16 Май, 2016 13:31 1 159 0

Малтийският орден и Световната хуманитарна среща в Истанбул

  • бежанци-
  • сирия-
  • малтийски орден

Представителите на четири различни религии участваха в деня за дебати, като обсъждаха специфичната роля, изиграна от религиозните институции и организации в конфликтните зони

Малтийският орден и Световната хуманитарна среща в Истанбул - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След три години на интензивни консултации, световните лидери ще се съберат в Истанбул на 23 и 24 май на първата Световна хуманитарна среща на високо равнище (WHS).

Очаква се на форума да присъстват над 6 000 представители на правителства и агенции за хуманитарна помощ, пострадали общности, граждански общества и частният сектор.

Основаната цел на форума е да се подчертае необходимостта от засилване на сътрудничеството между страните и да се ангажира светът за оказване на хуманитарна помощ. Очаква се да бъдат дискутирани пет фундаментални теми: намаляване и превенция на конфликтите, гарантиране спазването на хуманитарното право, намаляване на броя на изоставяни хора във въоръжени конфликти, ограничаване на рисковете и увеличаване на финансирането.

Форумът в Истанбул ще представи уникална и безпрецедентна възможност да се отправи общ призив и да се посрещнат многобройните предизвикателства, с които светът се сблъсква и за да се увеличат хуманитарните помощи в случай на бедствия.

Суверенният Малтийски орден се ангажира много сериозно с тази среща още от началото на процеса, лансиран от Генералния секретар на ООН, Бан Ки-мун. През месец май 2015 г. Орденът организира в седалището на ООН в Женева Симпозиума „Религиите заедно за хуманитарна дейност”.

Представителите на четири различни религии участваха в деня за дебати, като обсъждаха специфичната роля, изиграна от религиозните институции и организации в конфликтните зони.

От този момент нататък, Малтийският орден участва активно в консултациите. Световната хуманитарна среща на високо равнище представлява сериозна възможност за продължаване и промотиране на ефикасното сътрудничество между религиозните институции и организации за оказване на помощ на жертвите на военните конфликти.

Делегацията на Малтийския орден, която ще бъде водена от Великия канцлер Албрехт Боезелагер, ще участва в много събития по време на срещата, която ще продължи два дни, сред които на един специален дебат за ангажимента на религиите.

За да се подчертае важността на Световната хуманитарна среща на високо равнище, пощите на Малтийския орден емитираха специална марка, изобразяваща млада сирийска имигрантка. Тя е символ на ангажимента на Малтийския орден да осигурява хуманитарна помощ и подкрепа на жертвите на конфликти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА