Last news in Fakti

3 Юли, 2023 12:21 7 094 22

Защо ВАС спря незаконна обществена поръчка на НКЖИ за 38 млн. лева…

  • нкжи-
  • обществена-
  • поръчка-
  • охрана-
  • жалба-
  • кзк-
  • вас

С действие или бездействие – обществените поръчки са интересно нещо

Защо ВАС спря незаконна обществена поръчка на НКЖИ за 38 млн. лева… - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато се каже „Национална компания железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), всеки се сеща за влакове, пътувания – къде добри, къде не, но свързва това име с БДЖ. НКЖИ е най-голямата държавна компания, която отговаря за цялата железопътна инфраструктура в страната. И като такава – предвид мащабите на дейността ѝ, организира много и различни обществени поръчки. Една от тях, която минава и през Комисията за защита на конкуренцията – е обявена за незаконна, стига и до Върховния административен съд. ВАС потвърждава заключението на КЗК. Така поръчката е обявена за незаконна и е спряна.

Защо е интересна тази поръчка?

Просто става въпрос за 38 млн. лева, а това – както и да го погледнем, са много пари.

Обществената поръчка е за „Организиране и осъществяване на денонощна физическа невъоръжена охрана и охрана с технически средства на обекти собственост на ДП НКЖИ, за срок от три години“.

Тя е пусната още на 21 ноември 2022 година. Стойността е за 38,3 млн. лева без ДДС, като срещу сумата бъдещата фирма трябва охранява в следващите 36 месеца всички сгради и обекти, собственост на НКЖИ. Обектите, подлежащи на организиране и осъществяване на денонощна физическа невъоръжена охрана и охраната с технически средства, са 82 броя, състоящи се от 101 поста с 541 охранители и са разположени на територията на поделенията на НКЖИ.

Още с пускането на процедурата започват да валят жалби срещу нея. Мотивите са прозаични - условията изглеждат „писани” за определени фирми. Разбира се, това да се докаже не е лесно, а целта е да се намалят участниците в нея.

Следват жалби, а после промени в условията на обществената поръчка и т.н.

С решение от 2 февруари 2023 от КЗК, защото има жалба на един от участниците, процедурата е отменена, защото е определена като незаконосъобразна. От КЗК са приели мотивите в жалбата, че методиката е незаконна, тъй като ограничава участието в поръчката, а също така, че има нередности при изчисляването на броя охранители, нужни за обектите. На част от местата, на които трябва да се извършва охрана, се получават дробни числа за броя на хората – примерно 3,4 човека. Сметнато е, че това не отговаря на закона.

Срещу решението на КЗК следва жалба от НКЖИ във Върховния административен съд – от месец март. На 19 юни ВАС потвърждава, че поръчката е НЕЗАКОННА.

Това ни бе потвърдено и от НКЖИ, защото получихме отговор на въпроси. Респективно поръчката с спряна.

По темата се обърнахме първо към Министерството на транспорта с въпроси към настоящия заместник-министър Бисер Минчев, който доскоро бе директор в НКЖИ.

От министерството любезно отклониха да отговорят на въпросите ни и ни пренасочиха към НКЖИ, защото щели да ни дадат по-изчерпателна информация.

Писахме до НКЖИ.
- Г-н/г-жо….., какво се случва с това с обществената поръчка на НКЖИ за охрана на обектите на дружеството, която е за 38 млн. лева?
- Има решение на КЗК, че по поръчката има незаконосъобразни действия и следва да се прекрати, а тя е пуснато отново?
- Обектите, подлежащи на организиране и осъществяване на денонощна физическа невъоръжена охрана и охраната с технически средства, са 82 броя състоящи се от 101 поста с 541 охранители, и са разположени на територията на поделенията на НКЖИ. Още с пускането на процедурата започват да валят жалби срещу нея, защото изглежда условията изглеждат „писани” за определени фирми… Как са определени условията?
- От НКЖИ четири пъти сменяте условията на поръчката. Защо?
- С решение от 2 февруари от КЗК след жалба на един от потенциалните участници процедурата е отменена като незаконосъобразна. Какво е решението на Върховния административен съд и от коя дата е …
- Вярно ли е, че процедурата е подновена на 25 май 2023г. (четвъртък), а крайният срок за подаване е 29.05.2023г. (понеделник). Как става това? В този срок няма решение на ВАС...
- Как е подновена процедурата…


Ето и отговорите от НКЖИ:
- Процедурата „Организиране и осъществяване на денонощна физическа невъоръжена охрана и охрана с технически средства на обекти собственост на ДП НКЖИ, за срок от три години“ е открита на основание чл.73, ал.1 от ЗОП. Документацията за обществената поръчка е изготвена в съответствие със ЗОП.
- Процедурата е открита с решение от 21.11.2022 г. и е обявен срок за подаване да оферти от 38 дни, съгласно ЗОП минималният срок е 30 дни.
- С Решение от 07.12.2022 за одобряване на Обявление за изменение или допълнителна информация, срокът за подаване на оферти е удължен до 16.01.2023 или общо срокът за подаване на оферти, определен от възложителя става 56 дни.
- Междувременно в КЗК са подадени две жалби с искане за спиране и процедурата е спряна в периодите 20.12. 2022 г – 10.03.2023г и 31.03.2023 г – 19.05.2023г. Процедурата е спирана и възобновявана в пълно съответствие с разпоредбите на ЗОП. За целия период от обявяването на поръчката на 21.11. 2022г до крайния срок за подаване на офертите на 29.05.2023г, без временните спирания, всички заинтересовани са имали на разположение около 60 дни.
Към настоящият момент, на 19.06.2023 г. Върховният административен съд (ВАС) се произнесе с Решение № 6543/19.06.2023 г., с което оставя в сила Решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за отмяна като незаконосъобразно решението за откриване на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Организиране и осъществяване на денонощна физическа невъоръжена охрана и охрана с технически средства на обекти собственост на ДП НКЖИ, за срок от три години“.

ВСИЧКИ ДЕЙСТВИЯ ПО РАЗГЛЕЖДАНЕ И ОЦЕНКА НА ПОСТЪПИЛИТЕ ОФЕРТИ И КЛАСИРАНЕ НА УЧАСТНИЦИТЕ В ОТКРИТАТА ПРОЦЕДУРА СА ПРЕКРАТЕНИ.

- Понастоящем са предприети спешни действия за актуализиране на Документацията за обществена поръчка в съответствие с препоръките на КЗК и ВАС и последващо откриване на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Организиране и осъществяване на денонощна физическа невъоръжена охрана и охрана с технически средства на обекти собственост на ДП НКЖИ, за срок от три години“.


Изчерпателен отговор. Всичко изглежда както трябва. Имаме обществена поръчка, имаме условия, имаме участници, имаме жалби, имаме решение на КЗК, имаме решение на ВАС. Движим се по закона.

Какво се случва, когато една обществена поръчка се жали?

Ето тук е разковничето на въпроса. Но преди да го обясним, трябва да кажем, че това е масова практика. В случая пишем за НКЖИ, защото става въпрос за голяма поръчка за над 38 милиона лева. Но това е честа практика, особено в структурите на държавните компании, когато става въпроса за обществени поръчки.

Сама по себе си обществената поръчка, по презумпция, е състезание между фирми, които трябва да дадат най-добро качество на услугата при най-добра цена. И когато се сключи договор, това трябва да е така.

Когато става въпрос за много пари, нещата изглеждат по-различно. Тогава как може да се подходи. Докато течеше сагата около смяната на главния прокурор Иван Гешев, чувахме към него обвинения за действия или бездействия. Значи може да донесеш вреда някому и с действията си, и с бездействията си.

Така е и при обществените поръчки – ако направиш всичко както трябва, значи си си свършил работата добре. Има победител, следва договор и се върши работа. Има спечелил и той си носи отговорността. Това е едната страна на нещата.

Ако бъркаш в спецификацията на поръчката, ако възлагаш специфични неща, ако допуснеш „техническа грешка“ и т.н., следват жалби. Следва допълване на документацията, „изправяне на грешките“, но може да се допуснат и нови грешки.

Пак следват жалби и така поръчката се протака във времето. Жалба до КЗК, жалба до ВАС и си минава едно време. КЗК си има срок, ВАС си има срок… Но това са относителни неща. Минава ВРЕМЕ.

А през това време какво се случва?

Някой трябва да я върши тази работа, за която се пуска новата обществена поръчка. И това е фирмата, която преди време е спечелила обществената поръчка. Тя си изпълнява задълженията, докато няма нов победител. И докато се протака във времето новата обществена поръчка, нали не си мислим, че НКЖИ ще остане без охрана.

С действие или бездействие – обществените поръчки са интересно нещо. Сагата ще продължи, защото 38 милиона лева са си 38 милиона лева, а НКЖИ е държавна компания - добър и сигурен платец.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти да видиш

    14 0 Отговор
    Интересно взе да става!
    И с действие и бездействие, пак някой мушиии в това жеепее.
  • 2 Митко

    18 0 Отговор
    Когато става дума за пари , хората стават много изобретателни
  • 3 кокорчо

    14 3 Отговор
    За да направи нова поръчка и да преберем комисиоонните
  • 4 ГОЛАТА ИСТИНА

    13 1 Отговор
    Интересното в случая е това, хората гледат въпросната поръчка, която е за срок от 3 години. Но никой не се замисля, че през изминалите 30 години, все си е било така и някой е прибирал парсата.
  • 5 бррр

    16 1 Отговор
    В това НКЖИ БДЖ са се събрали само балдъзи шуринайки баджанаци кумци и кумове. Разкарайте я тази крадлива пасмина. Уволнете всички организирайте конкурс и назначете нови хора. Там ако не си роднина на някой неможеш да припариш.
  • 6 изкуствен интелект

    13 1 Отговор
    работих в нкжи. само свои хора. като има конкурс за длъжност се дават отговорите на своя човек и той е спечелил естествено. и кражби до дупка.........
  • 7 явер

    11 0 Отговор
    Там се влиза с връзки, обаче сега няма и хора за там. Бягат защото се вземат до 1000лв. и основно са пенионери работили на същото място и вземат заплата и пенсия и нещата се получават.
  • 8 Бивш служител

    12 1 Отговор
    Много ми е интересно, новия зам. генерален на НКЖИ Румен Станков, как бе единствен на конкурса преди месец за длъжността!!!! Чух, че на всички други кандидати им е било забранено да подават документи. Това, трябва да проверите г-да журналисти и институции в България. Въпросният Румен на кой е близък в тази компания?

    Коментиран от #12

  • 9 явер

    7 1 Отговор
    Отностно конкурсите в Бълггария, ако си струва работата въпросите се дават на нашият човек и той печели. Всичко е фалш и искат в държавата да се случват нещата по правилният начин. Казва се, че има конкурсно начало, но не означава, че ще има конкурсен край.
  • 10 Иван-емигрант

    6 0 Отговор
    Това е важна и е стратегическа инфраструктура- казва се транспорт по суша! Същата е свързана и отговаря да служи сама по себе си за своето естествено предназначение, за което е създадена! Всичко останало, ако са на лице подобни практики, забавяне, опорочаване, действия и бездействия, целящи единствено нечия Изгода е пагопоно и отново не говори нищо добро за хората и за нас като нация! Жалко.
  • 11 факуса

    9 0 Отговор
    държавата лош стопанин,ама много желан платец
  • 12 Ямбол

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бивш служител":

    Питайте в енергосекцията към НКЖИ в Ямбол за този Румен Станков. Това е най корумпирания човек работещ в тази компания.Има 4 групи негови хора, които работят, като под изпълнители в обществени поръчки в енергопреносната мрежа към компанията, така говорят навсякъде между фирмите.
    Хвалил се, че ще е новия Генерален Директор на НКЖИ, защото негов градски бил голяма фигура в управителния съвет. А впрочем въпросния човек и името не може да си напише, но си е купил нов джип за 100бона.
  • 13 БОТУШ КАИШЕВ

    10 1 Отговор
    към настоящия заместник-министър Бисер РОЗЕНОВ Минчев, който доскоро бе директор в НКЖИ, БЕЗОПАСНОСТ,ЗАЩО ПРИ ПРОИЗШЕСТВИЕ СЪЩИЯ МИНЧЕВ СИ ПОЗВОЛЯВАШЕ ДА КРАДЕ СКОРОСТОМЕРНАТА ЛЕНТА, ПРЕДИ ДА Е ДОШЛА ДЖИ, Ти да видиш И ПОСЛЕДСТВИЯ НЯМА, ЕДИН ПРЕДИШЕН МИНИСТАР СЛУЖЕБЕН, СЪЩО Е ОТ ТАМ, В НКЖИ ИМА ПИВОВАРНА, И ВЕЧЕР СИ ТРЪГВАТ ПИЯНИ КАТО КАЗАЦИ, И ТОВА СЕ ЗНАЕ ОТ ГОДИНИ, МИНЧЕВ КАК ЩЕ РЕАГИРА НА ТОВА, ИЛИ ЕДИН БОБОВДОЛСКИ ЗАТВОРНИК,СЕГА ПРОФЕСОР ОТ КЮМУРДЖИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ДВИЖИ НАЗНАЧЕНИЯТА

    Коментиран от #14

  • 14 Малко по малко

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "БОТУШ КАИШЕВ":

    Кажи, кажи си всичко, че такива да ги измитат от властта! Прокоба е надвиснала над тая компания. Цялото ръководство трябва да е на прокуратурата дадени, барабар с тоя къде го цитирал.
  • 15 До Министъра на Транспорта

    7 2 Отговор
    Заместник Генералния на ДП НКЖИ - Румен Станков притежавал ли е качествата необходими за този пост ????
    Как е спечелил конкурс при наличието че е бил сам в тази надпревара ??? Ако това са конкурси вие сте торта гараш а ние гражданите сме шимпанзета.

    Коментиран от #16

  • 16 Шантавият

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "До Министъра на Транспорта":

    Аз доколкото знам и за трите длъжности са били по един кандидат. Те обявиха конкурс за двама зам.генерални и главен ревизор.

    Коментиран от #17

  • 17 Е ти пък сега

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Шантавият":

    Ето, това са конкурси, то биваше и по един да няма и да има спечелели 😁😁😁😁 Каква е тая нагласена работа бе господа от НЖКИ!
    Къде са службите се питам аз !

    Коментиран от #18

  • 18 ЛИЧНО

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Е ти пък сега":

    Службите си службуват за определени хора и за тях си!!!
  • 19 Никой в БГ

    7 2 Отговор
    Това в България ли се случва ?
    За първи път чувам да има конкурси и на тях за всяка длъжност да се явява по един човек. Звучи ми смешно, трагично и нагласено. Като прочетох коментарите под статията, сърце не ми даде мира и трябваше да напиша нещо.
    Институциите в Европейския съюз подбират кандидати за работа точно с открити конкурси. Те включват тестове и упражнения за оценка, чиято цел е определяне на професионалните умения и основни компетенции на кандидатите. Конкурсите се правят за да има най справедливата и прозрачна процедура за подбор. В случая, като чета коментарите става въпрос за някакъв директор с имена Румен Станков, който спечелил конкурс за длъжноста, но се е състезавал сам! Ами според мен, кто човек, който живее в Германия от 15 години, това е пародия и трагедия. Ето заради такива нагласени за един човек конкурси избягах от България. Да са ви честити всички такива конкурсаджии, който се явяват сами и като кажат зеле и стават директори.

    Коментиран от #20

  • 20 Супер

    3 6 Отговор

    До коментар #19 от "Никой в БГ":

    А ти да не си на кандидат студентски изпит. Явно не си се явявал на конкурс през живота си
  • 21 Пепи

    2 0 Отговор
    Ха ха УПРАЖНЕНИЯ
  • 22 Коки

    1 0 Отговор
    Най вероятно с поръчката ще се заеме комисар Китенчев,много деен борец срещу корупцията и многократно награждаван с благодарности....въпреки че в неговият район стават най много кражби...просто съвпадение хахаха