Last news in Fakti

24 Март, 2014 10:29 1 993 0

Дипломацията по "рицарски"

  • малтийски орден-
  • дипломация-
  • външна политика-
  • сътрудничество

Малтийски орден

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Суверенният Малтийски орден се включи активно в кризата с бежанците в България, осигурявайки храна, одеала, медицински грижи и т.н.  Силен отзвук получи и туристическата обиколка на деца от различни домове в София, след която беше издадена книжка - пътепис с рисунки на самите деца от различните туристически обекти, които са били посетени по време на пътешествието. Въпреки това обаче, за Ордена като че ли се знае малко, особено що се касае до неговата външна политика и международно сътрудничество.
 

В редица материали, посветени на Малтийския орден, вече разяснихме, че той не е нито международна организация, нито държава в пълния смисъл на това понятие. Италианската република признава съществуването му на своя територия в качеството му на суверенна държава. Днес се поддържат двустранни дипломатически отношения със 104 държави, а членовете му наброяват близо 13 хил. души от цял свят. Последният има свои наблюдатели и официални представители  към ООН, Европейския съюз и други международни организации. Има право да сече монети, да издава паспорти, пощенски марки, регистрационни табели. Има свои официален химн, герб и флаг. Велик магистър на Ордена днес е Матю Фестинг. Мисията за болнична помощ е една от основните дейности на Ордена. Неговите членове днес са известни като хоспиталиери, грижещи се за болни, и наброяват близо 80 хил. в световен мащаб. 


Що се касае до външната политика и дипломатическите отношения:

 

Съгласно международното публично право Орденът поддържа отношения чрез дипломатическо представителство при Светия престол, от който зависи всеки религиозен орден, но е независим като суверенен рицарски орден и разменя дипломатически представителства с 94 държави, 25 от които европейски, включително Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България и други страни. Има представителства в Съвета на Европа, ЮНЕСКО, ФАО и други международни организации, а т. нар. “официални отношения” поддържа с Германия, Белгия, Франция, Люксембург, Швеция. В ООН има статут на постоянен наблюдател. Поддържа курс на неутралитет, аполитичност.

По силата на своя статут Малтийският орден поддържа много активни връзки с Ватикана. Активни са също така връзките с Италия. Малтийският орден има свой представител към Европейския съюз. Той проявява интерес към две основни области – помощта за развитие и хуманитарната помощ. Орденът участва активно в дейността на Европейския офис за хуманитарна помощ /ECHO/ и присъства на годишните му конференции, където участват около 400 неправителствени организации от цял свят.

С Русия официални връзки са установени през 1992 г., като основната насока на сътрудничеството отново е хуманитарната – в Москва, Санкт Петербург, Калининград, Смоленск и Дубна.

 

Малтийският орден има споразумения за хуманитарна помощ и издаване на марки със 7 европейски държави, сред които Румъния, Словакия и България.

Вследствие желанието на Малтийския орден да стане пълноправен член на Международната организация на Франкофонията, по време на 11-тия форум на държавните и правителствени ръководители на МОФ в Букурещ (28-29.09.2006 г.) му бе предложено сключване на споразумение за партньорство с МОФ, тъй като Хартата на Франкофонията не предполага членство в МОФ на “аномални” субекти на международното право, какъвто се явява орденът, доколкото не притежава собствена територия.

 

Дипломатически отношения

 

Република България установява дипломатически отношения с Малтийския орден през месец ноември 1994 г. През 1995 г. първият български посланик към Светия Престол е акредитиран и към Малтийския орден, а през 1997 г. посланикът на Малтийския суверенен военен орден в България връчва акредитивните си писма на българския президент.

Дипломатическо представителство на Суверенния малтийски орден в България

бул. “Васил Левски” № 92

1000 София

Хронология на разменените визити

На равнище президент

23 май 2005 г. – посещение на президента Георги Първанов в Рим по случай честванията на празника на Св.Св. Кирил и Методий. Среща с Великия магистър на Малтийския орден принц Фра Ендрю Бърти.

12-15 март 2006 г. – държавно посещение на Великия магистър на Суверенния военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта принц Фра Ендрю Бърти в Република България.

21-23 май 2009 г. – посещение на президента Георги Първанов в Рим по случай честванията на празника на Св.Св. Кирил и Методий с официално посещение във Ватикана и при Суверенния военен хоспиталиерен орден на св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта и среща с Великия магистър на Малтийския орден принц Матю Фестинг.

На парламентарно равнище

24 май 2004 г. – посещение на председателя на НС проф. Огнян Герджиков в Рим за честванията на празника на Св.Св. Кирил и Методий. Среща с Великия магистър на Малтийския орден принц Фра Ендрю Бърти.

На равнище министър-председател

29.10 – 01.11. 2006 г. – работно посещение в България на Великия канцлер (Министър-председател и министър на външните работи) на Ордена Жан Пиер Мазери.

21-24 май 2011 г. – посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Рим по случай честванията на празника на Св.Св. Кирил и Методий с официално посещение във Ватикана и при Суверенния военен хоспиталиерен орден на св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта и среща с Великия магистър на Малтийския орден принц Матю Фестинг.

На равнище министър на външните работи

29.10-01.11.2006 г. – работно посещение в София на Великия канцлер на Ордена Жан-Пиер Мазери.

22-25 май 2008 г. – посещение на заместник министър-председателя и министър на външните работи Ивайло Калфин в Рим по случай празника на Св.Св. Кирил и Методий. Участие в официален обяд в негова чест, даден от Великия магистър Брат Матю Фестинг.

21-24 май 2011 г. – министърът на външните работи Николай Младенов участва в делегацията, ръководена от премиера Бойко Борисов, на срещата с принц Матю Фестинг.

 

Договорно-правна база

Договор за сътрудничество за хуманитарна помощ между Министерството на здравеопазването на Република България и Суверенния Военен Хоспиталиерен Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта (2006 г.)

Договор между Република България и Суверенния военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта за пощенски услуги (2006 г.)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА