Last news in Fakti

19 Юни, 2015 12:57 1 729 4

Малтийският орден: Не на изграждането на стени

  • малтийски орден-
  • бежанци-
  • помощ-
  • война

Суверенният Малтийски орден започна международна кампания за Световния ден на бежанците

Малтийският орден: Не на изграждането на стени - 1
Снимки: Малтийски орден
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Броят на бежанците и разселените лица в световен мащаб достигна нива, които са непознати от края на Втората световна война. В продължаващия четвърта година конфликт в Сирия на всеки 60 секунди едно семейство е принудено да напусне дома си.

Данните показват, че на всеки 3 секунди един човек бива разселван някъде по света. 52 милиона души са прогонени от бедствия, войни и глад.

Половината от тях са деца. Около 17 милиона са бежанците, над 33 милиона са вътрешноразселени - те са, принудени да напуснат домовете си, но пребивават в страната си - и около 1.5 милиона са лицата, които търсят убежище. През 2014 г. е имало 866 000 нови молби за убежище в индустриалните страни. Голямата част от тях са от сирийци, следвани от иракчани. Тази бройка е отражение на един свят, обхванат от пламъци и нови кризи, но и на разпалването на стари конфликтни точки.

Световният ден на бежанците, които беше учреден преди десет години от Генералната асамблея на ООН, ще бъде отбелязан на 20 юни 2015 г. Суверенният Малтийски орден започва кампания в страните, където присъства, за да повиши информираността на обществото за тази световна драма. Всички организации в структурата на Малтийския орден ще насочат вниманието към проблема с бежанците по света чрез социалните медии и информационни канали.

Драмата с бежанците няма да престане през следващото десетилетие. Безполезно е да се издигат стени и бариери. Изправени пред тази драма и отчаянието на милиони хора, сега ние трябва да намерим нови схеми за хуманитарна помощ, нови форми на сътрудничество със страните на произход и също така трябва да се вземат в предвид и асиметричните войни, които в момента се водят от сили, които не представляват държави“, заяви Великият канцлер на Суверенния Малтийски орден Албрехт Бьозелагер.

Представен в 120 страни с 80 000 доброволци, 33 спасителни корпуса, хуманитарна агенция Malteser International, 57 приоритета и национални асоциации и изградена дипломатическа мрежа в над 100 страни, Суверенният Малтийски орден е на първа линия, предлагайки помощ на бежанците и разселените лица, както в страните, участващи в конфликта и така и на тези хора, които търсят убежище.

Проекти на Малтийския орден, насочени към драмата на бежанците и търсещите убежище

В Сирия чрез мрежа от местни хуманитарни партньори, Малтийският орден доставя медикаменти, лекарства и неща от първа необходимост за мобилните клиники в бежанските лагери в Дамаск и Алепо.

В Килис, разположен на турско - сирийската граница, работи полева болница за ранени от войната. В Ливан Малтийският орден управлява четири медицински центъра, които предоставят безплатна здравна помощ на сирийски бежанци и наскоро откри и мобилен медицински център в северните райони на страната, близо до сирийската граница.

В северния иракски град Арбил медицински екипи от хуманитарната агенция на Малтийският орден - Malteser International, са изградили мобилна хирургия и два здравни центъра за оказване на помощ за разселени хора предимно за представители на религиозните малцинства като християни и язиди, прокудени от насилието на Ислямска държава.

В Африка Малтийският орден от десетилетия работи по безброй медицински и социални програми за помощ.

След влошаването на хуманитарната ситуация в Южен Судан Малтийският орден увеличи своя ангажимент към разселените лица и през 2014 г. бяха подпомогнати около 10 000 души. Активизирани бяха и усилията в съседна Уганда, където много хора, бягащи от Южен Судан потърсиха убежище.

Малтийският орден е представен също в Азия, където от много години извън вниманието на медиите остава драмата на мюсюлманското малцинство рохингия. За първите пет месеца на 2015 г. около 25 000 негови представители, които са били подложени на дискриминация в Миянмар, са се опитали да достигнат до други страни от Югоизточна Азия като Тайланд и Малайзия.

От 2013 г. Малтийският орден доставя лекарства, хигиенни материали, мрежи срещу комари и храни в бежанските лагери в района.

След земетресението в Непал от 25 април Malteser International веднага изпрати спасителни екипи, за да помогне на десетките хиляди, останали без дом.

От седем години екипи от доктори, сестри и спасители работят на корабите на италианската брегова охрана, помагайки на бежанците, които се опитват да прекосят пролива на Сицилия на паянтови лодки - хуманитарна криза, захранвана от конфликтите в Близкия изток, от диктаторски режими, чрез провала на държавите и от преследването на етническите и религиозните малцинства. За първите пет месеца на 2015 г., почти 40 000 души са се опитали да стигнат до Апенините.

Ангажиментите на Малтийския орден не свършва с неговите служби за спешна помощ и оказване на първа помощ, но продължават в ежедневието на хората, като им помага да се интегрират и да си върнат тяхното човешко достойнство. Във Франция и в Германия Малтийският орден има програми за социално подпомагане за мигрантите без документи и подкрепа за политическите кандидати за убежище. В Германия съществуват 20 центрове за помощ за имигранти, които ще предоставят 300 000 нощувки през 2015 г.

В допълнение, центрове в Италия, Испания, Белгия и Великобритания разпределят топла храна на бездомните - много от които са имигранти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    0 0 Отговор
    Т ези така наречени в БГ бежански центрове какви са нима не саМалтийския орден.
    За да се спре етническото напрежение е по добре да се пристъпи на разселване на циганите из страната по родове толкова много необитаеми сгради има с отпаднало необходимост.
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Вярно е че има необитаеми сгради в необитаеми села.Но запитай се какво ще яде циганинът като го "заселиш" там?3а него е важно да бъде на "една ръка разстояние" от оживените центрове за да може да си изкарва хляба...т.е. ДА КРАДЕ!
  • 3 1234

    0 0 Отговор
    След като толкова много организации от чужбина са загрижени за бежанците,защо нито една от тях не предложи да ги прибере при себе си ,в тяхната държава,а ги пращат при нас?На нас малко ли ни са циганите,че и още да вземаме.Ние с тия не можем да се справим,работа няма,условия нямаме,а те искат да живеят както са си свикнали.Разберете това са хора с друг манталитет,с друга вяра,с друга култура те не могат да се приспособят при нас,или го правите НАРОЧНО,да ни унищожите ,като ни пращате умишлено такива етноси,които се размножават безконтролно,и след десетина години ще станат по вече от коренното население на страната ни? Ако е така значи сте много подли,и не заслужава да се вслушваме дори във вашите предложения и кампании които провеждате,защото това е АСИМИЛАЦИЯ НА ЕДИН НАРОД ПРИКРИТА ПОД КАМПАНИЯТА НА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА БЕЖАНЦИТЕ.Пак ви казвам ,много е подло това което сте замислили и ГОСПОД няма да позволи по този начин да затривате един ПРАВОСЛАВЕН НАРОД С ИСТОРИЯ ПО ГОЛЯМА ОТ ВАШАТА.Ако наистина мислите за бежанците престанете да водите войни.САЩ не оставиха едно кътче от земята където да не са направили военен конфликт,пратете бежанците при тях,те да им берат гайлето.На практика какво става ,те правят конфликта ,друг приема бежанците,а те плячкосват държавата им.ДОКОГА СВЕТА ЩЕ ТЪРПИ ТЕЗИ САМОПРОВЪЗГЛАСИЛИ СЕ ЛЪЖЕ МИРОТВОРЦИ ДА БЕЗЧИНСТВАТ БЕЗНАКАЗАНО?КОЙ ГИ Е ВИКАЛ В ЕВРОПА,В АФРИКА,И КЪДЕ ЛИ НЕ?ЗАЩО СЕГА ОКУПИРАТ РУСИЯ ПОД ПРЕДЛОГ,ЧЕ СЪЗДАВАЛА КОНФЛИКТИ?ДО КОГА ТЕ ЩЕ СЕ МЕСЯТ НАВСЯКЪДЕ?
  • 4 Иван

    0 0 Отговор
    След като всички в Третия свят разбраха,че като нарушиш европейските граници не влизаш в затвора или не те връщат веднага обратно, а вместо това те настаняват на социални помощи, емиграционните вълни ще се увеличават все повече и повече.Практиката показва, че те не приемат европейските ценности, а искат да наложат собствените си ценности на европейска територия и искат от ЕС права каквито нямат и в родните си държави. Злонамерени политици искат да унищожат суверенното право на народите в ЕС да защитават териториите си!!! Ако процесът незабавно не бъде спрян, той рано или късно ще доведе до граждански и религиозни войни на европейска територия и това, което се случва сега в Сирия, Ирак, Либия, Афганистан скоро ще се случи и тук.