Last news in Fakti

21 Септември, 2023 08:54 7 979 18

САМО ВЪВ ФАКТИ! Кой ще се бори пак за охраната на НКЖИ за над 50 млн. лева?

  • нкжи-
  • охрана-
  • обществена поръчка-
  • нова-
  • олаф-
  • проекти

Крайният срок за подаване на оферти е 25 септември

САМО ВЪВ ФАКТИ! Кой ще се бори пак за охраната на НКЖИ за над 50 млн. лева? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

НКЖИ е най-голямата държавна компания, която отговаря за цялата железопътна инфраструктура в страната. А тази инфраструктура трябва да се пази, нали… След като преди време същата обществена поръчка бе обявена за незаконна – от ноември 2022 година, сега е пусната нова. Предишната поръчка бе жалена и мина през Комисията за защита на конкуренцията – обявена за незаконна, стига и до Върховния административен съд, а ВАС потвърждава заключението на КЗК. Така поръчката е обявена за незаконна и е спряна.

Хайде отново
От 2 август на сайта на НКЖИ отново може да се види обявена нова обществена поръчка за охрана на обектите на НКЖИ. Прогнозната стойност на поръчката е 39 898 129,00 лева без ДДС, с включени до 10% допълнителни средства, в размер на 3 627 103,00 лева без ДДС, за добавяне на нови обекти или промяна в броя на постовете за охрана при възникване на необходимост от охрана.

В поръчката от 21 ноември 2022 година ставаше въпрос, че обектите, подлежащи на организиране и осъществяване на денонощна физическа невъоръжена охрана и охраната с технически средства, са 82 броя, състоящи се от 101 поста с 541 охранители и са разположени на територията на поделенията на НКЖИ.

Сега, в новата поръчка, четем, че обектите, подлежащи на организиране и осъществяване на денонощна физическа невъоръжена охрана и охраната с технически средства, са 83 броя (с 1 повече), състоящи се от 104 поста (с 3 повече) с 550 охранители (с 6 повече) и са разположени на територията на поделенията на ДП НКЖИ. Малко повече бройки, даже незначително. Крайният срок за подаване на документи е 25 септември в полунощ 12,59:59 часа.

Поръчката е подписана от изпълнителния директор Златин Крумов, който вече не е на поста и бе отстранен. НКЖИ в момента се ръководи от Мария Генова, която бе негов заместник, а в момента подписва документите до провеждането на нов конкурс.

Както е известно, Европейската прокуратура води разследвания по два железопътни проекта, чието финансиране идва от еврофондовете. В началото на август обявиха, че се разследват два железопътни проекта – Костенец - Септември и Оризово – Михайлово, на обща стойност 620 млн. лв. по подозрения за извършени нарушения. По случая имаше и двама задържани, чиито имена не бяха съобщени и не е ясно дали мерките им за неотклонение са изменени.

След това Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) съобщи, че препоръчва да бъде спряно европейското финансиране по жп проекта Костенец – Септември в размер на 140 млн. евро. ОЛАФ иска страната ни да възстанови вече изплатените 38 млн. евро, а останалите – 92 млн. евро да не ни бъдат плащани. Причината е установени нередности по време на процедурата за възлагането на обществената поръчка и при изпълнението на проекта. По данни на транспортното министерство той е изпълнен на около 40%, а финансирането му е по механизма "Свързана Европа".

По втория проект за модернизацията на жп линията Оризово – Михайлово разследването все още не е приключило, но се очаква и там да се стигне до същата процедура, заради установени нередности. По него безвъзмездното финансиране от еврофондовете е в размер на 111 млн. евро.

"За пореден път Европа ни показва "червен картон" и трябва да ни стане ясно, че от тук нататък тези процеси не могат да продължават по този начин. В крайна сметка ние използваме изцяло, да не кажа 100 процента, европейско финансиране, което се дава за модернизация на нашата железопътна инфраструктура. Ние показваме, че не можем да управляваме тези процеси по изграждане на инфраструктурата, допускаме грешки, за които българската държава отново трябва да плаща. Има какво да променяме. Ще работим в посока подобряване и прекратяване на порочните практики", коментира преди време министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Как се изготвят документите за обществените поръчки
По този повод изпратихме няколко въпроса до НКЖИ и получихме следния отговор.
Във връзка с Ваше заявление за достъп до обществена информация, Ви предоставяме исканата от Вас информация, а именно:
- Кой изготвя заявителските материали по обществените поръчки в ДП НКЖИ за:
1. Денонощна физическа охрана на обекти, складове и друга инфраструктура.
2. СОТ — Извършване на охранителни услуги със сигнално-охранителна техника и реакция с автопатрули, на обекти в ДП НКЖИ.
3. Физическа денонощна невъоръжена охрана и пропускателен режим на складове с BB3.
4. Заявителски материали за поддръжка на турникети и други системи, свързани с охраната в ДП НКЖИ.


Отговор:
Задължение за изготвяне на горепосочените заявителски материали има Заявителят по смисъла на чл. 4 от Вътрешни правила за управление на цикъла на обществените поръчки в ДП НКЖИ (ВПУЦОП - това е правилникът за Вътрешните правила), а именно прекият ръководител на структурното звено, в чийто pecop са и което отговаря за извършването на съответните услуги. В настоящия случай това е Ръководителят на инспекция Вътрешна сигурност и гражданска защита (ВСГрЗ), който определя служители с нужната професионална компетентност, свързана с предмета на поръчката, за изготвянето на заявителски материал с всички условия и изисквания за възлагане на обществената поръчка.

Коментар:
Чл. 4 от Вътрешните правила гласи. Заявители на обществени поръчки са:
1. главен ревизор, директорите на дирекции, директорите на поделения, включително самостоятелните и ръководителите на самостоятелните отдели в ЦУ;
2. директорите на регионалните поделения;
3. ръководителите на звената за подготовка, управление и изпълнение на проекти, които са финансирани по оперативни програми, механизми и други, финансирани със средства от Европейския съюз (ЕС).

Въпрос:
На какви длъжности в ДП НКЖИ са служителите Илиана Станинска, Христо Марков и Димитър Велев и участват ли те във всички изготвяния на документи, заявителски материали и съгласуване на доклади, свързани с обществените поръчки, или екипът е по- голям?

Отговор:
Г-жа Илиана Станинска заема длъжността Ръководител направление/инспекция „Вътрешна сигурност и гражданска защита”
Г-н Христо Марков заема длъжността Ръководител/началник сектор - регион София в инспекция „Вътрешна сигурност и гражданска защита”
Г- н Димитър Велев заема длъжността Главен експерт, гражданска защита — регион София в инспекция „Вътрешна сигурност и гражданска защита”
Горепосочените лица участват в изготвянето на документи, заявителски материали и съгласуване на доклади, свързани с обществените поръчки съобразно компетентността им. Следва да отбележим, че съгласно чл. 13, ал. 1 от ВПУЦОП се изготвя заповед за назначаване на комисия за организиране и подготовка на процедурата за възлагане на обществената поръчка, в която се включват служители от структурното звено на заявителя, отдел
„Обществени поръчки”, отдел „Правен” и други служители при необходимост, с нужната професионална компетентност, съобразно спецификата на обществената поръчка.

Въпрос:
Спазва ли се принципът на ротацията в избора на членове в комисии за разглеждане на обществени поръчки, или само въпросните служители са в комисиите. Може ли да предоставите поименен списък на комисии в рамките на 2 години назад - примерно, за да се види броят на хората, които участват в комисии.

Отговор:
В Закона за обществените поръчки, Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки и във ВПУЦОП на ДП НКЖИ НЯМА ИЗИСКВАНИЯ ЗА СПАЗВАНЕ НА „РОТАЦИОНЕН ПРИНЦИП“ при подготовката и възлагането на обществените поръчки. Резултатите от работата на комисиите е общодостъпна с пряк свободен достъп през Профил на купувача на страницата на ДП НКЖИ и в профила на ДП НКЖИ в ЦАИС.

Списък на комисиите за 2 години назад не получихме.

Крайният срок за обществената поръчка за охрана наближава. Какво ще стане…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    25 0 Отговор
    Или мутра или политик. Няма друг вариант в кочината

    Коментиран от #7

  • 2 Черно-бял филм

    27 0 Отговор
    Ще плащат милиони на някой, който пък ще плаща стотинки на някой друг. Общестнена тайна е, че всички фирми за охрана плащат в плик. Що не си направят ведомствена охрана?
  • 3 Читател

    16 1 Отговор
    Нямаше ли някога транспортна полиция?

    Коментиран от #8

  • 4 факуса

    7 0 Отговор
    ипон разбира се
  • 5 Аз питам...

    5 0 Отговор
    Кой ще се грижи за охраната на НЕК-ЕАД?Досега само наши фирми се грижат,а това може да го вършат и назначени от НЕК служители.Ама нали наши хора трябва да се облажат.Пък и питайте колко пари отчислява НЕК на тези фирми и колко заплата дават те на работниците.Бедна ви е фантазията.
  • 6 ДО МИНИСТЪР ГВОЗДЕЙКОВ

    16 0 Отговор
    Илиана Станинска, Христо Марков, Димитър Велев !!!
    От тези тримата зависят обществени поръчки за милиони левове в НКЖИ. Кой от тримата пише цената в отворения плик ?

    Коментиран от #9, #15, #17

  • 7 Вариант 2...

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    И двете по съвместителство.
  • 8 Чуденка

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Читател":

    Абе и аз това се чудя
    Защо не се охранява от полицията
    Защо трябва да е частна фирма
  • 9 Все тая

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДО МИНИСТЪР ГВОЗДЕЙКОВ":

    Или Мистър Кукенчев да предоставя новини за НКЖИ?
  • 10 Доктор

    1 0 Отговор
    Нужен е много брейн бустер!!!!
  • 11 Щирлитц

    8 5 Отговор
    Лично Папука е замесен в тия далавери, докато не се арестува тази гнида нищо няма да се промени.

    Коментиран от #12

  • 12 Кенчев

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Щирлитц":

    Абе той човека забрави че е работил в НК жи ти още по дървото му се катериш

    Коментиран от #13

  • 13 Щирлитц

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Кенчев":

    Никога не е работил,само е КРАЛ Папука!

    Коментиран от #14

  • 14 Милуш

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Щирлитц":

    Явно си добре запознат с живота на Папука!
    Да не е гъкал жена ти а, или е много грозна и е избягал и сега не можеш да го приживееш.
  • 15 Шаман

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДО МИНИСТЪР ГВОЗДЕЙКОВ":

    Аз измисляме цените
  • 16 Хотел Х

    1 0 Отговор
    2 дневни 2нощни 2 дена почиваш съм карал и за 270лв на месец и 40лв ваучери не мерси вече а и съм млад още само пенсионери търсят из цяла България вече казвам го от личен опит
  • 17 Агент 007

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДО МИНИСТЪР ГВОЗДЕЙКОВ":

    Източника, г-н Дон осник, го познаваме, но ще го запазим, за да няма теч на лични данни.
  • 18 Точният

    0 0 Отговор
    Защо като сте се запознали с поръчката в детайли, прогнозна стойност, брой обекти, брой охранители и т.н. , не напишете, че става дума за 3 годишна охрана на тези обекти. Аа, за да изглежда повече и да внушите порочност. Смешни сте, ама много!