз да е тотално обречен
  • 25 В.В.П.

    14 3 Отговор
    И защо пък да не иска ..??И Половин България иска да иде към Турция ..Азия ще затрие Европа ..След 10 гид..и помен няма да остане ..Санкциите работят ..
  • 26 Kaлпазанин

    15 3 Отговор
    Спасението на ЕС е да изгоним говедата от там и да се присъедини към Брикс .и тогава англосаксиите ще си мучат сами ,а Ротшилд ще им печата долари само и само си за тях ,могат да си стрелят и с фунийки от долари

    Коментиран от #28

  • 27 Фактите

    3 13 Отговор

    До коментар #17 от "китайски балон":

    Ри защо си въобразяваш,че джудже като Русия определя кой влиза или не в БРИКС ? Никоя от държавите в БРИКС не признава руската кражба на Крим
  • 28 да си знаеш

    3 6 Отговор

    До коментар #26 от "Kaлпазанин":

    Никой пет пари не дава за жалкото ти и бедно мнение

    Коментиран от #32

  • 29 Бай Дън

    9 0 Отговор
    Защото суровините и природните ресурси останаха в страните от БРИКС, Европа какво може да предложи мигранти, фалирали бизнеси и високи вноски за финансиране на Украйна.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гориил

    2 4 Отговор
    Напомням, че само желанието на Турция не е достатъчно.
  • 32 Kaлпазанин

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "да си знаеш":

    И 2/3 от света ли?или медийната ви по@@@
  • 33 Вълчо от Мечка

    13 3 Отговор
    БРИКС са огромен пазар, близо половината от обитателите на планетата, и желаещите да се присъединят към него нарастват. БРИКС бележат икономически подем. ЕС е в рецесия.
    Защо ли Турция иска да се присъедини към БРИКС?

    Коментиран от #34

  • 34 Анонимен

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Вълчо от Мечка":

    За да продава още и още, да съживи икономиката си, това е бизнес, дано това да отрезви и Ес, да спре турска и китайска стока и да отворят промишлеността от преди, лека, земеделие и отбрана, да се грижим сами за оцеляването си

    Коментиран от #36, #50

  • 35 Фен

    8 2 Отговор
    Бе Турция не я мислете. А Германия къде ще иде, когато ЕС се разпадне окончателно?
  • 36 Вълчо от Мечка

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Анонимен":

    Продуктите произведени в ЕС са непродаваеми в по-голяма си част, заради скъпите суровини, енергия, добавена стойност и работна ръка.
  • 37 Някой

    3 7 Отговор
    За информация на всички КОПЕЙКИ Турската лира е 4ст.а рублата е вече извън кутировка. Така че спокойно може да обръщате жълтите стотинки който имате мизерни...ц. в лири и рубли и да чакате по добри времена.

    Коментиран от #43, #45, #48

  • 38 За същото време

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "лесно е":

    В България стоките са поскъпнали 20 пъти
  • 39 Е как защо

    5 0 Отговор
    Защото може да си го позволи. Защото Турция е суверенна държава и има всички инструменти с които да поддържа този суверинитет. Наведените васали от ЕС това не могат да го проумеят.
  • 40 Пинк флоид

    1 0 Отговор
    Защото иска да бъде една друга тухла в стената!

    Коментиран от #49

  • 41 Тонката

    4 0 Отговор
    "....включително опасенията на ЕС относно ограничаването на свободата на медиите, контрола на изпълнителната власт върху съдебната и недостатъчния граждански надзор над турските сили за сигурност."

    И кое от всички тези неща са по-различни в Европа?🤣
  • 42 Дойче блее

    2 0 Отговор
    Няма по-наказана медия от Дойчовото блеене
  • 43 Можеш ли

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Някой":

    Да ми обясниш какво точно значи "кутировката"? От кутия ли произлиза думата? Не можах да я намеря в речника...
  • 44 Мухаа ха!

    3 0 Отговор
    БРИКС - без новоприетите членки,през 2023 г има общ БВП по голям от " Великолепната седморка- Г-7. 51,8към 48,2%. 2/3 от световните ресурси на планетата са в техни техни владения.Човешки ресурси - неизчерпаеми.Ако решат да блокират само търговията с въглеводороди ( нефт, газ) за половин година, останалите държави ще колабират тотално.Който сега успее да бъде приет,ще спечели дългосрочно.Тук имаме пълно,инфо затъмнение за тази организация.След месец Октомври тази година,светът няма да бъде същия.
  • 45 За ком.37

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Някой":

    Я марш обратно в основното училище." Кутировка"! Тръгнал да ръси мозък!
  • 46 Перо

    6 0 Отговор
    Турция е патриархална, мюсюлманска страна и никога няма да приеме джендъризма на ЕС като ценност!
  • 47 и Саудитска Арабия иска

    5 0 Отговор
    И още десетки държави. На джендър (н)евроатлантиците не излиза сметката:

    Колективен ЗападНАЛ: сащ + нато + 20 милиона евреи
    срещу 2 милиарда мюсюлмани, 150 милиона руски, 1 милиард индийци, 500 милиона латиноамериканци и 1 милиард китайци.
    Няма нужда да се казва какъв ще бъде светът много скоро.
  • 48 не се наемай с тема,

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Някой":

    която е непосилна за тебе!
  • 49 Язека

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Пинк флоид":

    Във великата Китайска стена?!
  • 50 Турция е фабриката на ЕС

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Анонимен":

    Ганю ние даже и мертениците внасяма от Китай за каква индустрия говориш ? Без заводите в Турция ЕС ще остане гладен и гол и цялата техника в ЕС идва от заводите в Турция !