Last news in Fakti

6 Март, 2014 17:09 2 491 1

Стоп на спекулациите

  • малтийски орден-
  • държавно устройство-
  • камило дзуколи-
  • велик магистър-
  • матю фестинг

Малтийски орден

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Суверенният военен орден на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта, или както е по-известен днес – Малтийският орден, е основан в Йерусалим преди близо 10 века. Той е суверен субект на международното право и религиозен орден на католическата църква. Мнозина го считат за организация, други – за държава.Трети го асоциират с тайни организации, масони, тамплиери. Истината е,че това е военен монашески орден, признат като съществуваща суверенна държава със седалище в Рим.  Именно непознаването на фактите около него се преврвръща в основна предпоставка за спекулациите с името му.

Редица организации се афишират и представят за него, ползвайки името и емблемата му.  В Рим има служба, която изследва подобни структури и при наличие на злоупотреба, се прибягва до разрешаване на конфликта по съдебен път. Съветникът към посолството на най-маката суверена държава в света – Богдан Паташев - обяснява, че по подобие на всяка една държава, така и Малтийският орден работи на светло като структурите му са публични и достъпни за всеки. По темата със злоупотребяване с името, той казва: „.За съжаление има много организации, които ползват нашите емблеми – все едно някой да ползва герба на България и да си го окачи където си поиска, както и да се обявява за президент на Република България.” Този сериозен проблем налага и огласяването на повече информация за Ордена, която да достигне до максимално много хора, за да се спре и спекулацията.

Малтийският орден е орден на римокатолическата църква. Италианската република признава съществуването му на своя територия в качеството на суверенна държава, а заедно с това и екстериториалността на неговата резиденция в Рим, Малтийски дворец и т.нар. Магистрална вила. От 1998г. Орденът владее и Фрот Сант Анджело , който също притежава екстериториален статус от момента на сключване на договора с правителството на Малта, което е основание да се счита, че реално Суверенният Орден на Малта притежава територия, над която се осъществява собствена юрисдикция. Днес се поддържат двустранни дипломатически отношения със 104 държави, а членовете му наброятват близо 13 хил. души от цял свят. Орденът има свои наблюдатели и официални представители  към ООН, Европейския съюз и други международни организации. Рицарският орден на Св. Йоан днес няма своя територия,но седалището му е в Рим. Има право да сече монети, да издава паспорти, пощенски марки, регистрационни табели. Има свои официален химн, герб и флаг. Велик магистър на Ордена днес е Матю Фестинг. Мисията за болнична помощ е една от основните дейности на Ордена. Неговите членове днес са известни като хоспиталиери, грижещи се за болни, и наброяват близо 80 хил. в световен мащаб. Болничните дейности и подпомагането на нуждаещите се добиват особено големи размери по време на Първата и Втората Световна война. Днес Орденът издържа множество болници и подпомага с оборудване и кадри още стотици други.


Държавно устройство и вътрешно положение

Той е първичен, а не производен субект на международното право: има своя Конституция; притежава активно и пасивно дипломатическо право - може да изпраща и приема дипломатически представители.Суверенитетът на Ордена е упражняван от Принца и Велик магистър, който е върховен държавен и едновременно правителствен глава, и от съветите: Суверенен съвет, Общ събор и Пълен държавен съвет.
Понастоящем Принц и Велик Магистър е брат Матю Фестинг. Той е избран на 11 март 2008 г. след кончината на брат Андрю Бърти, 78 Велик Магистър (от 1988 до 2008 г).Великият магистър е бил 15 години Велик приор на Англия след възстановяването на Великия приорат през 1993 г. Като такъв той създава мисии за хуманитарна помощ в Босна, Сърбия, Хърватия и Косово и всяка година води делегацията на Великобритания на годишното поклонничество на Ордена в Лурд заедно с болните. Роден в Нортъмбърланд през 1949 г., новият Велик магистър учи в Ампълфорт и в Кембриджския колеж Сейнт Джон, където завършва история. Експерт по изкуство, той работи през по-голямата част от професионалното си развитие в международна аукционна къща. Като дете живее в Египет и в Сингапур, където е разпределен баща му, фелдмаршал сър Франсис Фестинг. Потомък е на блажения Адриан Фортескю, малтийски рицар, загинал като мъченик през 1539 г. Брат Матю Фестинг служи при гренадирите, където е генерал от запаса. Отличен е с ордена на офицер на Британската империя от кралица Елизабет ІІ, чийто представител е в графство Нортъмбърланд.Влиза в Суверенния военен орден на Малта и през 1991 г. става кавалер, дал вечни обети. Любител на декоративните изкуства и на историята, той е известен с енциклопедичните си познания за историята на Малтийския орден.

Общият събор е висшето събрание на рицарите и отговаря на парламент, като обичайно се свиква на всеки пет години и избира членовете на Суверенния съвет, съответстващ на правителство, правителствен съвет и сметна палата.

В състава на Суверенния съвет /правителството/ са включени: Великият магистър /председател/; Великият комендатор; Великият хоспиталиер; Великият канцлер; Великият трезориер; Секретарят по международните въпроси и още 6 постоянни членове. Великият канцлер е министър на вътрешните и външните работи. Той наблюдава дипломатическите мисии на Ордена зад граница.

Като консултативен орган към Суверенния съвет действа Правителственият съвет. Той разглежда политически, религиозни, медицински и международни въпроси. Сметната палата също така се избира от Общия събор и наблюдава доброто изпълнение на бюджета на Ордена. Папата назначава като свой представител кардинал от Римската курия (наричан Cardinalis Patronus), подпомаган от Прелат на ордена, който също бива назначен от папата. Прелатът на Ордена е висшето духовно лице в Ордена и подпомага Великия магистър по въпросите на вярата.

Животът и дейността на Ордена се регулират от Конституционна харта, одобрена от Светия престол, и от Кодекс. За спорове, които не засягат Каноническото право и еклесиасткия форум, Орденът има собствени съдилища – от първа инстанция и апелационен.

Понастоящем в Ордена членуват 11 500 посветени рицари и дами. Той присъства в 55 страни с 46 национални асоциации. В Ордена може да се членува само със специална покана, но има и около 450 хиляди асоциирани членове. Рицар може да стане всеки след като бъде изрично поканен. Тъй като обаче Малтийският орден е към католическата църква, необходимо е поканеният да бъде покръстен католик. Разбира се, съществуват и изключения , едно от които касае коронованите християнски владетели - по правило  короновани глави макар и не католици, но все пак християни, могат да бъдат членове на Ордена по почитни причини. Други условия са поканеният да има добро поведение в обществото, да бъде добре приет от него, да бъде обществено полезна личност и да се откроява със своите християнски морални ценности. В България няма рицари на Малтийския орден,но има посолство, а посланик е Камило Дзуколи.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ннннн

    1 0 Отговор
    И какво от това?