Тема: Украйна

20 Септември, 2023 21:06 1 997 39

Протестът с тракторите: как успешно се клати държава

 • зърно-
 • зърнопроизводители-
 • протест-
 • ес-
 • украйна-
 • субсидии-
 • бойко борисов-
 • пп-дб-
 • трактори-
 • земеделие-
 • хляб

Всъщност става въпрос за реформа на земеделските субсидии

Протестът с тракторите: как успешно се клати държава - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло Дичев:

С приближаването на местните избори започват антиправителствените мобилизации – от зърнарите до миньорите и от путинистите до журналистите. Нали не сте чували някой да се бори срещу частния си работодател. При нашия пост-соц-капитализъм работници и работодатели рамо до рамо клатят държавата. На другата страна мълчаливото мнозинство очаква правителството да прояви твърдост - това, писаха, щяло да е бойното му кръщение. Цветанка Андреева се запита дали Денков може да се окаже българския Тачър, доколкото британската министър-председателка навремето успя да пречупи гръбнака на профсъюзите след стачки и улични битки, като в последна сметка изправи на крака икономиката на страна си.

Още новини от Украйна

Тази перспектива не е особено вероятна не само заради мекия и сговорчив характер на академика, но и заради това, че зад него не стои мажоритарно-излъчено мнозинство като в лондонския парламент. Собствената му партия понякога изглежда твърде демократична - през май например тя реши да предоговаря затварянето на Мариците, колкото и ясно да е, че тези централи са обречени и най-добре е европейските пари да се използват за изграждане на нови мощности, съответно – за нови работни места за съкратените. А колебанието на властта винаги ражда протести, защото, както знаем, има различни интереси. Един профсъюзен деец обясни, че предложените документи по темата били много сложни, не ставало ясно какво точно ще се прави. И потъваме в обичайната тема – няма комуникация, не се обяснява. Хайде да видим като се срещнаха, стана ли им по-ясно.

Става въпрос за реформа на земеделските субсидии

Аграрният протест също е свързан с колебания. 12 човека от групата на ПП-ДБ не подкрепиха решението за вдигане на забраната за внос от Украйна. Още по-сложно става положението заради ротационната коалиция: всъщност настъпилата криза дава мощен коз на г-н Борисов тъкмо пред изборите. Нали помните, че той отстъпваше при всеки трима излезли на протест – това му осигури управленско дълговечие, обричайки държавата на застой. Сега анализаторите хвалят комуникационните му умения, младите политици трябвало да се учат. Да не се учат точно на това, викам аз.

Като говорим за комуникации - Нинова побърза да заяви, че Борисов лично организирал протестите, а самият той се похвали, че бил дал на зърнарите 30 милиарда, което вероятно трябва да значи, че ще успее да се разбере с тях. Лайтмотив на путинистите е националното предателство, мислено като предателство спрямо Русия, а не забравяме и г-н Пеевски, който каза, че ако правителството не се справи, то те, партиите ще вземат нещата в ръцете си. Не разбрахме само за какво справяне става дума: да "обясни" или да отстъпи.

Мисля, че е ясно - забравяме за Тачър (и слава богу!), мислим за това доколко ротационното мнозинство ще се окаже твърдо в създалата се ситуация. Защото става дума ни повече, ни по-малко от реформа на земеделските субсидии: сега те облагодетелстват шепа мега-собственици, които обезлюдяват селата и обричат производства с висока добавена стойност като зеленчуци и животни. И които сега на всичкото отгоре се мъчат да монополизират пазара, за да ни карат да им плащаме каквото поискат. Майсторството в мениджмънта на недоволството е в това да съединиш истински недоволните дребни производители, подценените браншове (зеленчуци, плодове, животни) с онези, които са причина за нещастието им, поглъщайки лъвския пай от субсидии и всевъзможни привилегии. Но няма нищо у нас по-лесно да събудиш гняв срещу държавата – обиденият на живота българин от османско време я има за чужда, макар че тъкмо сега всъщност я моли за помощ.

Не че от Украйна преди забраната е имало съществен внос, освен на слънчогледа, който, казват, и без това не е необходим. Основните обеми ще транзитират през нас към други места и цялата шумотевица е леко излишна. Украйна обаче е политическият лозунг, който обединява антиевропейските сили след Ковид пандемията и изхабяването на джендъра. Сигурно помните как във времето на бомбардировките над Сърбия русофилите пищяха за това, че регионът е заразен с обеднения уран, който използвали в ракетите на НАТО. Сега пак това – украинското зърно съдържало тежки метали и радиация - все невидими неща, за които лесно можеш да не вярваш на официалните изследвания. Водещ е един превърнат в национална идея егоизъм, който почва да плаши: сякаш Европа иска от нас да даваме нещо на Украйна, не да търгуваме. И ние противопоставяме на това своя героичен инат, без дори да се замислим за последствията. Тече символична битка срещу търговията и свързаната с нея глобализация – наследили са я от времето на соца, когато призивът беше "самозадоволяване", демек завод за стругове, който в двора си гледа прасета, за да изхранва личния състав. Нали помните скорошната борба с "веригите" на БСП. За да не стигаме до 1990-те, когато под лозунга за "национално отговорен капитал" активите на държавата бяха продадени на местни хора не само без капитал, но и без каквато и да било отговорност към нацията. Вероятно подобен икономически патриотизъм пречи на Столична община да наеме някоя чуждестранна фирма да ѝ нареди паветата.

Към това се прибавя глупавата символика на хляба, който, предполага се, е основно хранително средство на българския народ, както във времето на Елин Пелин. Не пипайте хляба, няма по-висок от хляба, хляб наш насъщни – все едни такива образи, достойни за абсурдния пилон в Рожен (чийто създател впрочем неслучайно е сред организаторите на протеста). Отново затънахме в обсъждане на ПР-а, по който българите станаха световни експерти. Защо Денков ги нарекъл "терористи", ще се извини ли и на кого? Връщате лентата назад и ще видите, че основните ни дебати вече са за това кой какво казал, кой с кого бил сниман. Не знам дали са терористи, но отказват да преговарят и шантажират правителството, като взимат нас, гражданите за заложници – така по-добре ли звучи?

Сравненията с Унгария, Полша и Словакия са подвеждащи. Първата е вече с един крак извън ЕС, другите две очакват избори и популистите бунят евтини страсти. Очакват ги съдебни процеси и европейски санкции, както и на ответни реакции от страна на Украйна, която ще отказва да купува техните стоки. Пък и като се сравняваме със суверенната Полша на Качински, защо не вземем от тях пример и да почнем да отделяме 0,65% (3,5 млрд евро) от националния си доход за подкрепа на Украйна, по-голямата част – военна? Тия избирателни сравнения трябва да сме ги научили вече.

Защо с тежка техника?

Протестите с техника не са нови за страната ни. Сигурно помните похода с комбайни и трактори към бензиностанциите през 2018, когато спорът беше около ДДС на ведомствените бензиностанции. През 2013 свинарите заплашваха, че ще дойдат не само с техника, но и със свинете си, за да подкрепят сваления от власт Борисов. Неведнъж София се блокира от таксиметрови шофьори - ту по повод регистрацията на стари автомобили, ту за правото да карат в бус лентата. Сякаш зад всичко това е безсмъртната реплика на Петър Младенов, казана или само чута: "Най-добре танковете да дойдат".

Как трябва да реагира властта на подобни действия? Аз лично мисля, че трябва да се забранят протести, които използват машини, да не говорим за прасета - нека всеки, който иска да изрази недоволство, си даде труда да иде пеш до съответния площад, да скандира, да вдига лозунги при уведомяване на общината. Блокирането на транспортни артерии и граници също би трябвало да подлежи на много специално разрешение. Представете си утре ВиК да ни спре водата с искане за оставката на министър Тагарев?

Работата е там, че демокрацията по определение толерира неща, които прекрачват границите на позволеното. От Торо насам го наричаме "гражданско неподчинение". Но къде може да стигне то? Истинският тероризъм също е вид гражданско неподчинение, също взима за заложници невинни граждани.

Да се представиш за жертва

Обикновено демократичните правителства оставят протестите да вилнеят, докато общественото настроение се обърне и от симпатия към протестиращите се превърне в раздразнение и очакване властта да въведе най-после ред. Примерно Денков изчаква седмица блокаж на държавата, изблици на контра-недоволство, репортажи от именията на зърнените милионери, оплаквания от загуби на бизнеса и нестигнали до болницата линейки - и тогава праща водните оръдия, под одобрението на общественото мнение. Това не е циничен съвет, а наблюдение как протичат протести на други места по света. В тази игра основното е да се представиш като жертва и, разбира се, основна роля в разпределянето на жертвените капитали имат медиите, социолозите, говорещите глави.

Но никога не е просто. Вземете застреляното от полицията момче, за което веднага имаше протест, макар и засега далеч от мащабите на това, което се случи по подобни поводи в Америка или Франция. Полицаите у нас, казват, се страхуват да използват оръжие заради тежките съдебни проблеми, които следват. В Бургас двама загинаха, опитвайки мирно да преградят пътя на бус с мигранти. Защо не стреляха, питат се някои? Защо стреляха сега, питат се други.

При радикализирането на страстите разбира се подобни дилеми нямат решение. Единственият изход е този, който опитва да наложи Денков: проблемите да се вземат един по един и да се търси конкретно съгласие по това как да ги решим. Популистите обаче са на обратното мнение, те опростяват и слагат всичко в един кюп: спираме вноса, запазваме централите и разбира се о-став-ка! С кой ще преговарят ако няма правителство ли? Ами няма да преговарят, защото целта е всичко да си остане постарому. Хайде този път да не е пак така!


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Последния Софиянец

  18 2 Отговор
  Най големия Трактор -Алексей Петров го гръмнаха.
 • 2 Коментар

  44 16 Отговор
  Става въпрос,че някави с ала бала взеха властта и сега си взимат еднолични решения,които биха навредили на икономиката и българския народ.Това не е демокрация.Как се нарича?
  Да пращат това заразено зърно на онези,които им дават снаряди с обеднен уран!

  Коментиран от #24

 • 3 Циник

  26 16 Отговор
  Тоя Дичев пък много радикален Тачърист се оказа. Видяла жабата и т.н.

  Коментиран от #12, #28

 • 4 Варналията

  22 25 Отговор
  Гледам "протестиращите"... производител на МАЛИНИ и той протестира заради украинското зърно...пълна трагедия...
  Българинът не е за демокрация. България трябва да е под чужда власт,че да е добре на раята.

  Коментиран от #21


 • 5 реалист

  33 5 Отговор
  Държавата ни ще се клати докато боко е на свобода , или не му пее попа !!
 • 6 дичевпи

  23 11 Отговор
  тоз автор е доста разклатен в таза май
 • 7 Миризлив пор

  27 18 Отговор
  Произвеждаш нещо, изведнъж някой решава да внесе големи количества от същото нещо по политически причини. Фалит, куп хора остават без работа ама на жълтопаветниците не им пука, те няма да фалират, няма да загубят.
 • 8 Сандо

  27 10 Отговор
  Държава имаме,когато избраното правителство работи в интерес на народа и икономиката.Когато обаче то рлаботи в чужд интерес,то имаме територия,на която се разпореждат външни сили в свой интерес и с помощта на управляващите аборигени.
 • 9 Измекя.ри

  22 9 Отговор
  Милионерите зърнари си свиха байряците срещу 65 млн. и им стана през оная работа за радиоактивното гмо украинското зърно което щяло да треви бг.народ...
 • 10 Перо

  21 15 Отговор
  Дъртият джендър не разбра ли, че това е държавно престъпление да се съсипва българското селско стопанство, в името на интересите на чужда държава! Украинското зърно имаше разрешение да бъде превозено по хуманитарни причини в Африка и Азия, а не да ни заливат нас и другите страни от Източна Европа!

  Коментиран от #17

 • 11 Жокера

  20 10 Отговор
  От както ни натъпкаха насила в ЕС и НАТО това нашето не е държава, а клоака!
 • 12 Говедо

  12 13 Отговор

  До коментар #3 от "Циник":

  Явно Дичев ти е сложен, чети си само варненския ром
 • 13 Aлфа Bълкът

  17 4 Отговор
  Като минат изборите ще дойде време да видят откъде изгрява слънцето. Ама първо Ганьо ще види откъде изгрява като му стане олиото 6лв пак.
 • 14 Не!

  8 1 Отговор
  Държава? ? ?
 • 15 Петниш фамилията - както и оня Дайнов

  20 10 Отговор
  Ивайло, срам за баща си! Не написа и ред за това как се клати държвата от един комунист, агент на ДС Буда, лежал в затвора за кражба на коли в Чехия?! Три мандата премиер??? Ако оставиш някакъв нишан, мога и а да ти изпратя някой сребърник!

  Коментиран от #32

 • 16 САТЪРА НА ХАНА

  13 9 Отговор
  30 ГОДИНИ ПЛЯМПАТ ... СЛЕД ДАЙНОВ
  ОЧАКВАНО БЕШЕ И ДРУГИЯ НИЩОПРАВЕЦ ДИЧЕВ
  ДА СЕ ПОЯВИ...

  Коментиран от #25

 • 17 Българското село отдавна е съсипано.

  9 4 Отговор

  До коментар #10 от "Перо":

  Откъде ви намира копейкин толкова глупави?
 • 18 Тоя е папагал на

  10 9 Отговор
  къса каишка от Козяк.
 • 19 Несме Толковатъпи

  16 1 Отговор
  Видяхме колко струва честта на зърнопроизводителите. Точно 63 милиона лева. Забравиха и това, че ги нарекоха терористи, и че ще вкарат некачествено зърно в страната и т.н. Щом получиха обещанието за парите и обърнаха тракторите към дома. Срам за нацията?
 • 20 Съюз на Анти-Бандитските Сили

  13 0 Отговор
  Европейските субсидии за селското стопанство са направени, за да помогнат на малките и средни производители, НО в България голямата част от тази крупна сума отива при няколко едри „зърнарски“ семейства (2 МИЛИАРДА ЛЕВА субсидии ВСЯКА ГОДИНА).

  От 2015 г. един производител може да взима до 300 хил. евро субсидия. Българските „зърнари“, обаче се адаптираха и раздробиха „бизнеса“ след 2015 г. .

  Това значи Организирана престъпна група . За да се вмести в тавана от 300 хил. евро, "зърнара" прави 100 фирми с мними собственици, счетоводители и т.н. От 2015 г. анти-бандити поставят тази тема на даващите парите, но си цари тишина.

  БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ИМ ВРЪЩА АКЦИЗА ЗА ГОРИВОТО.

  Не плащат ДДС.

  Получават компенсации за електроенергия.

  Продават с надценка и печалба, независимо, че държавата веднъж вече им е платила с нашите пари.

  Изнасят и продават и в чужбина с печалба.

  И КАТО ИЗНАСЯТ ПЛАТЕНОТО ИМ С НАШИТЕ СУБСИДИИ ЗЪРНО В ЧУЖБИНА, ТАКА СЕ ОКАЗВА ЧЕ НАШИТЕ ПАРИ ОТИВАТ НАВЪН , ЗА ДА СПОНСОРИРАТ ЧУЖДИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ , а би било по-добре тези пари да се дават не на зърнарите, а на сиромасите –пенсионери , та с тези наши пари те да гласуват, какво да купуват – скъпото зърното на зърнарите ли ни , или млякото и лекарствата си .

  НО ВЪПРЕКИ ВСИЧКИ ОБЛЕКЧЕНИЯ И МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ПОМОЩИ хлябът в България не поевтинява, даже в началото на 2023 г. е с 34% по-скъп в сравнение с година по-рано.

  Кой плаща всичко това? Българският народ .
 • 21 Съюз на Анти-Бандитските Сили

  4 3 Отговор

  До коментар #4 от "Варналията":

  Знаеш ли какво, приятел ? Един историк като тебе направил същите изводи. След като като през 1908 г. , докогато сме били васално княжество, след като ме обявили независимост, всички наши решения все са били грешни .

  Ужасна констатация .
 • 22 всеки ден се питам

  2 0 Отговор
  Кое е нещото, което може да ни обедини? Защо никога не сме доволни ? Разбити сме на
  стотици частички. Всеки срещу всеки. Крайни, диви, първични.
  Къде ни е разумът и защо не приемем думите, изписани на сградата на Народното събрание за мотив, за водеща кауза, за извор на сила ? Умни сме, но с безумно его. А някои и ненаситни. Все искат, искат, и искат. Магистралите не ни побират, граничните пунктове също, милионерите се множат, а заедно с тях и неудържимото им желание да се разпореждат, да разцепват хората, да подреждат поредния пъзел, безмилостни в своят си нарцисизъм. Надявам се, че през този месец на предизборна кампания , омразата, алчността, арогантността, партийните притчи, ще се изпарят в небесата. Надявам се да се възроди добрият тон. Политиците наистина да изберат правилния път, за да може тази страна да заслужи друго, освен последното място във всяка положителна класация.
  Надявам се, защото надеждата умира последна.

  Коментиран от #26

 • 23 Естествен Интелект

  2 6 Отговор
  Ти щом не си путинист - значи си куртевист, а доцентче соршоидно?
 • 24 Даа

  0 0 Отговор

  До коментар #2 от "Коментар":

  Правилно
 • 25 Естествен Интелект

  3 0 Отговор

  До коментар #16 от "САТЪРА НА ХАНА":

  Тоя мисли по-бавно от онзи. Затова е със закъснение.
 • 26 Летитби

  5 2 Отговор

  До коментар #22 от "всеки ден се питам":

  Обединението не ни е възможно? Защото други външни сили ни искат разединени и плащат щедро за което.
  Как да се случим?
  Следваме Унгария.
 • 27 Мъки писателски

  6 2 Отговор
  Значи конкуренцията от Украйна ,чието производство е изцяло субсидирано от ЕС и може да го продава както си иска и за което е общоизвестно,че е в ущърб на българските производители ,които протестират е " дело" на Борисов.Виж ти!България е производител и износител,не вносител ,а др.Дичев не прави разлика за удобство,забрави и за репликата " терористи" на диалогичния академик.Нали уж бяхме само коридор за трети страни и изведнъж вносител ,и изобщо не беше малко преди защото всички държави от Източна Европа вдигнаха ръце.Също е известно,че 1/3 от украинските площи са на американски фирми които торят със забранени пестициди.Дичев е толкова наведен и лъжлив както винаги ,че няма накъде.Унизително е!А за българската редакция е ясно,че е лобистка .
 • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 29 До по долу

  4 0 Отговор
  Защо основно се коментират субсидиите като крайна цена ,а не на декар.Колкото по големи площите толкова е по голяма крайната сума.Но ако нямаха субсидия и ако не могат да си продадат продукцията защо им е тази земя?А дори и със субсидия ,която реално отива за плащане на наемите или арендата,как си представяте залежала продукция, данъци, приходи и имам големи съмнения украинското зърно е по качествено и то след като имаме предостатъчно производство.Хляба стана ли по евтин с украинското зърно? Изобщо не!
 • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 31 Този докога ще се излага ,че и цяла БГ

  5 1 Отговор
  Дичев пак бълнува и пише глупотевини,най вече свободни съчинения за спонсорите си и се навел,навел,аха да падне!
 • 32 Тц тц

  4 1 Отговор

  До коментар #15 от "Петниш фамилията - както и оня Дайнов":

  Баща му знаеше ли че си пада по мъже? От срам е умрял човекът! Тц тц!
 • 33 Ивайло

  5 1 Отговор
  Чуваш ли се какви си ги говорил

  "нека всеки, който иска да изрази недоволство, си даде труда да иде пеш до съответния площад,"


  Може би ще е още по-добре всеки който иска да изрази недоволството си да седи на дивана и да си мърмори така ще е най-демократично
 • 34 Дичко пак се уля

  5 2 Отговор
  Американско украинското зърно да си изкупува САЩ.Имат си самолети ,може и коридор да им осигурим, да си взимат реколтата.Друго ,цяла Африка чака,а го пробутват на Източна Европа.Е стига !
 • 35 САТЪРА НА ХАНА

  4 2 Отговор
  В Польше заявили об обнаружении вредных веществ в украинском зерне.Их контрольная палата утверждает, что из 73 образцов зерна, импортированного из Украины, сальмонелла была обнаружена в 17, пестициды – еще в 17, ГМО – в 11 и миотоксины – в шести.
 • 36 Бамбука

  2 0 Отговор
  Искаме тракториста да разбира защо са го довели да протестира, а дали самия Президент познава проблема или го използва за собствени цели ?
 • 37 дичо и на коча

  2 1 Отговор
  се клатят реално не като твоята мечта 500 търтей да "разклатят" държавата............ Още малко трябваше да ни подразнят и ще се прибереха пеш без тракторчета и коли за милиарди. Ако се приберяха??????
 • 38 СЛОНА

  0 0 Отговор
  ТРЯБВА ДА СЕ КЛАТИ ДО КАТО ПАДНЕ!!!...
 • 39 Ххххххххххх

  1 0 Отговор
  "Когато народа се страхува от правителството, това е диктатура. Когато правителството го е страх от народа, това е демокрация." - Томас Джефърсън

  Не е лошо на управляващите да им се напомня този цитат.